Σώστε τις Απόκριες

Σώστε τις Απόκριες


Δεν βλέπω κανένα ιδιαίτερο κέφι για να γιορταστεί η Κυριακής της Αποκριάς. Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν κατάλαβα τι διάβολο γιορτή είναι αυτή η Αποκριά. Υποτίθεται ότι οι αποκριές είναι μια γιορτή που πέρασε στο εορτολόγιο της χριστιανικής Ελλάδας από την αρχαία Ελλάδα – πρόκειται για κάποιες διονυσιακές γιορτές που υιοθετήθηκαν από τους χριστιανούς, προφανώς γιατί διασκέδαζαν τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που μόνο οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουν και γιορτάζουν αποκριές: στους μεν έμειναν κληρονομιά από τους Ρωμαίους σε μας από τους Αρχαίους Ελληνες – αλλά και πάλι το πράγμα, δεν τσουλάει. Φέτος δεν άκουσα και κανένα γνωστό ή φίλο να έχει πρόσκληση για αποκριάτικο πάρτι – μπορεί και να μην γίνονται πια.

Πέρασαν χρόνια

Από την τελευταία φορά που είχα ακούσει ότι φίλος μου είχε κάνει κάτι άξιο αναφοράς αποκριάτικα πέρασαν χρόνια. Θα είναι τώρα μια δεκαετία που ένας δικός μου πήρε ένα κουτί χάρτινο μεγάλο από αυτά που χρησιμοποιούνται για να αμπαλάρονται ψυγεία, το ζωγράφισε σωστά, του έκανε τις κατάλληλες τρύπες και το χρησιμοποίησε για να πάει σε ένα πάρτι ντυμένος «μηχανή που αγοράζεις προφυλακτικά». Για να είναι ακόμα πιο πλήρης στην αμφίεση, σταμάτησε σε ένα περίπτερο και ζήτησε από τον περιπτερά να του δώσει καμιά δεκαπενταριά κουτιά προφυλακτικά– δεν φορούσε τη στολή, την είχε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Εντυπωσιασμένος από την απαίτηση ο περιπτεράς του τα έδωσε και τον παρακάλεσε να πάει μαζί του, αφού κάποιος που αγοράζει δεκαπέντε κουτιά προφυλακτικά λογικά πρέπει να έχει προσκληθεί σε πάρτι ρωμαϊκών οργίων. Ο φίλος μου τον άφησε να το πιστεύει, ενώ ο περιπτεράς έτρεχε να κλειδώσει το περίπτερο φωνάζοντας «πάρε με μαζί σου».

Πολιτικές πρωτοβουλίες

Για να σωθεί αυτή η κατά τα άλλα παραδοσιακή γιορτή πάντα πίστευα πως θα έπρεπε ν αναλάβει δράση η πολιτική ηγεσία, να αρχίσουν τα μασκέ πάρτι τα πολιτικά, να δοθεί ένας τόνος χαράς, γλεντιού και αυταπάτης, αφού κάτι τέτοιο είναι το καρναβάλι. Υπάρχουν μερικοί που το τι θα ντυθούν το ξέρουν ήδη. Ο Καρανίκας πχ άλλο που δεν ήθελε να ντυθεί Ελένη Μενεγάκη, μια Ελένη Μενεγάκη όμως σοφιστικέ που να διαβάζει και Πασκάλ και Μπρυκνέρ. Ο Τσίπρας άνετα θα μπορούσε να βρει ένα ζιβάγκο της δεκαετίας του 70 και να ντυθεί Αντρέας Παπανδρέου – το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα περνούσαν οι Απόκριες και θα έμενε ντυμένος έτσι ωραία βαθύ ΠΑΣΟΚ, αφού στον ίδιο αρέσει και κανένας δεν θα τολμούσε να του πει ότι η γιορτή τελείωσε. Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέκος Φλαμπουράρης πρέπει να ντυθεί Μαργαρίτα Παπανδρέου ή Μιμή (ό,τι θέλει…) απλά για να σταθεί δίπλα του. Ο Τσακαλώτος, που όπου πάει κερδίζουν οι Γερμανοί, ακόμα και στην Τούμπα, θα μπορούσε να ντυθεί Αγκελα Μέρκελ. Με λίγη προσπάθεια μπορεί εύκολα να μιμηθεί και τον τρόπο που μιλάει η Γερμανίδα Καγκελάριος - άλλωστε κι αυτή αν μιλούσε ελληνικά μάλλον θα μιλούσε τη διάλεκτο του Ευκλίδη. Ο Καμμένος είναι ο μόνος που δεν έχει πρόβλημα να ντυθεί οτιδήποτε – άλλωστε έχει ντυθεί αεροπόρος, αρχαίος Ελληνας, Υπουργός Εθνικής άμυνας κτλ: θα τον έβλεπα πιο πολύ dj σε κλαμπ από αυτά στα οποία γίνεται ένα κόλπο και κάποια στιγμή ξαφνικά βρέχει – θα γινόταν το ίδιο, αλλά στο κλαμπ του Καμμένου θα ψέκαζαν όποιον χορεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζω, πεθαίνει μια φορά στη ζωή του να ντυθεί Κριστίν Λαγκάρντ και να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ο Σταύρος Θοδωράκης είναι το Ποτάμι, δεν ξέρω πως ακριβώς μπορεί να ντυθεί ποτάμι, αλλά αυτό είναι. Πάντα φανταζόμουν, τέλος, τις Αποκριές τον Κώστα Καραμανλή να ντύνεται «Πελέ» και να κάνει κόλπα με τη μπάλα στο PlayStation.   

