Οι σεναριογράφοι της κωμωδίας

Οι σεναριογράφοι της κωμωδίας


Σε μια αγωνιστική που ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν αγωνίστηκαν εγώ τουλάχιστον κατάλαβα πως θα κριθεί το εφετινό πρωτάθλημα. Το πράγμα είναι πολύ απλό. Η ο Ολυμπιακός θα κάνει ένα πρωτάθλημα σαν το περσινό, πετώντας δηλαδή ελάχιστους βαθμούς, και θα το κερδίσει στα play off διαδικαστικά ή θα γίνει ένα πρωτάθλημα σαν αυτό που έγινε προ τριετίας, με πολλούς πεταμένους βαθμούς από όλους και θα το κερδίσει η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή για να κερδίσει το πρωτάθλημα πρέπει να γίνουν θαύματα  - στην Ελλάδα είμαστε που είναι γνωστή χώρα  θαυμάτων, αλλά πρέπει θαύματα να γίνουν πολλά. Κι αυτός σε τελική ανάλυση το πρωτάθλημά του, όταν το κατέκτησε, το κατέκτησε αήττητος – πρωτάθλημα με πολλές απώλειες βαθμών στην κανονική περίοδο δύσκολα θα κερδίσει. Όπως δύσκολα μπορεί να το κερδίσει κι ο Ολυμπιακός. Η τωρινή ΑΕΚ είναι άλλη ιστορία.

Και νέες εμπνεύσεις

Αυτή τη στιγμή είναι απίθανο ο Ολυμπιακός να κερδίσει ένα ματς όπως αυτό που κέρδισε η ΑΕΚ στα Γιάννινα. Πέναλτι σαν αυτό που έδωσε ο Διαμαντόπουλος στο Χνιντ δεν πρόκειται να πάρει ο Ολυμπιακός ποτέ: πέρυσι στο Ξάνθη – Ολυμπιακός την ίδια φάση, ο ίδιος διαιτητής την έκρινε αλλιώς! Οι φάσεις του Ολυμπιακού  στα VAR θα αναλύονται μόνο για να βρεθεί κάτι για να μην μετρήσει ένα γκολ ή να μην δοθεί ένα πέναλτι κτλ. Το ελληνικό VAR έχει μια ιδιαιτερότητα: ξέρεις τι θα αποφασίσουν οι διαιτητές πριν καν εξετάσουν τις φάσεις –μιλάω όχι για εξόφθαλμα πράγματα, αλλά για όσες ψειρίζονται. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί διαιτητής που θα κάνει λάθος σε βάρος του Ολυμπιακού: στο ματς με τον Ατρόμητο π.χ ο Κουτσαύτης και οι επόπτες του τα κάνανε μαντάρα, αλλά κανείς τους δεν έπαθε τίποτα. Εδωσε απλά μια συνέντευξη ο Κλάτενμπεργκ για να μας πει ότι όλα είναι ωραία κι απλά στη Θεσσαλονίκη κάποιοι λέει κυνηγάνε τους τοπικούς διαιτητές. Το ποιοι ξέχασε να μας το πει.  

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/08/KLATENBERG1-scaled.jpg

Οι σεναριογράφοι της κωμωδίας που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν συνεχώς εμπνεύσεις: χθες σε ένα ματς των ομάδων Νέων του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού βάλανε τρεις διαιτητές από τη Θεσσαλονίκη, λες κι αν κέρδιζε ο ΠΑΟΚ (που κέρδισε) θα έπαιζε στο Τσάμπιονς λιγκ. Μιλάμε για αστειότητες που δείχνουν, όμως, πια είναι η τάση. Εδώ τα πρωταθλήματα πρέπει να διανέμονται, όχι να τα κερδίζει ο καλύτερος. Ο καλύτερος είναι πρόβλημα.  

Θα το πάρει πάνω του

Ο Ολυμπιακός νόμιζε πως εξευτελίζοντας πέρυσι ένα ολόκληρο σύστημα που προέκυψε για να του κάνει τη ζωή δύσκολη, θα το οδηγούσε σε απραξία και ότι θα έβαζε τους αντιπάλους του μπροστά στην ανάγκη να τον ανταγωνιστούν φτιάχνοντας καλύτερες ομάδες: αμ δε! Το μόνο που κατάφερε είναι να το σκληρύνει κι άλλο, να το κάνει πιο αποδοτικό, πιο κυνικό και θα δούμε στο τέλος αν θα αποδειχτεί και πιο αποτελεσματικό. Η έλλειψη κόσμου στα γήπεδα μεγαλώνει τη διαιτητική αυθαιρεσία: είναι φανερό ό,τι μπορεί να κάνουν ό,τι γουστάρουν και ως γνώστης του χώρου μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα δούμε χειρότερα. Ο σκοπός είναι από το Δεκέμβριο και μετά να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές: ο Κλάτενμπεργκ θα το πάρει πάνω του, θα πει ότι έχει δει μεγάλη πρόοδο και ότι ήρθε για να βοηθήσει τον Ελληνα διαιτητή κτλ κτλ. Δεν ξέρω αν θα του περάσει, αλλά αυτός είναι ο σκοπός. Και ποιόν να φοβηθεί και να μην το κάνει δηλαδή; Ο Αλέξης Κούγιας κάποτε πήγαινε στις τηλεοπτικές εκπομπές και παρουσίαζε θεωρίες κι αμέσως τρέχανε οι μισοί εισαγγελείς της χώρας για να ψάξουν να βρουν, αν όσα λέει ισχύουν. Τώρα βγάζει μια ανακοίνωση κάθε δυο μέρες με ονόματα, διευθύνσεις και job description του καθενός και τον έχουν ταράξει στα πρόστιμα. Η διαφορά των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις ΝΔ είναι ότι του ΣΥΡΙΖΑ η μπόχα του άρεσε, ενώ ετούτοι που κυβερνούν τώρα κρατάνε τη μύτη τους. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δουλίτσες γίνονται μια χαρά.

