Το μεγάλο παράδοξο

Το μεγάλο παράδοξο


Κάθε 0-0 σε ένα ντέρμπι είναι απόδειξη πως οι δυο ομάδες που έπαιξαν σε αυτό έκαναν πολλά σωστά και πολλά λάθος. Αυτό συνέβη και στο χθεσινό ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Το εύκολο στο συγκεκριμένο ματς είναι να πει κάποιος ότι έχασαν και οι δυο, αλλά ως συμπέρασμα αυτό είναι μάλλον άδικο με βάση ό,τι είδαμε. Ας πούμε σωστότερα ότι η ΑΕΚ κατάφερε να μην χάσει (χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα για να κερδίσει) κι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει (ενώ έκανε πολλά για να φτάσει στο σκοπό του).

Αδυναμίες με εξηγήσεις

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε ένα κακό ματς δεδομένων των συνθηκών. Δεν είχε τον Σεμέδο και τον Ποντένσε και αγωνίστηκε με τρεις παίκτες που μόλις επέστρεψαν από τραυματισμούς και δεν είναι στην καλύτερη φόρμα τους: ο Γκιγιέρμε κι ο Βαλμπουενά έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά μπορούν περισσότερα – ο δε Σισέ άρπαξε την ευκαιρία για να μας θυμίσει πόσο καλός παίκτης είναι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ χωρίς τον καλύτερο αμυντικό του κι έχοντας δώσει ένα σκληρό ματς στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ για να βρει μια ΑΕΚ που μεσοβδόμαδα είχε κάνει στο Βόλο μια καλή προπόνηση με τους αναπληρωματικούς της. Ο Ολυμπιακός, όχι μόνο δεν είχε προβλήματα ρυθμού ή φυσικής κατάστασης, αλλά έκανε πάνω από 60% κατοχή μπάλας και τελείωσε το ματς πιέζοντας. Δεν είναι παράξενο ωστόσο ούτε ότι έπαιξε υποδειγματική άμυνα (και ψηλά μάλιστα) παρά την απουσία του Σεμέδο, ούτε ότι δεν βρήκε το γκολ που έψαξε – μολονότι έφτασε πιο κοντά από την ΑΕΚ στο να το καταφέρει. Και τα δυο έχουν τις εξηγήσεις τους.

 

Ο Μαρτίνς έχει δουλέψει πολύ το κομμάτι της άμυνας ήδη από το καλοκαίρι, γιατί γνώριζε πως η άμυνα θα του δώσει την πρόκριση στο Τσάμπιονς λιγκ, πράγμα που ήταν κι ο πρώτος στόχος του στη σεζόν. Ο Ολυμπιακός μολονότι αλλάζει εύκολα στόπερ (έχουν παίξει πέντε παίκτες συνολικά στη συγκεκριμένη θέση) και παρόλο που αλλάζει και σχήμα αν χρειαστεί, αμυντικά είναι σχεδόν πάντα αξιόπιστος, αν αντίπαλός του δεν είναι η Μπάγερν ή κάποια ομάδα της Πρέμιερ λιγκ: αυτό το έδειξε και στο ΟΑΚΑ. Αν μέχρι τώρα έχει δεχτεί μόλις 8 γκολ στο πρωτάθλημα και μόλις 2 στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως τυχαίο δεν είναι ότι στα συγκεκριμένα ματς σκοράρει και δύσκολα. Χθες πλήρωσε την απουσία του Ποντένσε, δηλαδή ενός διεισδυτικού εξτρέμ ικανού, όχι μόνο να ταϊσει τον Ελ Αραμπί, αλλά και να δημιουργήσει χώρους για τα overlap του ακραίου μπακ. Πλήρωσε επίσης ότι οι χαφ του δεν έχουν το εύκολο γκολ και δεν εκμεταλλεύτηκαν τους χώρους που τους έδωσε η ΑΕΚ προσπαθώντας να κλείσει τις πάσες στον Ελ Αρταμπί. Και πλήρωσε και κάτι παράξενο: ότι έχει ένα πάγκο πολυτελείας από τον οποίο όμως ακόμα δεν μπορεί να πάρει πολλά, αφού σε αυτόν υπάρχουν κατά βάση ανέτοιμοι παίκτες.

