Πως (δεν) φτιάχνεις ένα γήπεδο

Πως (δεν) φτιάχνεις ένα γήπεδο


Δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά αυτές τις ιστορίες με τα γήπεδα, που εξαγγέλλονται διαρκώς και ποτέ δεν γίνονται. Θέλω να σας δικαιολογηθώ γιατί είμαι δύσπιστος, αφού σας διηγηθώ μια ιστορία για μια ομάδα που θέλει κι αυτή να φτιάξει γήπεδο. Δεν μιλάω για την ΑΕΚ, ούτε για τον ΠΑΟ. Αλλά για την Τσέλσι. 

Του άνοιξε η όρεξη  

Η Τσέλσι κάνει μια καταπληκτική χρονιά στην Πρέμιερ λιγκ και έχει ξεφύγει από τους βασικούς διώκτες της, πράγμα που άνοιξε την όρεξη του Ρομάν Αμπράμοβιτς για επενδύσεις. O στόχος του Ρώσσου μεγιστάνα είναι ανακαίνιση του κάπως παλιού Στάμφορντ Μπριτζ, αλλά και η συνολική ανάπλαση της περιοχής στην οποία αυτό βρίσκεται.

Πριν ακριβώς ένα μήνα οι άνθρωποι του Αμπράμοβιτς παρουσίασαν σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από ολόκληρη την Ευρώπη (κι όχι απλά από το Λονδίνο) ένα εντυπωσιακό σχέδιο επέκτασης του ιστορικού γηπέδου, που ήταν και θα παραμείνει η ιστορική έδρα της Τσέλσι. Σύμφωνα με το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο το γήπεδο θα αποκτήσει ένα δεύτερο διάζωμα, που θα μεγαλώσει την χωρητικότητά του κατά 19 χιλιάδες θέσεις – σήμερα στο γήπεδο χωράνε 41 χιλιάδες θεατές και ο σκοπός είναι να ξαναγίνει γήπεδο 60 χιλιάδων θέσεων: ο αριθμός δεν είναι τυχαίος αφού τόσοι χωρούσαν στο γήπεδο πριν καταργηθούν οι θέσεις των όρθιων! Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτό το σχέδιο του Αμπράμοβιτς. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην πρώτη παρουσίαση ο Τέιλορ Νας και ο Τζον Μπέργουντ, οι άνθρωποι που θα τρέξουν το πρότζεκτ, η Τσέλσι παρουσίασε στο Δήμο του Λονδίνου, ένα σχέδιο ανάπλασης του συνόλου της περιοχής, που επεκτείνεται μεταξύ του γηπέδου και του κοντινού σταθμού του μετρό (στάση Fulham Broadway). H περιοχή έχει ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο, αλλά και σε εταιρία του Αμπράμοβιτς που τα έχει στο μεταξύ αγοράσει. Ο σκοπός είναι να αλλάξει εντελώς η περιοχή, καθώς θα κατασκευαστούν, δεξιά κι αριστερά στον τεράστιο πεζόδρομο που θα δημιουργηθεί, εστιατόρια, παμπ, παιδότοποι, μπουτίκ κτλ – ένα πραγματικό «Chelsea Village», όπως δήλωσαν οι άνθρωποι της ομάδας. «Εχουμε ήδη παρουσιάσει το σχέδιο στον Δήμαρχο. Από αυτόν ξεκινήσαμε και περιμένουμε την έγκρισή του» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε δεκαπέντε μέρες

Στον δήμαρχο του Λονδίνου και στους ανθρώπους του χρειάστηκαν δεκαπέντε μέρες για να μελετήσει το σχέδιο και να απαντήσει θετικά. «Το εκπληκτικό αυτό σχέδιο, η λεπτομερέστατη παρουσίασή του και η υπόσχεση των ανθρώπων της Τσέλσι για μια μοναδική αναβάθμιση της περιοχής, μας υποχρέωσαν να πούμε αμέσως το ναι» είπε ο δήμαρχος Σαντίκ Καν, γνωστός και για τις οικολογικές του ευαισθησίες. «Από την Τσέλσι» είπε «ζήτησα μόνο δυο πράγματα. Το πρώτο να μας παρουσιάσει ένα αναλυτικό προϋπολογισμό του έργου, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 240 εκατ λίρες. Ζήτησα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του και κυρίως το πώς και από ποιους θα χρηματοδοτηθεί. Όλα αυτά μας παρουσιάστηκαν πολύ αναλυτικά και υπήρξε δέσμευση κατάθεσης των απαραίτητων για το έργο χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό, καθώς δεν γίνεται ν αρχίσουν κάποια έργα και να μείνουν στη μέση. Το δεύτερο, που ζήτησα, είναι να χρηματοδοτηθεί από την Τσέλσι η αναβάθμιση των σταθμών του μετρό, που είναι πλέον απαραίτητη: η Τσέλσι δεσμεύτηκε ότι θα την συγχρηματοδοτήσει μαζί μας καταβάλλοντας 12 εκατ λίρες μόνο για αυτό» τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, η περιοχή του Στάμφορντ Μπριτζ και το ίδιο το γήπεδο, θα αποτελούν αρχιτεκτονικό αξιοθέατο για τους τουρίστες του Λονδίνου, που θα μείνουν έκπληκτοι με αυτό που θα αντικρύσουν.

