Salvatori della patria, ιταλικές ιστορίες

Salvatori della patria, ιταλικές ιστορίες


Στο 88΄του ματς της Ιταλίας με την Σουηδία ο Εντερ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει στο γήπεδο, μεταμορφώνεται σε Ρομπέρτο Μπάτζιο και σκοράρει όπως εκείνος στον ημιτελικό του μουντιάλ του 94 κόντρα στη Βουλγαρία. Ενας λόγος που οι Ιταλόφιλοι αγαπούν την Σκουάντρα Ατζούρα είναι και γιατί στα μεγάλα τουρνουά διάφοροι χαρισματικοί κυνηγοί ξυπνάν από το λήθαργό τους και αλλάζουν την τύχη της ομάδας, σχεδόν ακατανόητα.

Παμπλίτο Ρόσι, σούπερ σταρ

Η κλασικότερη περίπτωση φαντάσματος που έγινε ήρωας παραμένει ο Πάολο Ρόσι. Στο μουντιάλ του 1982 κάνει τρία άθλια ματς στον πρώτο γύρο. Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι προεξοφλούν την αποτυχία και κάποιοι γράφουν ροζ μυθιστορήματα για αγόρια που αγαπιούνται κι έχουν πάει στην Ισπανία μόνο και μόνο για να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. Και ξαφνικά ο Ρόσι ανοίγει το σκόρ κόντρα στη Βραζιλία κι αλλάζουν όλα. Τo 2002 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ο άνθρωπος που έκανε τους Βραζιλιάνους να κλάψουν». «Την έγραψα γιατί εκείνα τα τρία γκολ κόντρα στην Βραζιλία παρέμειναν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου μέχρι το τέλος της» είπε. Το βιβλίο πήγε αρκετά καλά και δέκα χρόνια αργότερα ο Ρόσι έγραψε και τη συνέχεια του: «1982 το πριν και το μετά». Και στα δύο τον βοήθησε η δεύτερη γυναίκα του η κατά 16 χρόνια μικρότερή του δημοσιογράφος και συγγραφέας Φεντερίκα Καπελέτι. Το έκανε γιατί όπως είπε η ίδια στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του «είκοσι χρόνια μετά το κατόρθωμα του στην Ισπανία τον σταματάει ο κόσμος στο δρόμο και τον αγκαλιάζει». Προς τιμήν του ο Ρόσι δεν απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικές με τα γεγονότα που προκάλεσαν την διετή τιμωρία του. Το 1978 ως ποδοσφαιριστής της Περούτζια ο Ρόσι καταδικάστηκε γιατί αυτός και άλλοι επτά συμπαίκτες του έστησαν ένα παιχνίδι με το Αβελλίνο, που τελείωσε 2-2. Οπως είχε δηλώσει «η συζήτηση που έγινε στα αποδυτήρια κράτησε μόλις δύο λεπτά» κι ο ίδιος συμφώνησε να πάρει μέρος στην κομπίνα, «γιατί θα σκόραρε»: το γεγονός ότι πλήρωσε με μια διετή τιμωρία την αγάπη του για το γκολ μάρτυρα και τι είδους κανονιέρης ράτσας υπήρξε! Έκανε όμως και άλλα πολλά εκτός από το να παίζει μπάλα. Το 1980 κυκλοφόρησε ένα 45αρι  με τίτλο «Domenica alle 3» στο οποίο ο ίδιος τραγουδούσε ένα τραγούδι με θέμα τις δύσκολες σχέσεις ενός ποδοσφαιριστή με την γυναίκα του: μετά από λίγο χώρισε! Πήρε μέρος και στο ιταλικό dancing with the stars και δεν ήταν κακός. Αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του υπήρξε εξαιρετικός επιχειρηματίας: μέχρι και σήμερα διατηρεί εταιρία κατασκευής επίπλων στη Βιτσέντσα, ενώ τη δεκαετία του 80 είχαν κυκλοφορήσει και αρώματα και ρούχα με την υπογραφή του. Φυσικά κάνει πάντα εμφανίσεις στην τηλεόραση, ενώ στο βιογραφικό του έχει και μια αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει βουλευτής το 1998. Ο κόσμος ξεχνάει.

