Η σωστή διάγνωση

Η σωστή διάγνωση


Θα ήταν μια νύχτα ζόρικη η χθεσινή για τις τέσσερις ελληνικές ομάδες και το ξέραμε. Τελικά κέρδισαν ο Ολυμπιακός την Γουεστ Χαμ χάρη σε μια σπουδαία εμφάνιση κι ο ΠΑΟΚ την Αμπερντίν με μια καταπληκτική ανατροπή. Και δεν τα κατάφεραν ο ΠΑΟ που έχασε από την Ρεν και η ΑΕΚ που ηττήθηκε στη Μασσαλία. Και οι δυο έχασαν και τις πρωτιές τους. Αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. 

Ας δούμε μερικά πράγματα που έγιναν χθες.

Οι αλλαγές του Μαρτίνεθ

Οι δυσκολίες που είχε ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟ στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι που διακόπηκε (αλλά και σε άλλα ματς με ομάδες που δεν του άφησαν την μπάλα) οδήγησε τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ σε μια αλλαγή σημαντική πριν το ματς με την Γουεστ Χαμ: ο Ολυμπιακός έπαιξε για πρώτη φορά επί των ημερών του 4-3-3 (με τον Αλεξανδρόπουλο στα χαφ δίπλα στους Εσε και Καμαρά) όπως τον καιρό των μεγάλων αποτελεσμάτων στην Ευρώπη με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο. Η διάγνωση του Μαρτίνεθ αποδείχτηκε σωστή. Οι τρεις χαφ, όχι μόνο προστάτευσαν καλύτερα την άμυνα του Ολυμπιακού που είχε ως καλύτερο πιθανότατα τον Πορόζο, αλλά επί της ουσίας απελευθέρωσαν και τον Κώστα Φορτούνη, που σεβόμενος το τρέξιμο των τριών συμπαικτών του, αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει, δηλαδή να κερδίσει το ματς.

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2023-10-26/martinez_1.jpg

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έπαιξε για μια γεμάτη ώρα καταπληκτικό ποδόσφαιρο και στο 33’ με μια υπέροχη προσωπική ενέργεια άνοιξε  το σκορ σημειώνοντας ένα απ’ τα ωραιότερα γκολ που έχουν μπει στο Καραϊσκάκη τα τελευταία χρόνια. Η Γουεστ Χάμ, που έχασε μετά από 11 ευρωπαϊκά ματς, έμοιαζε να αγωνίζεται κόντρα σε μια ομάδα που δεν περίμενε, προσπαθούσε να κάνει κατοχή μπάλας για να πλησιάσει, αλλά ήταν συνεχώς εκτεθειμένη στα μετόπισθεν. Με τον Ελ Καμπι να τρέχει σαν τρελός και τον Ποντένσε να είναι πάντα επικίνδυνος ο Ολυμπιακός έψαχνε τη φάση για να τελειώσει το ματς. Ομως το 2-0 θα το βρει ο Ροντινέι στο 45’: ο Βραζιλιάνος σέντραρε, ο Ογκμπόνα έβαλε το πόδι του για να προλάβει τον Ελ Καμπί και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η νίκη του Ολυμπιακού δεν ήταν τελικά ούτε διαδικαστική ούτε εύκολη, παρόλο που και στο δεύτερο ημίχρονο οι τρεις χαφ συνέχισαν να είναι παντού παρόντες: ο Αλεξανδρόπουλος είχε τη δυνατότητα να τελειώσει το ματς στο 77΄ ενώ ο Καμαρά κι ο Εσε δεν άφησαν κομμάτι του γηπέδου να μην το πατήσουν. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί χαφ και όταν αυτοί κουράστηκαν, η Γουεστ Χαμ κέρδισε μέτρα, βρήκε ένα γκολ στο 85΄ όταν ο Πακετά εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Κινι που μπήκε στη θέση του Ροντινέι.  Στο τέλος ο Ολυμπιακός χρειάστηκε πολλή ψυχραιμία για να κρατήσει το 2-1, αλλά τα κατάφερε. Η νίκη είναι πολύτιμη διότι του δίνει επί της ουσίας την τρίτη θέση, τον κρατά ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης κι ανοίγει και τα μάτια του προπονητή του: το 4-3-3 θα του χρειαστεί κι αλλού. Κι από τώρα ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει πως θα ξεφορτωθεί «δεκάρια»  που του περισσεύουν για να αποκτήσει τον Ιανουάριο κάποιο χρήσιμο χαφ ακόμα. 

