Ο Ολυμπιακός δείχνει το δρόμο...

Ο Ολυμπιακός δείχνει το δρόμο...


Στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός απέναντι στην Ομόνοια  ολοκλήρωσε χωρίς ιδιαίτερα καρδιοχτύπια την δουλειά με μια λευκή ισοπαλία. Προκρίθηκε για εικοστή φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ χάρη στη νίκη με 2-0 στο ματς με τους Κύπριους στο Καραϊσκάκη. Η κυπριακή ομάδα έπαιξε αυτή τη φορά πιο ανοιχτά, πίεσε πιο ψηλά και δημιούργησε και μια δυο ευκαιρίες: το δεύτερο ματς των δυο ήταν αυτή τη φορά ωραιότερο, αλλά η ανωτερότητα και η πρόκριση του Ολυμπιακού δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο οι Ερυθρόλευκοι ήταν και καλύτεροι σε σχέση με ό,τι είχαν δείξει στο Καραϊσκάκη: ο καταπληκτικός τερματοφύλακας των γηπεδούχων Φαμπίνιο ήταν ο άνθρωπος που τους στέρησε μια νίκη που ωστόσο δεν είχε και μεγάλη σημασία. Σημασία είχε η δουλειά να ολοκληρωθεί εύκολα. Ετσι κι έγινε.

Δεν ήθελε να πειράξει τίποτα

Με τον Ενβιλά μπροστά από την άμυνα, τον Μπουχαλάκη να καλύπτει τον Χολέμπας και τον Καμαρά να τρώει το γήπεδο, ο Μαρτίνς ξαναβρήκε τα τρία χαφ που θέλει για το 4-3-3. Κι αν ωστόσο αυτοί δεν υπήρχαν καθόλου στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός έδινε την εντύπωση πως δύσκολα θα δεχόταν γκολ, αφού χθες ένας αληθινά εντυπωσιακός Σεμέδο σταματούσε τους επιθετικούς της Ομόνοιας για πλάκα! Ο Πορτογάλος έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του από τη μέρα που ήρθε στον Ολυμπιακό διορθώνοντας και κάποια λαθάκια του Μπα και δίνοντας σε όλους την αίσθηση μιας μεγάλης σιγουριάς: αν φύγει, θα το κάνει έχοντας προηγουμένως υπογράψει προσωπικά τα εισιτήρια μιας πρόκρισης που κυρίως οι δικές του εμφανίσεις έκαναν εύκολη.    

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν τόσο ευχαριστημένος από τη συνολική λειτουργία της ομάδας του που δεν θέλησε ν αλλάξει σχεδόν τίποτα: μετά το 75΄πέρασε τον Μασούρα στη θέση του κουρασμένου Ρατζέλοβιτς και τις δυο άλλες αλλαγές του τις έκανε στις καθυστερήσεις. Ο Μαρτίνς μοίρασε συγχαρητήρια σε όλους: ακόμα και στους κυνηγούς του που έχασαν μισό τσουβάλι γκολ. Ο Ρατζέλοβιτς, ο Ελ Αραμπί, ο Καμαρά, ακόμα κι ο Μασούρας νικήθηκαν από τον Φαμπινιο και γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν όσο ψύχραιμοι θα έπρεπε. Σε μια τέτοια βραδιά αυτό συγχωρείται. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν ανεπίτρεπτο. Το τελικό 0-0 φωνάζει και λίγο ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και επιθετικά: σε δυο ματς με την Ομόνοια ο Ολυμπιακός σκοράρει μια φορά με πέναλτι και μια φορά στις καθυστερήσεις χάρη σε μια έμπνευση του Ελ Αραμπί. Είναι ανέτοιμος ακόμα, δεν τρέχει όσο συνήθως, αγωνίστηκε με τρεις παίκτες που καλά καλά δεν ξέρουν τα ονόματα των συμπαικτών τους, αλλά χρειάζεται και κάποιες προσθήκες: όταν θα τις κάνει θα καταλάβουμε και ποιο είναι το νέο του αγωνιστικό σχέδιο.

Έχτισε την πρόκριση χάρη στα προηγούμενα

Όπως συμβαίνει πάντα όταν ολοκληρώνεται μια ενότητα πάμε να δούμε και τη μεγάλη εικόνα. Ο Ολυμπιακός στο πιο παράξενο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων κεφαλαιοποίησε όλα τα ωραία προηγούμενα, που έχει κάνει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις διότι χάρη στην εξαιρετική του βαθμολογία γλύτωσε ένα επικίνδυνο προκριματικό που θα ήταν ένα μονό ματς, που θα έδινε εντός ή εκτός έδρας, εντελώς ανέτοιμος. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε πέρυσι τη σεζόν του στο ματς με τη Γουλβς και στις 10 Αυγούστου οι παίκτες του έφυγαν για ένα δεκαήμερο διακοπών. Ξεκίνησε προετοιμασία στις 21 Αυγούστου έχοντας στις 30 τον τελικό με την ΑΕΚ: ήταν πρακτικά αδύνατο οι γυμναστές του να φορτώσουν την ομάδα με δουλειά, όπως το καλοκαίρι συμβαίνει. Η αναβολή του τελικού οδήγησε σε μια δεύτερη χαλαρή εβδομάδα: ο Μαρτίνς δεν μπορούσε να δει τους παίκτες του ούτε σε ένα φιλικό – στις αρχές του Σεπτέμβρη κάποιοι έφυγαν για τις Εθνικές ομάδες. Ένα ματς επιπλέον στα προκριματικά (χωρίς μάλιστα ρεβάνς) θα ήταν τρομερός μπελάς: ο Ολυμπιακός το γλύτωσε όταν η Λιόν απέκλεισε τη Γιουβέντους, αλλά και γιατί από το 2016 μέχρι φέτος περνά προκριματικούς γύρους για να παίξει είτε στο Γιουρόπα λιγκ (το 2016 και το 2018), είτε στο Τσάμπιονς λιγκ (το 2017, το 2019 και φέτος). Από τον ερχομό του Βαγγέλη Μαρινάκη, το καλοκαίρι του 2010, ο Ολυμπιακός έλειψε από ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο μια φορά: την πρώτη χρονιά του νέου του μεγαλομετόχου όταν και αποκλείστηκε από την Μακάμπι. Έκτοτε μόνο λάθος του είναι ο αποκλεισμός από την Μπερσεβά, που το 2016 τον υποχρέωσε να δώσει προκριματικό για το Γιουρόπα λιγκ: κόντρα στην Αρούκα, ζαλισμένος από τον πάθημα με τους Ισραηλινούς δυσκολεύτηκε, αλλά τα κατάφερε.