Σαλβατόρε για τους φίλους Τοτό

Οι Ιταλοί ψάχνουν για χρόνια τον νέο Ρόσι και τον ανακαλύπτουν ξαφνικά το 1990 στο πρόσωπο του Σαλβατόρε Σκιλάτσι, για τους φίλους Τοτό. Το καλοκαίρι του 90 οι Ιταλοί θέλουν να κερδίσουν το Μουντιάλ που διοργανώνουν, αλλά έχουν ένα πρόβλημα: δεν έχουν τον παίκτη που μπορεί να βάλει εύκολα γκολ, γιατί ο Βιάλλι είναι ντεφορμέ και ο Καρνεβάλε έρχεται από τιμωρία και περίοδο απραξίας. Στο πρώτο κιόλας παιχνίδι ο Αντζέλιο Βιτσίνι βγάζει από το γήπεδο τον Καρνεβάλε και ρίχνει στο ματς τον Σκιλάτσι, που είναι άγνωστος εκτός Ιταλίας, αν και έχει κάνει πολύ καλές σεζόν με την Μεσσηνία και έχει πετύχει 14 γκολ την πρώτη του χρονιά με την Γιουβέντους. Ο «άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά», όπως έγραψε τότε η βρετανική Γκάρντιαν, σκοράρει  κόντρα στην Αυστρία και γίνεται ο δημοφιλέστερος άνθρωπος στην Ιταλία! Συνεχίζει να βάζει γκολ σε όλο εκείνο το τουρνουά χωρίς ωστόσο να καταφέρει να οδηγήσει τους Ατζούρι στην τελική επικράτηση. Αρνείται, όμως, να χτυπήσει πέναλτι κόντρα στην Αργεντινή στη Νάπολι, και η άρνησή του προκαλεί έναν τεράστιο εκνευρισμό! Δεν ήταν η μοναδική φορά που αυτό συνέβη καθώς ο Σκιλάτσι, που έγινε γνωστός για τα γκολ του σε εκείνο το παγκόσμιο Κύπελλο, πέρασε στην ιστορία και για μερικούς πολύ μεγάλους καβγάδες. Εκτός από την άρνηση του να χτυπήσει πέναλτι τότε, καταγράφονται στο βιογραφικό του ένας καβγάς με τον Ρομπέρτυο Μπάτζιο, που μάλλον του στοίχισε την θέση του στην Γιουβέντους, αλλά και μια απειλή απίστευτη στον παίκτη της Μπολόνια Στέφανο Πόλι, όταν ο τελευταίος τον μάρκαρε σκληρά σε ένα παιχνίδι ως αντίπαλος της Γιουβέντους! Ο Τοτό γύρισε και του είπε να σταματήσει να παίζει έτσι, γιατί θα βάλει να τον πυροβολήσουν. Η σιτσιλιάνικη καταγωγή του έδωσε στην απειλή αυτή δραματικές διαστάσεις. Δραματική υπήρξε επίσης και η προσωπική του ζωή. Η πρώτη γυναίκα του, η Ρίτα, μετά την επιτυχία του κυριολεκτικά τρελάθηκε και γυρνούσε την Ιταλία απαιτώντας χρήματα από ξενοδόχους για να μείνει ένα βράδυ και από Δημάρχους για να μιλήσει στον κόσμο! Τον έφερνε συχνά σε δύσκολη θέση με στημένες ημίγυμνες φωτογραφίσεις για κουτσομπολίστικα περιοδικά και λέγεται ότι ο Τοτό την χώρισε μετά από μία περιπέτεια της με τον Τζίτζι Λεντίνι, στο αυτοκίνητο του οποίου ήταν το βράδυ που αυτός τράκαρε, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά και στην καριέρα του.

Ρομπέρτο, παίζει με μέσο, Μπάτζιο

Η πιο διασκεδαστική πάντως ιστορία ποδοσφαιριστή που μεταμορφώνεται στη διάρκεια ενός τουρνουά, παραμένει για μένα αυτή του Ρομπέρτο Μπάτζιο το 1994. Ενώ όλος ο πλανήτης περιμένει ότι ο μεγάλος Ρόμπι θα βάλει την υπογραφή τους στην διοργάνωση οι ανυπόμονοι Ιταλία μετά τις πρώτες του εμφανίσεις στα αμερικανικά γήπεδα τον είχαν στήσει στον τοίχο! Εγραφαν ότι έπαιζε στην ενδεκάδα χαριστικά, γιατί το απαιτούσε ο χορηγός της Εθνικής Ιταλίας που ήταν και δικός του χορηγός, η πετρελαϊκή εταιρία Eni, ότι οι αιματολογικές του εξετάσεις είχαν δείξει ότι δεν μπορεί να βγάλει ούτε μία προπόνηση και ότι ο Σάκι σκέφτεται να τον στείλει πίσω! Στον αγώνα της Ιταλίας με την Νιγηρία ο πολύ μετρημένος Ιταλός σχολιαστής Μπρούνο Πίτσουλ αναρωτιόταν τι μέσο έχει ο Μπάτζιο και παραμένει στην ενδεκάδα, πριν αρχίσει να ζητοκραυγάζει γιατί γύρισε το ματς! Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ίδιοι άνθρωποι που τον κορόιδευαν στην αρχή του αμερικάνικου μουντιάλ, απαίτησαν να είναι στην αποστολή που πήγε στην Γαλλία: διακόσιες χιλιάδες Ιταλοί έστειλαν γράμματα στην ομοσπονδία απαιτώντας την παρουσία του.

Τουλάχιστον για τον Εντερ αυτά δεν θα γίνουν αλλά δεν παίρνω και όρκο.