Στην διάρκεια μιας χρονιάς προκύπτουν για τις ελληνικές ομάδες και κάποιες βραδιές ζόρικες και η αποψινή είναι τέτοια και για την ΑΕΚ και για τον Ολυμπιακό που βρέθηκε στην ανάγκη να αγωνιστεί κι αυτός Τετάρτη. Η ΑΕΚ περιμένει για την τέταρτη αγωνιστική της League Phase του Τσάμπιονς λιγκ στην Allwyn Arena την Ρεάλ Μαδρίτης, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση: μετά την νίκη με την Μπαρτσελόνα μοιάζει άλλη ομάδα. Ο Ολυμπιακός πάει για το Europa League ξανά στη Γαλλία για να παίξει με την Ρεν που εντός έδρας είναι αήττητη και αρκετά αποτελεσματική. Πρόσφατα ο Ολυμπιακός στην Γαλλία κέρδισε την Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Που όμως δεν είναι τρίτη στο γαλλικό πρωτάθλημα, ένα μόλις βαθμό από την κορυφή.
Μιλάμε πολύ για προπονητές αλλά δεν νομίζω ότι τα αποψινά παιχνίδια της ΑΕΚ με την Ρεάλ Μαδρίτης και του Ολυμπιακού με τη Ρεν είναι παιχνίδια προπονητών. Προφανώς και ο Μάρκο Νίκολιτς και ο Ιμανόλ Αλγουαθίλ πρέπει να κάνουν τις καλύτερες επιλογές και σε ότι έχει να κάνει με τις αρχικές ενδεκάδες και σε ότι αφορά το σχήμα και την στρατηγική: αυτό είναι απαραίτητο γιατί αν θέλουν να κάνουν αποτέλεσμα οι ομάδες τους απαγορεύεται να βρεθούν πίσω στο σκορ – διορθώσεις σε τέτοια ματς δύσκολα αποδίδουν. Όμως το τι πρέπει να κάνουν οι προπονητές μοιάζει στα μάτια μου τόσο αναμενόμενο που σχεδόν ακυρώνει κάθε συζήτηση. Ολοι ξέρουν τι χρειάζεται. Η ερώτηση είναι αν γίνεται.

Αμυνα και προσοχή
Η ΑΕΚ πρέπει σίγουρα να παίξει καλύτερη άμυνα από αυτή που είδαμε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό όπου κανείς από τους τέσσερις παίκτες που ξεκίνησαν στα μετόπισθεν δεν κόντραρε ένα έστω σουτ των επιθετικών του ΠΑΟ. Και ο Ολυμπιακός απ’ τη μεριά του πρέπει προφανώς να κάνει καλύτερη κατοχή μπάλας από αυτή που είδαμε και στο παιχνίδι με την Μαρσέιγ αλλά και στο ματς με την Κηφισιά. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά δεν αρκούν οδηγίες των προπονητών και κατά τη γνώμη μου δεν είναι αυτόματο ότι θα γίνουν ακόμα κι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα γνωστά αρχικά σχήματα. Αν πχ η ΑΕΚ παίξει ξαφνικά με πέντε αμυντικούς ή με τρία χαφ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και καλύτερη, αν οι παίκτες δεν δώσουν την ψυχή τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Οποιαδήποτε αλλαγή στην βασική εντεκάδα για να πάρει ο Ολυμπιακός αποτέλεσμα θα πρέπει να συνοδευτεί από καλή απόδοση των παικτών. Για την ακρίβεια όχι απλά καλή. Την καλύτερη φετινή.
Η δεδομένη στρατηγική
Πως περιορίζεις την Ρεάλ Μαδρίτης; Είναι πολύ δύσκολο. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε και πέρσι τέτοιο καιρό στην Αθήνα και αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό που δεν είχε προβλήματα στην άμυνα – ίσα ίσα. Σε εκείνο το ματς, δέκα λεπτά εκρήξεων του ΕμΠαπέ και του Βινίσιους της έδωσαν ένα προβάδισμα τριών γκολ που τελικά μέτρησε και στο αποτέλεσμα του αγώνα: η Ρεάλ προηγήθηκε με 1-4 και πέτυχε την πρώτη της νίκη εναντίον ελληνικής ομάδας στην Αθήνα με 3-4. Στην Αθήνα έχει τρεις ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό, μια με τον ΠΑΟ και μια με την ΑΕΚ, ενώ από τον Ολυμπιακό έχει και ήττα: αναφέρομαι σε ματς του Τσάμπιονς λιγκ. Υπάρχουν δυο λευκές ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό: όλες οι άλλες είναι σε γεμάτα ματς που έχουν λήξει 2-2 και 3-3. Στην ήττα της από τον Ολυμπιακό είχε χάσει με 2-1.
Είναι αντικειμενικά δύσκολο απόψε να μην βάλει γκολ, οπότε η ΑΕΚ για να κάνει αποτέλεσμα πρέπει και να την περιορίσει την Ρεάλ Μαδρίτης και να σκοράρει και το δεύτερο μου μοιάζει πιο εύκολο από το πρώτο. Η ΑΕΚ στην έδρα της θα βρει καλές στημένες φάσεις και αντεπιθέσεις, το θέμα είναι αν μπορεί να την σταματήσει την Βασίλισσα. Θα το κάνει σίγουρα περιμένοντας λίγο πιο πολύ (ο Νίκολιτς είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε τρελοί για να παίξουμε τίκι τάκα ποδόσφαιρο απέναντι σε αυτούς») και θα προσπαθήσει σίγουρα να είναι συμπαγής. Δεν θα μου κάνει εντύπωση να ξεκινήσει πάλι ο Αριάγκα πχ ή και ο Γκατσίνοβιτς. Αλλά είναι απαραίτητο η ΑΕΚ να μην δώσει χώρους.
