Το θαύμα με τον Σεμέδο

Το θαύμα με τον Σεμέδο


Τον συνέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας τον Ρούμπεν Σεμέδο, όπως έγραφαν χθες αστυνομικοί συντάκτες που βρήκαν πληροφορίες από το αστυνομικό τμήμα του Αλίμου, ή απλά ο παίκτης πέρασε από το τμήμα για διευκρινήσεις γιατί είχε ένα καυγά με τη γυναίκα του, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται; Μικρή σημασία έχει. Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο επίλογος της σχέσης του Ολυμπιακού με τον Σεμέδο γίνεται μια υπόθεση ολοένα και πιο δύσκολη. Είναι να απορείς πως η ιστορία θα τελειώσει.

Αλλοι στο τζόγο, άλλοι στους δικηγόρους

Μου έκανε εντύπωση χθες, όχι τόσο η προσπάθεια του Σεμέδο να διαψεύσει τις ειδήσεις που κυκλοφορούσαν και που είχαν να κάνουν με σύλληψή του, αλλά τα ταχύτατα αντανακλαστικά που ο ποδοσφαιριστής έδειξε προσπαθώντας να διαψεύσει όσα κυκλοφόρησαν. Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι ανέβηκε στο site του Enikos. gr το ρεπορτάζ με τα τελευταία του κατορθώματα: οι λεπτομέρειες ήταν τόσες πολλές, που δεν τίθεται θέμα για την ακρίβειά του. Πριν περάσει μισή ώρα ο παίκτης είχε ανεβάσει ένα story στο Instagram κάνοντας λόγο για ψέματα: μας καλούσε μάλιστα να μην τα αναπαράγουμε. Αν έχει γίνει από την πλευρά της συντρόφου του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία η δίωξή του θα είναι αυτεπάγγελτη. Αλλά είναι φανερό πως ο Σεμέδο δεν έχει τέτοια προβλήματα: άλλοι τρώνε τα λεφτά τους στο τζόγο, άλλοι στα λουλούδια κι άλλοι, όπως ο καλός Ρούμπεν, στους δικηγόρους. Θυμάμαι την αντίδρασή του στην προηγούμενη δικαστική του περιπέτεια. Όταν βγήκε από τον ανακριτή έκανε το σήμα της νίκης! Άλλος θα ντρεπόταν που πήγε να δώσει εξηγήσεις για κατηγορίες που αφορούν αποπλάνηση ανηλίκου: ο Σεμέδο πανηγύριζε. Δεν είναι παράξενο. Όταν έχεις καταδίκη για απαγωγή και παράνομη κράτηση ανθρώπου στο υπόγειο του σπιτιού σου μπορεί να πανηγυρίζεις γιατί γλύτωσες μια προφυλάκιση. Αλλά είναι δύσκολο να κάνεις καριέρα με τέτοια μυαλά.      

https://www.newsbreak.gr/wp-content/uploads/2021/08/soledo-696x457.jpg

Πολύ και όχι άδικα

Μου έκανε εντύπωση πως κάποιοι έφτασαν να αναρωτούνται αν η προχθεσινή τελευταία περιπέτεια του Πορτογάλου ήταν «στημένη» από κάποιον – από τον Ολυμπιακό ή τον ίδιο δηλαδή. Παραδόξως αυτή την ανόητη απορία δεν την είχαν διάφοροι επιθεωρητές Κλουζώ της αθλητικογραφίας του διαδικτύου αλλά και οπαδοί του Ολυμπιακού! Σε όλους συνιστά να ηρεμίσουν. Αν κάποιος δεν θέλει ο Σεμέδο να έχει περιπέτειες τέτοιου είδους είναι πρώτος από όλους ο Ολυμπιακός.

Αυτό που προσπαθεί ο Ολυμπιακός εδώ και μήνες είναι να πουλήσει τον παίκτη σε μια λογική τιμή. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα υποψήφιο αγοραστή. Για να υπάρξει αγοραστής πρέπει κάποιος να τολμήσει να αγοράσει τον Σεμέδο – διότι περί τολμήματος πρόκειται. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο Σεμέδο (που δεν αγωνίζεται κι άρα δεν είναι πρωταγωνιστής εντός γηπέδου) να σταματήσει να είναι και πρωταγωνιστής εκτός γηπέδου. Ιστορίες όπως η προχθεσινή αποθαρρύνουν όποιον σκέφτεται να δώσει στον παίκτη μια ευκαιρία: ο Ολυμπιακός δεν σχολίασε καν την υπόθεση για να μην μεγαλώσει το θόρυβο.

