Ενισχύσεις αλλά χωρίς υπερβολές

Ενισχύσεις αλλά χωρίς υπερβολές


Χθες έγραφα ότι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό χρειάζονται ενισχύσεις. Τρέχει μια μεταγραφική περίοδος και πολλοί περιμένουν πως σε αυτή θα συμβούν πολλά και εντυπωσιακά. Τον Ιανουάριο είναι πάντα πιο εύκολο να δεις τις ανάγκες σου και να πάρεις παίκτες που χρειάζεσαι. Αλλά τι ακριβώς χρειάζονται οι τέσσερις που διεκδικούν το πρωτάθλημα; Η ερώτηση έχει ενδιαφέρον. Αλλα ας δούμε πρώτα τι κάνουν οι ομάδες αυτές.

Η λογική του Γιοβάνοβιτς

Ο ΠΑΟ ανακοίνωσε ήδη την απόκτηση του Πολωνού αριστερού μπακ Πούχαρτς και χθες το βράδυ έγινε οριστικό πως θα αποκτήσει τον Ούγγρο μέσο Λάσλο Κλάινχαϊσλερ, που αγωνίζεται στην Οσίγιεκ. Στις κινήσεις αυτές βλέπει κανείς την μεθοδολογία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς: ο κόουτς του ΠΑΟ προτιμά κυρίως παίκτες από την Ανατολική Ευρώπη (ο Πούχαρτς και ο Κλάινχαϊσλερ ακολουθούν τους Σπόραρ, Τσέριν, Βέρμπιτς, Τσόκαι), αλλά και την Γερμανία από την οποία πέρυσι ήρθε τέτοιο καιρό ο Γκατσίνοβιτς. Προφανώς τους θεωρεί πειθαρχημένους και εργατικούς και δεν μοιάζει να θέλει βεντέτες που μπορεί να του αναστατώσουν τα αποδυτήρια. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι στέκεται αποκλειστικά στο πλάνο του: στην πραγματικότητα κλείνει «τρύπες» που προέκυψαν χωρίς να προσθέτει επιπλέον παίκτες διαφοροποιώντας τον αριθμό των ποδοσφαιριστών στους οποίους θέλει να στηριχτεί. Ο Πούχαρτς ήρθε στη θέση του άτυχου Γκανέα και ο Κλάινχαϊσλερ έρχεται για τη θέση του Τρουιγιέ. Δεν αποκλείεται οι δυο νεοφερμένοι να αποδειχτούν καλύτεροι από τους δυο που τραυματίστηκαν, αυτό ωστόσο που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για παίκτες έτοιμους που στις προηγούμενες ομάδες τους αγωνίζονταν αρκετά. Επίσης ο Γιοβάνοβιτς δεν αποφασίζει με βάση τα θέλω των οπαδών: δεν έψαξε αμέσως εξτρέμ όπως όλοι του ζητάνε – προφανώς θα το κάνει στην συνέχεια. Αν αυτό ήταν η πρώτη του προτεραιότητα θα πίεζε πιο πολύ για τον Μεξικάνο Αντούνα.

   

Η ΑΕΚ επενδύει στο μέλλον

Η ΑΕΚ έχει από την αρχή του δευτέρου γύρου επι της ουσίας δυο παραπάνω παίκτες: τον Φαν Φερτ και τον Πάολο Φερνάντεζ. Ο Ολλανδός αποκτήθηκε τον Σεπτέμβριο, όμως τώρα άρχισε να υπολογίζεται. Ο Φερνάτεζ αποδείχτηκε χρήσιμο ότι έκανε τη χειμερινή προετοιμασία μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Η ΑΕΚ κοιτάζει να βρει καλούς παίκτες – οι θέσεις μοιάζουν να ενδιαφέρουν λιγότερο. Κυρίως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τον Αλμέιδα το συμβόλαιο του οποίου χθες παρατάθηκε και η είδηση θα ήταν σπουδαία αν δεν είχε συμβεί το ίδιο πέρυσι με τον Γιαννίκη πχ.

Βέβαια εμπιστοσύνη στον κόουτς υπάρχει και η περίπτωση του Μπέν Κικάνοβιτς είναι ενδεικτική. Ο Αμερικάνος είναι εξτρέμ – παίζει δηλαδή σε μια θέση που η ΑΕΚ έχει αυτή τη στιγμή τέσσερις παίκτες (!), δηλαδή τους Αμραμπατ, Τζούμπερ, Φερνάντεζ, Ελίασον, ενώ υπάρχει και ο Γκατσίνοβιτς που παίζει κι αυτός στο πλάι και υπάρχουν και οι Λιβάι Γκαρσία και Αραούχο που επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εξτρέμ, ενώ δεν μετράω τον Μαχαίρα που μάλλον κάπου θα δοθεί δανεικός. Είναι προφανές ότι ο Κικάνοβιτς δεν αποτελεί άμεση ανάγκη όπως άλλωστε και ο Κινκουέ το όνομα του οποίου έγινε γνωστό χθες. Η ΑΕΚ νομίζω πως ψάχνει παίκτες που θα της είναι χρήσιμοι μετά το καλοκαίρι: αν κάτι χρειάζεται ίσως είναι ένας αριστερός μπακ με την προϋπόθεση ότι θα είναι καλύτερος του Χατσισαφί.

