Βαριά κατηγορία η ομερτά

Βαριά κατηγορία η ομερτά


Οσοι με διαβάζετε από παλιά γνωρίζετε πως όταν υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις σημαντικών παραγόντων ή ποδοσφαιριστών ή προπονητών δεν βιάζομαι να γράψω την γνώμη μου για όσα έχουν δημοσίως ειπωθεί. Συνήθως περιμένω να δω την ερμηνεία των δηλώσεων από ανθρώπους που παρακολουθούν τα καθημερινά τους πεπραγμένα περισσότερο και πάντα θέλω να δω και τις αντιδράσεις. Ετσι έκανα και στην περίπτωση των δηλώσεων του κ. Γιάννη  Αλαφούζου. 

Ηταν αναμενόμενη η ραδιοφωνική συνέντευξη του μεγαλομετόχου του ΠΑΟ κ. Γιάννη Αλαφούζου – η πρώτη του μετά από πολλά χρόνια. Είχε να μιλήσει τόσο πολύ και για όλα από ένα βράδυ που είχε βγει στη Νova μετά το τέλος ενός ματς ΠΑΟΚ – ΠΑΟ στην Τούμπα, τότε για να απαντήσει στον κ. Ιβάν Σαββίδη. Αυτός δεν σημαίνει πως ο Αλαφούζος κρυβόταν για χρόνια από τις κάμερες και τα μικρόφωνα: είχε μιλήσει και πριν ενάμισι μήνα στα εγκαίνια των έργων στο Βοτανικό, όταν και πάλι είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κυβερνητική έλλειψη εποπτείας στο ποδόσφαιρο. «Υπάρχει  διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Κυβέρνηση είναι αλήθεια πως δεν την έχει αντιμετωπίσει και δεν ξέρω αν θέλει να την αντιμετωπίσει», είχε πει τότε ο Γιάννης Αλαφούζο και σε ερώτηση για το αν είναι απογοητευμένος με όσα συμβαίνουν είχε ρωτήσει ρητορικά αν είναι δυνατόν να μην είναι απογοητευμένος με όσα γίνονται. Την Τρίτη συνέχισε από εκεί που σταμάτησε. Και το έκανε μιλώντας πολύ ήρεμα. Και πολύ προσεχτικά.

https://www.skai.gr/sites/default/files/styles/article_680x440/public/2023-04/alafouzos-votanikos.jpg.webp?itok=R5Th5m5K

Καθαρές φωτογραφίες

Ηταν απολύτως λογικό να τράβηξαν το ενδιαφέρον οι αναφορές του στον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ κ. Δημήτρη Μελισσανίδη τον οποίο κατονόμασε ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι ο ΠΑΟ έμπλεξε με τον κορωνοϊό («η ΑΕΚ δεν μας ειδοποίησε για τα προβλήματα της» είπε), αλλά και για το ότι δεν δόθηκε στον ΠΑΟ η αναβολή που διεκδίκησε πριν το ματς με τον Ολυμπιακό.  Ο Αλαφούζος ήταν σαφής όταν μίλησε για το ποιος δεν ήθελε να υπάρξει αναβολή της αγωνιστικής και χρέωσε σε παρασκηνιακές κινήσεις της ΑΕΚ το γεγονός ότι ο Αρης και ο Βόλος αρνήθηκαν να συναινέσουν – για τον Ολυμπιακό δεν είπε κάτι ιδιαίτερο, αφού η όποια στάση του σε μια ψηφοφορία δεν θα καθόριζε τις εξελίξεις. Φωτογράφισε επίσης τον Μελισσανίδη ως υπεύθυνο και για το γεγονός ότι «η ΑΕΚ είναι μια ομάδα η οποία έκλεψε παιχνίδια με τη διαιτησία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση του πρωταθλήματος

Η τοποθετήσεις αυτές είναι πολύ ξεκάθαρες, συνιστούν προφανώς ένα είδος κήρυξης πολέμου στην ΑΕΚ και το αφεντικό της και για αυτό προβλήθηκαν και πιο πολύ: όπως λέμε «έδωσαν τίτλους» σε εφημερίδες και ιστότοπους. Πλην όμως, αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Για την παρασκηνιακή δύναμη της ΑΕΚ και τον έλεγχο της ομοσπονδίας ο Αλαφούζος είχε ξαναμιλήσει – ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ έχουν για αυτά ανταλλάξει και ανακοινώσεις δημόσια. Το γεγονός επίσης ότι ο ΠΑΟ θα έχανε μια ψηφοφορία στη Λίγκα για μια πιθανή αναβολή της αγωνιστικής ήταν επίσης γνωστό: άλλωστε δεν χρειάζεται να το πει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ ότι δεν θα έβρισκε τις ψήφους που ήθελε – αν παρακολουθείς το ελληνικό ποδόσφαιρο το ξέρεις.  

