Ο καλός εχθρός

Ο καλός εχθρός


Διάβαζα τα ρεπορτάζ για την απόλυση του προπονητή Γιούλιαν Νάγκελσμαν από την Μπάγερν Μονάχου και πραγματικά τσιμπιόμουνα: όσα έγιναν στο Μόναχο τις τελευταίες μέρες μπορεί να μην έχουν συμβεί ούτε σε ελληνική ομάδα. Από την άλλη αποτελούν και απόδειξη πως στο ποδόσφαιρο γίνονται παντού τα ίδια: απλά είναι διαφορετικό το περιτύλιγμα των γεγονότων.

Μετάνιωσαν για όλα

Οι δυο υπεύθυνοι για την λειτουργία της πρωταθλήτριας Γερμανίας, ο Ολιβερ Καν και ο Χασάν Σαλιχάμιζιτς ήταν προφανώς δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα της εφετινής Μπάγερν Μονάχου και είχαν μετανιώσει που έδωσαν στον νεαρό Νάγκελσμαν την ευκαιρία να αναλάβει τις τύχες της ομάδας: ο καλός Γιούλιαν δεν είναι ούτε 36 χρονών. Σίγουρα μετάνιωσαν για το γεγονός ότι έδωσαν στη Λειψία πάνω από 20 εκατ ευρώ για να τον αποκτήσουν κάνοντας τον, προ διετίας, τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή στον κόσμο. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μεθόδευαν την αντικατάστασή του εδώ και καιρό γιατί τα αποτελέσματα προβληματίζουν: η Μπάγερν μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος δεν κερδίζει το ένα από τα δύο ματς που δίνει. Λογικά ο κόουτς κέρδισε λίγο χρόνο χάρη στα δυο καλά ματς που έκανε η Μπάγερν με την Παρί: αν η ομάδα του δεν απέκλειε του πρωταθλητές Γαλλίας θα είχε φύγει τότε. Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το πρωτότυπο. Αλλα είναι τα ωραία.

Μια γυναίκα δημοσιογράφος

Όπως έγινε γνωστό πριν την αντικατάσταση του Νάγκελσμαν οι δυο μίλησαν παράγοντες με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Που κολλάει ο Πολωνός; Παντού. Ο «Λέβα» φαίνεται ότι είχε πει στους δυο πέρυσι το καλοκαίρι ότι φεύγει από την Μπάγερν εξαιτίας της παρουσίας του συγκεκριμένου προπονητή, που «υπήρχε για να κάνει τη δουλειά του δύσκολη». Ο ισχυρισμός ακούγεται εξωφρενικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Πολωνός έβαλε με τον Νάγκελσμαν στον πάγκο να τον καθοδηγεί, του κόσμου τα γκολ. Ο Καν και ο Σαλιχάμιζιτς φαίνεται πως ζήτησαν τώρα (με επτά μήνες καθυστέρηση…) από τον Λεβαντόφκσι και τους εξηγήσει τα παράπονά του. Ο παίκτης τους είπε πως οι παλιοί του συμπαίκτες δεν θέλουν να τον βλέπουν κι ο λόγος είναι απλός: η γυναίκα του! Η κυρία Νάγκελσμαν, κατά κόσμο Λένα Βουρσενμπέργκερ, είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild. Πριν ο Νάγκελσμαν υπογράψει για την Μπάγερν ασχολούταν και με το ρεπορτάζ της ομάδας - από την ώρα όμως που ο άντρας της ανέλαβε τους Βαυαρούς δεν το έκανε πια. Οι παίκτες της Μπάγερν ωστόσο δεν το πίστεψαν ποτέ αυτό. Ο Λέβα εξήγησε στους παράγοντες της Μπάγερν ότι μεταξύ των παικτών και του προπονητή υπήρχε η χειρότερη σχέση διότι μετά από κάθε κακό αποτέλεσμα κυκλοφορούσε παντού η γνώμη του Νάγκελσμαν για τα λάθη τους δια μέσου της κυρίας του. Που φυσικά αρνήθηκε τα πάντα και παραιτήθηκε από την εφημερίδα.

Οι χαμένοι όρκοι

Ηταν μόνο αυτό το παράδοξο; Όχι φυσικά. Ένα τεράστιο πρόβλημα ήταν η ίδια η σχέση του Νάγκελσμαν με τον διάδοχό του Τόμας Τούχελ. Ο Νάγκελσμαν ήταν παίκτης του Τούχελ στην Αουγκσμπουργκ όταν και τραυματίστηκε σοβαρά και σταμάτησε το ποδόσαφαιρο. Ο Τούχελ, συγκινημένος από το δράμα του, τον έκανε σκάουτερ της ομάδας το 2006-07 δίνοντας του την δυνατότητα να παραμείνει στο ποδόσφαιρο. Ανάμεσα στους δυο υπάρχει (υπήρχε…) μια αληθινή φιλία. Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν οι φήμες ότι ο Τούχελ μπορεί να διαδεχτεί τον Νάγκελσμαν, ο Τούχελ είπε ότι η σχέση του με τον πρώην παίκτη και συνεργάτη του είναι τέτοια που ποτέ δεν θα γινόταν ο ίδιος αιτία να χάσει ο φίλος του τη δουλειά του. Ο Νάγκελσμαν είχε δώσει ρεπό στους παίκτες του και ήταν στην Αυστρία όταν από τους δημοσιογράφους έμαθε ότι ο Τούχελ μπορεί να τον διαδεχτεί: είπε ένα ξερό «αποκλείεται». Και σήμερα συζητά τους όρους της αποζημίωσής του.