Πρώτη ήττα από ένα λάθος  

Η ΑΕΚ στη Μασσαλία γνώρισε την πρώτη της εφετινή ήττα στους ομίλους με 3-1. Ο Ματίας Αλμέιδα προσπαθώντας να αποφορτίσει τους παίκτες της ΑΕΚ από οποιαδήποτε πίεση είπε στη συνέντευξη Τύπου της παραμονής του αγώνα ότι περιμένει από τους παίκτες του να  χαρούν το παιγνίδι. Ο ίδιος πάντως φάνηκε ότι το σκέφτηκε αρκετά κι αυτό μαρτυρά η ενδεκάδα που παράταξε. Ο κόουτς της ΑΕΚ προτίμησε τον Σιντιμπέ αντί του Ρότα, στην αμυντική τετράδα που κατά τα άλλα είχε τους Βίντα, Μουκουντι και Χατζησαφί, κράτησε τους Γιόνσον και Σιμάνσκι μαζί, χρησιμοποίησε ως βασικό τον Μάνταλο, επανέφερε τον Πινέδα και έστειλε στο γήπεδο τους Τζούμπερ και Αμπραμπατ – ο Ελβετός έπαιξε φορ.

Ο Γκατούζο είχε ζητήσει από την ομάδα του απλά να δείξει σε αυτό το ματς την πρόοδό της. Η Μαρσέιγ δεν ήταν η ομάδα που αντιμετώπισε τον ΠΑΟ με τέσσερις κυνηγούς: ο Σααρ και ο Ομπαμεγιάνκ κάθισαν στον πάγκο, στο 4-3-3 του Γκατούζο δίπλα στον φορ Βιτίνια υπήρχαν οι τρεχαλιτζήδες Αρίτ και ΕνΝτιαγιέ. Η ΑΕΚ έχει προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο γιατί οι χαφ της Μαρσέιγ μπορούσαν να πασάρουν ανενόχλητοι και αυτό έχεις αποτέλεσμα οι κυνηγοί του Γκατούζο να φτάνουν εύκολα απέναντι στον Στάνκοβιτς που δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα όταν στο 28΄ από γύρισμα του Κλος ο Βιτίνια βρέθηκε μόνος μέσα στην μικρή περιοχή κι έκανε το 1-0.

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2023/10/6008612-e1698348136611.jpg

Η ΑΕΚ έδειξε ότι με όποιους και να παίζει στην επίθεση δεν αφήνει τίποτα που να μην το διαβάσει. Ο Μάνταλος είδε τις αδυναμίες της Μαρσέιγ στα δεξιά και η ΑΕΚ που είχε τρομάξει την γηπεδούχο με ένα γκολ του Τζούμπερ που δεν μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο πίεσε τον Ρονιέ που ήταν ο αδύναμος κρίκος της μεσαίας γραμμής των γηπεδούχων και στο 57΄ ισοφάρισε με τον Πινέδα που είχε όλο το χρόνο να μετατρέψει σε ντρίπλα το κακό του κοντρόλ εντός περιοχής. Αλλά ο εξαιρετικός κατά τα άλλα Στάνκοβιτς λίγο αργότερα έκανε ένα λάθος ασυγχώρητο: ανέτρεψε τον Βιτίνια στην εξέλιξη μίας φάσης που αυτός είχε την μπάλα στα πόδια και ο φορ της Μαρσέιγ απλώς τον πίεσε.  Ο Αρίτ έκανε το 2-1 με πέναλτι, ενώ ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ αποβλήθηκε. Ο Αθανασιάδης που μπήκε στη θέση του δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα και στο δεύτερο πέναλτι των γηπεδούχων: το κέρδισε ο Λόντι από τον Αμπραμπάτ κι ο Βερτού με ίδια εκτέλεση με τον Χαριτ έκανε το 3-1. Η ΑΕΚ έχει δικαιολογημένα παράπονα από την διαιτησία του Στεφάνσκι. Πολωνός είναι όμως ο Στεφάνσκι. Κάτι θα έχει ακούσει από συμπατριώτες του ότι ήρθαν στην Ελλάδα κάποτε να διευθύνουν ένα ματς και τους έβγαλαν μέθυσους.   