Θα μπορούσε να στήσει την ιστορία ο ίδιος ο παίκτης; Κι αυτό είναι απίθανο. Ο Σεμέδο θέλει να επιστρέψει στο γήπεδα. Γνωρίζει ότι για να βρεθεί κάποιος να του δώσει μια ευκαιρία πρέπει να θυμάται μόνο τις ποδοσφαιρικές του αρετές. Το να στήσεις μια τέτοια ιστορία, για να πιέσεις με αυτό τον τρόπο τον Ολυμπιακό να σε αφήσει ελεύθερο, θυμίζει τον σύζυγο που για να εκδικηθεί τη γυναίκα του γιατί τον απατούσε, έκοψε τα γεννητικά του όργανα. Αντε κι έμεινες ελεύθερος. Ποιος θα σου δώσει ένα συμβόλαιο της προκοπής γνωρίζοντας τον τρόπο που τα κατάφερες; Μόνο κάποιος τρελός. Για αυτό ο Σεμέδο διέψευσε τα πάντα αμέσως: ούτε κι αυτός θέλει τέτοιο καιρό να τον συζητάν πολύ και όχι άδικα.   

Γρίφος το πώς

Ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ δύσκολο γρίφο μπροστά του με τον Σεμέδο. Δεν μπορεί να τον κρατήσει – δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Δεν μπορεί όμως ούτε και να τον αφήσει ελεύθερο και να μην πάρει καθόλου χρήματα: αν το κάνει θα είναι σαν να μικραίνει την όποια διαπραγματευτική του δύναμη έναντι του παίκτη – κι αυτό είναι κάτι που μελλοντικά μπορεί να το βρει μπροστά του. Το πράγμα θέλει προσεχτικούς χειρισμούς και το μπλέξιμο δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν είχε κατηγορηθεί για βιασμό ανήλικης, είχα γράψει εδώ ένα κομμάτι με τον τίτλο «το κουμπί της αυτοκαταστροφής»: παραμένει επίκαιρο και πολύ φοβάμαι πως για την Σεμέδο θα είναι πάντα επίκαιρο. Εγραφα τότε πως δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε ποδοσφαιριστές αδικημένοι από τα media, ούτε μαγικές συνταγές που μπορεί να αλλάξουν το χαρακτήρα ενός ποδοσφαιριστή. Αυτά κάποτε μπορεί να συνέβαιναν: στις εποχές που οι πληροφορίες τρέχουν με ταχύτητα φωτός όχι. Όταν μιλάμε για τους αθλητές και το χαρακτήρα τους δεν υπάρχουν ούτε «μυστικά», ούτε «αδικίες», ούτε ιστορίες διογκωμένες: κανείς σε αυτό τον κόσμο δεν θα αναλάβει να σπιλώσει την υπόληψη του Σεμέδο διακινώντας fake news. Ο τύπος αυτός είναι: και δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/migrated/2021/05/semedo_20.jpg?itok=yiYKAnVY

Και ο Σα ήρθε με προβλήματα

Στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων ενός ποδοσφαιριστή μπορεί οι εκτιμήσεις να είναι διαφορετικές: κάποιος μπορεί να έχει αποτύχει σε μια ομάδα και να αναγεννηθεί σε μια άλλη – αυτά διαρκώς συμβαίνουν.

Μου άρεσε πάντα να συγκρίνω την περίπτωση του Σεμέδο με του Ζοζέ Σα. Ο Σα ήρθε στον Ολυμπιακό μετά από μια πολύ κακή χρονιά στην Πορτογαλία. Είχε δυσκολίες – και αγωνιστικές και ψυχολογικές. Όμως ήταν δυσκολίες που είχαν να κάνουν με την απόδοση του, την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, τον τρόπο που η Πόρτο, στην οποία αγωνιζόταν, του φερόταν. Στον Ολυμπιακό του φέρθηκαν όπως του άξιζε και τα προβλήματα του τα ξεπέρασε. Κι αυτός, όπως ο Σεμέδο, πίστευε πως το πρωτάθλημά μας είναι εύκολο: αλλά το πέρασμα από εδώ του έκανε μόνο καλό. Σήμερα είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Πρέμιερ λιγκ.    

