Το κόστος της επιτυχίας

Το κόστος της επιτυχίας


Στην Γερμανία έγιναν απίθανα πράγματα για να κερδίσει η Μπάγερν Μονάχου τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική από την Μπορούσια Ντόρτμουντ  - σας το έγραφα χθες. Στην Αγγλία αντιθέτως όλα είχαν κριθεί μέρες πριν. Η Μάντσεστερ Σίτυ δεν ανήκει στην κατηγορία των ομάδων που περίμεναν την τελευταία αγωνιστική για πανηγύρια, τα δικά της τα έκανε κι έτσι έχασε από την Μπρέντφορντ με το μυαλό στους τελικούς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Ιντερ που ακολουθούν, αλλά και στις 115 υποθέσεις οικονομικών παραβάσεων που ερευνά η Πρέμιερ λιγκ. Αυτό το τελευταίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι νίκες αντίδρασης

Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και είναι το μοναδικό πρόβλημα σε μια σεζόν που η Σίτυ έχει την ιστορική ευκαιρία να κερδίσει τα πάντα. Οι έρευνες αυτές μπορεί να διαρκέσουν καιρό θέτοντας την πρωταθλήτρια υπό ομηρία. Η πιθανότητα  και φέτος πίσω από τις συνεχόμενες νίκες που έφεραν μια ακόμα κατάκτηση πρωταθλήματος να κρύβονται διογκωμένες χορηγίες, διπλά συμβόλαια και ισολογισμοί που δεν έχουν συνταχθεί όπως πρέπει, είναι υπαρκτή. Ολοι αυτοί οι ισχυρισμοί οι οποίοι κυκλοφορούν καιρό τώρα στο νησί, απέκτησαν πάλι επικαιρότητα, αμέσως μόλις έφυγε από τους διοικούντες, τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές της Σίτυ το hangover των τελευταίων πανηγυριών. Αρκετοί από τους σκληρούς Βρετανούς σχολιαστές έχουν ήδη μιλήσει «για πρωταθλήματα και πρωταθλητές με αστερίσκο» σε σημείο που το πράγμα προκάλεσε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση του Πεπ Γκουαρτνιόλα . «Θα ήθελα η Πρέμιερ λιγκ να μας πει αν είμαστε ένοχοι. Αμέσως, αν είναι δυνατόν», είπε ο προπονητής πριν λίγες μέρες, με ένα ξέσπασμα που δείχνει πως η ιστορία της πολυσυζητημένης έρευνας παραμένει στο προσκήνιο. «Θα θέλαμε αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί και η όποια απόφαση να βγει σύντομα. Σίγουρα θα είμαι εδώ όσο υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες για εμάς» - είπε ο Πεπ προσθέτοντας πως θα ήθελε «να μην χαθεί άλλος χρόνος». «Αν κάναμε κάτι λάθος όλοι πρέπει να το ξέρουν, αλλά αν, όπως πιστεύουμε, αυτός ο σύλλογος έκανε πάντα τα πράγματα σωστά, όσοι μας έχουν στοχοποιήσει πρέπει να σταματήσουν να μιλούν. Για το καλό όλων, θα ήθελα η όποια απόφαση να έρθει γρήγορα. Δεν μπορούμε να  ζούμε με αμφιβολίες και να γιορτάζουμε χωρίς να γνωρίζουμε τι μας περιμένει» είπε.

https://www.fosonline.gr/media/news/2022/11/08/215756/main/guardiola-75.jpg

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πεπ παρεμβαίνει δημοσίως. Όταν τον Φεβρουάριο η Πρέμιερ λιγκ έκανε γνωστές τις κατηγορίες της κατά της Σίτυ, η ομάδα βρισκόταν και σε μια φάση αγωνιστικής δυσκολίας. Φαίνεται ότι ο θόρυβος που προκάλεσε η έρευνα λειτούργησε για την Σίτυ συσπειρωτικά.  Ο Γκουαρντιόλα  για να δώσει στους παίκτες ένα επιπλέον κίνητρο έριξε το σύνθημα «εμείς μόνοι κόντρα σε όλο τον κόσμο» κι αυτό οδήγησε σε ένα αήττητο σερί που ξεκίνησε από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος:  οι 12 νίκες σειρά που εκτόξευσαν τη Σίτυ προς το τρεμπλ αποκαλούνται από τον Γκλουαρντιόλα «νίκες αντίδρασης». Να δούμε αν το «εμείς μόνοι κόντρα σε όλο τον κόσμο» μπορεί να φέρει και το πιο θεαματικό φινάλε σεζόν στην ιστορία της ομάδας.

