Αρκεί η σοβαρότητα, αλλά…

Αρκεί η σοβαρότητα, αλλά…


Από αυτά που διάβασα χθες δεξιά κι αριστερά η Ντνίπρο είναι καλύτερα να μην κατεβεί να παίξει με τον ΠΑΟ. Ο Ολυμπιακός απλά πρέπει να περιμένει για να μάθει ποια θα του προκύψει ανάμεσα στην Γκενκ και στην Σερβέτ για να την αποκλείσει. Ο Αρης θα κάνει πλάκα ή στην Αραράτ από την Αρνενία ή στην Εγνατία από την Αλβανία. Κι ο ΠΑΟΚ την Μπεϊτάρ την έχει ήδη αποκλείσει μια φορά με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, οπότε όλα καλά. Προτείνω να ηρεμήσουμε, διότι δεν έχουν πιάσει και οι ζέστες: τίποτα από όσα έχουμε δει μετά το 2020 δεν επιτρέπει να θεωρούμε τις ελληνικές ομάδες φαβορί σε παιγνίδια ευρωπαϊκών προκριματικών όποιοι κι αν είναι οι αντίπαλοί τους.

Κάποια αισιοδοξία

Ο ΠΑΟ δεν θυμάμαι πότε κέρδισε ευρωπαϊκό ματς τελευταία φορά ενώ η Ντνίπρο, με όλα της τα προβλήματα ακόμα και πέρυσι πέρασε τους προκριματικούς, μπήκε σε όμιλο του UEFA Conference League και προκρίθηκε και από αυτόν κιόλας! Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει τα 13 σερί χωρίς νίκη παιγνίδια στην Ευρώπη κι ας ήταν πέρυσι ο μόνος που αγωνίστηκε σε όμιλο. Ο Αρης έχει αποκλειστεί από την Κόλο Κοβαλβκα σε μονό ματς στο Βικελίδης κι από την Αστάνα. Κι ο ΠΑΟΚ πέρυσι από την Λέφσκι Σόφιας που είναι μάλλον χειρότερη από την Μπεϊταρ.

Το μόνο καλό με τις κληρώσεις είναι ότι γνωρίζοντας αντιπάλους και πρόγραμμα οι ελληνικές ομάδες θα τρέξουν λίγο πιο γρήγορα η κάθε μια τον όποιο μεταγραφικό τους σχεδιασμό: όχι τυχαία χθες ο ΠΑΟ ολοκλήρωσε την απόκτηση του ελεύθερου Φιλίπ Τζούρισιτς. Επίσης είναι καλό ότι η ΑΕΚ (που ακόμα δεν ξέρει τον αντίπαλο της στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ) έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους ομίλους του UEFA Conference League κι ότι ο ΠΑΟ κι ο Ολυμπιακός με μια και μόνη πρόκριση έχουν κι αυτοί την δυνατότητα να μπουν σε ομίλους. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν μια κάποια αισιοδοξία πως αυτοί οι τρεις τουλάχιστον θα πάρουν τις καλοκαιρινές αποστολές τους στα σοβαρά: δεν χρειάζονται υπερβάσεις, αλλά σοβαρότητα. Αλλά άντε βρες την.    

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2022-08/sporar_2.jpg?itok=nhoQHm97

Παλιές αρετές

Το θέμα δεν είναι οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων: η μεγάλη ερώτηση είναι σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν οι δικές μας ομάδες καλοκαιριάτικα. Ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει μια ομάδα χωρίς έδρα και χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση τα δυο τελευταία χρόνια: είναι η καλύτερη δυνατή κλήρωση που θα μπορούσε να έχει. Αλλά για να τα καταφέρει πρέπει να θυμηθεί τις παλιές του αρετές και κυρίως να μην αγχωθεί όπως πέρυσι πχ. Ενας κανονικός Ολυμπιακός δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα με τον ηττημένο του ζευγαριού ανάμεσα στη βελγική Γκενκ και στην ελβετική Σερβέτ, με τον οποίο θα αγωνιστεί στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα λιγκ αρχές Αυγούστου. Αλλά τι εκτίμηση να κάνεις για αυτά τα παιγνίδια όταν οι Ερυθρόλευκοι είναι ακόμα ασχημάτιστοι και ψάχνουν τέσσερις – πέντε βασικούς; Το μόνο που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα είναι ότι η Γκενκ είναι καλύτερη ομάδα από την Σερβέτ. Αλλά κι αυτό πρέπει να το δούμε.

Αρης και ΠΑΟΚ  

Η κλήρωση θα κάνει καλό στον Αρη και στον ΠΑΟΚ: θα τους αναγκάσει να τρέξουν λίγο πιο γρήγορα για να ολοκληρώσουν τον όποιο μεταγραφικό τους σχεδιασμό. Ο Αρης μοιάζει πιο τυχερός από τον ΠΑΟΚ αφού στον δεύτερο προκριματικό του UEFA Conference League θα αντιμετωπίσει ή την Αραράτ από την Αρμενία ή την Εγνατία από την Αλβανία. Ο ΠΑΟΚ τις ίδιες βραδιές θα αγωνιστεί με την Μπεϊράτ από το Ισραήλ που είναι μάλλον η πιο δυνατή ομάδα που θα μπορούσε να του προκύψει την δεδομένη στιγμή. Τα παιγνίδια θα γίνουν στις 27 Ιουλίου και στις 3 Αυγούστου. Αλλά ο σκοπός είναι μέχρι τότε ο Αρης κι ο ΠΑΟΚ να έχουν ομάδες με μια κάποια πληρότητα. Διότι κανείς δεν χαρίζει τίποτα στα ευρωπαϊκά προκριματικά και το ξέρουν και οι δυο.

