Η βραδιά των συμμάχων

Η βραδιά των συμμάχων


Τα play off μας χρωστούσανε ένα τελικό, μια αναμέτρηση δηλαδή ανάμεσα σε δυο ομάδες με τον ίδιο στόχο: για αυτό πρέπει να υπάρχουν τα play off, αλλιώς δεν έχουν νόημα ύπαρξης. Το αποψινό ΑΕΚ –ΠΑΟΚ είναι ίσως το μοναδικό μας των play off: όποιος πάρει το αποτέλεσμα που θέλει δικαιούται να παίξει στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ – λογικά θα κάνει και την τελευταία αγωνιστική το αποτέλεσμα που θέλει. H μονομαχία των δύο είναι το μοναδικό ενδιαφέρον πράγμα που υπάρχει πλέον στο πρωτάθλημα εδώ και καιρό, αφού ο Ολυμπιακός απλώς περιμένει την στέψη, ενώ ο Παναθηναϊκός, ο Άρης και ο ΟΦΗ δίνουν παιχνίδια γοήτρου.

Με βάση την εικόνα των ομάδων η ΑΕΚ είναι μεγάλο φαβορί. Αλλά έχει ένα θέμα: δεν έχει λύσει τα αμυντικά της προβλήματα κι απλά τα έκρυψε κάτω από ένα χαλάκι. Το γκολ του Κουρμπέλη και η τεράστια ευκαιρία του Καμπετσή στο ματς με τον ΠΑΟ προέκυψαν από απερίγραπτα λάθη της άμυνας της ΑΕΚ, που αν επαναληφθούν θα στοιχίσουν. Αλλά δεν είναι οι αγωνιστικές διαφορές του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ αυτές που έχουν ενδιαφέρον: είναι όλα τα άλλα. Είναι δύσκολο να βρεις στο ελληνικό πρωτάθλημα δύο τόσο διαφορετικές ομάδες όσο ο φετινός ΠΑΟΚ και η εφετινή ΑΕΚ.

Νέο ξεκίνημα και λίφτινγκ

Ας πάρουμε την σεζόν των δύο ομάδων από την αρχή. Και οι δύο ξεκινάνε με καινούργιους προπονητές, που σκοπό έχουν να δώσουν στις ομάδες που αναλαμβάνουν, επιθετική ταυτότητα. Η διαφορά είναι ότι η ΑΕΚ απελπίστηκε από αυτό που είδε από τον Οσκαρ Καρντόζο και τον απέλυσε σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ο ΠΑΟΚ, παρά τους ευρωπαϊκούς αποκλεισμός, στήριξε και στηρίζει τον Άμπελ Φερέιρα.

Οι δυο ομάδες έχουν κάνει το περσινό  καλοκαίρι μια εντελώς διαφορετική μεταγραφική καμπάνια. Η ΑΕΚ έχει αγοράσει πέντε παίκτες, που έπρεπε να γίνουν βασικοί και να την αλλάξουν εντελώς. Ο ΠΑΟΚ έχει κρατήσει την περσινή ραχοκοκαλιά της ομάδας και έχει κάνει κάποιες απλές προσθήκες, που σήμερα μοιάζουν ανεπαίσθητες. Η ΑΕΚ περίμενε ότι όσοι ήρθαν θα κάνουν την διαφορά: ήθελε μια νέα ομάδα. Ο ΠΑΟΚ πήρε απλά κάποιους για να συμπληρωθεί το ρόστερ. Για να κάνει λίφτινγκ στην ομάδα που έκανε το νταμπλ.

Στην ΑΕΚ αφού έδιωξαν τον Καρντόσο, αποφασίζουν να εμπιστευτούν σε χρόνο ρεκόρ ένα δικό τους άνθρωπο, τον Νίκο Κωστένογλου που γνωρίζει την ομάδα και μπορεί να της αλλάξει το ηθικό. Στον ΠΑΟΚ, μολονότι οι οργανωμένοι ξανατραγουδούν εδώ και καιρό το όνομα του Πάμπλο Γκαρσία, δεν γίνεται κάτι ανάλογο: η διοίκηση προτίμησε να υπάρχει γκρίνια για τον Φερέιρα παρά να αναλάβει για λίγο έστω κάποιος που την ομάδα την γνωρίζει. Στην ΑΕΚ πιστεύουν πολύ στην ανάγκη ύπαρξης ενός τεχνικού διευθυντή, που να μπορεί να πάρει το πράγμα πάνω του και φέρνουν τον πολύπειρο Ιλια Ίβιτς. Στον ΠΑΟΚ φέτος τεχνικός διευθυντής είτε υπήρχε, είτε δεν υπήρχε, είναι ένα και το ίδιο: τον Ιανουάριο η ΑΕΚ έφερε πίσω τον Αραούχο κι απέκτησε τον Σιμάνσκι, ο ΠΑΟΚ δεν έκανε κάτι. Το ότι έφυγε ο Μπράνκα δεν το κατάλαβε κανείς. πιθανότατα γιατί κανείς δε γνωρίζει ποια ακριβώς δουλειά έκανε ο Μπράνκα. Αν έκανε.