Οι συνεχόμενες αυτές ευρωπαϊκές παρουσίες του χάρισαν φέτος ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και του επέτρεψαν να βρει την Ομόνοια ως επικεφαλής στα play off. H κυπριακή ομάδα, με τον ενθουσιασμό και την καλή της άμυνα, ήταν για τον ανέτοιμο και με μια ολοκαίνουργια άμυνα ήταν για τον Ολυμπιακό μια τέλεια παγίδα, αλλά χάρη κυρίως στην ψυχραιμία και την καλή δουλειά του προπονητή του ο Ολυμπιακός τα κατάφερε: παίζει σίγουρα ρόλο και ότι ο Μαρινάκης δεν συγχωρεί καλοκαιρινές αποτυχίες στην Ευρώπη – ο Λίνεν και ο Βίκτορ, οι δυο που καλοκαιριάτικα αποκλείστηκαν, έφυγαν το ίδιο βράδυ. Ο Ολυμπιακός έχει καταλάβει ότι στην Ευρώπη χτίζονται οι υπεραξίες των ποδοσφαιριστών, προτάσσει κάθε χρόνο ως στόχο την παρουσία του στους ομίλους, έχει χτίσει ως ομάδα μια εξαιρετική βαθμολογία, πράγμα που του επιτρέπει να έχει καλές κληρώσεις. Κυρίως έχει συνέχεια κι αυτο το συναντάς σπάνια σε ελληνικές ομάδες.

Αυτά τώρα απαγορεύονται

Ο ΠΑΟ στα μεγάλα του χρόνια έχει αποκλειστεί το ίδιο καλοκαίρι από την Ρόζενμποργκ και την Λέγκια. Την τελευταία ακριβή του ομάδα την κατέστρεψε ένας αποκλεισμός από την Οντένσε και την Μακάμπι το ίδιο καλοκαίρι: έκτοτε ο ΠΑΟ ουσιαστικά δεν συνήρθε ποτέ. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στις ευρωπαϊκές της παρουσίες γνωρίζοντας κάποτε ένα αποκλεισμό από την Ομόνοια, ενώ πέρυσι πλήρωσε το γεγονός ότι με την Τραμπζονσπόρτ ήταν τιμωρημένη κι αγωνίστηκε σε άδειο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχασε την παρουσία του στους ομίλους από την Εστερσουντ, τη Ραπίντ Βιέννης και τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί από την Ανόρθωση κάτι μήνες μετά την παρουσία τους στους 16 του Τσάμπιονς λιγκ. Στον τωρινό Ολυμπιακό αυτά απαγορεύονται: η ομάδα έχει αποκτήσει το know how των προκριματικών, είτε σε αυτά μπαίνει έχοντας κάνει πολλές μεταγραφές, είτε έχοντας κάνει ελάχιστες προσθήκες, είτε αντιμετωπίζοντάς τα σε συνθήκες συναγερμού, είτε ήρεμα κι απλά όπως φέτος. Το βασικό είναι πάντα ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχει έπαρση, δεν υπάρχει εφησυχασμός. Και φυσικά υπάρχει πάντα και σεβασμός στον αντίπαλο και ειδικά στα χρόνια του Μαρτίνς μια σχεδόν άριστη προετοιμασία, ακόμα κι όταν όπως φέτος οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να γίνουν όλα, όπως ο προπονητής θα θελε.

Εγινε η δουλειά

Απόψε ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκλείσει την Κρασνοντάρ κερδίζοντάς την και πιστεύω πως θα τα καταφέρει γιατί φέτος προσεγγίζει την σεζόν του και την Ευρώπη με κριτήρια ποδοσφαιρικά και με τη σοβαρότητα που πρέπει. Αλλά ακούω μέρες τώρα ότι το ματς είναι «ορόσημο», ότι «ο οργανισμός του ΠΑΟΚ είναι σε αυτό προσανατολισμένος», ότι η ομάδα «θα αγωνιστεί για την ιστορία της και το Financial Fair Play» κτλ: ελπίζω όλα αυτά να μην τον γεμίσουν άγχος – θα ναι άδικο. Από την άλλη, στην περίπτωση του Ολυμπιακού, το πιο ωραίο είναι ότι απέκλεισε την Ομόνοια και σχεδόν αυθόρμητα όλοι είπαν ότι «έγινε η δουλειά». Αν για όλες τις ελληνικές ομάδες τα προκριματικά ήταν «η δουλειά» θα είχαμε σίγουρα ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός δείχνει το δρόμο. Στον οποίο για χρόνια πορεύεται συνήθως μόνος….