https://www.zougla.gr/assets/images/3261015.jpg

Σήμερα ο Αρης κι ο ΠΑΟΚ έχουν ομάδες χειρότερες από αυτές που είχαν στο πρωτάθλημα που τελείωσε. Ο Αρης καθημερινά προσθέτει παίκτες κι αφήνει άλλους να φύγουν, αλλά δεν ξέρω πως το έχει καταφέρει και σήμερα μοιάζει να έχει ξεμείνει από επιθετικούς! Από τους περσινούς έχουν μείνει διαθέσιμοι μόνο ο Ματέο Γκαρσία και ο Πάλμα. Τον πρώτο ο πρόεδρος του Αρη κ. Θόδωρος Καρυπίδης προσπαθεί να τον πείσει να λύσει το συμβόλαιό του και τον δεύτερο προσπαθεί καιρό τώρα να τον πουλήσει αλλά δεν βρίσκει αγοραστή: αξιώνει πάνω από 4 εκατ ευρώ κι ελπίζει με αυτά τα χρήματα να κλείσει οικονομικές τρύπες. Πριν δυο μέρες ο Άρης τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει για οφειλές στον Κώστα Μήτρογλου. Οι ανάγκες του για παίκτες στην επίθεση είναι τεράστιες κι αυτοί που θα ρθουν θα πέσουν στα βαθιά γρήγορα: από την δυνατότητα της προσφοράς τους θα κριθεί η τύχη του Αρη κι όχι από τα ονόματα των αντιπάλων.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τέτοια προβλήματα, αλλά έχει άλλα. Με το τέλος του πρωταθλήματος αποχαιρέτησε μισή ντουζίνα παίκτες – και καλά έκανε: ποδοσφαιριστές όπως ο Ολιβέιρα, ο Κούρτιτς, ο Μπίσεσβαρ, ο Ελ Καντουρί, ο Κεντζιόρα κι ο Μουργκ που ακολουθεί μάλλον δεν είχαν κάτι να του δώσουν. Αλλά δεν υπάρχουν για την ώρα αντικαταστάτες και οι στόχοι που μπαίνουν είναι παράξενοι. Για μέρες ο ΠΑΟΚ μιλούσε με τον Ιταλό φορ της Σαμπντόρια Γκαμπιατίνι, αναπληρωματικό αλλά στέλεχος της Εθνικής Ιταλίας – το διάβαζα κι αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν να πει το ναι στον ΠΑΟΚ ο συγκεκριμένος όταν έχει σίγουρα προτάσεις από τις μισές ομάδες του Καμπιονάτο αν και εφόσον μείνει ελεύθερος μετά τον υποβιβασμό της ομάδας του. Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες: τέτοιοι παίκτες μπορεί να πουν το ναι τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών – τις πρώτες δύσκολα.

https://www.ertsports.gr/wp-content/uploads/2022/08/Tomas-Vatslik.jpg

Παθήματα χωρίς μαθήματα

Τα όσα έπαθαν πέρυσι οι ελληνικές ομάδες αποδείχτηκε μέσα στην σεζόν πως δεν ήταν παράξενα. Ο ΠΑΟ πόνταρε πέρυσι στον Σπόραρ για να περάσει τα ευρωπαϊκά προκριματικά: δεν είναι κίλερ ο Σλοβάκος κι ο καλός Ιωαννίδης είναι δύσκολο σε κλειστά ευρωπαϊκά ματς να δώσει τις λύσεις που έδωσε στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε στα ματς με την Λέφκσκι με βασικό τον Κάργα: δεν είναι παράξενο πως δεν κέρδισε κανένα, ο πρώην παίκτης του ΠΑΣ έχασε τη θέση του από τον Κουλιεράκη σε χρόνο ρεκόρ. Του Αρη τα επιθετικά προβλήματα θα τα έλυνε ο Γκρέι – το λες τώρα και χαμογελάς, πέρυσι το καλοκαίρι ήταν η μεγάλη ελπίδα.  Κι ο Ολυμπιακός πέρασε πέρυσι ένα καλοκαίρι χωρίς να ξέρει κανείς ποιοι ήταν οι βασικοί του – τον Σεπτέμβρη βρέθηκαν άλλοι. Ένα χρόνο μετά τα περσινά παθήματα δεν μοιάζουν ούτε ανεξήγητα, ούτε παράξενα. Αλλά έγιναν μαθήματα;

Φτιάξτε άμυνες

Αν έδινα μια συμβουλή θα έλεγα σε όλους φτιάξτε άμυνες. Πέρυσι όλες οι ελληνικές ομάδες δέχτηκαν στα προκριματικά γκολ σε όλα τα ματς που έδωσαν και δεν αντιμετώπισαν μεγαθήρια: είναι απίστευτο αλλά είναι πραγματικό. Το καλοκαίρι είναι σχεδόν αδύνατο την διαφορά να την κάνουν οι επιθέσεις: οι ομάδες δεν έχουν την πρέπουσα ενέργεια, η περίφημη δύναμη της έδρας είναι πλέον παραμύθι, οι προετοιμασίες είναι πλέον λειψές, οι κυνηγοί ψάχνουν γκολ από ατομικές προσπάθειες – δίνει προκρίσεις μόνο η αμυντική σταθερότητα: οι κυπριακές ομάδες που αυτό το έχουν καταλάβει έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις δικές μας. Η άμυνα απαιτεί εκτός από παίκτες και μαχητικότητα και την επίγνωση ότι έχεις μπροστά σου δυσκολίες. Απαιτεί αυτοκριτική και σοβαρότητα. Δύσκολα αυτά για ελληνικές ομάδες.