Ο Βίκτορ, η κριτική και η λογική

Ο Βίκτορ, η κριτική και η λογική


Η κριτική και η λογική

Είναι δυνατόν μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός που τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς λιγκ έχει κερδίσει τις πρωταθλήτριες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να έχει απόψε προβλήματα με κάποια Χάποελ Μπερ Σεβά; Ναι είναι. Πρώτον γιατί στο ποδόσφαιρο οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Και δεύτερον γιατί υπάρχει η υποψία ότι με την Χάποελ ο προπονητής του δεν έχει ασχοληθεί και πάρα πολύ, βάζοντας άλλες προτεραιότητες – ίσως μεγαλύτερες. Όπως και να χει ο γρίφος θα λυθεί απόψε.

Η ομάδα στους ομίλους

Όταν ξεκίνησε η προετοιμασία του Ολυμπιακού τονιζόταν λίγο πολύ από όλους ότι ο πρώτος στόχος τη νέα σεζόν είναι να φτάσει η ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, δηλαδή να περάσει τη διαδικασία των προκριματικών. Στους φίλους του Ολυμπιακού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα γίνει μια προετοιμασία με σκοπό η ομάδα να είναι έτοιμη στα συγκεκριμένα ματς, ότι δηλαδή θα επαναληφθεί κατά κάποιο τρόπο αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2009, που με προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια έπρεπε να φέρει σε πέρας μια ανάλογη αποστολή. Μόνο που στο μεταξύ συνέβη κάτι που κανείς δεν υπολόγιζε: έφυγε ο Σίλβα και ήρθε ο Βίκτορ. Ο Ισπανός αποφάσισε να κάνει μια κανονική καλοκαιρινή προετοιμασία ομάδας, κι όχι μια προετοιμασία συγκεκριμένων παιγνιδιών. Είναι παράδοξο; Για μένα όχι, αλλά άντε να το εξηγήσεις.

Τι είναι η προετοιμασία

Τι είναι η προετοιμασία μιας ομάδας; Χοντρικά σε αυτή συμβαίνουν δυο πράγματα. Οι παίκτες ακολουθούν προγράμματα εκγύμνασης για να φορτώσουν μπαταρίες ενόψει της σεζόν και να ρθούν σε φόρμα μετά από ένα διάστημα καλοκαιρινής χαλαρότητας και ο προπονητής φροντίζει να δοκιμάσει σχήματα και ρόλους. Στον Ολυμπιακό αυτό το δεύτερο γίνεται και για ένα επιπλέον λόγο: για να δει ο κόουτς τι παραπάνω θα χρειαστεί, ώστε η ομάδα τον Αύγουστο να ενισχυθεί. Ένα από τα αγαπημένα μας ποδοσφαιρικά κλισέ λέει ότι οι καλές ομάδες ολοκληρώνουν τις μεταγραφές τους πριν αρχίσει η προετοιμασία – ακούγεται σωστό αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Οι καλές ομάδες συνήθως ολοκληρώνουν τις μεταγραφές τους μετά την προετοιμασία, όταν ο προπονητής έχει γνώση των όποιων κενών τους. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη στα μέσα ή και στο τέλος Αυγούστου. Αυτό στον Ολυμπιακό, από τα χρόνια του Βαλβέρδε κι έπειτα, έχει γίνει κανόνας: οι προπονητές βλέπουν και αποφασίζουν κι έτσι θα συμβεί και φέτος. Θυμίζω ότι πέρυσι τέσσερις παίκτες ήρθαν μετά τις 10 Αυγούστου: Ιντέγε, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ερνάνι σε φιλικά δεν έπαιξαν, ενώ πρόπερσι συνέβη το ίδιο με τον Μιλιβόγεβιτς, τον Μπενίτες, τον Μήτρογλου που γύρισε στο τέλος Αυγούστου, τον Ντουρμάζ κτλ.

