Που είσαι Γιώργο Δώνη….

Που είσαι Γιώργο Δώνη….


Περισσότερο και από την αναμενόμενη νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον ΠΑΟ – αναμενόμενη γιατί ο ΠΑΟΚ ήθελε τη νίκη στο ματς πιο πολύ – μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις του Λάζλο Μπόλονι για τον Βιγιαφάνιες και την περίφημη αντίδρασή του, όταν έγινε αλλαγή. Δεν τις είχα ακούσει σε απευθείας μετάδοση και τις είδα μετά – σαν σκηνή από έργο, που στην έχουν περιγράψει κι απλά θες να δεις αν είναι όντως τόσο θεαματική. «Ο Βιγιαφάνιες έχει διάφορα προβλήματα και θα έλεγα όχι μόνο με το θέμα του, αλλά και τη συμπεριφορά του. Περιμένω από τον παίκτη πως θα κάνει τις σωστές σκέψεις. Είμαι εδώ δυόμιση μήνες, έχω αρκετή δουλειά κι είπα ότι πρέπει να κάνω διάγνωση των προβλημάτων. Αυτό έχει γίνει, λείπει όμως το εμβόλιο κατά του ιού. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα και γιορτές. Το δώρο τους το έκανα, γιατί κέρδισαν τρία παιχνίδια» είπε ο Μπόλονι. Οι δηλώσεις ήταν ασορτί με την εμφάνιση του ΠΑΟ. Ο ορισμός του ό,τι να ναι.

Λείπει όλη την εβδομάδα

Εχω γράψει πολλές φορές ότι στην Ελλάδα συζητάμε υπερβολικά για προπονητές, χωρίς μάλιστα να ξέρουμε καλά τη δουλειά τους: απλά την υποπτευόμαστε. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μαθαίνουμε να κρίνουμε τα πεπραγμένα τους στα ματς της Κυριακής – το τι κάνουν από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο ούτε το ξέρουμε, ούτε μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Αλλά φέτος υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα δουλειάς προπονητή, που δεν είχε να κάνει μόνο με το ποια σύνθεση κατέβαζε, ποιες αλλαγές έκανε κι αν πόρωνε τους παίκτες στο ημίχρονο. Αναφέρομαι στην περίπτωση του Γιώργου Δώνη, που όπως νομίζω όλοι πια κατάλαβαν λείπει από τον ΠΑΟ όχι μόνο στα ματς της Κυριακής, αλλά όλες τις προηγούμενες μέρες.

Πέρυσι ο κύριο Μολό

Πέρυσι, όταν τα πράγματα στον ΠΑΟ δεν πήγαιναν και τόσο καλά, ένας ποδοσφαιριστής ο κύριος Μολό είχε την λάθος εντύπωση πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, γιατί ήταν μεταγραφή της ομάδας, τον πρόσεχαν και δεν του χαλούσαν χατίρι και είχε πετύχει και γκολ στον Ολυμπιακό με ένα πέναλτι – γεγονός που αυτά τα δύσκολα χρόνια του ΠΑΟ αρκεί για να σε κάνουν να νιώσεις ηγέτης της ομάδας. Ο Μολό, όταν είδε ότι ο Δώνης τον είχε αφήσει εκτός αποστολής για ένα ματς τιμωρώντας την αδιαφορία του στην προπόνηση, θεώρησε σωστό να δείξει την δυσαρέσκεια του κατεβάζοντας τον πίνακα των ανακοινώσεων. Ο προπονητής δεν ήταν μπροστά στο περιστατικό. Το περιστατικό δεν το κατέγραψε καμία κάμερα. Ο κόουτς θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί τον παίκτη τον χρειαζόταν. Αλλά σκέφτηκε ότι έχει 25 παίκτες που πρέπει να τον σέβονται. Και τον κύριο Μολό του εξήγησε ότι δεν τον χρειάζεται. Και δεν τον ξαναχρησιμοποίησε ποτέ.

Κάνει ότι δεν βλέπει

Ο Μπόλονι δεν ανέλαβε την ομάδα του ΠΑΟ το καλοκαίρι κι έχει πολλά και διάφορα άλλοθι. Αλλά με τους παίκτες έκανε εξ αρχής ένα λάθος. Θεώρησε ότι μπορεί να τους φέρεται σαν στοργικός μπαμπάς που δίνει συμβουλές, λέει ωραίες ιστορίες και κάνει τα στραβά μάτια. Πρώτος του έκανε μούτρα ο Μακέντα όταν τον έκανε αλλαγή. Ο Μπόλονι δεν είπε τίποτα. Ακολούθησε ο Χατζηζιοβάνης. Ο Μπόλονι πάλι έκανε ότι δεν είδε. Με τον Βιγιαφάνιες δεν άντεξε κι είπε τον πόνο του. Αλλά μόλις κατάλαβε πως ό,τι και να λέει δεν έχει καμία σημασία, αφού δεν μπορεί με τους παίκτες του να κάνει τον σκληρό και τον ζόρικο χωρίς την κάλυψη της διοίκησης, γύρισε τη συζήτηση στο εμβόλιο και άρχισε τα αστεία και τις ευχές. Και την επόμενη φορά ο Βιγιαφάνιες ή όποιος άλλος θα κάνει και χειρότερα.