   

Ανάγκες στην άμυνα

Σοβαρές ανάγκες έχει ο Ολυμπιακός – κυρίως στην άμυνα. Ο Σισέ και ο Μπα έχουν εξελιχτεί σε δυο μυστήρια: ο πρώτος ίσως παίξει με τον Ατρόμητο σήμερα. Αριστερά πίσω από τον Ρέπατσουκ υπάρχει ο Μαρσέλο με τον οποίο ο Μίτσελ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει: ο Βραζιλιάνος μπορεί να ξεσηκώνει την εξέδρα που τον αντιμετωπίζει με δέος, όμως ως αριστερό μπακ αυτή τη στιγμή μπορεί να παίξει μόνο στο κύπελλο Ελλάδος – κι αν. Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω το γιατί πρέπει να φύγει ο Ρέαπτσουκ – θα τον πλαισίωνα με ένα έτοιμο παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα τον πουλούσα το καλοκαίρι. Από την άλλη θεωρώ χρήσιμη και την αναζήτηση ενός εξτρέμ και την αναζήτηση ενός φορ – με την προϋπόθεση πως ο φορ θα μπορεί να αγωνιστεί βασικός και ότι ο εξτρέμ θα είναι καλύτερος από τους Μασούρα και Γκάρι Ροντρίγκεζ. Οι περιπτώσεις του Μπόουλερ, του Ντελα Φουέντε και του Ζινγκερνάγκελ αποδεικνύουν πως αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Ο Ολυμπιακός που έχει ήδη τον Ροντινέι θα πάρει παίκτες και βέβαια θα δώσει και πολλούς. Το δικό του σταυρόλεξο δεν είναι καθόλου απλό.  

Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος 

Πιο εύκολη είναι η δουλειά του Μπότο στον ΠΑΟΚ. Εχει λίγους παίκτες στους οποίους χρειάζεται να βρει ομάδα, έχει τον Λουτσέσκου που κάνει rotation, πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι καλοί χωράνε. Αν κάτι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ είναι να μεγαλώσει τον πάγκο του: κυρίως βρίσκω απαραίτητο ένα δεύτερο φορ παρόλο που ο Μπράντον δεν είναι τόσο κακός παίκτης – ο τραυματισμός τον πήγε λίγο πίσω. Μου μοιάζει παράξενη η επιλογή του Τάισον, αν και οι συστάσεις του πατέρα Λουτσέσκου σίγουρα μετράνε. Θα έψαχνα κι ένα επιτελικό γιατί ο Μπίσεσβαρ μεγάλωσε. Αλλά το πιο σπουδαίο για τον ΠΑΟΚ είναι όποιοι έρθουν να ρθουν με τη σύμφωνη γνώμη του Λουτσέσκου. Για να μην αναγκαστεί να τους δίνει πάλι ματς για να τους μάθει χωρίς αρχικά να τους πιστεύει. 

Τι νομίζω εγώ

Αυτή είναι η στρατηγική των ομάδων αλλά θα σας πω και τη γνώμη μου. Ο Γιοβάνοβιτς βλέπει περισσότερο το ρόστερ και λιγότερο τις θέσεις. Θέλει να έχει τον ίδιο αριθμό ενεργών παικτών όπως με την αρχή της σεζόν. Ωστόσο νομίζω πως αυτό το ρόστερ πρέπει να ρισκάρει λίγο να το μεγαλώσει – το «ένας φεύγει, ένας έρχεται» το καταλαβαίνω, αλλά ίσως χρειάζεται και κάποιος παραπάνω. Ενας αναπληρωματικός του Πέρες πχ μου μοιάζει απαραίτητος. Η ενίσχυσή της ΑΕΚ μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αν ο Αλμέιδα πάρει περισσότερα από κάποιους που ήδη υπάρχουν: τον Μάνταλο και τον Γαλανόπουλο πχ. Ο Αλμέιδα αποφεύγει να κάνει τρεις αλλαγές και σίγουρα περιμένει περισσότερο από μεταγραφές να επιστρέψουν οι παίκτες που ξέρουν τον μηχανισμό, δηλαδή ο Γκατσίνοβιτς και ο Ελιάσον: η ΑΕΚ δεν χρειάζεται ν΄αλλάξει όπως άλλωστε και ο ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου βρήκε μια σειρά, έστω κι αργά – μάλλον θα του ήταν χρησιμότερο να φύγουν αυτοί που έχει αφήσει πίσω. Το ξέρουμε άλλωστε κι από περιπτώσεις όπως του Ζάμπα πχ πως δύσκολα αλλάζει. Τέλος στον Ολυμπιακό αρχικά πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν παραπάνω οι υπάρχοντες: ο Σαμασέκου πχ δεν μου μοιάζει κακός. Καλό θα ήταν επίσης να κάνει μεταγραφές ο Μίτσελ: όχι να δώσει απλά εγκρίσεις, αλλά να κάνει και υποδείξεις. Διότι αποκτώντας παίκτες στη λογική ότι είναι καλοί κι ο προπονητής θα βρει τρόπο να τους αξιοποιήσει, απλά βάζεις σε ένα προπονητή επιπλέον σκοτούρες. Και καταλήγεις με παίκτες που φεύγουν καλά καλά χωρίς κανείς να τους έχει δει…