Περιμένοντας τον Κορδόν

Περιμένοντας τον Κορδόν


Αν έβαζα ένα τίτλο στην τωρινή κατάσταση του Ολυμπιακού αυτός θα ήταν «περιμένοντας τον Κορδόν». Από όλα όσα συμβαίνουν – και που πολλά δεν είναι – το πλέον παράξενο στα μάτια μου δεν είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμα προπονητή και καθυστερεί και κάποιες ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών με όποιο κίνδυνο έχει αυτό. Είναι ότι ο Κορδόν συμφώνησε πριν δέκα μέρες να ρθει στον Ολυμπιακό κι έκτοτε ζει στην Ισπανία. Τα υπόλοιπα μου μοιάζουν λογικά.

Επειδή διακρίνω σε αρκετούς οπαδούς του Ολυμπιακού μια ανησυχία, πρέπει να πω ότι δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαιτέρως παράξενο στον Ολυμπιακό - τίποτα που να χρειάζεται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Όλα είναι απλά αρκεί να ξέρεις να τα βάλεις σε τάξη. Ας κάνουμε μια μικρή περίληψη προηγουμένων για να δούμε το πάζλ.

Περίληψη πρόσφατων προηγουμένων

Ο Ολυμπιακός γύρω στο Πάσχα ήταν έτοιμος να κλείσει προπονητή. Μίλησε με τον Γκατούζο κι έφερε στην Αθήνα τουλάχιστον άλλο ένα Ιταλό. Όπως στην πορεία αποδείχτηκε η διοίκηση ήθελε τότε να προσλάβει προπονητή για να πορευτεί η ομάδα μαζί του αμέσως και να αναλάβει ο νέος κόουτς την διαχείρισή της μέχρι το τέλος της σεζόν, ώστε να γνωρίσει καλύτερα το υλικό της, αλλά και για βοηθήσει την ομάδα να πιάσει τους τελευταίους στόχους της που ήταν αφενός ένα αξιοπρεπές φινάλε εν μέσω πολλών ντέρμπι κι αφετέρου η τρίτη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League. Όταν αποφασίστηκε να στηριχθεί ο Ανιγκό η αναζήτηση προπονητή πήγε στην άκρη και προκρίθηκε ως λύση να βρεθεί ένα τεχνικός διευθυντής για να εκπονήσει αυτό το απαραίτητο σχέδιο που πέρυσι έλειψε. Ως επιλογή δεν την βρήκα λάθος. Για την δε πρόσληψη του Κορδόν δεν χάθηκε χρόνος: ο Ισπανός ήταν η πρώτη επιλογή, οι συζητήσεις μαζί του έγιναν γρήγορα, η συμφωνία προέκυψε μάλλον χωρίς δυσκολίες. Κι ενώ εγώ τουλάχιστον περίμενα πως θα τον δούμε να πιάνει δουλειά, εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας ο καλός Κορδόν είναι στην Ισπανία. Δεν αποκλείω να δουλεύει ήδη. Αλλά αν όντως έχει πάρει πάνω του τα πάντα, το λιγότερο που μπορεί κάποιος να περιμένει είναι να τον δούμε εδώ. Διότι η μόνη ομάδα που ξέρω να διοικείται με τηλεδιασκέψεις είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν είδα φέτος σε αυτόν μεγάλη πρόοδο. 

https://thumb2.besoccerapps.com/rbetis/img_news/38/38293.jpg

Ο κακός σύμβουλος

Υπάρχουν δυο δεδομένα που εξηγούν ένα κάποιο εφησυχασμό. Πρώτον το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα μπει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην χειρότερη των περιπτώσεων στις 10 Αυγούστου – αυτό σημαίνει πως φέτος έχει χρόνο πολύ περισσότερο για όλα: ακόμα και για να περάσει από κόσκινο την όποια επιλογή προπονητή. Το δεύτερο είναι ότι στον Ολυμπιακό πιστεύω πως υπάρχει η βεβαιότητα πως δεν χρειάζονται μεγάλες βιασύνες στις μεταγραφές: πέρυσι δυο παίκτες που αληθινά βοήθησαν, ο Πασχαλάκης κι ο Μπακαμπού, ήρθαν τον Σεπτέμβριο, ενώ όσοι αποκτήθηκαν νωρίς και γρήγορα δεν έδωσαν τίποτα. Δεν λέω πως αυτό είναι κανόνας και ότι και φέτος θα αγοράζουν παίκτες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που διακρίνω είναι ότι έχουν καταλάβει πως η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος.   

Από την άλλη οι ανάγκες τρέχουν. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση του υλικού – και των παικτών της ομάδας που ανήκουν στον Ολυμπιακό, αλλά και των 17 δανεικών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται σε μια σειρά από ομάδες, κυρίως του εξωτερικού. Αν αύριο ο Ολυμπιακός ξεκινούσε προετοιμασία θα είχαμε πάλι στο Ρέντη καμιά σαρανταριά παίκτες – ίσως και περισσότερους.

Μου μοιάζει δεδομένο ότι από το σύνολο των δανεικών ελάχιστοι θα έχουν την τύχη να αξιολογηθούν από τον επόμενο προπονητή: για την πλειοψηφία αυτών των παικτών ο κύκλος τους στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα τους αφήσουν και ελεύθερους χωρίς να ελπίζουν πως θα φέρουν κάποια χρήματα στο ταμείο. Αυτή νομίζω είναι η πρώτη σημαντική αποστολή του νέου τεχνικού διευθυντή. Και πιθανότητα κι ένας βασικός λόγος που επιλέχτηκε.