Προετοιμασία με πολλά ανεξήγητα

Ποτέ από όσο θυμάμαι η φυγή ενός προπονητή δεν έκανε τόσο κακό σε μια ομάδα όσο η φετινή αναίτια φυγή του Δώνη από τον ΠΑΟ. Όσο ο καιρός περνά στην ομάδα του Παναθηναϊκού αθροίζονται καταστάσεις παράξενες – σχεδόν ανεξήγητες. Στην προετοιμασία του ματς με τον ΠΑΟΚ π.χ προέκυψαν μόνο μυστήρια. Ο Κουρμπέλης από την περασμένη Δευτέρα έκανε ατομικό πρόγραμμα για να είναι έτοιμος για το ματς με τον ΠΑΟΚ. Πήγε με την αποστολή στη Θεσσαλονίκη και τελικά δεν αγωνίστηκε. Ο Διούδης πόνεσε εντελώς απροσδόκητα πριν το ματς αρχίσει – ο Μπόλονι είπε ότι φταίει για αυτό ένα πρόβλημα που απέκτησε στην Εθνική, στην οποία βρέθηκε περίπου ένα μήνα πριν! Παραμονές του αγώνα κάτι μυστήριο έπαθε ο Ζαγαρίτης. Είχε επίσης αποφασιστεί να μην αγωνιστεί ο Αλεξανδρόπουλος, που ξαφνικά απέκτησε κι αυτός πρόβλημα στους προσαγωγούς, και τελικά ο παίκτης μπήκε αλλαγή στο τέλος, ένας Θεός ξέρει γιατί!

Παναθηναϊκός: Η ατάκα του Γιώργου Δώνη για τη συνύπαρξη με τον γιο του |  Έθνος

Το αφεντικό το σέβεσαι

Θα είχε ο Δώνης το Διούδη με πρόβλημα από την Εθνική και δεν θα δοκίμαζε με τον Παναιτωλικό ή τον ΠΑΣ τον αναπληρωματικό του τερματοφύλακα; Θα είχε ενοχλήσεις ο Κουρμπέλης και θα τον τραβολογούσε στη Σαλονίκη; Θα πάθαινε προσαγωγούς ο Αλεξανδρόπουλος και θα αγωνιζόταν; Θα έπαιζε ο ΠΑΟ με δεύτερο αμυντικό χαφ τον Βέλεθ ένα ματς σημαντικό; Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε. Γιατί ο Δώνης είχε βάλει τον Παναθηναϊκό σε μια σειρά και με τη φυγή του αυτή είναι που χάθηκε. Αυτό πληρώνει ο ΠΑΟ φέτος. Όχι την έλλειψη ενός προπονητή που θα κατεβάσει μια σωστή ενδεκάδα ή θα κάνει δυο αλλαγές της προκοπής, αλλά την έλλειψη κάποιου που να μπορεί να εξηγήσει στους παίκτες τι είναι ο Παναθηναϊκός και που βρίσκονται. Θα του έκαναν του Δώνη μαγκιές ο Μακέντα, ο Χατζηζιοβάνης και ο Βιγιαφάνιες σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση και θα την έβγαζαν καθαρή; Δύσκολο. Γιατί ο Δώνης ήταν αφεντικό. Και το αφεντικό το σέβεσαι. Θες δεν θες.

Με δύναμη και σκληρότητα

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε γιατί ήταν πιο ομάδα. Εκτέλεσε καλά ένα κόρνερ, βρήκε μια φάση δουλεμένη στην προπόνηση, σκόραρε. Κάπως έτσι κερδίζονται τα ελληνικά ντέρμπι. Οταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ κατάλαβαν πως αυτός ο απίθανος άγνωστος Ούγγρος διαιτητής που έφερε ο Κλάτενμπεργκ επιτρέπει κάνα φάουλ παραπάνω έδειξαν τη δύναμη και την σκληρότητάς του. Εξι παίκτες του ΠΑΟΚ πήραν κίτρινη κάρτα, ενώ ο Παναθηναϊκός ψαχνόταν. Για μια ακόμα φορά έμοιαζε ομάδα χωρίς προπονητή. Λάθος. Χωρίς το Δώνη…