Δέκα sports ντοκυμαντέρ για την καραντίνα...

Δέκα sports ντοκυμαντέρ για την καραντίνα...


Στο Netfix βγήκε αυτή την εβδομάδα  το δεύτερο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ για την Σάντερλαντ: το πρώτο ήταν τόσο καλογυρισμένο που πολλοί όταν το είδαν αποφάσισαν να την υποστηρίζουν ως αγαπημένη τους ομάδα!

Το γεγονός μου δίνει την ευκαιρία να σας θυμίσω δέκα ντοκιμαντέρ (σειρές και ταινίες) για την καραντίνα. Όμως αυτή τη φορά θέλω να σας πω ότι τα τρία τελευταία της λίστας πραγματικά δεν χάνονται!  

Εχουμε και λέμε:

  • Τhe Scheme. Εχετε ακούσει για τις περιπέτειες με το FBI και την αμερικάνικη δικαιοσύνη που είχε ο Ρικ Πιτίνο (και κάποιοι ακόμα Αμερικάνοι προπονητές που δούλευαν στα κολλέγια); Ευκαιρία να τις δείτε κιόλας. Το καταπληκτικό αυτό ντοκιμαντέρ της HBO βασίζεται στη δουλειά που έκανε για δυο χρόνια ο undercover πράκτορας του FBI Κρίστιαν Ντόκινς για να ξεσκεπάσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές παρανομίες όλων των εποχών». Καλοφτιαγμένο και εφετινό.    
  • Loosers. Ο αθλητισμός δεν έχει μόνο νικητές, αλλά και ηττημένους (και όχι χαμένους). Μόνο που όπως εξηγεί η σειρά αυτή που μπορείτε να δείτε (και να χαρείτε στο Netflix) υπάρχουν λογιών λογιών ηττημένοι: υπάρχουν ηττημένοι γοητευτικοί, ηττημένοι τυχεροί, ηττημένοι αλλά νικητές, ηττημένοι που γράφουν ιστορία. Το αληθινό ενδιαφέρον στη σειρά είναι ότι πολλές ιστορίες αναφέρονται σε ηττημένους πρωταθλητές.

  • O Μαραντόνα στο Μεξικό. Μίνι σειρά που έχει να κάνει με το πέρασμα του Μαραντόνα ως προπονητή από την ποδοσφαιρική ομάδα των Ντοράντος, με έδρα το Κουλακάν της πολιτείας Σιναλόα στο Μεξικό. Η πόλη είναι γνωστή ως κέντρο διακίνησης κοκαΐνης, η ομάδα είναι τελευταία στη Β’ Εθνική, ο Ντιέγκο άρρωστος – αν αυτό δεν ήταν ντοκιμαντέρ και ήταν σενάριο ταινίας θα χλεύαζε τον σύμπαν τον σεναριογράφο θεωρώντας τα πάντα απίθανα. Ξεκίνησα να το βλέπω στο Netflix ανόρεχτος: ομολογώ ότι με έκανε να συμπαθήσω ξανά τον Μαραντόνα.  
  • Mac Laren. Υπάρχουν τρία τουλάχιστον ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες της Μακ Λάρεν (ανάμεσα στα οποία κι ένα πολύ καλό για μια αποτυχημένη σεζόν της), όμως υπάρχει ένα μόνο για τον δημιουργό της. Ο Μπρους Μακ Λάρεν, που έφυγε νεότατος, πρόλαβε να αλλάξει τον κόσμο της Formula 1 ξεκινώντας μάλιστα την μεγάλη του πορεία από την Νέα Ζηλανδία, που δεν έχει μεγάλη παράδοση στα μηχανοκίνητα. Απίστευτα αρχειακό υλικό. Το βρίσκεται στην ταινιοθήκη της Cosmote tv.
  • Becoming Champions. Άλλη μια σειρά υπερπαραγωγή του Netflix για το ποδόσφαιρο. Αυτή έχει ως κεντρικό θέμα το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αποτελείται από 9 επεισόδια, ένα για κάθε κάτοχο Παγκοσμίου κυπέλλου και ολοκληρώνεται με ένα ένατο αφιερωμένο σε όλους που είναι μάλλον το καλύτερο γιατί λειτουργεί σαν επίλογος. Αν νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το μουντιάλ θα αλλάξετε γνώμη. Και θα μετράτε την ώρα για να δείτε το επόμενο.
  • Boca Juniors Confidential. Παραμονές ενός τελικού Σουπερ καπ με τη Ρίβερ (με ποιόν άλλο) παίκτες, οπαδοί και προπονητές της ιστορικής Μπόκα Τζούνιορς μας εξηγούν τι ακριβώς είναι η ομάδα για αυτούς και γιατί θεωρείται η πιο εμβληματική και περισσότερο λατρεμένη ομάδα της Αργεντινής. Οι ιστορίες δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικές – φυσικά όλα είναι λίγο ωραιοποιημένα, αλλά ο κόσμος της Αργεντινής είναι άγνωστος και έχει ενδιαφέρον. Φυσικά υπάρχει κι ένα αντίστοιχο (λιγότερο καλοφτιαγμένο…) για τη Ρίβερ. Και τα δυο υπάρχουν στο Netflix.
  • Becoming Zlatan. Πως γίνεται να γίνεις ο Ιμπραϊμοβιτς; Αυτή την ερώτηση απαντά αυτό το ντοκιμαντέρ που ίσως είναι το καλύτερο που έχει γυριστεί με θέμα ένα ποδοσφαιριστή (το δεύτερο καλύτερο είναι αυτό για τον Ζινεντίν Ζιντάν ενώ φυσικά κυκλοφορούν πολλά). Στο συγκεκριμένο, βλέπουμε χάρη σε ένα καταπληκτικό αρχειακό υλικό, την πορεία του τεράστιου Ζλάταν από το 1999, τη χρόνια που εμφανίστηκε στη Μάλμε, μέχρι το 2005 όταν και έφτασε στη Γιουβέντους. Παρακολουθούμε νίκες και ξεσπάσματα, συγκρούσεις και καυγάδες (κυρίως στον Αγιαξ), αλλά και εντυπωσιακές εξομολογήσεις του που δείχνουν πόσο σπάνια περίπτωση είναι. Υπάρχει και στο Νetflix.

  • Freedoms Fury. To 2006 o Κουεντίν Ταραντίνο έριξε σε ένα φίλο του, τον Κόλιν Κέιθ Γκρέι, την ιδέα να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για ένα τεράστιο στην εποχή του γεγονός: τον ημιτελικό του πόλο ανάμεσα στην Ουγγαρία και στην τότε Σοβιετική Ένωση, που έγινε στους Ολυμπιακούς του 1956, λίγες μέρες μετά την εξέγερση του ουγγρικού λαού κατά της ελεγχόμενης από την ΕΣΣΔ κυβέρνησης της χώρας. Το εκπληκτικό αυτό πλαίσιο δίνει την ευκαιρία στο να παρακολουθήσεις μια καταπληκτική ταινία – μια αληθινή απόδειξη ότι κανείς σεναριογράφος δεν μπορεί να φτάσει τις πολυπλοκότητες της ζωής της ίδιας. Μια ιστορία πάθους και εκδίκησης, που δεν πιστεύεις ότι έχει συμβεί πραγματικά.
  • Senna. Όταν βγήκε στα σινεμά το 2010 πίστεψα ότι είναι ένα ακόμα μνημόσυνο του δημοφιλούς και αδικοχαμένου πιλότου της Formula 1 κι επειδή ήξερα πολλά και για τη ζωή του και για το τέλος της δεν περίμενα ότι θα δω κάτι καινούργιο: έπαθα πλάκα! Δυο χρόνια αργότερα βρήκα και τη δεύτερη έκδοση της ταινίας, το directors cut, που κρατά πάνω από 3 ώρες και είναι αυτό που σας συνιστώ. Είναι ντοκιμαντέρ. Αλλά είναι και μια εκπληκτική βιογραφία – η καλύτερη μακράν στο είδος της.
  • When we were kings. Εδώ δεν έχω λόγια. Αν αύριο εξαφανιζόταν το μποξ και κανείς δεν συνέχιζε να ανεβαίνει στα ρινγκ και έμενε μόνο αυτό το απίστευτο ντοκιμαντέρ και πάλι η ανθρωπότητα του μέλλοντος θα καταλάβαινε γιατί η πυγμαχία είναι ένα από τα συναρπαστικότερα σπορ στην ιστορία του αθλητισμού. Ο Μοχάμετ Αλι και ο ανίκητος Τζορτζ Φορμαν πάνε στην Κινσάσα του Ζαϊρ για να λύσουν τις διαφορές του χωρίς να το ξέρουν ότι θα γίνουν πρωταγωνιστές σε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες (κι όχι μόνο αθλητικές) της δεκαετίας του 70. Η ταινία αποκαλύπτει πόσο σόουμαν ήταν ο Αλι που κάποια στιγμή λέι το εξής απίθανο: «Μόλις την περασμένη εβδομάδα σκότωσα ένα βράχο, τραυμάτισα μια πέτρα και έστειλα στο νοσοκομείο ένα τούβλο. Είμαι τόσο κακός που αρρωσταίνω και τα φάρμακα». Περιγράφει, όσο μπορεί, ο Νόρμαν Μέιλερ (που έχει γράψει κι ένα καταπληκτικό βιβλίο για το ίδιο θέμα). Δεν είναι απλά το καλύτερο αθλητικό ντοκιμαντέρ: είναι μια από τις δέκα ταινίες που κάποιος πρέπει να δει στη ζωή του.   

H λίστα με τα ντοκυμαντέρ είναι φυσικά ατελείωτη – θα μπορούσα να κάνω μια με αμειγώς ποδοσφαιρικά βάζοντας αυτά που έχουν γυριστεί για τον Μπράιαν Ρόμπσον, τον Αντονι Γκρισμάν, την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους – όλα υπάρχουν στο Netflix. Σας θυμίζω και δυο σειρές ντοκιμαντέρ με θέματα ελληνικά, γυρισμένες από το μόνο Ελληνα μάστορα του είδους τον Ηλία Γιαννακάκη. Η πρώτη γυρίστηκε το 2009 για λογαριασμό του Σκάι και ήταν μια σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ 15 επεισοδίων, με τίτλο «Για πάντα πρωταθλητές». Η δεύτερη, 8 επεισοδίων, γυρίστηκε το 2014 για λογαριασμό της της ΕΡΤ, με τίτλο ο «Πυρετός του Μουντιάλ». Και τα δυο, αν δεν τα έχετε δει, τα βρίσκετε εύκολα. Όπως και όλα όσα ήταν στη σημερινή λίστα.