Κατά την γνώμη μου οι αληθινά εντυπωσιακές τοποθετήσεις του Αλαφούζου είναι δυο άλλες, που αφορούν την δική του ανάλυση στο πως κρίθηκε το πρωτάθλημα. Η πρώτη αφορά τις ομάδες που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα: είναι η πρώτη φορά που ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ μίλησε για «ομάδες που τελούν υπό εξάρτηση». «Υπάρχουν ομάδες με άμεση εξάρτηση από άλλες, που θα χαρίζουν αγώνες σε άλλους και θα σκοτώνονται με μας. Δεν είναι όλες οι ομάδες διεφθαρμένες, αλλά υπάρχουν πολλές που δεν θα επιβιώσουν αν δεν υποταχθούν στις απαιτήσεις του εκάστοτε ισχυρού» είπε χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείω προσεχώς σε μια άλλη συνέντευξη του να γίνει πιο σαφής. Η τοποθέτηση αυτή έγινε μετά την αναφορά του στον έλεγχο της ομοσπονδίας, αλλά και στην κυβερνητική αδιαφορία για την διαφθορά. Όλα αυτά, αν τον ερμηνεύω σωστά, (που συνήθως το κάνω…) δείχνουν πως για το αφεντικό του ΠΑΟ όλα είναι αλληλένδετα.

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2023/05/BALTAKOS-ALAFOUZOS-1024x619.jpg

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω πως λέει ανοιχτά πλέον ο Αλαφούζος είναι ότι ο έλεγχος της ΕΠΟ οδηγεί ομάδες στην αγκαλιά του εκάστοτε ισχυρού γιατί αυτές προσδοκούν κάτι από την διαιτησία η οποία και ελέγχεται. Στο ερμαφρόδιτο διαιτητικό σύστημα, όπου φέτος τα ντέρμπι έπαιζαν ξένοι διαιτητές και τα υπόλοιπα Ελληνες, ακόμα κι αν ένας ξένος κάτι σου δώσει, στο τέλος θα βγεις χαμένος γιατί η επιρροή των Ελλήνων διαιτητών κάνει ποικιλοτρόπως τη διαφορά.  Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα ματς των μικρομεσαίων ομάδων τα διευθύνουν Ελληνες διαιτητές, που, κατά τον Αλαφούζο, ακόμα κι αν είναι ικανοί, επηρεάζονται διότι όπως είπε «η ανέλιξή τους οφείλεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους». Όχι τυχαία ο Αλαφούζος μίλησε για τον Διαμαντόπουλο και τον Σιδηρόπουλο κάνοντας αναφορές και σε ματς άλλων ομάδων, στο Παναιτωλικός – Λεβαδειακός πχ. Αυτό που είπε είναι ότι ο έλεγχος της ομοσπονδίας έχει ως αποτέλεσμα «ομάδες που χαρίζουν αγώνες». Κι αυτό ο Αλαφούζος το είπε για πρώτη φορά.           

Μια παλιά παροιμία  

Η δεύτερη αναφορά του που είναι πολύ σημαντική αφορά την ίδια κυβέρνηση, που όπως είπε δεν κάνει το παραμικρό. Το είπε στα εγκαίνια των εργασιών στο Βοτανικό και το επανέλαβε για δεύτερη φορά. «Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική διάθεση να γίνει το παραμικρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ομερτά και συμβιβασμός» είπε. Ειδικά η χρήση της λέξης ομερτά δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Αλαφούζος δεν μίλησε για αδυναμία κατανόησης του προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης: ισχυρίζεται κάτι πιο σοβαρό, ότι δηλαδή στην κυβέρνηση ξέρουν το πρόβλημα, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να το αντιμετωπίσουν! Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ άφησε να εννοηθεί πως το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη ενός ιδιότυπου «νόμου σιωπής», αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θέληση, παρά την γνώση: αυτό είναι η ομερτά. Ο Αλαφούζος, μιλώντας για ομερτά, μου θύμισε την σιτσιλιάνικη παροιμία που λέει ότι «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια». 

Όταν αυτός μιλάει  

Δεν μου έκανε εντύπωση ότι η ΑΕΚ δεν απάντησε: το έκανε την προηγούμενη φορά και η απάντησή της δεν σταμάτησε κάθε συζήτηση – ίσα ίσα κάθε απάντηση την επαναφέρει. Νομίζω πως η ΑΕΚ θα απαντήσει κάνοντας κάποιου είδους επίδειξη δύναμης και μελλοντικά – δεν αναφέρομαι σε μηνήσεις, που δεν έχουν νόημα. Θεωρούσα επίσης απίθανο να ρωτήσει κάποιος την κυβέρνηση τι εννοεί ο Αλαφούζος, ειδικά όταν μιλάει για ομερτά, δηλαδή για συνέργεια. Ο Αλαφούζος το ήξερε πως θα σιωπάσουν όλοι. Για αυτό και μίλησε. Ανακοινώνοντας νομίζω πως του χρόνου θα αλλάξει τακτική και θα μιλάει πιο πολύ. Ισως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, αλλά κι αυτό δεν είναι λίγο. Κυρίως γιατί έχει αποδειχτεί πως όταν αυτός ειδικά μιλάει κάποια κεφάλια βγαίνουν από την άμμο. Δεν αποκλείω να πει και περισσότερα μετά τις εκλογές…