Το πρόβλημα σε αυτά τα ματς είναι ότι και η στρατηγική όποιου θέλει την Ρεάλ να την σταματήσει είναι δεδομένη: οι πιο πολλές ομάδες περιμένουν στην άμυνα κι απλά ενοχλούν την Βασίλισσα επιθετικά όταν τους δίνεται η δυνατότητα. Το έκανε πχ πολύ καλά η Λειψιά στην προηγούμενη αγωνιστική. Ο Κουρτουά ήταν ο καλύτερος της Ρεάλ στο πρώτο ημίχρονο. Και τελικά το ματς έληξε 3-0. Γιατί η Βασίλισσα στο να ανοίγει κλειστές άμυνες είναι συνηθισμένη.
Ο Μουρίνιο δήλωσε πριν από το αποψινό παιχνίδι ότι τα παιχνίδια στην Ελλάδα είναι πάντοτε περίπλοκα και ανήγγειλε ότι θα κάνει ροτέισον γιατί η ομάδα του έχει αγωνιστεί την Παρασκευή στη Βαλένθια για την ισπανική λίγκα, αλλά όταν έχεις δει την ΑΕΚ να υποφέρει με τους πιτσιρικάδες της Μάντσεστερ Σίτι δεν μπορεί να πεις ότι αν ο Πορτογάλος προπονητής εμφανίσει απόψε μια ενδεκάδα με παίκτες που δεν παίζουν πολύ η ΑΕΚ θα έχει κάποιο τύπου αβαντάζ. Αβαντάζ θα έχει αν δούμε από τους παίκτες της μια αγωνιστική υπέρβαση. Το ματς αυτό δεν μοιάζει με κανένα απ’ όσα έχει δώσει η ΑΕΚ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Μια ομάδα σπαζοκεφαλιά
Ο Ολυμπιακός από την μεριά του τα τελευταία χρόνια έχει αγωνιστεί εκτός έδρας με ομάδες δυσκολότερες από την Ρεν. Δεν κρύβω όμως ότι με προβληματίζει η κατάστασή του καθώς στα εκτός έδρας παιγνίδια του (και με την Μαρσέιγ και με την Κηφισιά) φάνηκε να υποφέρει το πρέσινγκ των αντιπάλων και τις κούρσες των κυνηγών τους από τα πλάγια. Για να ανταπεξέλθει στο πρέσινγκ πρέπει να κυκλοφορήσει την μπάλα καλύτερα: δεν αρκούν μόνο σποραδικά κλεψίματα που μπορεί να δώσουν ο Εσε (που νομίζω πως θα ξεκινήσει) και ο Πουέρτα (που κάτι μου λέει πως θα παραμείνει στην ενδεκάδα αντί του Τσικίνιο). Πρέπει επίσης για να αντέξει τους κυνηγούς του Εζ να κάνουν μεγάλα παιγνίδια οι ακραίοι του: όλοι – και οι μπακ κι όσοι χρησιμοποιηθούν ως εξτρέμ. Αυτά τα παιγνίδια δεν τα έχω δει μέχρι τώρα.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού ωστόσο είναι η ίδια η Ρεν συνολικά. Είναι μια έμπειρη ομάδα που δεν έχει ένα σταθερό σχήμα ενώ έχει μια σταθερή ενδεκάδα. Πιέζει πολύ παίζοντας με ένα δικό της τρόπο: συχνά δίνει την εντύπωση πως στο παράξενο ΜW που συχνά ο Εζ χρησιμοποιεί υπάρχουν 5 που αμύνονται και 5 που επιτίθονται. Βέβαια η γαλλική ομάδα εξίσου εύκολα μπορεί να παίξει και 4-3-3 όπως κόντρα στον ΟΦΗ πχ που την ζόρισε αρκετά και γιατί ο τερματοφύλακας Χριστογιώργος έκανε το ματς της ζωής του. Όμως το πιο παράξενο με την Ρεν είναι ότι δεν έχει κάποιους σταθερούς ηγέτες. Ο Ρονζιέ ξεχωρίζει στα χαφ γιατί δένει τις γραμμές, ο Λεπώλ και ο Μπλας είναι επικίνδυνοι με την μπάλα, αλλά τον ΟΦΗ πχ τον κέρδισε ο Ναζιντά που αριστερός μπακ βρέθηκε ελεύθερος επιθετικός (!) και γύρισε το ματς. Γενικά είναι δύσκολο να προσαρμοστείς στην Ρεν για να την ακυρώσεις: πρέπει να παίξεις καλύτερα από αυτή. Δεν είναι απλό.
Πόλεμος και κατοχή
Ο Νίκολιτς είπε χθες ότι οι παίκτες του είναι σίγουρος πως θα δείξουν την προσωπικότητά τους και ότι θα πολεμήσουν σκληρά. «Θα βγάλουμε πολλή ενέργεια. Αυτό το στάδιο έχει μια μαγεία. Πρέπει να προκαλέσουμε να βγει αυτή η μαγεία με τη στάση και την ποιότητά μας και να βάλουμε φωτιά στις εξέδρες» τόνισε. Ο Ιμανόλ έδειξε πως ξέρει την Ρεν και την σέβεται αλλά και πως δεν φοβάται. «Η Ρεν αλλάζει συστήματα παίζει με δύο ή τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δέχεται γκολ και με τις δύο μορφές, αλλά έχει ποιότητα στην επίθεση. Έχει τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία της, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε» τόνισε δηλώντας ότι «ήρθαμε για το 4 στα 4». Και οι δύο προπονητές είπαν αυτά που πρέπει. Άντε να δούμε αν θα κάνουν αυτά που πρέπει και οι παίκτες τους.