Επιπολαιότητα και γκίνια

Ο  Ιβαν Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ ευχαριστημένος από όσα είδε από τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και γι’ αυτό το λόγο παρουσίασε την ίδια ομάδα με μία μόνο αλλαγή σε σχέση με το ντέρμπι που δεν ολοκληρώθηκε: μπήκε ο Γεντβάι και μετατέθηκε στην μεσαία γραμμή ο Ααράο. Εκ των υστέρων μπορεί κάποιος να πει ότι η επιλογή δεν ήταν και η καλύτερη. Η Ρεν δεν έχει σχέση με τον Ολυμπιακό που έπαιζε την Κυριακή με τέσσερις κυνηγούς: είναι μια ομάδα αθλητική, σκληρή και οργανωμένη στα μετόπισθεν. Με δυο γκολ που πέτυχε στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου (στο 7΄με τον Γκουιρί και στο 49΄με τον Καλιμουεντό) η Ρεν έβαλε δύσκολα στον ΠΑΟ στον οποίο δεν έφτανε η γνωστή γενναιοψυχία του Ιωαννίδη, που μείωσε με πέναλτι στο 60΄.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/10/panathinaikos-ren-scaled.jpg

Ο Παναθηναϊκός, που κινδύνεψε στο πρώτο ημίχρονο να βρεθεί στο 0-2 και στο δεύτερο ημίχρονο να βρεθεί στο 0-3, είχε από την μεριά του αρκετές ευκαιρίες γιατί καθώς βρέθηκε να κυνηγά το σκορ από νωρίς πολιόρκησε την Ρέν, βλέποντας όμως τον γερόλυκο τερματοφύλακα Ματαντά να κάνει ένα σπουδαίο ματς. Ο ΠΑΟ παραλίγο να ισοφαρίσει στο 94΄όταν μια σέντρα σουτ του Μλαντένοβιτς κατέληξε στο δοκάρι, αλλά είχε αρκετή βιασύνη στην τελική προσπάθεια κι αυτή είναι πάντα κακός σύμβουλος. Βιασύνη αυτή τη φορά έδειξε κι ο Γιοβάνοβιτς. Ομολογώ πως δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να βγουν τόσο νωρίς από το ματς ο Μπερνάρ και ο Παλάσιος. Είχε όμως και γκίνια ο ΠΑΟ: το καταπληκτικό γκολ που έβαλε με τακουνάκι ο Καλιμουεντό μπαίνει μια φορά στα πέντε χρόνια. Και αν.   

Ο ασταμάτητος ΠΑΟΚ

Αντίθετα δεν είχε γκίνια ο ΠΑΟΚ που πέτυχε μια ακόμα επική ανατροπή, αυτή τη φορά μετατρέποντας το 2-0 σε 2-3. Ο ΠΑΟΚ είχε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού με την Αμπερντίν πραγματικά αξιοζήλευτη αθλητική φρεσκάδα γιατί ο Λουτσέσκου είχε κρατήσει πολλούς βασικούς παίκτες εκτός στο ματς με τον Ατρόμητο.  Αλλά ήταν φλύαρος κι αυτό δεν είναι ποτέ καλό. Στο 11΄και στο 32΄ο Κωνσταντέλιας έκανε δυο προσπάθειες για τα high lights της καριέρας του, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε γκολ. Οι φάσεις αυτές είναι αρκετά ενδεικτικές για το είδος του παιχνιδιού που έκανε ο Δικέφαλος: η ομάδα του Λουτσέσκου έμοιαζε να παίζει πιο πολύ για το χειροκρότημα.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/10/PAOK-6-scaled.jpg