Πάγκος πολυτελείας χωρίς λύσεις

Αυτό το τελευταίο είναι το μεγάλο παράδοξο της χρονιάς του Ολυμπιακού. Αν πέρυσι τον Ιούνιο, όταν ξεκινούσε η σεζόν έλεγες ότι ο Ολυμπιακός θα έπαιζε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ τέλος Ιανουαρίου στο ΟΑΚΑ χωρίς έξι (!) περσινούς βασικούς του θα σου έλεγαν ότι ως ομάδα χτύπησε διάλυση. Κι όμως ο Ολυμπιακός είχε εκτός ενδεκάδας χθες τον Κούτρη, τον Μεριά, τον Φορτούνη, τον Χριστοδουλόπουλο, τον Γκερέρο και τον Ποντένσε ενώ δεν αγωνίστηκαν βασικοί και δυο από τους νεοφερμένους του που περίμενες να δώσουν πολλά (και πολλά έδωσαν), μιλάω για τον Σεμέδο και τον Σουντανί. Η λογική λέει πως θα πρεπε να έχει τουλάχιστον ένα πανίσχυρο πάγκο, όμως ούτε αυτό δεν συμβαίνει: αυτοί που θα μπορούσαν να ρθουν από τον πάγκο και να κάνουν τη διαφορά είναι δυστυχώς για το Μαρτίνς ακόμα ανέτοιμοι – κι αυτό χθες του στοίχισε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχε παίκτες που να μπορεί να του δώσουν ένα μισάωρο υψηλής έντασης, ώστε να πάρει και το ματς στο δεύτερο ημίχρονο, μετά τις χαμένες ευκαιρίες που η ομάδα του είχε την πρώτη ώρα. Ετσι χρησιμοποίησε λίγο και τον  Φορτούνη και τον Σουντανί ελπίζοντας ότι μπορεί να του φτιάξουν μια φάση που θα μπορούσε να κρίνει το ματς, αλλά αυτό δεν έρχεται κατά παραγγελία: ο παίκτης για να σου δώσει πράγματα συνήθως πρέπει να παίξει πολύ. Ο Μαρτίνς βρέθηκε στην παράξενη θέση να έχει ένα πάγκο με παίκτες που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ κι αυτό κόστισε. Το νέο του στοίχημα είναι να φέρει σε φόρμα αυτούς τους παίκτες, γιατί τώρα που αποθεραπεύτηκαν δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι εκτός αποστολής. Να δω πόσα στοιχήματα ο άνθρωπος θα χρειαστεί να κερδίσει ακόμα.

Τα παράδοξα του Καρέρα

Παραδοξότητες υπήρξαν και στην περίπτωση του Μάσιμο Καρέρα – αυτός όμως τις προκάλεσε μόνος του. Πριν αρχίσει το ντέρμπι λέγαμε ότι ο Καρέρα κατάφερε να βάλει μία τάξη στην ΑΕΚ που παρέλαβε, όχι απλά φροντίζοντας την άμυνά της, αλλά παρουσιάζοντας σιγά σιγά μία ομάδα που βρίσκοντας σιγουριά στα μετόπισθεν έδειχνε να έχει και επιθετικές λύσεις: στην ΑΕΚ στο γκολ φτάνουν πολλοί. Αμυνα είδαμε και χθες - τα άλλα όχι.  Ο Ιταλός είχε την παράξενη ιδέα να ξεκινήσει το παιχνίδι χωρίς τον Ολιβέιρα δηλαδή το μοναδικό καθαρόαιμο σέντερ φορ. Ο Καρέρα υποχρεώθηκε να στείλει τον Πορτογάλο στο γήπεδο, μετά από μόλις μισή ώρα, όμως η ομάδα του δεν κατάφερε ποτέ να τον τροφοδοτήσει, μολονότι στο γήπεδο ήταν ο Μάνταλος, ο Λιβάγια, ο Βέρντε και ο Κρίστισιτς. Πιθανότητα ο Ολιβέιρα έχει το μυαλό του στη Γουλβς και για αυτό το λόγο δεν ξεκίνησε – ο κόουτς το αρνήθηκε πάντως. Από τη στιγμή που δεν ξεκίνησε  δεν στάθηκε δυνατό και να αξιοποιηθεί διότι πιθανότατα ο προπονητής προετοίμασε μία ομάδα χωρίς αυτόν στο γήπεδο. Από την άλλη, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Καρέρα προετοίμαζε το ματς μια εβδομάδα ολόκληρη, αυτό που έδειξε δεν ήταν σπουδαίο. Η ΑΕΚ ήταν χωρίς νίκη σε 13 ντέρμπι κι έπαιξε το 14ο στην έδρα της για να μην το χάσει: δεν ξέρω σε ποιόν μπορεί να άρεσε αυτή η στρατηγική.

 

Ολοι περιμέναμε ότι τουλάχιστον στο τελευταίο τέταρτο η πιο ξεκούραστη από τον Ολυμπιακό ΑΕΚ θα είχε το κουράγιο να βγει και να επιτεθεί, όπως έκανε για παράδειγμα στην Τούμπα στο πρόσφατο ματς με τον ΠΑΟΚ, αλλά χθες ο προπονητής της δεν πήρε κανένα απολύτως ρίσκο κι έδειχνε ευχαριστημένος με την ισοπαλία σε όλη την διάρκεια του ματς. Μια εξήγηση για τη συμπεριφορά της ΑΕΚ αποτελούν οι δηλώσεις του. Ο Καρέρα επανέλαβε και μετά το ματς αυτό που είχε πει πριν από το παιχνίδι, ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα Τσάμπιονς λιγκ - σίγουρα η καλύτερη στην Ελλάδα και ως εκ τούτου και η ισοπαλία είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Ολα αυτά είναι πολύ κολακευτικά για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν ξέρω αν ενθουσιάζουν τη διοίκηση και τους οπαδούς της ΑΕΚ: δύσκολα μπορείς να κερδίσεις ένα αντίπαλο αν αισθάνεσαι χειρότερός του ακόμα και παίζοντας στην έδρα σου.

Ο Ολυμπιακός θα χάσει σήμερα την κορυφή από τον ΠΑΟΚ. Όχι γιατί δεν κέρδισε την ΑΕΚ: αυτό δεν είναι δεδομένο, ούτε απλό. Θα την χάσει γιατί του έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά βαθμοί σε προηγούμενα ματς. Και θα την ξανακερδίσει μόνο αν κόντρα σε ένα σύστημα που τον κυνηγάει καταφέρει να πάρει περισσότερα από παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορεί να βασίζεται μόνο στους παίκτες του και στον προπονητή του. Σε τίποτα άλλο.