Στο ποδόσφαιρο μιλάμε πολύ συχνά για «χαρακτήρες» χωρίς να ξέρουμε γιατί ακριβώς μιλάμε. Η κακή φόρμα, ο παραγκωνισμός από την βασική ενδεκάδα, ένας τραυματισμός, μια δυσκολία που μπορεί να υπάρχει με συμπαίκτες, είναι πράγματα που μπορεί να κάνουν ένα ποδοσφαιριστή βαρύ και δύσθυμο. Πιστεύω πχ πως ο Κουντέ φέτος δεν πρέπει να περνά τις καλύτερες μέρες της ζωής του. Αλλά αυτά δεν είναι προβλήματα «χαρακτήρα»: αν ένας ποδοσφαιριστής αγωνίζεται διαρκώς, νιώθει ότι τον εκτιμούν, παίρνει στην ώρα του τα χρήματα του και προπονείται όπως πρέπει θα βρει τον εαυτό του, όποιες κι αν ήταν οι προηγούμενες δυσκολίες του.

https://www.rednews.gr/site/wp-content/uploads/2021/09/martins-semedo53q53.jpg

Στην περίπτωση του Σεμέδο υπήρχε κάτι άλλο: ο παίκτης όπου κι αν αγωνίστηκε ήταν βασικός, κανείς ποτέ δεν έθεσε σε αμφισβήτηση τις δυνατότητές της προσφοράς του, του χρειάστηκαν πάντα λίγα καλά ματς για να φτάσει ακόμα και στην Εθνική ομάδα. Και την ίδια στιγμή παντού έμπλεκε σε απίθανες ιστορίες. Είμαι περίεργος αν τελικά η Πόρτο θα τολμήσει να τον αποκτήσει. Τον χρειάζεται σίγουρα γιατί έχει ξεμείνει από αμυντικούς. Αλλά πως γίνεται να ελπίζει ότι θα τον δει ν’ αλλάζει συμπεριφορά; Πραγματικά δεν το ξέρω.       

Πολύ μεγάλο στοίχημα

Είναι παιγνίδι της μοίρας ότι ο Σεμέδο χθες απασχολούσε πάλι το αστυνομικό δελτίο σε μια στιγμή που κανονικά θα πρεπε να συζητάμε για το πόσο ανάγκη τον έχει σήμερα ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός θα πάει στη Ριζούπολη χωρίς τον Σισέ, τον Παπασταθόπουλο, τον Μάρκοβιτς και με τον Μανωλά εντελώς ανέτοιμο αφού έχει κάνει δυο – τρεις προπονήσεις όλες κι όλες. Κανονικά θα πρεπε ο Σεμέδο, όχι μόνο να είναι στην αποστολή, αλλά και να παίξει βασικός: θα ήταν και τον ίδιο μια ωραία ευκαιρία να δείξει στην Πόρτο ότι είναι εντάξει. Αλλά με τα μυαλά που κουβαλάει πώς να τον χρησιμοποιήσεις; Νομίζω χθες πολλοί κατάλαβαν πόσο δύσκολο είναι απλά να υπάρχει στο Ρέντη το τελευταίο τετράμηνο. Να τον βλέπεις να προπονείται κι απλά να αναρωτιέσαι πότε θα ξαναγίνει πρωταγωνιστής. Όχι στο γήπεδο. Στο αστυνομικό δελτίο.   

Ο Σεμέδο υπήρξε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Μην βιαστείτε να πείτε ότι ο Ολυμπιακός το έχασε: αν καταφέρει και πάρει πίσω τουλάχιστον τα χρήματα που έδωσε για την απόκτησή του για μένα είναι τρομερά κερδισμένος. Είχε το Σεμέδο σχετικά ήσυχο στα αποδυτήρια, μακριά από καυγάδες και αστυνομικά τμήματα και πάντα παρόντα στο γήπεδο για σχεδόν δυο χρόνια: από τον συγκεκριμένο παίκτη δεν γίνεται δυστυχώς να περιμένεις κάτι πιο πολύ. Ισα ίσα. Ό,τι προηγήθηκε μοιάζει με θαύμα.