Για να γουστάρεις πραγματικά...

Για να γουστάρεις πραγματικά...


Κάθισα ομολογώ με μεγάλη περιέργεια να δω το χθεσινό ματς της ΑΕΛ με τον Αρη στο Αλκαζαρ. Ο Αρης γνώρισε το Σάββατο μια ήττα από τον Ολυμπιακό – την πρώτη του στο πρωτάθλημα. Ο Αρης από τον Ολυμπιακό δεν έχασε γιατί έπαιξε άσχημα, αλλά γιατί ο πιο έμπειρος αντίπαλός του βρήκε δυο γκολ χάρη στην ικανότητα κάποιων μονάδων του. Σε μια κανονική χώρα δεν θα συζητούσαμε καν την ήττα αυτή καθώς ο Ολυμπιακός τρέχει μεγάλα σερί, ακόμα και κόντρα σε ομάδες που ισχυρίζονται ότι κάνουν χρόνια τώρα πρωταθλητισμό. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και μια τέτοια ήττα θα μπορούσε να κάνει τεράστιο κακό στον Αρη, καθώς όπως πάντα του την είχαν στημένη. Ακολούθησε ένα τρομερό bullying από τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο – πρώτος άναψε το φυτίλι μιλώντας για φιλικό ματς ο προπονητής του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία. Μια άλλη ομάδα σε τέτοιες συνθήκες θα πήγαινε στη Λάρισα με τρομερό εκνευρισμό, θα ρίσκαρε υπερβολικά, θα πλήρωνε τη φασαρία και την στοχοποίηση. Όχι ο εφετινός Αρης. 

Πέρυσι θα πάθαινε μπλακ άουτ

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει στο τέλος της σεζόν ο Αρης έδωσε ένα δύσκολο τεστ και το πέρασε χάρη στη σοβαρότητα που έχει φέτος ως ομάδα. Ο Ακης Μάντζιος άλλαξε την άμυνα και τη μεσαία γραμμή γιατί προέκυψαν απουσίες, επιβράβευσε τον Μπερτόλιο γιατί έπαιξε καλά με τον Ολυμπιακό και κράτησε την τριάδα της επίθεσης – ο Γκάμα, ο Ματέο Γκαρσία και ο Μάνος ήταν στις θέσεις τους.

https://nb.bbend.net/media/news/2020/12/02/1143030/main/manos-aris.jpg

Στον Αρη χρειάστηκε λίγος χρόνος για να βρει τα πατήματα του, καθώς η ενδεκάδα αυτή έπαιζε μαζί για πρώτη φορά, αλλά πολύ γρήγορα έδειξε ποιες είναι οι προθέσεις του. Σε μια έδρα που αγνοούσε τη νίκη για χρόνια, χωρίς να εκβιάσει απολύτως τίποτα και παίζοντας την ΑΕΛ σαν τη γάτα με το ποντίκι, ο Αρης άνοιξε το σκορ με ένα υπέροχο γκολ του Μάνου. Η καλύτερη του ωστόσο στιγμή ήταν η αντίδρασή του όταν στο 60΄ο Καραντώνης ακύρωσε ένα πεντακάθαρο γκολ του Ματέο Γκαρσία για δήθεν οφσάιντ: ο Μπερτόγλιο, που εμπλέκεται, δεν επηρεάζει τη φάση καθόλου.

Πέρυσι πιθανότατα η ομάδα του Αρη θα είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται, όλοι θα αντιδρούσαν έχοντας στο κεφάλι τους πολλά προηγούμενα και η απόφαση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μπλακ άουτ που θα πληρωνόταν ακριβά. Φέτος είναι αλλιώς. Ο Μάντζιος έκανε δυο αλλαγές, ο Αρης συνέχισε να ψάχνει αντεπιθέσεις κι όταν ήρθε το δεύτερο γκολ από τον Μάνο η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Τέλος; Λάθος μου. Ο ταλαντούχος Σίλβα έκανε το 0-3 στις καθυστερήσεις πετυχαίνοντας το γκολ της βραδιάς.  

Σοβαρότητα και επίγνωση

Ο Αρης έκανε φέτος αρκετές μεταγραφές – ο Θόδωρος Καρυπίδης το συνηθίζει. Ομολογώ ότι η περσινή του ομάδα, που πήγαινε κόντρα στο ρεύμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και που έπαιζε ανοιχτά και άφοβα, μου άρεσε πολύ περισσότερο: δεν υπήρχε πιθανότητα να τη δεις και να πλήξεις. Ωστόσο φέτος νομίζω πως στις μεταγραφές του Αρη πρέπει να προσθέσουμε δυο σημαντικότατες: την σοβαρότητα και την επίγνωση του πόσο δυνατό είναι το ρόστερ του - πράγματα που κομμάτι έλλειπαν. Ο Αρης μοιάζει να είναι φέτος αρκετά πιο δυνατός, όχι μόνο γιατί έχει μεγαλύτερο πάγκο (παίκτες όπως ο Μπερτόλιο, ο Κάτσε, ο Σίλβα, ο Λόπεθ, ο Σάσα που συχνά δεν ξεκινάνε είναι πραγματικές πολυτέλειες), αλλά κυρίως γιατί αντιδρά ψύχραιμα σε οτιδήποτε προκύπτει.

