Η αποψινή δύσκολη δουλειά

Η αποψινή δύσκολη δουλειά


Ο Ολυμπιακός θα κάνει ένα περίπατο στο ΓΣΠ απόψε για να σφραγίσει την πρόκριση; Ο Πέδρο Μαρτίνς λέει πως αυτό δεν ισχύει και πως για να προκριθεί ο πρωταθλητής στους ομίλους πρέπει να κάνει πολλά. Κι αφού το λέω ο Μαρτίνς είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω κι εγώ: έχει γίνει μόνο η μισή δουλειά. Αλλά απόψε πρέπει να γίνει η άλλη μισή. Η πιο δύσκολη.

 Αντίπαλος ο εφησυχασμός

Τι ανησυχεί τον προπονητή του Ολυμπιακού; Αν πριν το πρώτο παιγνίδι τον ανησυχούσε η Ομόνοια, τώρα τον ανησυχεί ο Ολυμπιακός και ο εφησυχασμός που μπορεί να δημιουργηθεί στην ομάδα μετά από μια νίκη με 2-0: είναι απολύτως λογικό όλοι να πιστέψουν πως απομένουν τα τυπικά και να βρεθούν προ εκπλήξεων. Αυτό τον εφησυχασμό μοιάζει να τον ενισχύει η γενική πεποίθηση ότι η Ομόνοια δεν είναι μια επιθετική ομάδα. Είναι αλήθεια πως η Ομόνοια την τύχη της στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ την έφτιαξε με την άμυνά της. Όμως μια ομάδα που πέρυσι ήταν πρώτη στο πρωτάθλημα Κύπρου, όταν αυτό διακόπηκε, (και που χάρη σε αυτή την πρωτιά αγωνίζεται στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ), δεν μπορεί να θεωρείται επιθετικά ακίνδυνη. Αν στα προκριματικά δεν έδειξε επιθετικές αρετές είναι γιατί έδωσε δυο ματς εκτός έδρας (με την Αραράτ και την Λέγκια έπρεπε να τα κερδίσει με την άμυνά της) και στο τρίτο ματς, αυτό στο ΓΣΠ με τον Ερυθρό Αστέρα, επέλεξε και σωστά, να περιορίσει τους Σέρβους κι όχι να τους πιέσει. Απόψε το ματς είναι διαφορετικό.

https://www.pronews.gr/sites/default/files/styles/full/public/article/2020/9/23/osfp.jpg?itok=F8FMasUu

Το πρώτο ματς

Δεν είμαι τόσο μεγάλος γνώστης του κυπριακού πρωταθλήματος για να έχω την βεβαιότητα ότι η Ομόνοια δεν μπορεί να κερδίσει απόψε τον Ολυμπιακό με τρία γκολ διαφορά, όπως λένε τόσοι και τόσοι. Στα ενενήντα λεπτά μου φαίνεται και μένα δύσκολο – στα εκατόν είκοσι όχι και τόσο. Ένα 2-0 στους Κύπριους μπορεί να αρκεί για να πάνε το ματς στα πέναλτι και με τον τερματοφύλακα που έχουν, αν το πράγμα φτάσει εκεί, τίποτα δεν είναι απίθανο. Μπορεί αυτό να συμβεί; Όποιος πιστεύει πως όχι, δεν έχει παρά να δει το πρώτο ματς ξανά.

Ηταν καταιγιστικός ο Ολυμπιακός; Ούτε για αστείο. Προηγήθηκε νωρίς; Όχι φυσικά: το σκορ ήταν 0-0 μέχρι το 70΄περίπου. Ανέβασε στροφές στο δεύτερο ημίχρονο; Όχι, απλά όταν μπήκαν ο Ελ Αραμπί κι ο Ρατζέλοβιτς ήταν πιο επικίνδυνος. Πως τα κατάφερε; Ανοιξε το σκορ με μια στημένη φάση – με ένα πέναλτι μάλιστα – και έφτασε στο 2-0 στο 95΄χάρη σε ένα σπουδαίο γκολ του Ελ Αραμπί. Κυρίως όμως τα κατάφερε γιατί παρά τις αδυναμίες του, ήταν τόσο καλά στημένος που δεν κινδύνεψε καθόλου στην άμυνα: η άμυνα του έδωσε την άνεση να ψάχνει το γκολ χωρίς να αγχωθεί. Άμυνα όμως, συμφωνούμε όλοι, ότι μπορεί να παίξει και η Ομόνοια.

Πίεση στους ακραίους

Οι οπαδοί έχουν ένα κακό στο ποδόσφαιρο: πιστεύουν, για λόγους που έχουν να κάνουν συνήθως με τη μεταφυσική, πως αυτά που κάνει η δική τους ομάδα δεν μπορεί να τα κάνει ο αντίπαλος. Ο Ολυμπιακός έχει σαφώς καλύτερους παίκτες από την κυπριακή ομάδα, αλλά αυτό το γνωρίζαμε πριν από την κλήρωση. Εχει όμως ακόμα κενά κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο αντίπαλός του μπορεί να κάνει ένα πολύ στοχευμένο στις αδυναμίες του παιγνίδι. Η ομάδα της Κύπρου θα πιέσει τον Χολέμπας  (κυρίως) και τον Ραφίνια (όσο της επιτραπεί) και θα προσπαθήσει να κάνει ότι ο Παναιτωλικός, δηλαδή να παίξει με σπόντες μπροστά από την άμυνα του Ολυμπιακού, ελπίζοντας πως θα έχει εκεί χώρους γιατί ο Ενβιλά ακόμα δεν γνωρίζει το παιγνίδι των συμπαικτών του. Θυμίζω ότι παίρνοντας την πρόκριση για τους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ έχει σώσει την σεζόν της και δεν έχει να χάσει τίποτα. Κι όποιος δεν έχει να χάσει τίποτα μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