Ο Βίκτορ θεώρησε σωστό να δοκιμάσει στην προετοιμασία το 4-3-3 κυρίως – προφανώς είναι από τους προπονητές που πιστεύουν πως αυτή είναι η διάταξη, που επιτρέπει στην ομάδα να καλύπτει το γήπεδο καλύτερα και να είναι και πιο επιθετική. Οι δοκιμές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα διάφορα μέτρια ματς: ο Ολυμπιακός έδειξε αδυναμίες στην άμυνα, ενώ δεν ήταν παραγωγικός και στην επίθεση. Ο Βίκτορ, από όσο μαθαίνω, έχει ζητήσει ένα γρήγορο στόπερ, ένα χαφ κι ένα κυνηγό με γκολ στα πόδια και στο βιογραφικό του, ενώ ευλογεί, μετά τα όσα είδε, και τις αποχωρήσεις του Ντα Κόστα, του Μαζουακού και του Κασάμι. Όπως πάντα συμβαίνει όταν γίνονται δοκιμές, κάποια πράγματα πήγαν καλά και κάποια όχι και τόσο. Οι πιτσιρικάδες που πήραν ευκαιρίες, παίζοντας με ένα τρόπο που ευνοεί το τρέξιμο και το πρέσινγκ άφησαν όλοι καλές εντυπώσεις, ενώ άλλοι, όπως ο Κώστας Φορτούνης και ο Τσόρι πχ ψάχνοντας ρόλο στο 4-3-3 (που δεκάρια δεν προβλέπει) δυσκολεύτηκαν. Υπάρχει τίποτα παράξενο σε όλα αυτά; Ναι, ότι απόψε ο Ολυμπιακός παίζει με την Χάιφα. Αν δεν συνέβαινε αυτό, όλα θα ήταν συνηθισμένα.

Η λογική της προετοιμασίας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργούν τα καλοκαιρινά προκριματικά είναι ότι σε βάζουν στη λογική της προετοιμασίας τους: έχεις πολύ χρόνο να τα προετοιμάσεις και είναι εύκολο να το κάνεις. Ο Κετσπάγια, το 2009, είχε πάρει την εντολή από το Σωκράτη Κόκκαλη να προσέξει αυτά τα ματς γιατί τα χρήματα που έφερναν οι προκρίσεις στο ταμείο ήταν πάρα πολλά. Ο Τιμούρ, άνθρωπος πρακτικός, δούλεψε τριάντα μέρες περίπου πολύ καλά με την ομάδα κι ο Ολυμπιακός απέκλεισε τη Σέριφ χωρίς να δεχτεί γκολ σε δυο ματς: ο τρόπος που αγωνίστηκε τότε ήταν ο καλύτερος για τις συγκεκριμένες δοκιμασίες. Μόλις όμως άρχισε το πρωτάθλημα και η ομάδα μπήκε σε μια φάση κανονικότητας, η γκρίνια για τον τρόπο που η ομάδα έπαιζε, έσπασε κάθε ρεκόρ! Ο Κετσπάγια έπαιξε ένα φιλικό με τον Εργοτέλη αρχές Σεπτεμβρίου και προσπάθησε σε αυτό να τεστάρει άλλα πράγματα: με την άμυνα ψηλά και τρεις κυνηγούς δέχτηκε μισό τσουβάλι γκολ κι έγινε ο κακός χαμός. Η καλή του καλοκαιρινή δουλειά ξεχάστηκε. Ανάλογα μπερδέματα συμβαίνουν κι αλλού. Ο Τούντορ πχ πέρυσι έστησε μια ομάδα με τρία στόπερ και το Λούκας για να μπει στο Γιουρόπα λιγκ: στο τέλος του καλοκαιριού ο Λούκας έφυγε και στο πρωτάθλημα τα τρία στόπερ συνήθως δεν χρειάζονταν. Το καλοκαίρι του ΠΑΟΚ χάθηκε στο χειμώνα.

Ετοιμη η κριτική

Ο Βίκτορ θα παρατάξει απόψε ένα Ολυμπιακό που στα φιλικά δεν έπαιξε ποτέ με την συγκεκριμένη ενδεκάδα. Πιθανότατα αυτός ο αποψινός Ολυμπιακός 4-3-3 δεν θα παίξει: μένει να δούμε πως θα παίξει, αλλά και ποια θα είναι η απόδοση των παικτών του σε ένα ματς που φιλικό δεν είναι. Το πρόβλημα για τον Ισπανό είναι πως έτσι και το ματς στραβώσει η κριτική είναι έτοιμη: «δεν έχει προετοιμάσει το ματς». Η απάντησή του («προετοιμάζω μια σεζόν γιατί δεύτερο καλοκαίρι δεν υπάρχει») δεν ξέρω πόσο θα ακουστεί, αφού ο θόρυβος θα είναι υπερβολικός.

Θα πρόκειται για μια λογική απάντηση, αλλά η χώρα δεν έχει ανάγκη από λογική – έχει ανάγκη από αποτελέσματα. Αυτά και μόνο αγαπάει…