Το δεύτερο φάουλ του Φαν τ΄Σιπ

Το δεύτερο φάουλ του Φαν τ΄Σιπ


Απόψε η Εθνική μας αγωνίζεται με αντίπαλο το Κόσσοβο το οποίο δεν μπορώ να περιγράψω ως ομάδα επικίνδυνη, δύσκολη, σκληρή κτλ γιατί απλούστατα δεν είναι. Την είδαμε πρόσφατα όταν η Εθνική μας την κέρδισε εκτός έδρας: λογικά θα πρέπει να την κερδίσει κι απόψε και μάλιστα πιο εύκολα. Ας πούμε καλύτερα δυο κουβέντες για τον Τζόνι Φαν τ΄Σιπ και τις επιλογές του που προκαλούν πάντα συζητήσεις.  

Μια κάποια συνέπεια…

Δεν είμαι από αυτούς που το ρίχνω στις πατριωτικές κορώνες ή που λέω ότι δεν πρέπει να κάνουμε κριτική στην Εθνική, αλλά να ανεβαίνουμε στα «πειρατικά» και να την χειροκροτάμε. Έλεγα και λέω πάντα ότι πρέπει να της κάνουμε κριτική, όταν και όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Μόνο που η κριτική μας θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή που κάνουμε όταν ασχολούμαστε και με τις ομάδες μας, κι όχι να λαϊκίζουμε κατά περίπτωση – ειδικά εμείς οι επαγγελματίες. Θέλω να πω ότι δεν γίνεται να κάνεις κριτική στον Τζον Φαν τ’ Σιπ  γιατί δεν χρησιμοποιεί βασικό το Φορτούνη και να μη μιλάς, όταν Πέδρο Μαρτίνς τον βάζει στο 90΄ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ομόνοια. ‘Η τον εκτιμάς τον Φορτούνη περισσότερο από τους προπονητές, οπότε έχεις και κάθε λόγο να ζητάς την παρουσία του στην βασική ενδεκάδα κάθε ομάδας (κάθε ομάδας όμως…) ή αναγνωρίζεις σε κάθε προπονητή (σε κάθε προπονητή όμως…) το δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί, όπως και όποτε θέλει. Επίσης δε γίνεται να γκρινιάζεις γιατί ο Μπουχαλάκης παίζει πάντα βασικός στον Ολυμπιακό και την ίδια στιγμή να ζητάς να είναι πάντα βασικός στην Εθνική Ελλάδος:  δεν γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να μην κάνει για τον Ολυμπιακό και να είναι απαραίτητος για την Εθνική - εκτός αν πιστεύεις ότι η Εθνική είναι κάτι τόσο παρακατιανό, ώστε μπορεί να αγωνίζεται ο καθένας. Τέλος δεν μπορεί όταν μιλάς για τις ομάδες να επικαλείσαι (και σωστά) ότι οι αδυναμίες τους οφείλονται στις δυσκολίες της προετοιμασίας τους κι όταν μιλάς για την Εθνική να την χλευάζεις γιατί δεν έβαλε πέντε γκολ στη Μολδαβία: οι παίκτες που την αποτελούν είναι οι ίδιοι που έχουν κάνει φέτος ελλιπείς προετοιμασίες.

https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2019/03/22/fortounis.jpg

Θέλουν να φοράνε τη φανέλα

Εχει ο Φαν τ’ Σιπ πρόβλημα με τους παίκτες του Ολυμπιακού; Γράφει ο φίλος μου ο Κώστας Νικολακόπουλος ότι θα ήταν πιο τίμιο από την πλευρά του προπονητή να μην καλούσε ποτέ ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Γιατί όμως κάτι τέτοιο δεν το ζητάνε οι ίδιοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού; Αν δεν το κάνουν, είναι γιατί θέλουν να φοράνε τη φανέλα της Εθνικής και θέλουν με κάθε τρόπο να την βοηθούν. Επομένως όταν ζητάς από ένα προπονητή να μην τους καλεί, φοβάμαι πως δεν σέβεσαι πρώτα απ’ όλα την δική τους γνώμη κι ας νομίζεις ότι στην προκειμένη περίπτωση τους υποστηρίζεις. Αν οι παίκτες δεν θέλουν να παίζουν ας το πουν: αλλά αν θέλουν, το πώς και πόσο θα παίζουν είναι δουλειά του προπονητή. Σε κάθε ομάδα.

Κάποτε με αυτά γελούσαν

Είναι δεδομένο ότι στην ΕΠΟ υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καθεστώς που δεν χάνει ευκαιρία να δημιουργήσει στον Ολυμπιακό προβλήματα: για να στηθεί έγινε μεγάλη προσπάθεια και το ξέρουμε. Ομως ακόμα κι αν οι παίκτες του Ολυμπιακού ξεκινούσαν βασικοί στην Εθνική όλοι τους κι ο Ολλανδός εκτός από αυτούς που καλεί, καλούσε και τον Τζολάκη, τον Σουρλή και τον Χολέμπας και τους έκανε κι αυτούς βασικούς, να είσαστε βέβαιοι ότι πάλι δεν θα άλλαζε η σχέση του Ολυμπιακού με την ΕΠΟ: δεν είναι οι κλήσεις των παικτών που την καθορίζουν - είναι άλλα πράγματα, τα οποία με ανακοινώσεις του ο Ολυμπιακός κατά καιρούς επισημαίνει και με τα οποία δεν διαφωνώ κι απαραίτητα. Όμως ακριβώς επειδή δεν είναι το πρόβλημα οι κλήσεις των παικτών του, προτείνω οι του Ολυμπιακού (δημοσιογράφοι, οπαδοί, οπαδοί δημοσιογράφοι κτλ) ν΄ αφήσουν και τον Φαν τ΄Σιπ στην ησυχία του: ας καλεί όποιους θέλει κι ας τους χρησιμοποιεί όπως θέλει. Και ειδικά οι οπαδοί του Ολυμπιακού ας μην ενθαρρύνουν τους παίκτες να αρνηθούν την Εθνική. Γιατί όταν τα έκαναν κάποτε αυτά ο Νικολαϊδης, ο Κασάπης και ο Ατματζίδης απλά γελούσαν.