Δεν ενδιαφέρει κανένα

Το μόνο αστείο της υπόθεσης είναι ότι ενώ όλο αυτό έχει πλάκα, οδηγεί απλά στο πουθενά. Η ΑΕΚ πήρε ένα πρωτάθλημα, όπως το πήρε, πριν τρία χρόνια. Την επόμενη χρονιά κατάφερε να μπει και στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ και να πάρει τα περίφημα εκατομμύρια. Ε και; Δυο χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της γκρινιάζει, η μπάλα που παίζει η ομάδα είναι μετριότατη, η πρόοδος των ποδοσφαιριστών της ελάχιστη – μη σου πω ότι κάμποσοι γίνανε και χειρότεροι. Σε δυο χρόνια, μετά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ έχει αλλάξει τρεις τεχνικούς διευθυντές και τέσσερις προπονητές, είναι ζήτημα κάποιος να θυμάται τρία ντέρμπι που κέρδισε κι αν υπάρχει κάτι που σου έρχεται στο μυαλό είναι ότι έχει χάσει ένα σωρό τελικούς κυπέλλου στη σειρά.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2020-10/carrera_2.jpg?itok=gusF91j6

Ο Καρέρα είπε μετά το ματς με τα Γιάννινα ότι «η αποστολή της ΑΕΚ είναι οι παίκτες της να υποφέρουν σε κάθε παιγνίδι και να παλεύουν για κάθε μπάλα μέσα στο γήπεδο» – κι έχει δίκιο. Όλοι κάνουν ότι μπορούν, αλλά το βλέπω κομμάτι δύσκολο αυτό το ποδόσφαιρο να κερδίσει κάποιο χειροκρότημα. Οι διαιτητές, οι άνθρωποι του VAR, οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου του Θωμά και οι λοιποί παρατρεχάμενοι πρέπει να τύχουν αποθέωσης. Το ωραίο ποδόσφαιρο, όμως, είναι άλλο πράγμα κι αυτό προφανώς δεν ενδιαφέρει κανένα.

Πόσο θα αντέξει  

Το ενδιαφέρον στο ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ είναι ότι λες πως δεν έπαιξε κι άσχημα: πάλεψε, προσπάθησε, υπέφερε που λέει κι ο Καρέρα. Γιατί; Γιατί ο πήχης της προσμονής έχει κατεβεί πολύ.  Τα πρωταθλήματα σημαίνουν πολλά και τίποτα. Είναι ωραία, όταν ο κόσμος που τα πανηγυρίζει έχει χαρεί ωραία μπάλα κι όταν  για να τα κατακτήσεις επενδύεις σε παίκτες και σε ιδέες προπονητών – όταν έρχονται ως συνέπεια μιας σοβαρής δουλειάς που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, κι όχι με τους Διαμαντόπουλους και τους Κλάτενμπεργκ, εξαργυρώνονται στην Ευρώπη, δημιουργούν υπεραξίες, πλούτο, ευρωστία και ιστορία. Αλλιώς αργά ή γρήγορα καταστρέφεσαι: εσύ βουλιάζεις στα χρέη και τα λαμόγια πάνε στον επόμενο που θα τα συντηρήσει. Η όποια προσωρινή χαρά παράγει μόνο γκρίνια, εσωστρέφεια κι αργά ή γρήγορα ντροπή. Νομοτελειακά.

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς στα χρόνια της αθλιότητας απλά σώζει το ποδόσφαιρο. Βγάζει παίκτες, κερδίζει όταν είναι καλός (και μόνο τότε), είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού σχεδιασμού μιας εύρωστης διοίκησης που σκέφτεται και τον κόσμο της ομάδας και τα γούστα του. Η ερώτηση είναι πόσο θα αντέξει. Διότι ο σκοπός όλων είναι η κινούμενη άμμος της διαφθοράς να τον τραβήξει πάλι χαμηλά. Εκτός όλων των άλλων δεν δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Χαλάει την πιάτσα…