Η Τσέλσι εξασφάλισε ήδη την άδεια από το δήμο του Λονδίνου και για την επέκταση του σταδίου και για την ανάπλαση της περιοχής, το σχέδιο ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Χέρτζοκ και Ντε Μερόν, που σχεδίασαν και το Στάδιο των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου και τα έργα θα αρχίσουν στο τέλος του 2017: δεν αποκλείεται του χρόνου η Τσέλσι να αγωνιστεί στο Γουέμπλεϊ. Αποφασίστηκε, επίσης, μέρος των ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο να μετατραπούν σε κατοικίες και να πωληθούν: ο Δήμος θα εισπράξει περίπου 4 εκατ στερλίνες από αυτά και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να αναβαθμιστούν οι υποδομές της περιοχής. Στην ανακοίνωση της συμφωνίας η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Τσέλσι Τρίσια Φιορελίνο είπε ότι πρόκειται για κάτι φανταστικό! «Η Τότεναμ θα έχει νέο γήπεδο, η Γουεστ Χάμ το ίδιο. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε πίσω» τόνισε ευχαριστώντας το δήμο.

Ανακεφαλαιώνω: υπάρχει ένα σχέδιο, μια χρηματοδότηση εξασφαλισμένη και μια δεδομένη διάθεση βοήθειας από ένα Δήμο, που πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις επενδύσεις. Όταν μιλάμε για γήπεδα στην Ελλάδα στην καλύτερη έχουμε μια μακέτα. Όλα τα υπόλοιπα αναζητούνται.            

Δεν έχει κανείς καταλάβει τίποτα

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Η ΑΕΚ έχει ένα σχέδιο και τσακώνεται με τον Αρη Βασιλόπουλο, που ψήφισαν οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας μολονότι γνώριζαν ότι το γήπεδο δεν το θέλει. Ο Γιώργος Καμίνης από τη μεριά του έχει ένα άλλο πρόβλημα: έχει πάρει ένα τεράστιο δάνειο για την ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το σχέδιο ναυάγησε, όταν σταμάτησε η προσπάθεια να γίνει γήπεδο στο Βοτανικό, οι δόσεις του δανείου πληρώνονται και για να αξιοποιηθούν τα χρήματα πρέπει να γίνει γήπεδο κάπου άλλου, έστω στο Γουδί, κι ας μην έχει ρωτήσει κανείς τους δημάρχους της περιοχής. Ακόμα σε αυτές τις ιστορίες δεν έχω καταλάβει που θα βρεθούν τα χρήματα, πόσα ακριβώς χρειάζονται, ποιος θα τα βάλει, ποια Τράπεζα θα δώσει δάνεια και με ποιες εγγυήσεις και πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι Δήμοι, που μπορεί να προσφύγουν στο ΣΤΕ και εναντίον της όποιας οικοδομικής άδειας. Εν ολίγοις είμαι βέβαιος ότι όταν πάω στο Λονδίνο το 2018 θα περάσω να δω την αναβάθμιση της σήμερα υποβαθμισμένης περιοχής, που εκτείνεται πίσω από την παραδοσιακή έδρα της Τσέλσι. Είμαι σίγουρος ότι η μεταμόρφωση της θα είναι καταπληκτική. Ενώ εδώ, αν ποτέ όποιοι θέλουν να φτιάξουν γήπεδα, βρουν άκρη με τους δημάρχους, θα ψάχνουν το πιο δύσκολο. Δηλαδή να βρουν τα λεφτά..