Η λογική και η λογική των οπαδών

Η λογική και η λογική των οπαδών


O Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν καιρό τώρα το μυαλό τους στην μεταξύ τους αναμέτρηση που θα δούμε στο στάδιο Καραϊσκάκη - πιθανότατα αυτό εξηγεί και τις μετριότατες εμφανίσεις, που έκαναν την προηγούμενη αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός με το μυαλό στον ΠΑΟΚ έφερε ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, ενώ ο ΠΑΟΚ με το μυαλό στον Ολυμπιακό κέρδισε την ΑΕΛ με 1-0 στην Τούμπα χωρίς να ενθουσιάσει. Θα κρίνει την έκβαση του πρωταθλήματος το μεταξύ τους παιχνίδι; Θα έλεγα ότι δεν θα κρίνει απολύτως τίποτα: απλά ο νικητής θα πάρει τρεις βαθμούς και θα υποχρεώσει τον ηττημένο να τον κυνηγάει. Αλλά η δική μου προσέγγιση είναι μάλλον αρκετά κυνική. Οι οπαδοί των δύο ομάδων βλέπουν το παιγνίδι τελείως διαφορετικά.

Βεβαιότητα

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν την βεβαιότητα ότι το περσινό πρωτάθλημα κρίθηκε εν πολλοίς στο παιχνίδι της ομάδας τους με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Η τελική βαθμολογία των δύο ομάδων λέει ότι η διαφορά τους ήταν μόλις πέντε βαθμοί - πράγμα που σημαίνει πως αν το αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη ήταν διαφορετικό και είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός αντί του ΠΑΟΚ θα ήταν διαφορετική και η κορυφή της βαθμολογίας. Ως εκ τούτου πιστεύουν ότι το αυριανό παιχνίδι δίνει κάτι περισσότερο από τρεις βαθμούς καθώς η βαρύτητα των συγκεκριμένων βαθμών θα φανεί μόνο στο φινάλε του πρωταθλήματος. Επιπλέον θεωρούν την περσινή ήττα του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ  τρομερά άδικη, διότι το τελικό 0-1 προέκυψε από ατυχία και μόνο. «Ο ΠΑΟΚ» λένε «άνοιξε το σκορ εξαιτίας ενός τεράστιου λάθος του στόπερ Βούκοβιτς και του τερματοφύλακα Γιαννιώτη και κράτησε τη νίκη γιατί οι επιθετικοί του Ολυμπιακού έχασαν εκείνο το απόγευμα στο Φάληρο ένα τσουβάλι γκολ». Αν μιλήσεις με οπαδούς του Ολυμπιακού ακούς στερεότυπα ότι η ομάδα κάτι χρωστάει στον ΠΑΟΚ. Τίποτα άλλο.

Νίκη

Από την άλλη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν καταλάβει ότι μια καλή εμφάνιση στο Καραϊσκάκη (πόσο μάλλον μία νίκη…) αλλάζει εντελώς την εικόνα μιας ομάδας στο πρωτάθλημα. Μια νίκη στο Φάληρο δημιουργεί καλή ψυχολογία και κυρίως μια μεγάλη βεβαιότητα: τη βεβαιότητα ότι η ομάδα μπορεί να κερδίσει παντού και με οποιοσδήποτε συνθήκες. Αμφιβάλλω πάρα πολύ για το αν η περσινή νίκη του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη  ήταν η νίκη που τελικά του έδωσε το πρωτάθλημα: πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα είχε κερδίσει το πρωτάθλημα ακόμα κι αν δεν είχε κερδίσει στο Καραϊσκάκη. Στον Ολυμπιακό πέρσι στοίχισαν πολύ περισσότερο οι χαμένοι βαθμοί στα παιχνίδια με τον ΟΦΗ και την Ξάνθη εκτός έδρας και τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο του πάρα η ήττα από τον ΠΑΟΚ. Όμως επειδή για βεβαιότητες μιλάμε έχω κι εγώ μια τέτοια: πιστεύω ότι η νίκη του ΠΑΟΚ στο Φάληρο υπήρξε ο βασικός λόγος που ο Δικέφαλος του Βορρά κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος. Από τη στιγμή που πέρασε όπως πέρασε από το Καραϊσκάκη έμοιαζε αδύνατο να χάσει οπουδήποτε. Αυτή τη βεβαιότητα θα ψάξει και φέτος στο Φάληρο: δεν είναι και μικρή.

Πλέι οφ

Πρέπει να πω ότι και οι δύο αυτές βεβαιότητες είναι αρκετά αβάσιμες, διότι το φετινό πρωτάθλημα είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς θα ολοκληρωθεί μετά από μία διαδικασία play off στην οποία θα πάρουν μέρος οι έξι πρώτοι της τελικής βαθμολογίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός ακόμα κι αν κερδίσει τον ΠΑΟΚ θα πρέπει να τον ξανά κερδίσει, διότι θα τον ξαναβρεί απέναντι του στην έδρα του στο τέλος της χρονιάς. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ, ακόμα κι αν αύριο δεν χάσει, θα χρειαστεί να υπερασπιστεί το αήττητο του σε πολλά ακόμα δύσκολα παιχνίδια: αλλά αυτό είναι μια πολύ τετράγωνη δημοσιογραφική λογική - οι οπαδοί έχουν ευτυχώς τη δική τους.

