Οι τυφλές ελπίδες

Οι τυφλές ελπίδες


Πάντα όταν φτάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η ερώτηση που γίνεται είναι ποιος θα το κατακτήσει. Ειδικά όταν μπροστά μας έχουμε ένα παγκόσμιο κύπελλο χωρίς το τεράστιο φαβορί, όπως το εφετινό, η κουβέντα που ξεκινά είναι καταπληκτική γιατί δεν έχει τέλος. Την γνώμη μου για την κατάσταση των φαβορί θα σας την γράψω προσεχώς. Σήμερα κοίταξα να δω ποια είναι τα προγνωστικά κάποιων σπουδαίων ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Κι αυτοί το συζητάνε το πράγμα – μην νομίζετε.

Ευρώπη εναντίον Αργεντινής, Βραζιλίας

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έκανε προγνωστικό αλλά μας είπε το όνειρό του: τελικός Πορτογαλία – Βραζιλία. Ο Λεβαντόφσκι βλέπει ως μεγάλα φαβορί την Αργεντινή, την Ισπανία και την Γερμανία. Η Πολωνία βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Αργεντινή, αλλά ο «Λέβα» δεν μιλά κολακευτικά για τους Αργεντίνους για να δικαιολογήσει μια αποτυχία της δικής του ομάδας. Τονίζει πως οι Αργεντίνοι έχουν συμπληρώσει 35 επίσημα ματς αήττητοι και αυτό σημαίνει πολλά. Αν το πάρουν, ο Μέσι, λέει ο «Λέβα», θα είναι ο MVP του τουρνουά. Πίσω τους τοποθετεί την Ισπανία, γιατί έχει τους καλύτερους νεαρούς του κόσμου και σε ένα σκληρό τουρνουά αυτό μπορεί να παίξει ρόλο, και δίπλα στην Ισπανία τη Γερμανία, γιατί ο Χανς Φλικ είναι ο μεγαλύτερος εμψυχωτής που υπάρχει στον πλανήτη!

Ο αποκλεισμένος από την Εθνική Ισπανίας Σερχιο Ράμος δίνει προβάδισμα στην Γαλλία και στην Πορτογαλία. Οι Γάλλοι, λέει, έχουν τον ΕμΠαπέ που είναι καλύτερος από ό,τι ήταν το 2018 – «τότε ήταν ένα ταλαντούχο παιδί, τώρα είναι οι καλύτερος παίκτης του κόσμου»! Οι δε Πορτογάλοι, σύμφωνα με τον Ισπανό, τιμούν τους μεγάλους ποδοσφαιριστές κι ο κάποτε συμπαίκτης του Κριστιάνο Ρονάλντο, που κατά τον ίδιο είναι ο μεγαλύτερος,  θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη.

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2021/11/250824571_284564103543917_3440517554302737072_n.jpg

Ο Λίο Μέσι που σπανίως κάνει προγνωστικά αυτή τη φορά δεν δίστασε να πάρει θέση. Αφήνοντας στην άκρη την Αργεντινή του, είπε ότι η Βραζιλία και η Γαλλία είναι ομάδες ικανές να το κερδίσουν, αλλά ο ίδιος θεωρεί μεγάλο αουτσάιντερ την Αγγλία, που είναι σταθερή και κατά τη γνώμη του έτοιμη για το βήμα μπροστά.

Αγγλία βλέπει και ο Γιούργκεν Κλοπ. «Ολοι περιμένουν ένα τελικό ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Βραζιλία, αλλά εγώ βλέπω ότι η κυριαρχία των Ευρωπαίων θα συνεχιστεί – ο δικός μου τελικός είναι Αγγλία – Γερμανία με τους Αγγλους να έχουν τον πρώτο λόγο, περίπου όπως συμβαίνει και στο Τσάμπιονς λιγκ» δήλωσε στην Γκαζέτα Ντελο Σπορτ. Την Αγγλία, την Γαλλία και την Ισπανία ξεχωρίζει και ο Κάρλο Αντσελότι. «Οι Αγγλοι δεν θα είναι εξουθενωμένοι από τις τεράστιες απαιτήσεις του πρωταθλήματός τους, οι Γάλλοι με Μπενζεμά και ΕμΠαπέ έχουν δυο παίκτες που μπορεί να κρίνουν όλα τα ματς και οι Ισπανοί έχουν πολλούς νέους παίκτες και σίγουρα πάνω από 18 εν δυνάμει βασικούς» είπε μιλώντας στην εκπομπή της RAI για το μουντιάλ.

Στην ίδια εκπομπή ο γερόλυκος Αρίγκο Σάκι έδωσε μια διαφορετική εκτίμηση. «H πίεση στο Μέσι είναι αφόρητη και οι Βραζιλιάνοι εξακολουθούν να περιμένουν από το Νεϊμάρ πιο πολλά από όσα μπορεί να δώσει» είπε ο Σάκι και πρόβλεψε ότι η μεν Γαλλία είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει τη διοργάνωση για δεύτερη σερί φορά, η δε Πορτογαλία μπορεί εύκολα να γίνει «η Κροατία του 2022» γιατί έχει ένα ηγέτη, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου και πάει στο Κατάρ για να το θυμίσει.