Οπου δούλεψε ο Κορδόν αγόρασε, αλλά κυρίως πούλησε σωστά. Κι αν το να πουλήσει κάποιος τον ΕμΠαπέ από την Μονακό στην Παρί δεν είναι δύσκολο, ο Κορδόν έχει στο βιογραφικό του άλλα πιο σπουδαία. Στην Βιγιαρεάλ πχ όλοι θυμούνται πως από τις πωλήσεις δέκα μόνο παικτών μπήκαν στα ταμεία 175,5 εκατομμύρια ευρώ κι ενώ αυτοί είχαν αποκτηθεί μόλις με 22,5! Αποδείχτηκαν βέβαια εξαιρετικές περιπτώσεις κι έχουν ονόματα σπουδαία καθώς κάποιοι λέγονται Ρικέλμε, Φορλάν, Γκοντίν, Πέπε Ρέινα, Γκάμπριελ Παουλίστα. Αλλά μεταξύ αυτών είναι κι ο Μπαϊγί, ο Καστιγιέχο, ο Καθόρλα, ο Ρόδρι κι ο Μπακαμπού, για τον οποίο ο Κορδόν πήρε από Κινέζους 35 εκατομμύρια ευρώ κάποτε. Αυτό το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο στην περίπτωση: ο Κορδόν δεν πουλάει μόνο σε ομάδες της Πρέμιερ λιγκ που δύσκολα θα ενδιαφερθούν για παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά έχει κάνει deal με ομάδες πολλών και διαφορετικών πρωταθλημάτων. Δεν έφερε στην Μπέτις χρήματα μόνο από την Αστον Βίλα για τον Μορένο, αλλά και από την Τραμπζονσπόρτ για τον Μπάρτα.         

https://www.thrylos24.gr/wp-content/uploads/2022/11/5731835-2-1-1024x683.jpg

Να σταματήσει τις σπατάλες

Ο κόσμος νομίζει πως ο Κορδόν ξυπνάει κάθε μέρα και περνάει το χρόνο του ψάχνοντας ένα προπονητή ενώ βλέπει βίντεο με τα μαγικά που κάνουν παικταράδες που θα αποκτηθούν. Χωρίς να ισχυρίζομαι πως η αναζήτηση ενός προπονητή είναι δευτερεύουσα υπόθεση (ίσα ίσα…) νομίζω πως ο Κορδόν αποκτήθηκε για να φέρει χρήματα, αλλά και για να μην επιτρέψει να ξαναγίνουν τα περσινά λάθη. Και δεν αναφέρομαι σε επιλογές παικτών, που αγωνιστικά δεν πρόσφεραν, αλλά σε σπατάλες μοναδικές: πέρυσι ο Ολυμπιακός πλήρωσε μεταξύ αγορών και δανεισμών πάνω από δώδεκα εκατομμύρια ευρώ για παίκτες που δεν αγωνίστηκαν καλά καλά ούτε σε πέντε ματς και λέγονται Ζινγκερνάγκελ, Ουι Τζό, Καμαρά, Λάιντνερ, Μπόουλερ, Ντε Λα Φουέντε, Μαρσέλο, Μπουτίκι, Βρσάλικο κι ίσως ξεχνάω και κάποιον. Αν με αυτά τα χρήματα είχαν αποκτηθεί τρεις παίκτες, δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός θα ξανάπαιρνε το πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα σήμερα θα είχε τρεις σημαντικούς ποδοσφαιριστές παραπάνω. Κι όχι δεκαπέντε στους οποίους πρέπει να βρει ομάδα.

Αξιολόγηση και αποφάσεις  

Κι έπειτα είναι πολύ σημαντικό και το ζήτημα της αξιολόγησης των παικτών των οποίων δανεισμοί και συμβόλαια έληξαν και κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με την περίπτωσή τους. Ο Κανός κι ο Σαμασέκου πχ είναι δυο περιπτώσεις που πρέπει να αξιολογηθούν, αλλά και να δει κάποιος τι θέλουν και οι ίδιοι: αν θέλουν να μείνουν μπορεί να είναι χρήσιμοι σε κάθε κανονικό προπονητή. Κι αν ο ΕμΒιλά πχ μπορεί σε κάποιους προπονητές να αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι, η περίπτωση του Μπακαμπού μοιάζει απλούστερη: ήρθε τον Σεπτέμβριο, δεν έκανε προετοιμασία και χωρίς να γνωρίζει καλά καλά τα ονόματα των συμπαικτών του βγήκε πρώτος σκόρερ. Αν δεν θέλει να μείνει, μπορεί να πάει στην ευχή του Θεού. Αν όμως ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται κάποιος πρέπει να του εξηγήσει το πρότζεκτ της νέας σεζόν και να του κάνει την καλύτερη δυνατή πρόταση. Κι αυτά μπορεί να τα κάνει την δεδομένη στιγμή νομίζω μόνο ο Κορδόν. Ας έρθει να αναλάβει λοιπόν γρήγορα. Διότι χάνεται χρήσιμος χρόνος. Κι αυτόν δεν τον βρίσκεις: παίκτες και προπονητές πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμοι…