Ενα μυστηριώδες πρωτάθλημα...

Ενα μυστηριώδες πρωτάθλημα...


Η διαπίστωση θυμίζει τις γνωστές προφητείες: «θα υπάρχει πρωτάθλημα, αλλά θα είναι σαν να μην υπάρχει». Το λέω γιατί ενώ με τα παιγνίδια ΠΑΟΚ - ΑΕΛ και Αρης - Λαμία ξεκινά σήμερα το νέο πρωτάθλημα δεν νιώθω ότι ασχολείται κανείς. Ισως γιατί οι πιο πολλοί (κι εγώ ανήκω σε αυτούς…)  καταλαβαίνουν ό,τι οι πιο πολλές από τις ομάδες που θέλουν να το διεκδικήσουν ή έστω να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό, μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου και των προκριματικών των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ίσως αλλάξουν κι άλλο. Για διαφορετικούς λόγους, η εικόνα των πιο πολλών ομάδων μοιάζει ανολοκλήρωτη. Κάποιες θα χρειαστούν κι άλλες μεταγραφές και κάποιες θα χρειαστούν χρόνο, ώστε να καταλάβουμε τι δυνατότητες έχουν. Για  όλες σχεδόν υπάρχουν ένα σωρό απορίες – ίσως γιατί δεν έκαναν κανονική προετοιμασία, δεν τις είδαμε σε πολλά φιλικά, δεν ξέρουμε πολλούς νεοφερμένους κτλ. Θα σας πω τα λίγα που για την ώρα καταλαβαίνω.   

 

Ανανέωση και μυστήρια   

Ο ΠΑΟΚ που ξεκινά σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια ενός πρωταθλήματος που είναι γεμάτο τέτοια. Θεωρητικά από την περσινή του ομάδα η εφετινή θα διαφέρει πάρα πολύ διότι έχουν φύγει παίκτες που πέρυσι τέτοια εποχή θεωρούσαμε σημαντικά του όπλα. Εφυγαν ο Μαουρίσιο, ο Βιερίνια, ο Λημνιός (τον Στοχ και τον Βέρνμπλουμ δεν τους μετράω καν), ενώ στην προετοιμασία καλά καλά δεν πήρε μέρος ο Μάτος (που κι αυτός μάλλον φεύγει) και σίγουρα αρχικά θα λείψουν ο Μίσιτς κι ο Ντούγκλας που έχουν προβλήματα. Μοιάζουν με τις βαλίτσες στο χέρι ο Γιαννούλης και ο Πασχαλάκης και τα ρεπορτάζ λένε κι ο Ακπομ ενώ κανείς ποτέ δεν ξέρει τι θα γίνει με τον Ελ Καντουρί, που συνέχεια φεύγει κι όλο συνεχίζει. Οι καλές ειδήσεις είναι οι επιστροφές του Κρέσπο και του Ζάμπα, και η γρήγορη προσαρμογή του Σβαμπ αλλά δεν ξέρω αν αρκούν για να γίνει ο ΠΑΟΚ πιο δυνατός από όσο ήταν στα περσινά play off π.χ. Aπο την άλλη είναι δεδομένο ότι η όποια ενίσχυσή του ΠΑΟΚ θα εξαρτηθεί κι από το αν θα καταφέρει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ: σε μια τέτοια περίπτωση ίσως ξαναδούμε μεταγραφές σαν αυτές που είχαμε συνηθίσει. Το καλό βέβαια είναι ότι από την παραμονή του Φερέιρα θα βγουν κερδισμένοι κυρίως οι μικροί, αλλά και ότι υπάρχει τεχνικός διευθυντής: ακόμα και μερικά δύσκολα στοιχήματα που μπήκανε (Ζίβκοβιτς, Περέιρα, Νινούα κτλ) οφείλονται στον Ρέμπε. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και το καταλαβαίνεις από τους δανεικούς που μοίρασε: μέχρι και στον Παναθηναϊκό θα δώσει το Λίρατζη!

Αίνιγμα η επίθεση

Ο Ολυμπιακός ξεκινά χωρίς τους μισούς από τους περσινούς του πρωταγωνιστές. Ο Σα ίσως σε δυο βδομάδες είναι έτοιμος: αρχικά κι αυτός θα λείπει. Σίγουρα δεν υπάρχουν ο Ομάρ, ο Τσιμίκας και ο Γκιγιέρμε, ενώ το αίνιγμα που λέγεται Σεμέδο δεν θα λυθεί εύκολα: μόνο η υπογραφή ενός νέου συμβολαίου θα αποτελεί απόδειξη ότι ο Πορτογάλος πείστηκε να συνεχίσει. Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτός το αίνιγμα: εξίσου ενδιαφέρον θα είναι να δούμε πόσο μπορεί να βοηθήσουν και φέτος τα μεγάλα παιδιά που πέρυσι έκαναν τη διαφορά, δηλαδή ο Βαλμπουενά κι ο Ελ Αραμπί κυρίως – ο ρόλος τους είναι κομβικός. Παρότι όλοι μιλούν για την άμυνα που έχει ήδη πολλούς γνωστούς νεοφερμένους (ο Ραφίνια και ο Χολέμπας λογικά θα βοηθήσουν), εγώ λέω ότι τα πράματα θα απλοποιηθούν, μόνο αν η επίθεση του Ολυμπιακού συνεχίσει να είναι παραγωγική μολονότι δεν έχουν προστεθεί σε αυτή παίκτες. Αντικαταστάτης του Ποντένσε ακόμα αναζητείται, κι ο Μαρτίνς θα θέλει πιο πολλά από τον Φορτούνη, τον Ρατζελοβιτς και τον Λοβέρα περιμένοντας και τον Σουντανί. Θα χει ενδιαφέρον να δούμε επίσης πόσο γρήγορα θα μπουν στην ομάδα ο ΕνΒιλά και ο Πέπε χωρίς συμμετοχή σε φιλικά. Πάντως μου μοιάζει δεδομένο με βάση τα προηγούμενα, ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει τρεις μεταγραφές ακόμα τουλάχιστον – ανάλογα και με το τι θα συμβεί στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ.  