Όμως ακόμα πιο ωραίο είναι ότι ο Τούχελ αναλαμβάνει μια ομάδα της οποίας δήλωνε ορκισμένος εχθρός. Η εξαιρετική του διετία στην Μπορούσια Ντόρτμουντ τον είχε βοηθήσει να χτίσει το ρόλο του μεγάλου αντιπάλου, αλλά και του σοβαρού αμφισβητία της Μπάγερν – δεν ξέρω αν είχε δηλώσει το χιλιοειπωμένο «σε αυτή την ομάδα δεν θα δουλέψει ποτέ», αλλά δεν είχε αφήσει και ποτέ του να φανεί ότι η Μπάγερν ήταν επαγγελματικό του όνειρο. Τα γερμανικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως όταν την περασμένη Τρίτη μίλησε με τον Σαλιχάμιζιτς τον ρώτησε αν έχει όντως τηλεφώνησε σε αυτόν για να του προτείνει συνεργασία ή αν έχει μπερδευτεί και πήρε λάθος αριθμό τηλεφώνου. Ο Σαλιχάμιζιτς του είπε ότι δεν έχει καιρό για χωρατά, ο Τούχελ του ζήτησε λίγο χρόνο για να το σκεφτεί και να μιλήσει στον Νάγκελσμαν και μετά από μια μέρα του είπε «ναι ευχαρίστως» χωρίς φυσικά να ψάξει τον κάποτε φίλο του. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι θα καθίσει στον πάγκο της Μπάγερν για πρώτη φορά έχοντας αντίπαλο την Μπορούσια Ντόρμουντ, αυτή από την οποία έφυγε κάποτε κλαίγοντας για τα λεφτά της Παρί, δίνοντας σε όλους όρκους επιστροφής.    

Τα γνωστά συμπεράσματα

Τι αποδεικνύει αυτή η ωραία ιστορία; Πολλά και διάφορα. Οσα πιο πολλά πρωταθλήματα κερδίζει μια ομάδα, τόσο πιο πολλά θέλει να κερδίσει: δεν υπάρχει πουθενά παραγοντικός κορεσμός. Αν μια ομάδα για να κερδίσει ένα πρωτάθλημα πρέπει να θυσιάσει ένα προπονητή που στην Ευρώπη τα χει πάει μια χαρά, θα το κάνει γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχτούν τα πράγματα τελικά στο Τσάμπιονς λιγκ – το πρωτάθλημα και η κατάκτησή του είναι η βασική δουλειά. Παντού οι παράγοντες μιλάνε με πρώην ποδοσφαιριστές τους και παντού οι πρώην ποδοσφαιριστές, αν έχουν να πουν ένα κακό λόγο για ένα πρώην προπονητή τους, θα τον κάνουν χωρίς πρόβλημα. Παντού υπάρχουν προπονητές που για να γίνουν δημοφιλείς σε οπαδούς μπορεί άνετα να πουν κάτι σκληρό για όποιον κερδίζει τα πρωταθλήματα: πουθενά ωστόσο δεν έχουν πρόβλημα να το πάρουν πίσω, αν είναι να βρουν μια δουλειά που να τους μοιάζει σπουδαία. Φιλίες, όρκοι, παλιές αγάπες μετράνε τόσο όσο. Κι αν υπάρχει σε μια ιστορία ένας δημοσιογράφος η παρουσία του και μόνο είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ένα καυγά!

Η διαφορά με τα δικά μας

Ποια είναι η διαφορά με τα δικά μας; Ότι όταν έγινε γνωστή η πρόσληψη του Τούχελ, ο Σαλιχάμιζιτς και ο Καν βγήκαν δημοσίως κι ανέλαβαν την ευθύνη της εξέλιξης. Εδωσαν μια ωραία συνέντευξη Τύπου, εξήγησαν στους οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου όσα μπορούσαν να τους εξηγήσουν - κυρίως ζήτησαν ανοχή απέναντι στον παλιό εχθρό και σήμερα προπονητή της ομάδας: από τον ίδιο τον Τούχελ ζήτησαν να κερδίσει ένα κοινό που τον βλέπει με δυσπιστία. Κι ο ίδιος ο Τούχελ είπε ότι λυπάται για τον τρόπο που ανέλαβε, αλλά υπάρχει ένα πρωτάθλημα που η Μπάγερν πρέπει να κερδίσει γιατί είναι ομάδα που κάνει συλλογές απο τίτλους. Κι ότι ο Ναγκελσμαν είναι για αυτόν ένας φίλος. Πράγμα που μάλλον δεν ισχύει για τον Νάγκελσμαν, αλλά μικρός είναι θα καταλάβει. Κι αν εκτός από την αποζημίωση από την Μπάγερν πάρει κι ένα συμβόλαιο από την Τότεναμ, απλά θα περιμένει να βρει κάπου την Μπάγερν και τον Τούχελ για να τους δείξει ότι τον αδίκησαν…