Γερμανία - Ισπανία, ένας τελικός

Γερμανία - Ισπανία, ένας τελικός


Σήμερα θα δούμε ξανά τους Γιαπωνέζους που τόσο άρεσαν στο ματς με τους Γερμανούς να ψάχνουν μια νίκη που θα τους δώσει πρόκριση στο ματς με την Κόστα Ρίκα. Θα δούμε τους Βέλγους που προβλημάτισαν στην πρεμιέρα τους να ψάχνουν κι αυτοί εισιτήριο για τους 16 στο ματς με το Μαρόκο. Μην σας ξεγελά η ειλικρίνεια του Ντε Μπρόιν που είπε ότι το Βέλγιο δεν έχει τύχη σε αυτό το μουντιάλ γιατί είναι μια γερασμένη ομάδα: θα τα δώσουν όλα.  

Θα δούμε επίσης ένα σκληρό ματς ανάμεσα στην Κροατία και στον Καναδά που προετοιμάζεται για το μουντιάλ που θα φιλοξενήσει. Κυρίως όμως το ενδιαφέρον της βραδιάς έχει να κάνει με τους Γερμανούς που αν δεν κερδίσουν την Ισπανία μπορεί σε δεύτερο σερί μουντιάλ να αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο.

Εχουν όμως και δυνατότητες

Για τα προβλήματα της Γερμανίας είχα γράψει πριν το ματς με τους Γιαπωνέζους: το μεγαλύτερο είναι πως πρόκειται για μια ομάδα κομμάτι ανώριμη που έχει μείνει για Γερμανία πολλά χρόνια μακριά από το να διεκδικήσει κάτι σημαντικό. Αν δεν τα καταφέρει και φέτος, από το Μουντιάλ του 2014 θα συμπληρωθούν οκτώ χρόνια χωρίς συμμετοχή σε τελικό είτε Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος είτε Παγκοσμίου κυπέλλου – θα έχει μείνει για την ακρίβεια μια συμμετοχή σε ένα ημιτελικό στο Euro2016 κόντρα στους Γάλλους που σιγά σιγά κι αυτός γίνεται μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο θα ήταν λάθος να μηδενίζαμε τους Γερμανούς: απέναντι στους Γιαπωνέζους έπεσαν θύμα έκπληξης γιατί έδειξαν να μην περιμένουν πως από τον αντίπαλο θα υπήρχε μια αντίδραση. Εδειξαν πως έχουν και αρετές.

https://img.bundesliga.com/tachyon/sites/2/2021/10/musiala.jpg?crop=0px,0px,1920px,1080px

Ολοι γύρω από τον Μουσιάλα

Η άμυνα της ομάδας του Φλικ είναι βαριά και γίνεται ακόμα πιο βαριά από τη στιγμή που αυτός προτιμά τον Σούλε για τη θέση του δεξιού μπακ. Όμως ο Νόγιερ έδειξε στο πρώτο ματς πως είναι καλά κι αυτό δεν είναι λίγο: με αυτόν συμβαίνει συχνά η Γερμανία να μοιάζει να ξεκινά με αβαντάζ όλα της τα παιγνίδια. Μου άρεσε επίσης όλος ο επιθετικός της προσανατολισμός. Ο Κίμιχ δημιουργεί και έχει μια ικανότητα να αλλάζει το παιγνίδι με ωραίες διαγώνιες πάσες που συναντάς όλο και πιο σπάνια. Ο Γκουιντογκάν πατάει περιοχή γνωρίζοντας άριστα τα μαθήματα του μάστρο Γκουαρντιόλα. Ο Μίλερ δεν έχει χάσει την όρεξή του να πρεσάρει και να βγαίνει σαν κρυφός κυνηγός και ο Γκνάμπρι δεν ξέχασε το ποδόσφαιρο. Ο Χάβερτς δεν είναι σίγουρα σέντερ φορ και δεν θα γίνει ποτέ σούπερ σταρ αλλά η Γερμανία δεν είναι η πρώτη ομάδα που δεν έχει κλασικό φορ – ούτε οι Ισπανοί είχαν με την Κόστα Ρίκα. Ο Φλικ πρέπει να μετατρέψει την έλλειψη ενός παίκτη περιοχής σε αβαντάζ: γίνεται αλλά το πώς θα το κάνει είναι δική του δουλειά κι από αυτό θα εξαρτηθεί και το ματς σήμερα – για να κερδίσει η Γερμανία πρέπει πρώτα να σκοράρει, αφού χωρίς γκολ δεν κέρδισε κανείς.