Ωστόσο για να είμαι δίκαιος με την πραγματικότητα όλα τα υπόλοιπα είναι υπέρ του Ολυμπιακού. Ως ομάδα ο πρωταθλητής είναι σαφώς πιο δυνατός, παρά τις ατέλειές του. Παίζει για πρώτη φορά φέτος εκτός έδρας, αλλά δεν παίζει σε μια καυτή έδρα: το γήπεδο θα είναι άδειο. Μέχρι τώρα έχει καταφέρει κι έχει σκοράρει, εύκολα ή δύσκολα, σε όλα τα ματς που έδωσε και σε κανένα δεν έχει δεχτεί γκολ. Μπορεί σε ένα βράδυ να του τύχουν όλα τα στραβά που μπορεί να τύχουν σε ομάδα που δίνει ευρωπαϊκό ματς (λάθος προσέγγιση, εφησυχασμός, ατυχία, τραυματισμοί κτλ), αλλά μπορεί και να κάνει κι απλά τη δουλειά του και να τα καταφέρει: είναι πιο ποιοτικός, πιο έμπειρος, πιο σίγουρος. Αρκεί να αποφασίσει ως ομάδα τι θέλει και να μην χαθεί σε επιπόλαιες επιλογές.

https://www.dikaiologitika.gr/media/k2/items/cache/b5b07e045e91bb45d5c2259310b6cf7b_XL.jpg?t=20200923_205934

Δεν είναι ακόμα έτοιμος  

Αν ο Ολυμπιακός παίξει για να σκοράρει πρέπει αυτό το παιγνίδι να το υποστηρίξει καλύτερα από ότι έκανε στο Καραϊσκάκη. Αν παίξει για να κρατήσει το μηδέν (που σημαίνει πρόκριση) επίσης πρέπει να το κάνει με την καρδιά του. Το μόνο κακό είναι ότι δεν μοιάζει ακόμα έτοιμος ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Και δεν παίρνω όρκο ότι απόψε θα κάνει το καλύτερο εφετινό παιγνίδι του. Αν είχα τη βεβαιότητα ότι θα ήταν κομμάτι καλύτερος από ό,τι στο ματς του Καραϊσκάκη θα έλεγα πως δεν έχει να κινδυνέψει από κάτι. Αλλά αυτή τη βεβαιότητα την είχα για την περσινή ομάδα. Όχι ακόμα για την εφετινή.  

Η Ομόνοια θα είναι πιο πιεστική (ειδικά στην αρχή), αλλά το ίδιο προσεχτική στην άμυνα. Τον Ολυμπιακό είναι πιο δύσκολο να τον διαβάσεις. Αν κάνει το ματς που έκανε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος με την ΑΕΚ κινδυνεύει ν αφήσει τη μπάλα πολύ στην Ομόνοια και χωρίς αμυντικά αξιόπιστα ακραία μπακ και με ένα χαφ λιγότερο, αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ο Γκιγιέρμε που επέτρεπε στον Μαρτίνς να παίξει 4-3-3 με τρεις κόφτες δεν υπάρχει κι αν μπει ο Ενβιλά πρέπει κάποιος να τρέξει δίπλα του, οπότε το σχήμα θα είναι κάτι σαν 4-2-3-1 κι όχι 4-3-3: σε αυτή την περίπτωση θα πάει ο Βαλμπουενά στα άκρα της επίθεσης και θα παίξει ο Καμαρά «δεκάρι», αλλά αυτό σημαίνει πως κάποιος από τους Ραφίνια – Χολέμπας δεν θα χει μεγάλες βοήθειες. Αν παίξει με χαφ τον Καμαρά τον Μπουχαλάκη και τον Γάλλο ως «δεκάρι», κρατά στο ματς και τον Μασούρα και τον Ρατζέλοβιτς, αλλά δεν έχει στον πάγκο ένα ακραίο να μπει να δώσει ώθηση, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί. Φυσικά η μεγάλη ελπίδα είναι να έχουν και οι παίκτες που θα χρησιμοποιηθούν το μυαλό τους στο γήπεδο: η καταραμένη μεταγραφική περίοδος που δεν λέει να τελειώσει είναι κι αυτή ένα πρόβλημα όταν έχεις π.χ το Σεμέδο.  

Με το γκάζι πατημένο

Σε κανένα από τα ματς των play off άλλη ομάδα δεν κέρδισε με δυο γκολ διαφορά στο πρώτο ματς. Το κανε ο Ολυμπιακός χωρίς να πατήσει γκάζι. Αλλά έδειξε στον αντίπαλό του και πως αυτό γίνεται. Αποψε πρέπει να του δείξει κάτι άλλο. Οτι μπορεί να παίξει καλά και στο πρώτο ημίχρονο ενός ματς, πράγμα που μοιάζει να έχει ξεχάσει. Αν ξεκινήσει με το πόδι στο γκάζι μπορεί οι ελάχιστες ελπίδες των μαχητικών αντιπάλων του να σβήσουν γρήγορα, αν όχι στο ημίχρονο ο Μαρτίνς θα ψάχνει πάλι πως θα διορθώσει τα πράγματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό που πρέπει απλά να κάνει το παιγνίδι που ξέρει. Το θέμα είναι αν μπορεί.