Θα τρελάνουμε τον κόσμο....

Θα τρελάνουμε τον κόσμο....


Τώρα που πέρασαν τρεις μέρες από τις προκρίσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του UEFA Conference League μπορούμε να πούμε δυο τρία πράγματα για τον του Λουτσέσκου και τον Μεντιλίμπαρ που με τα κατορθώματα τους νομίζω ότι θα τρελαθεί οριστικά ο κόσμος, δηλαδή θα αρχίσει να μπερδεύεται ακόμα και στα βασικά. Δεν φταίει φυσικά ο κόσμος γι’ αυτό. Φταίμε όσοι ακόμα κι αυτά τα απολύτως βασικά δεν μπορούμε να τα κάνουμε κατανοητά μιλώντας για μαγικά ραβδάκια, μαγικούς σκούφους και άλλα τέτοια υπέροχα.

Κομμάτι καλύτερη απόδοση

Αν πιστέψουμε όσα γράφτηκαν μετά το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-3 ο Τερίμ κέρδισε το παιχνίδι και ο Μεντιλίμπαρ το έχασε. Μόνο που ο Τερίμ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι οι προπονητές που αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό φέτος. Ολοι φορτώνουν τις πλάγιες γραμμές και τον χτυπάνε από εκεί. Αν έχουν ένα κινητικό σέντερ φορ, του ζητάνε να μη μένει στην περιοχή και να βγαίνει μακριά, ώστε η να τραβήξει πάνω του ένα από τα σέντερ μπακ του Ολυμπιακού ή να πάρει μπάλα και να ανοίξει αντεπιθέσεις. Όλοι σχεδόν κρατάνε την άμυνα τους χαμηλά για να μην έχει χώρους ο ΕλΚαμπί και να υποχρεώνονται και ο Ροντινέι και ο Ορτέγκα να τρέχουν πολλά μέτρα με την μπάλα - πράγμα που τους κάνει και αμυντικά ευάλωτους. Αυτό έκανε ο Τερίμ, όπως το έχει κάνει κι ο Ρόμπι Κιν πχ στο ματς Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4. Είναι κάτι που το προσπάθησαν κι άλλοι - όλοι για την ακρίβεια - αλλά δεν τα κατάφεραν είτε γιατί οι επιθετικοί τους δεν ήταν εξίσου ικανοί στο να εκτελέσουν το πλάνο, είτε γιατί η απόδοση των παικτών του Ολυμπιακού ήταν κομμάτι καλύτερη από αυτό που είδαμε την Κυριακή το βράδυ. Ο Τερίμ έκανε πολλά για να κερδίσει ο ΠΑΟ: η σωστή σπέκουλα στις αδυναμίες του Ολυμπιακού ήταν το λιγότερο. Την προσπαθούν όλοι.

https://grandsport.gr/wp-content/uploads/2024/03/podence-olypiacos.webp

Με τον γνωστό τρόπο

Το ίδιο βράδυ ο Αρης κέρδισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Και αυτή η νίκη αποδόθηκε στο κοουτσάρισμα του Ακη Μάντζιου που ήταν σεμιναριακό, όπως κάπου διάβασα. Τι έκανε ο Μάντζιος; Ό,τι είχαμε δει και στο Ζάγκρεπ, στο ματς Ντιναμο – ΠΑΟΚ (2-0), αλλά και ό,τι έχουμε δει σε πολλά ματς του ΠΑΟΚ - κυρίως ντέρμπι. Οι πιο πολλές ομάδες που αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ του αφήνουν την μπάλα, μαζεύονται στα μετόπισθεν για να μην του δώσουν χώρους, περιμένουν ένα λάθος της άμυνάς του – τα κάνει εύκολα, κι όσο κι αν έχει μάθει να ζει με αυτά τον πληγώνουν. Την ίδια τακτική την εφάρμοσαν κι άλλοι πολλοί χωρίς επιτυχία. Το έκανε ο Τερίμ στον επαναληπτικό του κυπέλλου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και λίγο έλειψε να αποκλειστεί έχοντας κερδίσει το πρώτο ματς. Το κάνουν όλες οι μικρομεσαίες ομάδες αλλά μόνο ο ΟΦΗ τα κατάφερε καλά. Ο Λουτσέσκου τρόμαξε από την απόδοση των παικτών του την Κυριακή και μίλησε για «ξεζουμισμένους παίκτες». Εψαξε μια δικαιολογία για χάρη τους, για να μην τα βάλει δημοσίως και ονομαστικά με όλους τους. Την Πέμπτη οι ξεζουμισμένοι έβαλαν στην Ντινάμο πέντε γκολ.       