Κρατάει χρόνια η κολόνια

Οι 115 παραβάσεις που ερευνά η Πρέμιερ λιγκ και αφορούν την Σίτι ξεκινούν από τη σεζόν 2009-10. Η έρευνα αφορά ακόμα και τα συμβόλαια προπονητών που έχουμε ξεχάσει πως δούλεψαν κάποτε στους μπλε - τον Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι για παράδειγμα που πρόσφατα κλήθηκε από την επιτροπή για να μιλήσει για τις λεπτομέρειες του συμβολαίου που είχε από το 2009 έως το 2013, όταν και δούλεψε εκεί. Ο τωρινός προπονητής της εθνικής Ιταλίας φαίνεται ότι έχει εισπράξει ένα ποσό της αμοιβής του μέσω μιας συμβουλευτικής εταιρείας που φαίνεται να έχει δημιουργήσει εκείνο τον καιρό με τους Αραβες ιδιοκτήτες της Σίτυ. Τα συμβόλαια των παικτών βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο: η Σίτυ δεν θα είχε δώσει στην Πρέμιερ λιγκ τις λεπτομέρειες των πληρωμών από το 2010-11 έως το 2015-16. Επίσης ερευνώνται οι χορηγίες που έχει λάβει η Σίτυ: η υποψία που υπάρχει είναι ότι οι Αραβες μέσω αυτών παραβίαζαν τους κανόνες του Financial Fair Play. Επιπλέον, ο αγγλικός σύλλογος κατηγορείται για παρεμπόδιση της έρευνας από τις ελεγκτικές αρχές του αγγλικού πρωταθλήματος.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2022/08/man-city1.jpg

Συγκρίνοντας και διασταυρώνοντας

«Η Σίτυ είναι έκπληκτη από τις έρευνες για υποτιθέμενες παραβιάσεις των κανόνων της Πρέμιερ Λιγκ. Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά μας έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σταθερά κι εδώ και χρόνια διότι αυτό προβλέπεται από το σύστημα αδειοδότησης της Πρέμιερ λιγκ. Δίνουμε κάθε δυνατή εξήγηση όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι δικό μας θέμα ο έλεγχος των οικονομικών μας. Είναι απαράδεκτο να μας κατηγορούν κάποιοι λέγοντας ότι ερευνούμε τι κάνετε γιατί μπορεί να μην κάναμε καλά την δουλειά μας», δήλωσε επισήμως η Σίτυ τον Φεβρουάριο. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι το θέμα θα διερευνηθεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα εξετάσει αμερόληπτα τα αδιάψευστα στοιχεία που έχουμε δώσει στην Πρέμιερ λιγκ προς υποστήριξη της θέσης μας. Ανυπομονούμε να τελειώσει μια για πάντα αυτή η ιστορία» έλεγε. Αλλά μοιάζει να υπάρχει και καπνός και φωτιά.  

Οι ισχυρισμοί των ελεγκτών της Πρέμιερ λιγκ είναι παρόμοιοι με εκείνους που οδήγησαν την UEFA τον Φεβρουάριο του 2020 να αποκλείσει τη Σίτυ από το Τσάμπιονς λιγκ – η συγκεκριμένη ποινή αργότερα ανατράπηκε μετά από έφεση της αγγλικής ομάδας, όμως ότι η UEFA δεν κατάφερε να αποδείξει δεν σημαίνει πως δεν θα βγει στο φως τίποτα μετά την τωρινή έρευνα. Κυρίως γιατί η επιτροπή ελέγχου της Πρέμιερ λιγκ έχει την δυνατότητα να κάνει μια τελείως διαφορετική δουλειά διασταυρώνοντας στοιχεία και πραγματοποιώντας ανάλογους ελέγχους σε αγγλικές ομάδες που με την Σίτυ έχουν συνεργαστεί. Αν κριθεί ένοχη η Σίτυ κινδυνεύει με μια σειρά κυρώσεων που κυμαίνονται από πρόστιμο έως αποβολή από το πρωτάθλημα. Το τελευταίο είναι φυσικά απίθανο. Η εντύπωσή μου είναι πως όλα γίνονται για να βάλουν οι Αραβες ένα φρένο.  

Αυτό είναι που εγώ καταλαβαίνω: η Σίτυ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πλήρώσει το κόστος της επιτυχίας, όπως η Γιουβέντους στην Ιταλία πχ. Αυτό αν συβεί, θα συμβεί γιατί όντως η Σίτυ ξέφυγε από όλους. Στο πρωτάθλημα των ομάδων με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο κερδίζει συνεχώς – σε σημείο που να αναζητείται αντίπαλός της. Το ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε πολλα χρήματα δημιουργεί ανταγωνισμό, αλλά το φινάλε είναι πάντα γνωστό. Φέτος η Αρσεναλ βρέθηκε 9 πόντους μπροστά της τον Φεβρουάριο και κανείς δεν πίστευε πως η Σίτυ θα χάσει το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γκουαρντιόλα δεν κερδίζει απλά τίτλους: μπορεί πλέον να τους εγγυηθεί! Η περίπτωση του Χάλαντ πχ είναι ενδεικτική: θα μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε ομάδα αλλά πήγε εκεί που ήταν βέβαιος πως θα κερδίσει. Αυτή την βεβαιότητα παιδεύονται οι Αγγλοι να σταματήσουν. Το κάνουν ενώ η Σίτυ τρέχει προς ένα φινάλε ονειρεμένο. Σε κάθε περίπτωση να δούμε πως.