Βαθμούς

Οι προπονητές πιστεύουν ότι κάθε παιχνίδι δίνει τρεις βαθμούς και τίποτα περισσότερο και από την οπτική τους έχουν απόλυτο δίκιο. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα αν δεν είχε πετάξει δύο βαθμούς με τον Πανιώνιο και αν είχε κερδίσει στην Ξάνθη θα ήταν πρώτος στη βαθμολογία και μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ ό,τι κι αν γίνει σε αυτό. Από την άλλη ΠΑΟΚ, αν είχε διαχειριστεί προσεκτικότερα στην έδρα του τα παιχνίδια με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό θα εμφανιζόταν αύριο στο Καραϊσκάκη με τέσσερις βαθμούς περισσότερους απ’ όσους έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα κινδύνευε να χάσει την κορυφή ακόμα κι αν ο αντίπαλος του τον κερδίσει. Ομως η τετράγωνη αυτή λογική δεν μπορεί να είναι η λογική του οπαδού: ο οπαδός πρέπει να έχει στο μυαλό του τις δικές του βεβαιότητες οι οποίες βοηθάνε ώστε ορισμένα παιχνίδια να είναι μεγάλα, δηλαδή πιο σημαντικά και πιο σπουδαία από τα υπόλοιπα. Η ύπαρξη πολλών τέτοιων παιχνιδιών σε ένα πρωτάθλημα δίνει αυτομάτως σε αυτό μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση μεγαλύτερο κύρος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για το πρωτάθλημα μας θα ήταν σπουδαίο να υπήρχαν κι άλλες ομάδες που θα μας έκαναν να περιμένουμε ένα παιχνίδι τους, όπως περιμένουμε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.

Ψέματα

Κακά τα ψέματα, αν το συγκεκριμένο παιχνίδι μοιάζει πολύ σημαντικό για την έκβαση του πρωταθλήματος, μολονότι είμαστε ακόμα στο Νοέμβριο, αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες μοιάζουν να παίζουν σε ένα πρωτάθλημα μόνες τους. Η ΑΕΚ που είναι στην τρίτη θέση της βαθμολογίας την περασμένη Κυριακή δεν κατάφερε να κερδίσει στην έδρα της τον Άρη για να πλησιάσει τους δύο πρωτοπόρους: μοιάζει να παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα κοιτώντας ό,τι συμβαίνει πίσω της και όχι τους δύο που έχουν ξεφύγει. Για μένα η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ παίζουν κατά κάποιο τρόπο αντιμέτωποι κάθε Κυριακή καθώς κάθε στραβοπάτημα του ενός αποτελεί νίκη για τον άλλο και έτσι νομίζω θα πάει το πράγμα μέχρι το τέλος. Αλλά η στιγμή του ραντεβού τους αποκτά και γι’ αυτό το λόγο μία ξεχωριστή ένταση. Αν αυτή την ένταση την αντέχεις ως ομάδα δεν έχεις να φοβηθείς σχεδόν τίποτα.

Ρεκόρ

Μετά το τέλος του συγκεκριμένου παιχνιδιού δεν θα έχουμε ανακήρυξη πρωταθλητή όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Ακόμα και μια θεαματική νίκη του Ολυμπιακού ή μια ισοπεδωτική νίκη του ΠΑΟΚ δεν θα κάνει τον ηττημένο να σηκώσει τα χέρια ψηλά: όποιος ηττηθεί θα φροντίσει να ανασυνταχτεί σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό νομίζω ότι είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της ωραίας ποδοσφαιρικής ιστορίας: το δύσκολο ξεκινά μετά το τέλος του ματς όταν και θα διαπιστώσουμε ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλά την νίκη του ή την ήττα του. Οταν μιλάμε για πρωτάθλημα δύο ομάδων τίποτα από τα δύο δεν είναι απλό. Απλό είναι να περιμένεις ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει σήμερα να κάνει ό,τι παραπάνω μπορεί για να πάρει αποτέλεσμα χωρίς να περιμένει όπως πέρυσι την τύχη σύμμαχό του. Πότε θα ξαναβρεί ένα Ολυμπιακό κουρασμένο και στρεσαρισμένο, με ελλείψεις και τόση γκρίνια;   

Μη με ρωτάτε για το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: κάποιος θα κερδίσει και κάποιος όχι. Αλλά οι δυο ομάδες έχουν διαφορετικούς αντιπάλους. Ο ΠΑΟΚ έχει τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός τον εαυτό του…

(Νέα Σ/Κ, 30/11.2019)