Και στην Τόπολα έπαιξε 4-4-2

Έχασε ο Βάσκος το ματς με τον ΠΑΟ επειδή έπαιξε 4-4-2; Η ιδέα, όπως εκτελέστηκε σαφώς και δεν του βγήκε σε καλό του προπονητή του Ολυμπιακού. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η απάντηση που έδωσε για να εξηγήσει την επιλογή του: «έβλεπα την ομάδα να έχει πρόβλημα στο γκολ, αλλά να πηγαίνει εύκολα την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και σκέφτηκα ότι αν βάλω ένα δεύτερο κυνηγό το πράγμα θα είναι πιο απλό» είπε. Λάθος του. Αλλά ο Ολυμπιακός με την Μακάμπι έπαιξε με τρία χαφ και πάλι έχασε με σκορ και τρόπο ανάλογο. Οπότε δεν ήταν μόνο το 4-4-2 το πρόβλημα του Ολυμπιακού: προφανώς απέναντι στον ΠΑΟ υπήρχαν δυσκολίες σαφώς μεγαλύτερες – η διαχείριση της πίεσης πχ. Στην Τόπολα, όταν ο Βάσκος πέρασε στο ματς τους ΕλΑραμπί και Γιόβετιτς πάλι 4-4-2 έπαιζε (και είχε για ένα διάστημα μαζί με αυτούς του δύο στο γήπεδο και τον Φορτούνη και τον Ποντένσε) αλλά ο Ολυμπιακός στο διάστημα που με αυτούς αγωνίστηκε βρήκε δυο γκολ και δεν κινδύνεψε ποτέ. Γιατί η απόδοση των παικτών του ήταν τέτοια που δεν άφησαν την Μακάμπι να κάνει αυτό που ήθελε. Και γιατί πάντα η απόδοση παίζει ρόλο. Ρωτήστε και τον Λουτσέσκου που είδε τον Κουλιέρακη να βάζει δύο από τα πέντε γκολ της πρόκρισης του ΠΑΟΚ.   

Απάντηση σε γνωστή ερώτηση

Είχαν συμβολή οι προπονητές του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στις μεγάλες νίκες που έφεραν τις προκρίσεις; Σαφώς και είχαν, αλλά ολότελα διαφορετικού τύπου. Ο Λουτσέσκου μιλώντας πχ για ξεζουμισμένους προστάτευσε την ομάδα του από την κριτική μετά την ήττα από τον Αρη. Σε κάθε προσπάθεια εξήγησης λαθών που οι παίκτες του έκαναν, η απάντηση ήταν ότι τα παιδιά, όπως είπε ο προπονητής, δεν μπορούσαν. Ετσι η όλη συζήτηση μεταφέρθηκε σε ένα άλλο πλαίσιο: ο προβληματισμός δεν αφορούσε το τι έγινε με τον Αρη, αλλά τι μπορεί να γίνει προσεχώς. Ο πανέξυπνος Ρουμάνος από την ομάδα του την Πέμπτη ζήτησε μια απάντηση σε μια ερώτηση που ο ίδιος έκανε, ενώ ήξερε την απάντηση. Τους ρώτησε «μπορείτε;» και η απάντηση ήταν «ναι». Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη. Αν μια ομάδα είναι ξεζουμισμένη στις 14 Μαρτίου (όσα ματς και να έχει δώσει προηγουμένως) δεν είναι επαγγελματική ομάδα. Από εκεί κι έπειτα ο Λουτσέσκου κόντρα στην Χάιντουκ ζήτησε και είδε τα βασικά: κατοχή μπάλας, αξιοποίηση στημένων φάσεων, προσοχή στον Πέτκοβιτς. Και τρέξιμο και καθαρό μυαλό. Αυτά είχαν λείψει στο Ζάγκρεπ, ίσως γιατί οι παίκτες θεωρούσαν την αποστολή πιο εύκολο από ό,τι ήταν. Αυτό φυσικά ισχύει 100% για τους παίκτες του Ολυμπιακού στο ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Καραϊσκάκη.        