Ντύθηκε μια φορά και του άρεσε

Υπάρχουν μερικοί που νομίζεις πως γιορτάζουν τις αποκριές κάθε μέρα – μόνο εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να ντυθούμε όπως αυτοί, ενώ αυτοί δεν μπορεί να ντυθούν τίποτα άλλο. Ο Κατρούγκαλος πχ, με τα ποσέ και τις μεγάλες γραβάτες, είναι μια στολή από μόνος του. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επίσης ήταν το ίδιο, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να ντυθείς Βαρουφάκης γιατί δεν μπορούσες να βρεις τόσο ακριβά πουκάμισα. Επίσης είναι μάλλον εύκολο να ντυθείς Αδωνης Γεωργιάδης, αλλά είναι αδύνατο να φωνάζεις, να χτυπιέσαι και να τσιρίζεις σαν τον Αδωνη, οπότε ένας Αδωνης βουβός δεν έχει νόημα. Υπάρχουν πολλοί που έχουν όλες τις προδιαγραφές να ντυθούν κάτι και ίσως δεν το ξέρουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο μεγαλώνει μοιάζει ολοένα και περισσότερο στον κυριούλη που υπάρχει στη Μοnopoly και που παλιά πίστευα πως ήταν ο Σέρα Φερέρ, κάποτε προπονητής την ΑΕΚ. Ο Νίκος Φίλης, αν βάλει ένα ράσο, θα πιστέψουν όλοι ότι είναι καθολικός κοσμοκαλόγερος – κάτι σαν τον Καλόγερο Τακ, οπότε μένει να πείσουμε τον Νίκο τον Παππά πχ να ντυθεί Ρομπέν των Δασών, άλλο που δεν θέλει! Ωραία αμφίεση καρναβαλική είναι αυτή του Σταύρου Κοντονή που ντύθηκε μια φορά στη ζωή του Ντ Αρντανιάν και του άρεσε, ενώ πάντα ήθελα να ντυθώ Γιακουμάτος (αλλά είναι δύσκολο), ή έστω Κωνσταντινέας (έχω στολή διαιτητή αλλά μου λείπει ο φούρνος). Ντυμένος Πολάκης κυκλοφορεί καιρό τώρα ο Πολάκης, ενώ εντυπωσιακή είναι κάθε χρόνο και η αμφίεση της Φώφης Γεννηματά, την οποία ποτέ κανείς δεν κόπιαρε. Και παρόλο που πάρα πολλοί ισχυρίζονται το αντίθετο ο Βασίλης ο Λεβέντης δεν φοράει μάσκα. Είναι κανονικός...

Του χρόνου με υγεία

Φέτος κέφι πολύ δεν υπάρχει – ίσως γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, που είναι κάτι σαν τη δεύτερη παρουσία. Του χρόνου που θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη θα περάσουμε απόκριες υπέροχες. Θα μας έχουν πάρει και τα σώβρακα και θα κυκλοφορούμε όλοι ξεβράκωτοι – διονυσιακά. Διαβάζοντας και Πασκάλ και Μπρυκνέρ, πράγμα απαραίτητο…