Κυρίως στο ματς της πρεμιέρας της μου άρεσε ο Μουσιάλα. Γεννήθηκε στη Γερμανία, από Βρετανονιγηριανό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα και μεγάλωσε κυρίως στην Αγγλία. Από το 2011 μέχρι το 2019 δούλευε στις ακαδημίες της Τσέλσι. Έπαιξε και στην Εθνική Νέων της Αγγλίας όπου μοιραζόταν το περιβραχιόνιο του αρχηγού με τον Μπέλινγκχαμ. Το 2019 υπέγραψε στη Μπάγερν Μονάχου, με την οποία πραγματοποίησε το επαγγελματικό ντεμπούτο τον Ιούνιο του 2020. Σκόραρε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 και έγινε έτσι ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου, σε ηλικία 17 ετών και 205 ημερών. Και, αν και πιαδάκι, μοιάζει ήδη, αν όχι με βετεράνος, αλλά με παίκτης που έχει παίξει 50 φορές στην Εθνική Γερμανίας! Ηταν τεράστιο λάθος του Φλικ που τον έβγαλε στο ματς με τους Γιαπωνέζους.  

https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/893886d662de472cc1389868c86ba768_XL.jpg

Με ένα σύστημα που δεν έχω ξαναδεί

Ενδιαφέρον έχουν και οι Ισπανοί όχι γιατί έβαλαν επτά γκολ στην Κόστα Ρίκα (που στο ματς με τους Γιαπωνέζου απέδειξε πως δεν είναι του πεταματού), αλλά γιατί απόψε θα πιεστεί η άμυνά τους που μοιάζει η πιο ευάλωτη από τις γραμμές τους. Ο Λουίς Ενρίκε στο ματς με την Κόστα Ρίκα έπαιξε με δυόμισι αμυντικούς ξέροντας πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εβαλε τον Αθπιλικουέτα δίπλα στον Λαπόρτ, άφησε τον Αλμπα να βγαίνει από τα αριστερά και η ταυτόχρονη παρουσία του Ρόντρι και του Μπόυσκετς έφερε τα υπόλοιπα – ομολογώ πως ένα τέτοιο σχήμα (κάτι σαν 2-5-3…) δεν το έχω ξαναδεί. Αλλά δεν νομίζω πως θα κάνει κάτι ανάλογο απόψε – μολονότι δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Ο τρόπος άμυνας των Ισπανών μοιάζει να είναι η κατοχή της μπάλας και για να την κάνει μια ομάδα χρειάζεται παίκτες που να της μιλάνε: οι Ισπανοί μπορούν να της διηγηθούν για ώρες τις ιστορίες της ζωής τους. Από εκεί κι έπειτα η ερώτηση είναι αν τα πιτσιρίκια του Ενρίκε έχουν τη δύναμη να αποκλείσουν τους Γερμανούς: παραδόξως λίγο άγχος θα το έχουν απόψε και οι Σπανιόλοι.

Το Γερμανία – Ισπανία θα ήταν μια βέβαιη ισοπαλία αν οι Γερμανοί δεν είχαν χάσει στην πρεμιέρα. Η ήττα τους μας έδωσε ένα ωραίο ματς – και για τους δυο είναι τελικός. Οι Γερμανοί αν νικήσουν θα περάσουν στους 16, θα γλυτώσουν ένα κάζο και θα είναι καλύτεροι στη συνέχεια. Οι Ισπανοί αν κερδίσουν θα μπουν στα φαβορί για την κατάκτηση του μουντιάλ. Όχι απλά γιατί έχουν μια πολύ καλή ομάδα αλλά γιατί θα έχουν αποκλείσει την Γερμανία…   

 

Το podcast για το μουντιάλ

https://player.simplecast.com/597ab2b5-9a19-4a08-b011-c007288d8ff4?dark=false