Οι καλοπληρωμένες θέσεις

Υπάρχει ένα περιβάλλον γύρω από τον Φαν τ’ Σιπ, που τον επηρεάζει αρνητικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό και τους παίκτες του; Το βρίσκω αρκετά πιθανό. Όμως αυτό το περιβάλλον υπήρχε γύρω κι από όλους τους προηγούμενους ομοσπονδιακούς τη δουλειά των οποίων στην Εθνική συμβαίνει να έχω παρακολουθήσει. Τον Αγγελο Ιορντανέσκου κάποτε, επειδή είχε πάει να συζητήσει με την ΑΕΚ για το ενδεχόμενο να την αναλάβει κι αυτή παράλληλα με την Εθνική, του ΄χανε πάρει τα έπιπλα από το σπίτι λέγοντας του ότι στην σύμβαση που υπέγραψε με την ομοσπονδία, αυτή δεν είχε την υποχρέωση να του επιπλώσει το διαμέρισμα.

Τα να βάζουν λόγια στους προπονητές, επίσης αποτελεί ειδικότητα! Στον Οτο Ρεχάγκελ οι Ελληνες συνεργάτες του μετέφεραν συνεχώς τα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ανέφεραν ότι αδικούσε όχι μόνο παίκτες του Ολυμπιακού, όπως τον Γεωργάτο, τον Ελευθερόπουλο, κι αργότερα τον Στολτίδη, αλλά και τον Ακη Ζήκο που ήταν φίλος με τους μισούς μόνιμους τότε διεθνείς. Από το Σάντος ζητούσαν να καλέσει στην Εθνική τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, γιατί είχε τραυματιστεί σ’ ένα παιχνίδι της και γι’ αυτό και μόνο το λόγο άξιζε τη θέση στην ομάδα, ενώ αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι ζητούσαν από τον Κλάουντιο Ρανιέρι να καλεί στην ομάδα και παίκτες της ΑΕΚ, μολονότι η Ενωση βρισκόταν στην Β΄ Εθνική, μόνο και μόνο γιατί είναι ομάδα με πολύ κόσμο.

Γύρω από τον ομοσπονδιακό προπονητή θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι οι οποίοι προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις καλοπληρωμένες θέσεις θα τους φλομώνουν με άθλιες πληροφορίες μόνο και μόνο για να τους δείξουν ότι τους προστατεύουν – ευτυχώς κατά καιρούς έχουν υπάρξει και πολλοί που έκαναν και καλή δουλειά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε κανένα προπονητή: εξαρτάται πάντα από το κύρος του ανθρώπου που κατέχει τη θέση, το πως απέναντι σε όλα αυτά θα αντιδράσει και πως θα συμπεριφερθεί.

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/default/public/images/2019/08/2179122_1.jpg?itok=Y_ywRVk6

Λάθος η αναφορά

Κι εμένα δε μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο Φαν τ΄Σιπ χειρίστηκε το θέμα του Δημήτρη Σιόβα π.χ και το έγραψα. Μετά απ’ όσα είπε μάλιστα για τον Φορτούνη και την χρησιμοποίηση του στον Ολυμπιακό, θεωρώ ότι ο Ολλανδός έκανε και δεύτερο φάουλ διότι δεν μπορείς να τιμωρείς ένα ποδοσφαιριστή γιατί πήρε δημόσια θέση για κάτι που αφορά τη δική σου δουλειά και την ίδια στιγμή εσύ να τοποθετείσαι δημόσια για τη δουλειά ενός συναδέρφου σου, που δουλεύει σε ένα σύλλογο. Αν ο Φαν τ΄Σιπ ήθελε να είναι συνεπής με τη στάση που κράτησε απέναντι στο Σιόβα, όταν του έγινε ερώτηση για το Φορτούνη θα έπρεπε να πει ότι θα ήθελε ο παίκτης ν αγωνίζεται περισσότερο στην ομάδα του, αλλά ότι δεν είναι δική του δουλειά να κάνει υποδείξεις σε κανένα - πόσο μάλλον στον Πέδρο Μάρτινς. Με την τοποθέτηση που έκανε ο Ολλανδός είναι σαν να παρακινεί τον Φορτούνη να ζητήσει από τον προπονητή του περισσότερο χρόνο συμμετοχής κι αφήνει περιθώρια στους κακόπιστους να ισχυρίζονται ότι το κάνει για να δημιουργήσει στον Ολυμπιακό προβλήματα, σε μια στιγμή μάλιστα που για τη σχέση του Μάρτινς με τον ποδοσφαιριστή γίνονται διαρκώς συζητήσεις.

Η δική του δουλειά

Επισημαίνω το φάουλ του Ολλανδού, όπως θα υπογραμμίζω κι άλλα αν τα κάνει, όμως την ίδια στιγμή λέω ότι η όποια κριτική πρέπει να έχει μέτρο. Το πλάνο του είναι να πάει την ομάδα στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ: το με ποιους παίκτες θα το κάνει είναι δική του δουλειά. Ας τον αφήσουμε να την κάνει. Οπως είχα γράψει όταν ανέλαβε, ούτε που θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί με ποιους έχει μπλέξει…