Θα ξαναδούμε κόσμο στα γήπεδα;

Θα ξαναδούμε κόσμο στα γήπεδα;


Με μια ανακοίνωση που πλημυρίζει από ειρωνεία ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών του Αρη Θεσσαλονίκης, ο γνωστός Super 3, εκφράζει τον θαυμασμό του για όσους γέμισαν το Κατράκειο Θέατρο για να τραγουδήσουν με τη Νατάσσα Θεοδωρίδου «το σκουπιδιάρικο» και άλλα πολλά σουξέ που καίνε την καρδιά της κάθε χωρισμένης. «Μετά τις συγκεκριμένες εικόνες που αντικρίσαμε οφείλουμε ταπεινά να εκφράσουμε ένα τεράστιο respect και ένα μεγάλο θαυμασμό στους οπαδούς και φίλους της Νατάσας Θεοδωρίδου που βρήκαν το ψυχικό σθένος για την τραγουδίστρια που λατρεύουν να συγκρουστούν με ένα λυσσαλέο κρατικό μηχανισμό που βρήκαν απέναντι τους, να τον προσπεράσουν με την ατελείωτη ψυχική δύναμη που διέθεταν και να γεμίσουν το πέταλο απολαμβάνοντας την αγαπημένη τους τραγουδίστρια» γράφουν οι οπαδοί του Αρη. Φυσικά με αυτό τον τρόπο δείχνουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι επιτρέπεται κόσμος παντού εκτός από τα γήπεδα.

«Τα ποδοσφαιρικά πέταλα όλων των γηπέδων είναι ζωντανοί οργανισμοί. Υπάρχει ένας συλλογικός προβληματισμός όλου του οπαδικού και φίλαθλου κόσμου που ζητά να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να ανοίξουν τα γήπεδα όλων των ομάδων από την Α’ Εθνική μέχρι τα τοπικά…» σημειώνουν στο κλείσιμο της ανακοίνωσης. Οντως προβληματισμός υπάρχει. Αλλά η λύση δεν είναι απλή. Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει τίποτα. Μερίδα λοιμοξιολόγων αντιδρά. Αλλά μέχρι τότε καλό είναι να υπάρξει από τη μεριά των ΠΑΕ μια συγκεκριμένη πρόταση: πέρα από τη θέληση, χρειάζεται και οργάνωση.

Το παράδειγμα των Γερμανών  

Στη Γερμανία η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε πριν λίγες μέρες. Αρχικά είχαμε αγώνες κυπέλλου και αυτό το Σαββατοκύριακο την πρώτη αγωνιστική. Είχαμε εκπλήξεις, αλλά είχαμε και κόσμο στα γήπεδα: είχε επιτραπεί αρχικά η παρουσία 10 χιλιάδων θεατών – εκτός αν η χωρητικότητα του γηπέδου είναι μικρή οπότε προσδιορίζεται διαφορετικά και ο σχετικός αριθμός. Τελικά ο κόσμος που επιτράπηκε είναι λιγότερος: στη Γερμανία αποφασίζουν τα κρατίδια χωριστά – στο Μόναχο π.χ δεν δόθηκε η σχετική άδεια. Αναφέρω την Γερμανία γιατί τον περασμένο Μάιο ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας το πρωτάθλημα επανεκκίνησε μετά την καραντίνα. Οι Γερμανοί, είχε γραφτεί τότε παντού στην Ευρώπη, είχαν σώσει το ποδόσφαιρο και τα όσα έκαναν αυτοί λειτούργησαν ως οδηγός και για τους υπόλοιπους που θέλησαν (και πολύ σωστά) να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα. Αφου είναι καλό παράδειγμα οι Γερμανοί, ας τους ακολουθήσουμε και τώρα. Αλλά με όρους και προϋποθέσεις.

https://www.thessnews.gr/photos/aris_296_1.jpg

Το θέμα είναι η συμπεριφορά  

Οι οπαδοί εκφράζουν τα παράπονά τους καιρό τώρα – όλοι οι οπαδοί κι όχι φυσικά μόνο αυτοί του Αρη. Τις προάλλες διάβαζα τοποθετήσεις διάφορων που επεσήμαναν ότι στο Ηρώδειο π.χ στη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη υπήρχαν πέντε χιλιάδες παρόντες: αρκετοί τόνιζαν και τον συνωστισμό που υπάρχει για να μπεις στο ιστορικό θέατρο. Αλλά υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο κοινό του τενόρου και στο κοινό των ομάδων: η ίδια η συμπεριφορά του κοινού. Αν υπήρχε η βεβαιότητα πως στα γήπεδα θα κρατηθούν αποστάσεις, όπως στο Ηρώδειο, πιθανότατα και να τα είχαν ήδη ανοίξει: καλύτερα λίγος κόσμος, παρά αυτή η ερημιά. Όμως για να είμαστε δίκαιοι με τους γιατρούς που διστάζουν, οι οπαδοί έχουν κάνει λίγα για να δικαιούνται μεγάλης υποστήριξης: και δεν μιλάω μόνο για τους Ελληνες οπαδούς. Στη Γαλλία πχ επιτρέπονται μέχρι 5 χιλιάδες οπαδοί στο γήπεδο. Στο παιγνίδι Λάνς - Παρί δυο χιλιάδες μαζεύτηκαν πίσω από την εστία της τοπικής ομάδας για να την βοηθήσουν να κρατήσει το γκολ με το οποίο προηγήθηκε εμψυχώνοντας τους παίκτες με συνθήματα. Τα κατάφεραν. Αλλά η εικόνα σκόρπισε προβληματισμό και οι αρμόδιες αρχές σκέπτονται να κλείσουν πάλι τα γήπεδα.

Οργάνωση και προϋποθέσεις

Από την άλλη για να μάθουμε να ζούμε με τον ιό πρέπει να οργανωθούμε – το λέω από την πρώτη στιγμή και ισχύει και για τις αθλητικές εκδηλώσεις. Τα όποια οριζόντια μέτρα είναι πάντα άδικα και οι αδικίες πάντα προκαλούν αντιδράσεις. Το σωστό θα ήταν να λειτουργεί η κυβέρνηση νομοθετώντας και επιβάλλοντας κανόνες. Που ο πολίτης πρέπει να μάθει να σέβεται. Αυτό θα πρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο.

Τι θέλω να πω; Ότι και στα γήπεδα μπορεί να υπάρξουν κανόνες συμπεριφοράς που οι οπαδοί θα οφείλουν να σέβονται, αν όντως θέλουν να είναι σε αυτά παρόντες. Δεν χρειάζεται να ισχύει σε αυτά τίποτα διαφορετικό από ό,τι ισχύει στα θερινά σινεμά και στα θέατρα, αλλά με μια επισήμανση: πως αν οι κανόνες δεν τηρηθούν το γήπεδο των ανυπάκουων θα κλείσει. Θες να πας στο γήπεδο να δεις ένα ματς; Πολύ ωραία. Θα αγοράσεις το εισιτήριο σου, θα σε θερμομετρήσουν στην είσοδο και θα καθίσεις στην θέση σου – άλλωστε τα εισιτήρια είναι αριθμημένα και ονομαστικά. Θέλεις να χοροπηδάς με τους διπλανούς σου για να μετατρέψετε όλο το πέταλο σε μια μεγάλη παρέα; Συγνώμη αλλά αυτό δεν επιτρέπεται. Και το γήπεδο θα κλείσει.

https://www.sfina.gr/wp-content/uploads/2019/04/Toumpa-scaled.jpg

Παρατηρητές και πρωτόκολλα

Τι χρειαζόταν για να γίνουν όλα αυτά; Τίποτα περισσότερο από ένα πρωτόκολλο γηπεδικής συμπεριφοράς που να αφορά τους οπαδούς κι ένα σώμα υγειονομικών παρατηρητών που να κάνει εκθέσεις για το αν το πρωτόκολλο τηρήθηκε. Από εκεί και πέρα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Αν οι οπαδοί του Αστέρα Τρίπολης το πρωτόκολλο το σέβονται το γήπεδό τους θα είναι ανοιχτό. Αν οι οπαδοί του Παναιτωλικού δεν το σέβονται το γήπεδό του θα κλείσει. Μέχρι νεωτέρας.  

Το ξέρω πως οι ομάδες θα αρχίσουν να λένε πως είναι δύσκολο να κρατηθεί η τάξη, πως είναι καλύτερα να υπάρχει μια προειδοποίηση ή ένα πρόστιμο κι όχι κλείσιμο του γηπέδου αμέσως: συγνώμη, αλλά εκπτώσεις σε ζητήματα δημόσιας υγείας δεν μπορεί να γίνονται. Οπως η κυβέρνηση ζητά από τον πολίτη να δείξει ότι καταλαβαίνει τον όρο «ατομική ευθύνη», έτσι και η ομάδα οφείλει να ζητήσει από τον οπαδό της να την προστατέψει για να μπορεί να την χαίρεται πηγαίνοντας στο γήπεδο. Δεν νομίζω πως αν μαζευτούν πίσω σε ένα πέταλο δυο χιλιάδες οπαδοί μπορεί μια ομάδα να ισχυριστεί πως αυτό έγινε κατά λάθος ή πως για αυτό φταίει η αστυνομία: αν συμβεί θα είναι ευθύνη των οπαδών της και μόνο.

Μπορούν οι οπαδοί να δείξουν σεβασμό σε μέτρα και πρωτόκολλα; Το θεωρώ κομμάτι δύσκολο – ειδικά όταν διαβάζω ότι τριακόσιοι οπαδοί της ΑΕΚ συγκρούστηκαν στο Βόλο με την τοπική αστυνομία πριν τον τελικό. Αλλά αν θέλουν να μπουν σε γήπεδο θα πρέπει να γίνουν σαν τους οπαδούς της Νατάσσας Θεοδωρίδου, που λέει και η ανακοίνωση του Σούπερ 3. Η ακόμα καλύτερα σαν τους οπαδούς του Φραγκούλη, λέω εγώ… 

(Νέα Σαββατοκύριακο, Σεπτέμβρης του 2020)