Και οι Βραζιλιάνοι έχουν φυσικά τους υποστηρικτές τους. Ο Σαμουέλ Ετό, που είναι σίγουρος ότι το Καμερούν και η Σενεγάλη θα κάνουν σπουδαία πράγματα στο παγκόσμιο κύπελο, λέει ότι η μια θέση στον τελικό είναι ρεζερβέ από την Βραζιλία. Το ίδιο πιστεύει και ο Κεϊρόζ, προπονητής του Ιράν, που θεωρεί πως τριπλέτα Βινίσιους, Νεϊμάρ, Ρισάρλισον δεν έχει καμία ομάδα στον κόσμο. Την επιστροφή των Βραζιλιάνων περιμένει και ο Μουρίνιο, που όμως νομίζω πως σε όποιον μιλάει λέει αυτό που θέλει ν’ ακούσει! Στο βρετανικό Sky είπε ότι περιμένει ένα μεγάλο τουρνουά από την Αγγλία και στον Πάολο Ντιμπάλα είπε ότι όπως του έχει εξηγήσει η Αργεντινή μπορεί αυτή τη φορά να κερδίσει το τρόπαιο. Προβάδισμα στην Αργεντινή δίνει και ο ομοσπονδιακός προπονητής των αποκλεισμένων Ιταλών Ρομπέρτο Μαντσίνι που δεν είναι αισιόδοξος για τις ευρωπαϊκές ομάδες – πράγμα λογικό αφού με αντίπαλο αυτές κέρδισε το Euro2020 και μετά από το μουντιάλ αποκλείστηκε.

https://i0.wp.com/yellowradio.gr/wp-content/uploads/2022/03/pele_opp9090.jpg?fit=1200%2C675&ssl=1

Βραζιλία και μόνο, βλέπει αυτή τη φορά ο Πελέ. Δεν το προβλέπει πάντα. Πριν τέσσερα χρόνια, λίγο πριν την έναρξη του μουντιάλ της Ρωσίας, ήταν απολύτως απαισιόδοξος. «Ο Νεϊμάρ είναι ώριμος, ένας από τους καλύτερους του κόσμου, αλλά δεν θα κερδίσει μόνος του το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι οι ομάδες που κατακτούν το Μουντιάλ και ομάδα η Βραζιλία δεν έχει» έλεγε τότε. Τώρα λέει ότι έχει τεράστια εμπιστοσύνη στον κόουτς Τίτε – κι ας κατάφερε να χάσει με την Βραζιλία το Κόπα Αμέρικα στο Μαρακανά. «Τα παιδιά γνωρίζουν ότι η χώρα θέλει το τρόπαιο. Περάσαμε μια σκληρή πολιτική δοκιμασία. Το ποδόσφαιρο και μια εθνική επιτυχία θα μας ενώσουν πάλι» λέει ο Πελέ. Ο Πελέ μας έχει χαρίσει και την ωραιότερη σκηνή προγνωστικών στην ιστορία – είναι κινηματογραφική και σκηνοθετημένη, δηλαδή fake, αλλά παραμένει υπέροχη. Στην θρυλική πλέον ταινία «Μάικ Μπάσετ, ο Αγγλος μάνατζερ» ένα συνεργείο του ΒΒC του ζητά ποιος θα κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο. Αυτός μιλά επαινετικά για καμμιά εικοσαριά ομάδες, αλλά δεν αναφέρεται στην Αγγλία. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά τι ελπίδες έχουν οι Αγγλοι, το γέλιο του Πελέ πλημυρίζει την οθόνη.

Τέσσερα χρόνια πριν

Κοίταξα από περιέργεια ποιοι από τους πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου είχαν πιάσει το προγνωστικό τέσσερα χρόνια πριν. Θα εντυπωσιαστείτε, αλλά μολονότι οι Γάλλοι είχαν και τότε μια εξαιρετική ομάδα, κανείς δεν τους έβλεπε ως πρώτο φαβορί! Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι όσοι είχαν προβλέψει συμφορές για τις δικές τους Εθνικές ομάδες το 2018 είχαν πέσει μέσα. Ο Πελέ είχε προβλέψει την αποτυχία της Βραζιλίας – το ίδιο και ο Ριβάλντο και ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο». Ο Ντανιέλ Πασαρέλα δεν έδινε καμία τύχη στην Αργεντινή – και δικαιώθηκε. Ο Ρουμενίγκε έβλεπε μια Γερμανία χωρίς όρεξη που δεν θα κάνει τίποτα. Ο ίδιος ο Μουρίνιο τόνιζε ότι η Πορτογαλία δύσκολα θα περάσει τον όμιλο. Ο Κασίγιας το είχε πάει πιο μακριά: είχε πει ότι η Ισπανία θα κάνει τη χειρότερή της εμφάνιση.

Δεν είναι παράξενο. Αν αγαπάς και γνωρίζεις καλά μια ομάδα είναι σαφώς πιο εύκολο να προβλέψεις τις συμφορές της. Τις αρετές των άλλων είναι πάντα πιο εύκολο να τις δεις: σε εντυπωσιάζουν. Αλλά και σχεδόν πάντα είναι δύσκολο να αξιολογήσεις αν αρκούν, οπότε το προγνωστικό μπλέκει. Είναι πάντα πιο εύκολο να εξηγήσεις γιατί μια ομάδα δεν θα πάει καλά. Να ακούτε αυτούς που έχουν το θάρρος να το εξηγήσουν…