Στην καλύτερη δυνατή κατάσταση

Στην καλύτερη δυνατή κατάσταση


Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δίνουν απόψε τα πρώτα τους ματς στο UEFA Conference League, o πρώτος με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Καραϊσκάκη ο δεύτερος με την Ντινάμο Ζάγκρεπ εκτός έδρας. Εχω ήδη γράψει πως πρέπει και οι δυο να προκριθούν: οι αντίπαλοι είναι στα μέτρα τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η βραδιά δεν έχει παγίδες.

Με κέφια και σχέδιο

Ακούω πάντα τι λένε οι πρωταγωνιστές πριν τα ευρωπαϊκά ματς. Ο Μεντιλίμπαρ είχε μεγάλα κέφια στην συνέντευξη Τύπου γιατί γιόρταζε κιόλας. Είπε ότι οι παίκτες του του ευχήθηκαν χρόνια πολλά για τα γενέθλια του, αλλά περιμένει το δώρο του να είναι η πρόκριση. Εδωσε συμβουλές στον Ρόμπι Κιν, τον νεαρό προπονητή της Μακάμπι Τελ Αβίβ προτρέποντάς τον «να νιώθει περήφανος και να μην κοιτάζει τι κάνει ο καθένας» και «να είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά του, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη του χρονιά ως προπονητής». Είπε ότι δεν γίνεται να λες για μια ομάδα ότι δεν είναι μεγαθήριο ενώ δεν την έχεις αποκλείσει ποτέ – δείχνοντας ότι γνωρίζει τα άσχημα προηγούμενα του Ολυμπιακού με ομάδες από το Ισραήλ: «Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι είναι δυνατός αντίπαλος, θα κάνουμε τα πάντα και ελπίζουμε τα πράγματα να αλλάξουν υπέρ του Ολυμπιακού» τόνισε. Κυρίως έδειξε ότι έχει ξεκάθαρες ιδέες για το ματς. «Ναι, είναι σχεδόν όλα αποφασισμένα, θα περιμένουμε και την τελευταία προπόνηση. Έχω αποφασίσει πώς θα παίξουμε και ποιοι θα παίξουν» είπε.   

https://www.ertsports.gr/wp-content/uploads/2024/03/6138230.jpg

Περισσότερη πίεση

Νομίζω πως αυτή η τελευταία του απάντηση δείχνει και ποια είναι η πρόθεσή του: ο Μεντιλίμπαρ θα ζητήσει πρωτοβουλία, κατοχή μπάλας όπως στο δεύτερο κυρίως ματς με την Φερεντσβάρος όπου χάρη στην καλή δουλειά των Εσε, Τσικίνιο και Ορτα ο Ολυμπιακός ανέβηκε πολύ ψηλά στο γήπεδο, αλλά και πιο μεγάλη πίεση σε σχέση με το πρώτο ματς με τους Ούγγρους. Σε εκείνο το παιγνίδι ο Ολυμπιακός είχε ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο ίσως γιατί είχε φοβηθεί από το γκολ των Ούγγρων που δεν μέτρησε, αλλά και από μια – δυο καλές φάσεις που η ομάδα του Στάνκοβιτς είχε χτίσει. Ο Ολυμπιακός είχε ανεβεί μετά το 65΄και τις αλλαγές του προπονητή του, όταν έκανε κατοχή μπάλας και πίεσε. Ο Μεντιλίμπαρ έχει προετοιμάσει το αποψινό ματς καιρό τώρα. Ξαναέβαλε τα τρία χαφ στο ματς με το Βόλο: ο Εσε, ο Ορτα και ο Τσικίνιο είχαν να παίξουν μαζί από την Βουδαπέστη. Κράτησε έξω τον Φορτούνη γιατί ξέρει τι μπορεί να του δώσει κι απόψε λογικά θα τον ξεκινήσει. Νομίζω ότι αισθάνεται πλέον πιο άνετα με την άμυνα της ομάδας: απόψε δίπλα στον Κάρμο θα παίξει λογικά ο Ρέτσος που θα λείψει λόγω καρτών από το ματς με τον ΠΑΟ. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο μυστικό στην αποψινή ενδεκάδα. Την ξέρουμε νομίζω όλοι. Η προβλεψιμότητα του Ολυμπιακού δεν με φοβήζει: οι καλές του ομάδες ποτέ δεν είχαν μυστικά. Η έπαρση και η υπερβολική σιγουριά με τρομάζουν: αν δεν εμφανιστούν δεν θα υπάρξει πρόβλημα.   

Ξεκάθαρα πράγματα

Ξεκάθαρες ιδέες είμαι βέβαιος πως έχει και ο Ρασβάν Λουτσέσκου. «Είναι μια ομάδα με τεράστια εμπειρία στην Ευρώπη και δυνατή ως σύνολο. Είναι μια ομάδα που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχει μεγάλη ένταση, αλλά είναι οργανωμένη και ξέρει να εκμεταλλεύεται αδυναμίες και λάθη αντιπάλου. Έχει καλούς παίκτες και πιστεύω πως ο Μίσιτς είναι ο καλύτερος παίκτης της. Όχι μόνο για τον τρόπο που παίζει με ή χωρίς την μπάλα, αλλά επειδή είναι τεράστια προσωπικότητα και ηγείται της ομάδας του» είπε για την Ντιναμό Ζάγκρεπ και δεν δέχτηκε ότι έχει ομοιότητες με την Χάιντουκ την οποία ο ΠΑΟΚ απέκλεισε το περασμένο καλοκαίρι. Είπε επίσης ότι θα αποφασίσει για την σύνθεση, αλλά σε αυτό μπλοφάρει. Διότι και η σύνθεση του ΠΑΟΚ, όπως κι αυτή του Ολυμπιακού, είναι δεδομένη και δεν θα μπορούσε να μην είναι Μάρτιο μήνα

