Οσα δεν φτάνει η αλεπού…

Οσα δεν φτάνει η αλεπού…


Η παρουσία της PSV στην Ελλάδα (και μάλιστα δύο φορές, μία για να αγωνιστεί με τον ΠΑΟΚ στον όμιλο του Γιουρόπα λιγκ και μία για να παλέψει για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα λιγκ με τον Ολυμπιακό) δίνει μια ωραία ευκαιρία για ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό προβληματισμό. Θα μπορούσε άραγε μια ελληνική ομάδα, κατανοώντας ότι έχει προβλήματα στην άμυνα, να επενδύσει στην πιθανότητα να αποκτήσει ένα σοβαρό επιθετικό παιχνίδι, προσπαθώντας όπως ακριβώς η ολλανδική ομάδα να κερδίζει σημειώνοντας ένα γκολ παραπάνω από τον αντίπαλο της; Επειδή ακούω πολλά θα ήθελα και ενόψει της ρεβάνς με τον Ολυμπιακό να το συζητήσουμε.

Το κόστος και το κέρδος

Νομίζω πως πολύς κόσμος βλέποντας το παιχνίδι της PSV με τον Ολυμπιακό θυμήθηκε λιγάκι την Πέμπτη το βράδυ τα προβλήματα που έχουν φέτος στην άμυνα ο ΠΑΟΚ και κυρίως η ΑΕΚ. Τα γκολ που δέχτηκαν την Πέμπτη από τον Ολυμπιακό οι Ολλανδοί θυμίζουν αντίστοιχα γκολ που έχουν δεχτεί από τον έλληνα πρωταθλητή οι δύο αυτές ομάδες φέτος και όχι μόνο. Η PSV έχει δεχτεί ένα γκολ από στημένη φάση, ένα δεύτερο από τον Ελ Αράμπι που πρεσάρει τον στόπερ της και το τέταρτο και τελευταίο γιατί οι κινήσεις, αρχικά του Φορτούνη και στη συνέχεια του Μασούρα, αιφνιδιάζουν τους μέτριους αμυντικούς της. Αλλά παρ’ όλα αυτά όποιος έχει δει το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, όταν αυτό τελειώνει, δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι οι ολλανδοί δεν θα ανατρέψουν την κατάσταση στη ρεβάνς. Η ελπίδα τους, δεν έχει να κάνει με τα δύο γκολ που πέτυχαν, αλλά με το γεγονός ότι ακόμα και σε αυτό το κακό για τους ίδιους ματς, έδειξαν ότι μπορεί να σκοράρουν: αν βρουν όσα γκολ είναι απαραίτητα στη ρεβάνς θα προκριθούν.

Αυτή την βεβαιότητα του γκολ δεν την έχουν οι ελληνικές ομάδες που κατά καιρούς είχαν καλές επιθέσεις και αμυντικά προβλήματα. Δεν το λέω μόνο για την ΑΕΚ ή τον εφετινό ΠΑΟΚ. Θυμάμαι τον Ολυμπιακό του Ζιοβάνι, του Τζόλε και του Αλεξανδρή κάποτε: ήταν επιθετικότατος και παραγωγικός γιατί οι καλύτεροι του παίκτες ήταν στην επίθεση. Μπορούσε να βάλει έξι γκολ στη Λεβερκούζεν και τρία στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά έχανε από την Χέρενφέιν, τη Μόλντε, τη Μακάμπι και τη Ρόζενμποργκ.

https://sm.imgix.net/20/48/psvomo.jpg?w=640&h=480&auto=compress,format&fit=clip

Κόστος χωρίς κέρδος  

Οι ελληνικές ομάδες, που κατά καιρούς έχουν βρεθεί με καλύτερους κυνηγούς από αμυντικούς, είναι σαν να πληρώνουν το κόστος της στρατηγικής επιλογής χωρίς το κέρδος της. Αλλά υπάρχει στρατηγική επιλογή; Αυτή είναι η «ερώτηση-κλειδί» για την σωστή ανάγνωση αυτής της ιστορίας. Στην περίπτωση των Ολλανδών υπάρχει. Στην περίπτωση των δικών μας ομάδων ό,τι γίνεται, γίνεται κατά τύχη. Η γιατί υπάρχει η λογική ότι «τις νίκες και τα πρωταθλήματα τα φέρνουν οι κυνηγοί και για μπακ δεν πρέπει να πληρώνεις» - που έλεγε κι ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Η PSV θέλει να παίξει αυτoύ του είδους το ποδόσφαιρο: σε άλλο δεν πιστεύει. Και με τον ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό έκανε ένα καλό πρώτο ημίχρονο. Στην Τούμπα προηγείται και στο Καραϊσκάκη αντιδρά. Παίρνοντας το ρίσκο να επιτεθεί, δηλαδή να υποστηρίξει τους καλούς κυνηγούς της, ορίζει και την τύχη της. Στην Τούμπα ξεμένει από δυνάμεις (γιατί προέρχεται και από περιπέτειες που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό) και καταρρέει όταν ο Τζόλης κι ο Ζίφκοβιτς βρίσκουν χώρους. Στο Καραϊσκάκη εγκλωβίζεται στο δεύτερο ημίχρονο από τον Μάρτινς, δεν βρίσκει γκολ και τελειώνει το ματς τρικλίζοντας. Όμως όσο και να ακούγεται παράξενο σε κάθε περίπτωση είναι η δική της επιλογή, δηλαδή η νοοτροπία της, αυτό που ορίζει την μοίρα της. Θέλετε να πούμε αυτή τη νοοτροπία αυτοκαταστροφική; Ας το πούμε. Αλλά οι Ολλανδοί δεν θα συμφωνήσουν μαζί μας. Θα απαντήσουν ότι το πρόβλημα της ομάδας δεν είναι η νοοτροπία, αλλά η απόδοση της. Που είναι κάτι άλλο.