Με ομοιογένεια αλλά μικρή ενίσχυση

Τελείως διαφορετική είναι στα μάτια μου η εικόνα της ΑΕΚ. Η Ενωση έχει μάλλον την πιο ξεκάθαρη εικόνα ομάδας από όλους τους διεκδικητές του τίτλου. Αν γυρίσει ο Βράνιες, που όλοι περιμένουν, νομίζω πως η βασική της ενδεκάδα θα είναι ίδια με πέρυσι, με τον Τσιντότα αντί του Μπάρκα. Ισως ο Ινσούα πάρει τη θέση του Λόπεζ, αλλά κατά τα άλλα δεν βλέπω πως κάποιος από τους νεοφερμένους (Ανσαριφάρντ, Ενομπακάρε, Χνιντ κτλ) θα πάρει τη θέση κάποιου βασικού – εκτός αν μέχρι το τέλος των μεταγραφών έχουμε κάποια θεαματική πώληση ή κάποια αγορά: τον Γκαρσία π,χ που η ΑΕΚ κυνηγάει θα τον δούμε βασικό σίγουρα, ειδικά αν φύγει ο Βέρντε. Η ΑΕΚ έχασε παίκτες που ήταν κατά βάση αναπληρωματικοί (Αραούχο, Χουλτ, Κλωναρίδης, Οικονόμου) άλλο αν πέρυσι αγωνίστηκαν πολύ, γιατί οι βασικοί είχαν προβληματάκια. Η βασική της ενδεκάδα θα χει κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστες αλλαγές κι ακόμα και οι πονοκέφαλοι του Καρέρα (π.χ η κατάσταση του Τσιγκρίνσκι) θα ναι ίδιοι με πέρυσι. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα δούμε πιο πολύ 3-5-2 κι ο Καρέρα θα βασιστεί κυρίως στους παλιούς: η ομοιογένεια της ΑΕΚ είναι το βασικό όπλο της στο ξεκίνημα. Από την άλλη δεν ξέρω πόσο αποδοτικό θα είναι αυτό. Διότι οι παίκτες που είναι βασικοί, ήταν βασικοί και πέρυσι και πρόπερσι. Και με αυτούς βασικούς η ΑΕΚ δεν πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα.

Ένα ακόμα νέο ξεκίνημα

Εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι ο ΠΑΟ. Με απλούς υπολογισμούς στην βασική του ενδεκάδα θα έχει μισή ντουζίνα καινούργιους παίκτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάποιους νεοφερμένους τους ξέρουμε (τον Βέλεθ και τον Βιγιαφάνιες π.χ) κάποιοι άλλοι είναι στοιχήματα – στα λίγα φιλικά ματς που τους είδαμε κανείς δεν εντυπωσίασε, κανείς δεν ήταν κακός. Το καλό για τον ΠΑΟ είναι ότι ο νέος προπονητής του δούλευε μέχρι τώρα αποκλειστικά με νέους – αυτή είναι η ειδικότητα του Ντάνι Πογιάτος. Είναι βέβαιο πως παίκτες όπως ο Σερπέζης, ο Ζαγαρίτης, ο Αλεξανδρόπουλος, ο Εμμανουιλίδης, ο Μαυρομάτης θα πάρουν ευκαιρίες, αλλά αρκεί αυτό για να κάνει την ομάδα καλύτερη από πέρυσι; Μένει να το δούμε. Επίσης, κακά τα ψέματα, ο Πογιάτος αρχίζει με ένα σταυρό στην πλάτη: οι συγκρίσεις με το Γιώργο Δώνη, που έφυγε ενώ κανείς δεν το ήθελε, υποχρεωτικά θα γίνουν. Κι όσο κι αν στήριξη θα υπάρχει, οι απαιτήσεις δεν θα είναι λίγες.

Αρης – ΟΦΗ – Ατρόμητος  

Ο Αρης κατάφερε να κρατήσει πολλούς από τους περσινούς του πρωταγωνιστές κι αυτό είναι σπουδαίο αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα που είχε με τις αποφάσεις της FIFA. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κατάφερε να βρει ένα φορ αξιόπιστο – αυτό δηλαδή που βασικά έψαχνε: ο Μάνος και ο Λόπεθ είναι στοιχήματα. Στα φιλικά υπήρχε δημιουργία, αλλά όχι και γκολ: μόνο σκοράροντας πιο εύκολα μπορεί να είναι φέτος καλύτερος. Βέβαιος είμαι για την ενδυνάμωση του Ατρόμητου: την εγγυάται η επιστροφή του Κάναντι που γνωρίζει που βρίσκεται. Δεν το κρύβω ότι περιμένω με ενδιαφέρον και τον ΟΦΗ, ελπίζοντας να συνεχίσει τα όσα σπουδαία μας έδειξε πέρυσι: μου φαίνεται ότι δυνάμωσε και λίγο στην άμυνα. Και πραγματικά δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε από τους υπόλοιπους: στα μέχρι τώρα φιλικά το μόνο δεδομένο είναι ότι όλοι σκοράρουν με το σταγονόμετρο…