Θα πω βοήθειά μας...

Θα πω βοήθειά μας...


Σήμερα γίνονται εκλογές. Μην τρομάζετε δεν θα σας γράψω τίποτα για αυτές τις βουβές εκλογές από τις οποίες, έτσι κι αλλιώς, δύσκολα θα προκύψει κυβέρνηση. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω πως γίνονται στις 21 Μάϊου, μέρα διπλής γιορτής, αυτής του Κωνσταντίνου και της Ελένης. Το γεγονός μου προκάλεσε την εξής απορία: τι υπάρχει άραγε στην ιστορία των ημερών στις οποίες έγιναν εκλογές στο διάστημα της Μεταπολίτευσης; Υπήρχε κάποια σημειολογία της μοίρας στην επιλογή των ημερομηνιών που στήθηκαν κάλπες; Υπήρξαν άραγε σημάδια της μοίρας, που θα πρεπε να διακρίνουμε όταν ανακοινώθηκε η μέρα προσφυγής στις κάλπες, μηνύματα δηλαδή για το τι μέλλει γενέσθαι; Παρακαλώ την προσοχή σας.

Οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης έγιναν το 1974, στις 17 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή την έχουμε συνδέσει με το Πολυτεχνείο. Στο καλεντάρι της Ορθοδοξίας, ωστόσο, γιορτάζουμε την μνήμη του Γρηγόριου του Νεοκαισαρείας, τον αποκαλούμενο και «θαυματουργό», που ήταν Πατέρας κι όχι Αγιος. Δεν ξέρω αν όποιος προκήρυξε τις εκλογές το γνώριζε: ο Πατέρας Γρηγόριος δεν είναι καμία μεγάλη φίρμα. Πλην, όμως, ο συμβολισμός υπήρχε: μετά από επτά χρόνια δικτατορίας και με ανοιχτές εθνικές πληγές, η χώρα χρειαζόταν μια σειρά από θαύματα.

Οι δεύτερες εκλογές έγιναν το 1977, στις 20 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας την συγκεκριμένη μέρα. Δεν νομίζω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διάλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό, αλλά κάτι σημειολογικό κι εδώ υπάρχει: η έναρξη μιας πρωθυπουργικής θητείας σε μια μέρα στην οποία δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικό, μαρτυρούσε πως αυτή η θητεία θα ήταν η τελευταία του νικητή, έστω κι αν ήταν μια σημαντική θητεία. Την έναρξη ενός τέλους κανείς νομίζω δεν θέλει να την θυμάται.

https://www.newsbeast.gr/image/s870x/webp/file/files/1/2023/05/posous-stavroys-protimisis-boreite-na-valete-ana-perifereia-ekloges-2023.jpg

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε το 1981, στις «18 του Οκτώβρη» – για να το πω στη σωστή γλώσσα ΠΑΣΟΚ. Είναι η μέρα που τιμάται η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά που ήταν συνεργάτης του Απόστολου Παύλου. Εδώ το μήνυμα είναι προφανές: η διακήρυξη της Αλλαγής δεν θα μπορούσε παρά να αντιμετωπίζεται τον καιρό εκείνο ως Ευαγγέλιο – μετά τις εκλογές στις διακηρύξεις δεν υπήρξε και πολύς σεβασμός, αλλά αυτά συμβαίνουν. Η δεύτερη νίκη του Ανδρέα ήρθε «στις 2 του Ιούνη», του 1985. Δεν υπάρχει θρησκευτικό γεγονός αξιοσημείωτο, αλλά η μέρα έχει κάτι της περίεργο: είναι η μέρα γέννησης του Μαρκησίου Ντε Σαντ – πρόκειται για σύμπτωση σατανική. Η πρώτη ήττα του ΠΑΣΟΚ ήρθε, ως γνωστόν στις 18 Ιουνίου του 1989. Κι εδώ υπάρχουν αξιοσημείωτα: για παράδειγμα τέτοια μέρα γεννήθηκαν η Ραφαέλα Καρά κι ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Που μάλλον θα ψήφιζαν και οι δυο ΠΑΣΟΚ.