Τρόπος και συνέπεια

Η διαφορά των αμυντικών προβλημάτων που έχει η PSV και των αμυντικών προβλημάτων που έχει για παράδειγμα η AEK είναι ότι οι Oλλανδοί τα γνωρίζουν και προσπαθούν με τον όποιο τρόπο τους (σωστό ή λάθος…) να ζήσουν με αυτά. Αντίθετα οι ελληνικές ομάδες, όταν τέτοια αντιμετωπίζουν, βραχυκυκλώνονται γιατί απλά δεν θα ήθελαν να υπάρχουν: όταν προκύπτουν πανικοβάλλονται. Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα π.χ έπαιζε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς για να κρατήσει το μηδέν ακόμα και με την ΑΕΛ στην Τούμπα: διαλυμένος από την πίεση νόμιζε ότι ποδόσφαιρο είναι μόνο το αποτέλεσμα. Ο Χιμένεθ έχει πει ο ίδιος ότι προτιμά τη νίκη με 1-0 από τη νίκη με 5-4. Οι Ολλανδοί αντιθέτως παίζουν για να κερδίσουν και παίζουν επιθετικά με όλους χωρίς να σκέφτονται ότι επειδή θα δεχτούν ένα γκολ δεν θα βγει ο ήλιος αύριο. Το θέμα είναι να κερδίζεις: όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέρουν λιγότερο.

Αποδοχή του προβλήματος

Στο ποδόσφαιρο έχω την εντύπωση ότι ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα ξεκινά από την αποδοχή του. Πρέπει να έχεις ένα σαφή στόχο και να ξέρεις τι θες. Η PSV θέλει να κερδίσει αναδεικνύοντας το ταλέντο και τις δεξιότητες των παικτών της στο δημιουργικό κομμάτι. Για να στηρίξει τους κυνηγούς της ζητά δημιουργία από ακραία επιθετικά μπακ, όπως ο Μαξ και ο Νταμφρίς. Για να υποστηρίξει αυτό το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας βρίσκει παίκτες στη Νέα Ζηλανδία (Τόμας), αγοράζει από την Αρσεναλ τον Μάλεν ενώ τον έχει δει μόνο στην ομάδα Νέων της, αλλά δίνει και 10 εκατομμύρια στην Τουλούζ για τον Σανγκαρέ και πληρώνει 7 για το Ροζάριο, γιατί και οι δύο είναι κάτω από 22 χρονών και τρέχουν.

https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main/public/2020-11/3032627.jpg?h=deb814b6&itok=_Sd3WnnE

Πιθανότατα φέτος η PSV δεν θα κερδίσει το πρωτάθλημα Ολλανδίας, αλλά η χρονιά της δεν είναι χαμένη διότι μέσα σ’ αυτή έγιναν καλύτεροι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με λίγα χρήματα και αν πουληθούν θα φέρουν στα ταμεία του συλλόγου πολλά. Αν δεν τα φέρουν και δεν φύγουν θα κάνουν την ομάδα του χρόνου καλύτερη δηλαδή σοβαρότερη, επιθετικότερη και παραγωγικότερη. Ας σταματήσουμε να τους κοροϊδεύουμε και ας αναλογιστούμε αν υπάρχει ελληνική ομάδα, που με βάση το παιχνίδι που παίζει, σου δημιουργεί την βεβαιότητα ότι την επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη χωρίς να στηρίζεται στα κέφια μονάδων. Εγώ λέω ότι μόνο αυτό σε ανεβάζει πραγματικά επίπεδο.

Ποτέ απλό για καμία

Ναι θα πει κάποιος, αλλά δεν κερδίζει. Το πράγμα είναι σχετικό. Για μένα είναι σημαντικό μια σοβαρή εταιρία να μην έχει προβλήματα με το Financial Fair Play και να μην περιμένει τα χρήματα κανενός σωτήρα. Επίσης θυμίζω ότι μπορεί από τον ΠΑΟΚ να έχασε στην Τούμπα, αλλά αυτή ήταν που τελικά προκρίθηκε από τον όμιλο και μάλιστα πρώτη: την Πέμπτη αυτή θα δώσει τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ θα έχει μπροστά του τον επαναληπτικό με τη Λαμία στο κύπελλο. Η PSV όσες φορές έχει παίξει με ελληνική ομάδα τα κατάφερε πάντα. Kι από τον Ολυμπιακό ακόμα δεν αποκλείστηκε κι ας λένε διάφοροι στην Ελλάδα ό,τι θέλουν. Η PSV την Πέμπτη θα είναι έτοιμη να σκοράρει, όπως πάντα. Κάθε ομάδα στον κόσμο μπορεί να μασκαρέψει τα αμυντικά της προβλήματα σε ένα ματς. Το να βρει γκολ όμως δεν είναι ποτέ απλό για καμία…