Όταν ο ΠΑΟΚ χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει πως βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ που δέχτηκε από τον Μιόφσκι και τον Πολβάρα σε 8 λεπτά, η αποστολή του δυσκόλεψε πάρα πολύ διότι το να χάνεις με 2-0, ενώ είσαι πολύ καλύτερος μπορεί να χαλάσει το μυαλό σου. Ο Λουτσέσκου είχε πει πριν το ματς ότι η ποιότητα του ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη απάντηση στην μαχητικότητα της Αμπερντίν.  Η φράση του προπονητή του ΠΑΟΚ απόκτησε χαρακτήρα προφητείας. Στο 76΄ Κωνσταντέλλιας έκανε πάλι ένα καταπληκτικό σόλο αλλά αυτή τη φορά έδωσε την μπάλα στον Ντεσπότοφ που μείωσε σε 2-1 και στο 84΄ έφερε το ματς στα ίσια ο Βιερίνια. Όλα έμοιαζαν έτοιμα για να δούμε μια μεγάλη ανατροπή και ο ΠΑΟΚ την ολοκλήρωσε στο 95’. Ο αυστριακός διαιτητής Σεμπάστιαν Γκισχάμερ έδωσε πέναλτι στον ΠΑΟΚ για ανατροπή του Οζντόεφ στο ύψος της μεγάλης περιοχής κι ο αυστριακός Σβαπ που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει κρύο αίμα έδωσε στον ΠΑΟΚ μια νίκη απίστευτη. Είναι η δεύτερη νίκη με ανατροπή στην Σκωτία την πρώτη την είχε κάνει με την Χάρτς και η δεύτερη νίκη του με γκολ στο τέλος μετά από αυτή που έκανε με την Άιντραχτ. Αν κερδίσει τους Σκωτσέζους και στην Θεσσαλονίκη πράγμα απολύτως λογικό θα πάει στη Γερμανία για να διεκδικήσει από την Άιντραχτ την πρώτη θέση στον όμιλο. Μοιάζει δεδομένο ωστόσο και ότι και φέτος στο UEFA Conference League θα κάνει σπουδαία πράγματα: είναι άλλωστε ομάδα κυπέλου εδώ και χρόνια.

Τα ζόρια συνεχίζονται

Τα πράγματα στους ομίλους άλλαξαν κομμάτι. Στον όμιλο της ΑΕΚ η Μπράιτον κέρδισε τον Αγιαξ. Στον όμιλο του Ολυμπιακού η Φράιμπουργκ δεν θα μπορούσε να αφήσει βαθμούς στο ματς με την Τόπολα κι αν και έχανε στο ημίχρονο το γύρισε με τρία γκολ του Γκριφο. Στον όμιλο του ΠΑΟ η Βιγιαρεάλ με την Μακάμπι δεν αγωνίστηκαν. Η Αϊντραχτ συνεχίζει να κυνηγά τον ΠΑΟΚ καθώς διέλυσε την Ελσίνσι. Η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ έχασαν τις πρωτιές τους, ο Ολυμπιακός πλησίασε την Φράιμπουργκ και την Γουέστ Χαμ. Την επόμενη αγωνιστική οι ελληνικές ομάδες θα έχουν τους ίδιους αντιπάλους. Τα ματς θα είναι πιο εύκολα για την ΑΕΚ που υποδέχεται την Μαρσέιγ και τον ΠΑΟΚ που περιμένει την Αμπερντίν, αλλά πιο δύσκολα για τον ΠΑΟ που θα πάει στη Γαλλία και τον Ολυμπιακό που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο. Οι ζόρικες βραδιές συνεχίζονται.