Για να γίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός έπρεπε να φτάσουμε στο 1990 και να γίνουν εκλογές στις 8 Απριλίου. Ημέρα πραγματικά σημαδιακή, μόνο που τους συμβολισμούς που κουβαλά για να τους δεις πρέπει να κοιτάξεις ποιοι αυτή την παράξενη μέρα έφυγαν από τη ζωή. Θα βρεις δυο που θυμίζουν λιγάκι την κυβέρνηση Μητσοτάκη: τον Πάμπλο Πικάσο και την Μάργκαρετ Θάτσερ. Νομίζω πως η διακυβέρνηση «Μητσοτάκη πατρός» είχε κάμποσο υπερρεαλισμό και κάμποσο Θατσερισμό. Κι όπως και στην περίπτωση του Πικάσο και για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η «Μπλε Περίοδος» πέρασε γρήγορα. Στις 10 Οκτώβρη του 1993 ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν. Όχι τυχαία η 10η Οκτωβρίου είναι παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στην ψυχική υγεία: άλλοι, μετά την επιστροφή του Ανδρέα, αυτή την βρήκαν κι άλλοι αυτή την έχασαν…

Το ξεφύλλισμα του ημερολογίου μαρτυρά πως τελικά πίσω από όλα η μοίρα μας κλείνει το μάτι. Το 1996, στις 22 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ ξανακέρδισε αλλά ήταν ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Αν κοιτάγαμε λίγο προσεκτικότερα τα γεγονότα που ιστορικά έχουν υπάρξει την συγκεκριμένη μέρα θα τα είχαμε καταλάβει όλα. Τέτοια μέρα, 22 Σεπτεμβρίου, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Σάκα Ζούλου, που κατά η διάρκεια της βασιλείας του, κατάφερε να ενώσει πλήθος γειτονικών φυλών και να δημιουργήσει το βασίλειο των Ζουλού. Ο Ζούλου έφυγε και κάτι χρόνια αργότερα στην Ελλάδα την ίδια μέρα ήρθε ο Κώστας Σημίτης και ο εκσυγχρονισμός. Ο Σημίτης ξανακέρδισε στις 9 Απριλίου, τέσσερα χρόνια αργότερα. Η νίκη του προέκυψε μετά από μια εκλογική βραδιά – θρίλερ: καθόλου παράξενο καθώς 9 Απριλίου είναι τα γενέθλια του Ζαν Πολ Μπελμοντό, που το θρίλερ, ως κινηματογραφικό είδος, το τίμησε. Μεταξύ μας, στη δεύτερη τετραετία του Σημίτη προέκυψαν και κάμποσες ιστορίες στις οποίες ο Γάλλος αστέρας θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής.

https://www.bigpost.gr/wp-content/uploads/2021/04/foureira-eurovision.jpg

Το 2004, την 7η μέρα του Μαρτίου, ένας άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής θα επιστρέψει στην εξουσία. Η μέρα έχει λάμψη – λίγα χρόνια πριν την νίκη του Καραμανλή έχει γεννηθεί η Ελένη Φουρέιρα που κάτι δεκαετίες αργότερα θα κάνει ένα σουξέ τραγουδώντας για ένα «αγοράκι λαίμαργο», τυχαίο; Όχι, δεν νομίζω. Όπως δεν είναι τυχαίο και ότι ο Καραμανλής θα παραδώσει την εξουσία στον Γιώργο Παπανδρέου το 2009, στις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή (αν είναι δυνατόν!) την ημέρα των γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορούσε να διαλέξει ωραιότερη μέρα για να φύγει και να μείνει έκτοτε σχεδόν σιωπηλός. Αλλά κι ο ΓΑΠ διάλεξε μια υπέροχη μέρα για να βάλει τίτλους τέλους στην ταραχώδη θητεία του: έχασε τις εκλογές που έγιναν στις 6 Μαίου του 2012. Το 2012 ήταν μια χρονιά που έγιναν πολλά – η 6η Μαϊου, όμως, είναι η μέρα γέννησης του Ζιγκμουντ Φρόιντ: σημάδι πως για χρόνια η χώρα θα χρειαζόταν ψυχανάλυση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε κι έγινε πρωθυπουργός στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Πολλοί παρακολούθησαν με απορία την έναρξη της θητείας της κυβέρνησής του, που στηριζόταν στον αρραβώνα με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Θα αρκούσε και σε αυτή την περίπτωση μια ματιά στο ημερολόγιο: την ιστορική αυτή μέρα, το 1935, ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος έδωσε μία μοναδικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα. Όλο αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας εποχής, στο τέλος (;) της οποίας, μετά από 80 χρόνια, ο Τσίπρας κέρδισε με την υπόσχεση πως θα τελειώσει τη λιτότητα με ένα νόμο κι ένα άρθρο και πολλοί τον πίστεψαν. Τον διαδέχτηκε στις 7 Iουλιου του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης: την μέρα αυτή δεν έχει συμβεί τίποτα το παράξενο, πράγμα από μόνο του ανησυχητικό.

Σήμερα είναι Κωνσταντίνου και Ελένης. Αυθόρμητα μου έρχεται να πω «βοήθεια μας»…     

            

 (Βημαγκαζίνο Μάιος του 2023)