Ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ συνεχίζουν τις περιπέτειες τους στην ενδιάμεση φάση του Γιουρόπα λιγκ. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται απόψε την Θέλτα και ο ΠΑΟ την Βιτόρια Πλιζέν. Ο ΠΑΟ έχει αγωνιστεί με την Πλιζέν πάλι στο ΟΑΚΑ στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο ΠΑΟΚ με την Θέλτα είχε αγωνιστεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Ισπανία. Και οι δυο ελληνικές ομάδες δεν είχαν κερδίσει. Ας θυμηθούμε το γιατί. Για να καταλάβουμε και την δυσκολία των αποψινών ματς.
Η πρώτη φορά δεν ήταν καλή
Η ιστορία της ήττα του ΠΑΟ από την Θέλτα είναι μια απλή ιστορία: η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου κατάρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο. Είχε βρει την Θέλτα χωρίς νίκη σε έξι ματς στην σειρά και με τεράστια γκρίνια για όλα: και για τη δουλειά του προπονητή και για τις επιλογές της διοίκησης. Προηγήθηκε με τον Γιακουμάκη στο 37΄, αλλά ένα γκολ του Ασπας στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου αποδείχτηκε μαχαιριά που προκάλεσε ένα τραύμα που δεν έκλεισε. Ο Λουτσέσκου είχε τότε κρατήσει πολλούς βασικούς εκτός ενδεκάδας έχοντας το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μπροστά του: τότε ήταν η βασική του προτεραιότητα αλλά δεν το παραδεχόταν – χθες το παραδέχτηκε. Παίζοντας τότε με τρεις χαφ και τον Κωνσταντέλια στο πλάι ήθελε να προστατεύσει κάπως την άμυνα, αλλά με τους ακόμα απροσάρμοστους τότε νεοφερμένους Ιταλούς Βολιάκο και Μπιάνκο στην αρχική ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα – ο Λουτσέσκου μετά το 3-1 τους άλλαξε και τους δυο, βάζοντας τον Κέντζιόρα και τον Μεϊτέ, αλλά το ματς είχε κριθεί.

Το ματς τότε στο Βίγκο άλλαξε με το γκολ του Ασπας και κρίθηκε στο 53΄όταν ο Παβλένκα απέκρουσε σουτ του Σβένμπεργκ, όμως στη συνέχεια ο Ιγκλέσιας βρήκε δίχτυα στο ριμπάουντ. Η Θέλτα που υπέφερε, ξέσπασε και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στη σεζόν : ο πρόεδρός της ισπανικής ομάδας είχε πει πριν το ματς ότι για την Θέλτα το βασικό ήταν να κερδίσει το ματς της Κυριακής στο ισπανικό πρωτάθλημα γιατί ο μεγάλος στόχος ήταν η παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Για τον Λουτσέσκου ο μεγάλος στόχος ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό κι αυτό είχε επηρεάσει την εμφάνιση στο Βίγκο. Ο ΠΑΟΚ έτρεχε ένα μαύρο σερί με πέντε ματς χωρίς νίκη σε τρεις διοργανώσεις. Η νίκη με τον Ολυμπιαό έσβησε αμέσως και το κακό σερί και την ήττα στο Βίγκο. Επέστρεψε τότε η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση – πρώτα από όλα η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση του ίδιου του Ρασβάν. Τα θυμίζω αυτά για να θυμίσω πόσο διαφορετικό ήταν το πλαίσιο εκείνου του αγώνα σε σχέση με τον τωρινό. Τώρα δεν υπάρχει μαύρο σερί. Υπάρχουν απουσίες και σε αυτές του Κωνσταντέλια, του Πέλκα του Ντεσπότοφ προστέθηκε κι αυτή του Μεϊτέ. Αλλά η αισιοδοξία λόγω φόρμας και αποτελεσμάτων δεν λείπει.
Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει πάλι τους Κωνσταντέλια, Πέλκα, Ντεσπότοφ κι αυτή την φορά και τον Μεϊτέ: η έξοδός του στο ματς με την ΑΕΚ δεν ήταν απλά συνέπεια επιβάρυνσης– ο Ρασβάν Λουτσέσκου είπε πως δεν θα τον έχει δυο εβδομάδες. Θα ξεκινήσει ο Ζαφείρης και δεν αποκλείω πίσω από τους Ταίσον, Γιακουμάκη, Ζίφκοβιτς να παίξει ο Μαντί Καμαρά. Ο Ρουμάνος είπε χθες ότι η ομάδα του θα χρειαστεί περισσότερο υπομονή από όση συνήθως: νομίζω ότι προανήγγειλε ένα ΠΑΟΚ που θα δώσει στους Ισπανούς την μπάλα λίγο πιο πολύ. Τι με προβληματίζει; Δυο πράγματα. Το πρώτο ότι η άμυνα του ΠΑΟΚ έχει καιρό να δεχτεί γκολ – αυτό που σε άλλη ομάδα θα ήταν καλό σημάδι στην περίπτωση του ΠΑΟΚ δεν είναι, γιατί δεν είναι η αμυντική γραμμή η δύναμή του. Το δεύτερο είναι ότι ο Λουτσέσκου μίλησε αρκετά χθες για το ματς με την ΑΕΚ. Είπε ότι αυτός στεναχωρήθηκε για την ισοπαλία ενώ στην ΑΕΚ χάρηκαν και άλλα τέτοια από τα δικά του. Πράγμα που δείχνει πως έχει πιο πολύ το μυαλό του στο ελληνικό πρωτάθλημα παρά στο Γιουρόπα λιγκ. Μακάρι να κάνω λάθος. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει ένα γκολ, επαναλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο το ματς με τον ΠΑΟ.
Επρεπε τότε να κερδίσει
Ο ΠΑΟ έπρεπε να κερδίσει την Πλιζέν στο ματς που έγινε τον Δεκέμβρη καθώς βρέθηκε με παίκτη παραπάνω από το μισάωρο μετά την αποβολή του Γεμέλκα που κέρδισε ο Βραζιλιάνος Τετέ – δεν ξέρω αν τον θυμόσαστε. Αλλά η Πλιζέν δεν έχει τυχαία την καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση (εκείνη ήταν η τρίτη λευκή ισοπαλία της στη σειρά) και το έδειξε παίζοντας πολύ κλειστά από την στιγμή που έμεινε με παίκτη λιγότερο. Ο προπονητής της μάλιστα δεν περίμενε καν το ημίχρονο για να την επανασχεδιάσει αμυντικά: ο Μάρτιν Χίσκι έκανε δυο αλλαγές στο 41΄ βγάζοντας τους δυο εξτρέμ (Βισίνσκι και Αντού) και περνώντας τον αριστερό μπακ Μάρκοβιτς και τον χαφ Σουάρε. Ετσι μετέτρεψε το 3-5-2 σε 4-4-1 για καλύτερη αμυντική κάλυψη – την είδαμε.

Δεν είδαμε από την άλλη τότε τον ΠΑΟ να εκμεταλλεύεται σοβαρά το αβαντάζ. Σίγουρα κάπως ανέβηκε μετά το 60΄ και το πέρασμα στο παιγνίδι του Μπακασέτα αρχικά και των Τσέριν και Σβιντέρσκι στην συνέχεια, αλλά ευκαιρίες μεγάλες δεν υπήρξαν: τα σουτ του Ζαρουρί, του Τετέ και του Μπακασέτα ήταν είτε από μακριά είτε από δύσκολα σημεία. Με μπροστάρη τον θηριώδη τερματοφύλακα Βίνγκελε η Πλιζέν πήρε το 0-0 στο οποίο καθαρά στόχευε χωρίς χτυποκάρδια. Κατά τα άλλα τότε είχε φανεί μια πρώτη διάγνωση του Ράφα Μπενίτεθ σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της ομάδας. Ο Ισπανός έμοιαζε να πιστεύει ότι ανέλαβε μια ομάδα με αμυντικά κυρίως προβλήματα και όπως είχε πει τότε και στην συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε ήθελε να την δει να νιώθει πιο σίγουρη. Τότε είχε ασχοληθεί πολύ με την άμυνα – ο Τουμπά είχε παίξει έπαιζε αριστερό μπακ σε τετράδα, ώστε και να υπάρχουν τρία στόπερ, και να μην είναι πέντε οι αμυντικοί του ΠΑΟ και χάνεται ένας παίκτης από τα χαφ. Ο Μπενίτεθ είχε χρησιμοποιήσει για κάλυψη της άμυνας το δίδυμο Σιώπη – Τσιριβέγια, αλλά όλα αυτά είχαν επιπτώσεις στο επιθετικό παιγνίδι που ήταν φτωχό. Τότε έγραφα ότι προφανώς ο Ισπανός περιμένει τους Πελίστρι και Ντέσερς που σαφώς και του λείπουν. Τώρα απλά έχει στα χέρια του μια άλλη ομάδα. Να δούμε αν θα είναι ικανή και για ένα άλλου τύπου παιγνίδι. Η Πλιζέν θα κάνει ακριβώς το ίδιο.
Αδύνατον να σκεφτώ την ενδεκάδα που θα διαλέξει ο Ισπανός – γενικά βρίσκω αδύνατο να μπεις στο μυαλό του. Το ματς ανήκει στην κατηγορία των παιγνιδιών που του αρέσουν. Ότι έχει περάσει ώρες μελετώντας την Πλιζέν είναι δεδομένο. Να δούμε τι θα αποδώσει η μελέτη. Κατά τα άλλα το πράγμα είναι απλό: ο ΠΑΟ όπως και ο ΠΑΟΚ χρειάζεται σίγουρα ένα γκολ.