Καρέρα και ντέρμπι

Ακόμα και οι αγωνιστικές προτεραιότητες των δύο ομάδων είναι ολότελα διαφορετικές. Στην ΑΕΚ, μετά που διάφορους πειραματισμούς κατέληξαν στον Μάσιμο Καρέρα, δηλαδή έναν Ίταλό που με το καλημέρα είπε ότι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι βελτίωση στην άμυνα. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, επί των ημερών του Ιταλού, η ΑΕΚ έχει μόνο μια ήττα - κοίτα σύμπτωση απο τον ΠΑΟΚ! Από την άλλη η ΑΕΚ, μέχρι τα play off, δεν μπορούσε να κερδίσει ντέρμπι και η μοναδική της νίκη σε ένα τέτοιο τα δύο τελευταία χρόνια ήταν στο τελευταίο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό. Ούτε και ο ΠΑΟΚ  έχει φέτος θεαματικά αποτελέσματα στα ντέρμπι. Η διαφορά είναι ότι στην Θεσσαλονίκη μετά από κάθε στραβοπάτημα σε ντέρμπι υπήρχε γκρίνια, ενώ η AEK είχε αντιμετωπίσει όλα τα άσχημα αποτελέσματα με μία σχετική ψυχραιμία. Σαν αποτελέσματα που περίμενε. Και που γνώριζε πως θα βελτιωθούν.

Ελληνες και ξένοι

Στην ΑΕΚ ψάχνουν Ελληνες ποδοσφαιριστές και τους δίνουν και ευκαιρίες. Στην εντεκάδα της Ενωσης υπάρχει ο Μάνταλος, ο Μπάρκας, ο Μπακάκης, ο Σβάρνας, ο Γαλανόπουλος (που απλά έχει χάσει την θέση του λόγω τραυματισμού), ενώ συχνά αγωνίζεται ο Οικονόμου. Ολοι θα ήθελαν να δουν τον Αλμπάνη να εκμεταλλεύεται περισσότερο τις ευκαιρίες που παίρνει. Στον ΠΑΟΚ κατάφεραν φέτος να γίνουν βασικοί ο Γιαννούλης και ο Λημνιός, αλλά ακόμα και ο Πέλκας δυσκολεύει να παίξει σε τρία ματς στη σειρά, ενώ ο Πασχαλάκης μέχρι πρόσφατα είχε χάσει τη θέση του από τον Ζίφκοβιτς. Για να πάρουν ευκαιρίες ο Τζόλης και ο Μιχαηλίδης έπρεπε να συμβούν τα απίθανα! Όλα αυτά μολονότι οι μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ στα πρωταθλήματα των Νέων κερδίζουν τίτλους τα τρία τελευταία χρόνια συνεχώς, ενώ οι αντίστοιχες της ΑΕΚ περιορίζονται στην χαρά της συμμετοχής.

Ακόμα και οι διοικητικοί ηγέτες των δυο ομάδων είναι ολότελα διαφορετικοί. Ο Ιβάν Σαββίδης κάνει τηλεδιασκέψεις, είναι συνεχώς στο εξωτερικό, εμφανίζεται μια στο τόσο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης από την άλλη είναι πάντα εδώ, επιθεωρεί τα έργα στην Αγια Σοφιά, δεν χάνει ματς στο ΟΑΚΑ, πάει κάθε τόσο στις προπονήσεις. Ο γιός του Σαββίδη, από την άλλη, φαίνεται πως έχει καθοριστική παρουσία, ενώ ο γιός του Μελισσανίδη είναι απλά ποδοσφαιρόφιλος:  βλέπει τα ματς με τους φίλους του και τέρμα. Ο ΠΑΟΚ έχει προβλήματα ως γνωστόν με το Financial Fair Play και κάνει αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Και τα δυο στην ΑΕΚ δεν θα συνέβαιναν ποτέ.

Ο Λυσάνδρου και η παύλα  

Σε όλα αυτά να προσθέσω ότι οι δυο ομάδες αντιμετώπισαν εντελώς διαφορετικά το ζήτημα της επανέναρξης του πρωταθλήματος. Στον ΠΑΟΚ θέλανε παύλες και διακοπές - το αποτέλεσμα ήταν να πιστέψουν οι παίκτες του Φερέιρα ότι αυτό θα συμβεί. Στην ΑΕΚ από την άλλη ήθελαν την επανέναρξη χωρίς να το φωνάζουν: ο Μηνάς Λυσάνδρου ήταν ο καθοριστικότερος παράγοντας για να γίνει αυτό. Πιθανότατα αυτές οι διοικητικές επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα και αυτό που οι ομάδες έδειξαν στα play off. H AEK ξεκίνησε περπατώντας κι ανέβασε ταχύτητα όσο ο καιρός περνούσε: ο Καρέρα, που ποτέ δεν διεκδίκησε κάτι στο πρωτάθλημα, είχε ως ξεκάθαρο στόχο τη δεύτερη θέση και προετοίμασε την ομάδα για να την κερδίσει. Ο Φερέιρα κάπου χάθηκε (η ομάδα του στην Τούμπα με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟ δεν έβαλε ούτε γκολ) αλλά έχει την ευκαιρία να σώσει στην παρτίδα στο φινάλε: ο Ιταλός προγραμμάτισε, ο Πορτογάλος πρέπει να κατεβάσει μια ομάδα να παίξει σωστά ένα ματς.

Λογική και υπερβολές

Στην ΑΕΚ υπάρχει μια ποδοσφαιρική λογική: μπορεί ο Βράνιες π.χ να κάνει τις τρέλες του, αλλά ό,τι συνήθως συμβαίνει έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο και εξηγείται. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει επικοινωνία, ενθουσιασμός ή κατήφεια, υπερβολές σε κάθε περίσταση. ΟΙ δυο ομάδες έχουν φιλικές σχέσεις έχοντας συναντηθεί παίρνοντας διαφορετικούς δρόμους. Οι διαφορές τους είναι απόλυτες: δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» - η κάθε μια ομάδα έχει τη φυσιογνωμία της. Και οι δυο έχουν ανάγκη να κυνηγήσουν καμιά 25αρια εκατομμύρια στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ. Και για αυτό το μεταξύ τους ματς απόψε δεν χάνεται…