Βαλεντίνος είναι, θα περάσει

Βαλεντίνος είναι, θα περάσει


Αδερφέ έφτασε ο Βαλεντίνος – έτσι λέμε οι άντρες μεταξύ μας τη μέρα, «γιορτή» την αποκαλούν συνήθως μόνο οι γυναίκες. Δεν ξέρω πραγματικά να σου γράψω και τι να σου πω. Το ξέρω ότι είναι μια μέρα δύσκολη, όπως οι πρώτες δεκαοκτώ μέρες στο στρατό μέχρι να ορκιστείς, αλλά έχεις περάσει τόσα και τόσα: θα περάσει κι αυτή. Μην κάνεις το λάθος να αδιαφορήσεις, να πεις ότι τάχα μου «αυτά είναι χαζομάρες», ότι «τον έρωτα τον γιορτάζουμε κάθε μέρα», ότι «τη μέρα πρέπει να τη θυμάσαι στην αρχή της σχέσης» – πρόσεξε γιατί για κάθε γυναίκα η αρχή της σχέσης μετρά όσο θέλει εκείνη: για άλλες είναι ένας μήνας, για άλλες μπορεί και χρόνια ολόκληρα. Γενικά μην πάρεις θέση: θυμήσου τι σου λέγαμε στο στρατό, ότι δηλαδή αν πιαστείς αιχμάλωτος πρέπει να πεις μόνο το ονοματεπώνυμο και το βαθμό σου. Αν πάλι κάτι από όλα αυτά τα πει αυτή μην πεις ποτέ «έχεις δίκιο αγάπη μου»: ό,τι σου πει είναι παγίδα και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Σύμφωνα με ένα προπέρσινο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου FOX, οι Αμερικάνοι που θυμήθηκαν το Βαλεντίνο είχαν ξοδέψει τριάντα εκατ δολάρια για δώρα. Αυτοί που δεν τον θυμήθηκαν γύρω στα εκατό.. 

Σκληρά προπονημένες όλες

Αν σου πει «αυτά είναι χαζομάρες» μην πεις «ναι», γιατί θα σου πει ότι η αγάπη δεν είναι χαζομάρα και θα κλαίει. Αν σου πει «εμείς τον έρωτα τον γιορτάζουμε κάθε μέρα» μην πεις «ναι». γιατί θα σου αραδιάσει είκοσι μέρες που για αυτή δεν έκανες τίποτα και θα κλαίει. Αν σου πει «τη μέρα πρέπει να τη θυμάσαι στην αρχή της σχέσης» - την έβαψες. Αν πεις ναι, θα σου πει ότι πάλιωσε η σχέση, την παραμελείς και το καταλαβαίνει. Και θα κλαίει. Οι γυναίκες κλαίνε πιο εύκολα και από όσο ο Μποτία παίρνει κάρτες. Μην ψάχνεις γιατί. Όταν εσύ μικρός έπαιζες με στρατιωτάκια, αυτές έκαναν προπόνηση στο πλάνταγμα διαβάζοντας κάτι: μπορούσανε να κλαίνε γιατί διαβάζανε Αρλεκιν ή γιατί διαβάζανε το φυλλάδιο του Praktiker. Είναι προπονημένες σκληρά. 