Είχα βρει για παράδειγμα εξαιρετικά συγκροτημένη την αντίδρασή του σε εκείνη την ιστορία της αλλαγής της έδρα του για το ματς με την ΑΕΚ. Τότε είχε συμβεί το εξής κωμικό: δεν του είχε δοθεί η δυνατότητα να παίξει στο Βικελίδης, ενώ ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε κανονικά με την PSV στην Τούμπα την ίδια εβδομάδα και στη συνέχεια δεν δόθηκε η δυνατότητα και στην Εθνική να παίξει στην Τούμπα, ενώ ο ΠΑΟΚ έπαιξε κανονικά στο γήπεδο του με τον ΠΑΣ! Πέρυσι ο Αρης θα χαλούσε τον κόσμο, φέτος ήταν έτοιμος να παίξει με την ΑΕΚ στη Λαμία, αλλά και στο ΟΑΚΑ ακόμα. Μοιάζει να μην φοβάται τίποτα: είναι προετοιμασμένος για κάθε λογής παιγνιδάκια. Θα χρειαστεί για να τον φρενάρουν κάτι πολύ περισσότερο από ένα χρέος στον Τριανταφυλλάκο που βγήκε στην επιφάνεια αμέσως μετά την ήττα του από τον Ολυμπιακό. Πάλι καλά. Πέρυσι όταν κέρδισε τον ΠΑΟΚ κινητοποιήσανε την FIFA.          

https://yellowradio.gr/wp-content/uploads/2020/12/silva-larisa-aris-0-3.jpg 

Καλοπληρωμένα εκτροφεία παπαγάλων

Η σοβαρότητα και η ψυχραιμία είναι απαραίτητα σε μια ομάδα που θέλει να διακριθεί μέσα σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον. Ο Αρης δεν χρειάζεται να παίξει το παιγνίδι της έντασης διότι είναι απλά ένα παιγνίδι της πλάκας. Πάρτε για παράδειγμα τις περίφημες δηλώσεις του Γκαρσία. Είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ ότι η ομάδα του δίνει τελικούς στο πρωτάθλημα, ενώ άλλοι παίζουν φιλικά. Το κωμικό της δήλωσης δεν είναι η αναφορά σε «φιλικά», είναι η αναφορά σε «τελικούς». Ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία έχει παίξει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα με την Λαμία, τον Παναιτωλικό, τον ΠΑΣ και τον Απόλλωνα – αναρωτιέμαι πραγματικά σε ποια διοργάνωση θα έπαιζε τελικούς με τις συγκεκριμένες ομάδες. Εχει επίσης πλάκα να τα λέει αυτά ένας προπονητής, που η ομάδα του δικάζεται πάλι στις 9 Δεκεμβρίου για πολυϊδιοκτησία και που ένα χρόνο τώρα δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση τι ήθελε ακριβώς ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη στην Ξάνθη. Γιατί τα λέω αυτά; Για να γίνει σαφές πως όλοι αυτή η προπαγανδιστική στοχοποίηση είναι τελείως αστεία: όσο πιο μακριά μείνει ο Αρης από αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης, τόσο καλύτερα για τον ίδιο. εν έχει ανάγκη από καλοπληρωμένα εκτροφεία παπαγάλων. Ο σκοπός του πρέπει να είναι να παίξει όσο καλύτερο ποδόσφαιρο μπορεί. Και στη Λάρισα έδειξε ότι το χει καταλάβει.    

Θα τους τρελάνει όλους

Ο Αρης επέστρεψε στην πρώτη θέση: το υπέροχο παραμύθι συνεχίζεται. Στο Αλκαζάρ έλειπαν ο Μπελαουάν και ο Τζέκο: βασικότατοι και οι δυο. Ο Σαμπάνης, που τον στήσανε στο απόσπασμα, έκανε τρεις σπουδαίες επεμβάσεις. Ο Μάνος μπορεί να μην είναι το καλύτερο φορ του πρωταθλήματος, αλλά αν έχει δίπλα του δυο δημιουργούς όπως τον Γκάμα και τον Γκαρσία τα γκολ θα τα βρει. Ο Αρης κέρδισε χθες με ψυχραιμία και τσαγανό – κυρίως με καθαρό μυαλό. Μολονότι πολλοί προσπάθησαν να τον τρελάνουν έδειξε ότι μπορεί να τους τρελάνει αυτός στο τέλος. Δεν ξέρω τι θα καταφέρει αλλά ως ομάδα έχει ατσαλωθεί, ο κόσμος του ξέρει με ποιους έχει να κάνει και το σπουδαιότερο είναι ότι η διοίκησή του έχει καταλάβει πως αν οι συνθήκες δεν αλλάζουν πρέπει να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες. Εκτός γηπέδου θα του κάνουν πολλά διότι ασχολούνται συνεχώς μαζί του: ασχολούνται γιατί εντός γηπέδου πλέον τους τρομάζει. Ομολογώ ότι αυτό το γουστάρω πιο πολύ κι από τη μπάλα που παίζει κι αναρωτιέμαι τι πανικός θα πέσει, αν αρχίσει και παίζει κι ακόμα καλύτερα…