Ο Λουτσέσκου δίνει χρόνο σε όλους τους παίκτες του φέτος – στα δύσκολα όμως κάνει συγκεκριμένες επιλογές, που απόψε είναι και υποχρεωτικές διότι υπάρχουν και κάποιες απουσίες (Σαμάτα, Σάστρε, ΕνΚονγκ κτλ). Ο Κοτάρσκι θα είναι ο τερματοφύλακας, ο Οττο, ο Κουλιεράκης, ο Κεντζόρα και ο Μπάμπα στην άμυνα, δύσκολα θα χαλάσει το δίδυμο Μεϊτέ, Οζντόεφ στα χαφ, σίγουρα θα παίξουν ο Τάισον και ο Μπράντον Τόμας, δεν νομίζω πως μπορεί να μην ξεκινήσει ο Κωνσταντέλιας και λογικά θα είναι στην αρχική ενδεκάδα ο Ζίφκοβιτς με τον Ντεσπότοφ να περιμένει τα λεπτά της συμμετοχής του. Είναι κακό ότι είναι προβλέψιμη η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ; Στο συγκεκριμένο ματς όχι γιατί οι Κροάτες δεν μπορεί να γνωρίζουν την στρατηγική του. Με την ίδια ενδεκάδα ο Λουτσέσκου έχει κάνει και ματς αντεπιθέσεων και ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μεγάλη κατοχή μπάλας. Πιστεύω πως απόψε για τον Ρασβάν βασικό θα είναι να δουλέψει σωστά η άμυνα. Με την Χάιντουκ το περασμένο καλοκαίρι πάλι στην Κροατία, ο ΠΑΟΚ είχε κάνει ένα καλό ματς αναμονής ακυρώνοντας τον Λιβάγια και τους υπόλοιπους: στο 0-0 που πήρε (αποτέλεσμα τελείως εκτός της λογικής και των συνηθειών του εφετινού ΠΑΟΚ) έχτισε την πρόκρισή του κερδίζοντας ,με 3-0 την Χάιντουκ στην Τούμπα.  

https://www.thrylos24.gr/wp-content/uploads/2023/04/5855135-1-1024x681.jpg

Ο Λουτσέσκου έχει δίκιο όταν στέκεται στην ευρωπαϊκή εμπειρία της  Ντιναμό Ζάγκρεπ. Από την Ντιναμό Ζάγκρεπ, που αποκλείστηκε από την ΑΕΚ, λείπουν όμως πολλοί παίκτες – ίσως οι καλύτεροι. Ο τερματοφύλακας Λιβάκοβιτς βρίσκεται στην Φενερμπαχτσέ. Ο εξελίξιμος στόπερ Σούτολα αγωνίζεται στον Αγιαξ που πλήρωσε για αυτόν 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο εξτρέμ Ιβανούσεκ φοράει την φανέλα της Φέγενορντ. Ο Λιούμπισιτς βρίσκεται στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ. Όμως παρόλο που πούλησαν την μισή της ομάδα οι Κροάτες έχουν προλάβει να μοντάρουν μία ολοκαίνουργια, που στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την Μπέτις κερδίζοντας την στην Σεβίλλη με 0-1 και φέρνοντας μια ισοπαλία με 1-1 στο Ζάγκρεπ σε ένα παιχνίδι που έσπασαν καρδιές. Προφανώς χρειάζεται προσοχή. Αλλά όπως και στην περίπτωση του Ολυμπιακού το πράγμα είναι στο χέρι του ΠΑΟΚ.   

Σε καλή κατάσταση

Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος προβληματάκια στην άμυνα κι απόψε αυτά δεν πρέπει να φανούν. Ο Ολυμπιακός σκοράρει δύσκολα και απόψε πρέπει να σκοράρει. Αλλά για να προκριθείς στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης κάτι πρέπει να κάνεις παραπάνω από όσα συνήθως. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ φτάνουν σε αυτά τα παιχνίδια με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου είδε την ομάδα του να ξαναστέκεται στα πόδια της μετά από ένα πολύ κακό σερί, που θα μπορούσε να διαλύσει οποιαδήποτε ομάδα με φιλοδοξίες. Ο Μεντιλίμπαρ από την άλλη πέτυχε σ’ αυτό το σύντομο διάστημα που βρίσκεται στον Ολυμπιακό δύο πράγματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις περίφημες σερί νίκες: είδε όλους τους παίκτες του σε δράση, χρησιμοποιώντας συνολικά 27, αλλά και χάρη στις πολλές αλλαγές κατάφερε να τους έχει όλους απόψε σε καλή κατάσταση – κανείς δεν έχει υπερχρησιμοπιηθεί τελευταία κι ίσως μόνο ο Ποντένσε έχει παίξει λίγο πιο πολύ από τους υπόλοιπους.

Νομίζω πως και οι δύο προπονητές έκαναν με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά τους πριν από τα ευρωπαϊκά αυτά παιχνίδια. Απόψε οι παίκτες τους έχουν το λόγο. Η δική τους απόδοση πρέπει να φέρει αποτελέσματα που θα κάνουν τις ρεβάνς πιο εύκολες. Θα έλεγα διαδικαστικές. Αλλά δεν το λέω γιατί θα ήταν υπερβολικό.