Δεν είναι δική του

Η περίπτωση του Μεντιλίμπαρ είναι σαφώς πιο σύνθετη από αυτή του Λουτσέσκου. Η ομάδα που έχει στα χέρια του δεν είναι δική του. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε ένα παίκτη που να έχει διαλέξει ο προπονητής του. Οι όποιες παρεμβάσεις του ήταν μέχρι τώρα οι απολύτως απαραίτητες. Ο Βάσκος έβλεπε ποδοσφαιριστές για να τους μάθει στα πρώτα ματς και γι’ αυτό άλλαζε διαρκώς συνθέσεις: δεν διόρθωσε καμία ομάδα που βρήκε, αλλά απλά προσπαθούσε να καταλάβει τι ομάδα βρήκε. Το πρόβλημα δεν είναι το 4-4-2 με τον Παναθηναϊκό: είναι πως βλέποντας ό,τι έγινε με την Μακάμπι, αντί να σκεφτεί πως θα σουλουπωθεί αυτή η άμυνα, νόμιζε ότι μπορεί να κερδίσει το ματς με την επίθεση. Αν διακρίνω ένα πρόβλημα στην περίπτωση του Μεντιλίμπαρ είναι η αδυναμία του να καταλάβει την δυσκολία των ματς του πρωταθλήματος που έχει μπροστά του. Ο ίδιος δεν έχει κάνει ποτέ πρωταθλητισμό. Κάποιος τον ενημερώνει λάθος. Το λέω γιατί με τον Αστέρα Τρίπολης είχε πει ότι του εξήγησαν ότι αυτό θα ήταν το πιο εύκολο ματς μέχρι το τέλος των play off και μπορεί να κάνει δοκιμές: ελπίζω να θυμόσαστε τι πήγε να γίνει. Κάτι μου λέει πως κάποιος πάλι του είπε ότι ο Παναθηναϊκός έχει προβλήματα στην άμυνα κι ότι πρέπει να τα εκμεταλλευτεί αδιαφορώντας για τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Ο Βάσκος τον πήρε στα σοβαρά και είδαμε τι έγινε. Αντιθέτως το ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ το προετοίμασε μόνος του: χωρίς συμβουλές, χωρίς πίεση. Και τι ζήτησε; Να κάνει ο Ολυμπιακός κατοχή μπάλας και να προσέχει να μην αφήνει χώρους στους αντίπαλους κυνηγούς – όχι να είναι κοντά οι γραμμές του, αλλά να είναι κοντά στους κυνηγούς μεμονωμένα οι αμυντικοί του.

Ωρα να το κάνει

Ηξεραν ο Λουτσέσκου και ο Μεντιλίμπαρ ότι οι ομάδες τους θα γυρίσουν το ματς; Ούτε το ήξεραν, ούτε προκύπτει από κάπου ότι το πίστευαν και πολύ. Αλλά έκαναν αυτό που περνά από το χέρι τους χωρίς να ακούν κανένα. Ο Λουτσέσκου το κάνει από την μέρα που στον ΠΑΟΚ επέστρεψε. Ωρα είναι να το κάνει και ο Βάσκος. Για να είναι δικές του και οι νίκες και οι ήττες. Γιατί τώρα μοιάζει οι ήττες να είναι δικές του και οι νίκες των υπόλοιπων. Και ακόμα και αν στην ομάδα είναι λίγο καιρό (και η συμμετοχή του σε όλα είναι μικρή) δεν πρέπει να τον αδικούμε. Να του λένε κανένα μπράβο δεν κάνει κακό.