Δεν θα τα καπνίσεις

Τι θες ν αποφύγεις; Τη μουρμούρα, τη γκρίνια, το ειδικό δικαστήριο, που θα στηθεί. Μην κάνεις ηλίθιες σκέψεις: ναι, είναι η γιορτή της αγάπης, αλλά αν είσαι παντρεμένος κι έχεις γκόμενα δεν είναι η κατάλληλη μέρα για να την παρουσιάσεις στη γυναίκα σου. Αγόρασε της καλύτερα κάτι, αλλά μην επενδύεις και πολύ σε αυτό: απλά είναι ένα μικρό βήμα. Αν της πάρεις κάτι φτηνό και συμβολικό, θα σου πει ότι καταξοδεύτηκες. Αν της πάρεις κάτι ακριβό, θα σου πει καταξοδεύτηκες με άλλο τόνο, ίσως χειρότερο. Πάρ’ της κάτι χρηστικό – εννοώ ένα σκουφάκι γιατί ακόμα κάνει κρύο, ή ένα κασκόλ. Να έχεις υπόψην σου ότι το «χρηστικό» το εννοούν αλλιώς οι άντρες κι αλλιώς οι γυναίκες: για τους άντρες χρηστικό είναι ένα ρολό χαρτί υγείας εξαιρετικής ποιότητας, ή έστω ένα σώβρακο με μικιμάο – οι γυναίκες θέλουν πιο ψαγμένα πράγματα, αλλά μην το ψάξεις, θα μπλεχτείς. Μείνε στα προφανή. Κάνει κρύο; Πάρε κάτι να τη ζεστάνει. Εχει πονόλαιμο; Πάρ’ της καραμέλες. Οι γυναίκες είναι πιο πρακτικές: μην το ξεχνάς. Μην της πάρεις λουλούδια του Βαλεντίνου: ακόμα κι αν της αρέσουν, θα πάνε χαμένα. Μόλις λίγο μαραθούν αυτή θα σου πει ότι έτσι είναι και η αγάπη σας και εσύ θα σκέφτεσαι ότι πλήρωσες ένα σωρό λεφτά και δεν μπορείς ούτε να τα καπνίσεις. Κυρίως θέλω να είσαι ψύχραιμός με την θεματολογία της συζήτησης της μέρας. Δεν είχες ποτέ καμία πριν από αυτή – όλες οι άλλες ήταν απλά φλερτ, δεν ήταν ωραίες, δεν είχαν προσωπικότητα κι απλά τις χρειάστηκες για να σε μυήσουν στα μυστικά του έρωτα χωρίς απαραίτητη χρήση των χεριών. Ακου συγκαταβατικά κάθε τι που θα σου πει για τον πρώην – ο πρώην τη μέρα του Βαλεντίνα θέλει τον Σούπερμαν για πρωϊνό και τον Καρανίκα για κολατσιό, μην τα βάζεις μαζί του. Πρόσεχε επίσης τι σου λέει κι αν θες να τις απαντήσεις γλυκά, σκέψου ότι μιλάς για την πιτζάμα σου: αν τις πει ότι μετράς τις ώρες για να την ξαναδείς, ότι η στιγμή που την ακουμπάς σε γεμίζει ανακούφιση, ότι σ αρέσει γιατί σε ζεσταίνει και γιατί είναι άνετη, ότι πλέον τη νοιώθεις στο δέρμα σου, ότι αισθάνεσαι ωραία στο κρεβάτι μόνο με αυτή, θα ενθουσιαστεί. Τέλος, αν αργά το βράδυ επιχειρήσει την μόνη κουβέντα που πραγματικά δεν αντέχεις, δηλαδή το που πάει η σχέση σας, φρόντισε να υπομείνεις το μαρτύριο με αξιοπρέπεια, δηλαδή να έχεις πιεί πολύ.    

Ούζο με ταραμάδες

Να την βγάλεις έξω του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά να της δώσεις χρόνο να ετοιμαστεί: λένε ότι παλιά η γιορτή ήταν στις 13 Φεβρουαρίου, αλλά άλλαξε και πήγε στις 14 γιατί οι γυναίκες δεν προλάβαιναν να είναι έτοιμες. Αν βγείτε να έχεις υπόψην σου ότι θα πληρώσεις και όχι λίγα: αν είσαι ελεύθερος και νοιώθεις ότι έχεις επιλογές, μην ξεχνάς ότι ισχύει το «να περάσεις Χριστούγεννα με τους δικούς σου, Πάσχα με τους φίλους σου και το Βαλεντίνο με όποια αντέχει το πορτοφόλι σου» - τίποτα αυτή τη δύσκολη μέρα δεν είναι τζάμπα. Δεν μπορώ να σου πω που θα πας – όπου και να πας αυτή κάτι θα βρει να επισημάνει ότι δεν είναι καλό, ενώ εσύ θα σκέφτεσαι ότι έρχεται το φεστιβάλ χοληστερίνης που λέγεται Τσικνοπέμπτη και θα χεις το γλυκό χαμόγελο του λιγούρη, που η ημέρα και η νύχτα απαιτεί. Ποια είναι η πιο ωραία βραδιά Αγίου Βαλεντίνου; Μην πάει το μυαλό σου στο σεξ – την Καθαρή Δευτέρα, αν έχετε πιεί κανα ούζο με τους ταραμάδες, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες. Απόψε πες της απλά πως θα σου άρεσε να δείτε μαζί στα σκεπάσματα το Pretty Woman. Αυτή θα σκεφτεί έρωτες με λαδάκια στην μπανιέρα. Εσύ, γνωρίζοντας πλέον την υπόθεση, θα ξαναχαρείς μια πραγματική ερωτική ιστορία γιατί κάθε άντρας στο φινάλε θα θελε μια επαγγελματία σαν τη Τζούλια Ρόμπερτς, που θα του κάτσει χωρίς να πληρώσει. Θα κοιμηθείς ευτυχισμένος έχοντας ξαναζήσει μια αντρική φαντασίωση τη νύχτα του Βαλεντίνου, αλλά δεν σε κόβω για τόσο ικανό αδερφέ μου. Ούτε εγώ, που στα λέω, έχω υπάρξει ποτέ...