Αριστα με δέκα

Αριστα με δέκα


Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την καλύτερη σεζόν της στα χρόνια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κερδίζοντας και το κύπελλο και κάνοντας το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της. Το πέτυχε μάλιστα κερδίζοντας ένα τελικό που δεν επιτρέπει την παραμικρή ένσταση στον ηττημένο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ έπαιξε με παίκτη λιγότερο για σχεδόν 90 λεπτά καθώς ο Ρότα αποβλήθηκε δίκαια μόλις στο 6΄. Αλλά ο ΠΑΟΚ αυτό δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί και δέχτηκε δυο γκολ στις πέντε επιθέσεις που η ΑΕΚ ολοκλήρωσε. Η ΑΕΚ θα θυμάται ένα θρίαμβο θέλησης κι ο ΠΑΟΚ ένα αληθινό κάζο.

 https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.gr/24052023/254be2de-7d33-4193-8ecc-56df82ed54b5.jpg?operations=fit(1200:800)

Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο μια φάση που προκύπτει από το πουθενά μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα ματς, αλλά και να ανατρέψει κάθε αρχικό πλάνο προπονητή. Ο χθεσινός τελικός κυπέλλου στο άδειο Πανθεσσαλικό, που έμοιαζε έδρα ομάδων που εκτίουν τιμωρία, είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση παιγνιδιού. Η ΑΕΚ ξεκίνησε φουριόζικα χάνοντας μια ευκαιρία με τον Γκαρσία στο 4΄αλλά στο 6΄έμεινε με παίκτη λιγότερο διότι ο Ρότα έκανε αρχικά κακή εκτίμηση της μπάλας και στην συνέχεια κράτησε τον Τάισον, που τον νίκησε στο σπριντ. Αν ήταν διαιτητής ο Διαμαντόπουλος μπορεί και να την γλύτωνε ο Ελληνας διεθνής, αλλά ο βετεράνος Μπριχ, που δεν διευθύνει πλέον ευρωπαϊκά ματς λόγω ηλικίας, αλλά έχει υπάρξει κορυφαίος διαιτητής, τον έστειλε νωρίς για ντουζ. Και η αποβολή αυτή καθόρισε το ματς. Αρχικά την εικόνα του, μετά την έκβασή του και στο τέλος την μυθολογία του.

Μια και μόνη αντεπίθεση

Πριν το ματς είχα γράψει στην εφημερίδα πως ο ΠΑΟΚ θα έχει την δυνατότητα να κερδίσει το ματς μόνο αν μπορούσε να βασίσει την επίθεσή του σε αντεπιθέσεις, όπως έκανε στο αντίστοιχο παιγνίδι με την ΑΕΚ στην Τούμπα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, σε αυτό δηλαδή που ήταν και το μόνο που κέρδισε και μάλιστα με 2-0. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έστειλε στο γήπεδο τον Σβαπ δίπλα στον Ντούγκλας Αουγκόστο, και χρησιμοποίησε τον Τάισον, τον Κωνσταντέλια και τον Ζίφκοβιτς πίσω από τον Μπράντον Τόμας. Στη φάση της αποβολής του Ρότα φάνηκε το σχέδιο του ΠΑΟΚ να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις – αυτή που περίμενα να δω. Αλλά αυτή ήταν η μοναδική του αντεπίθεση σε όλο το ματς. Γιατί η ΑΕΚ, μένοντας με παίκτη λιγότερο ταμπουρώθηκε και τον περίμενε. Όχι με τον καλύτερο τρόπο πρέπει να πω διότι οι ευκαιρίες που του άφησε ήταν πολλές. Αλλά εν τέλει αποτελεσματικά και σε ένα τελικό αυτό είναι που μετράει.

Η εύκολη τακτοποίηση

Ο Ματίας Αλμέιδα είχε προετοιμάσει άλλο ματς κι άλλο χρειάστηκε να διαχειρισθεί. Η μόνη έκπληξή του σε σχέση με ό,τι αποφάσιζε τελευταία ήταν η χρησιμοποίηση του τερματοφύλακα Στάνκοβιτς αντί του Αθανασιάδη: όλοι οι άλλοι της βασικής ενδεκάδας ήταν αυτοί που παίζουν συνήθως κι αυτό βοήθησε την ΑΕΚ απέναντι στη δυσκολία της στιγμής να αντιτάξει σοβαρότητα. Τον Αλμέιδα τον βοήθησε κι ότι αρκετοί από τους βασικούς του μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλές και διαφορετικές θέσεις και να παίξουν και σε άλλους ρόλους από αυτούς που τους έχουμε συνηθίσει – σίγουρα και με άλλους τρόπους. Ο Πινέδα ξανάγινε δεξί μπακ, όπως τον είχαμε δει στη Λεωφόρο κόντρα στον ΠΑΟ, αλλά αυτή τη φορά όχι για να κατεβαίνει, αλλά για να παίζει κοντά στα στόπερ. Ο Γκατσίνοβιτς έγινε ξανά κεντρικό χαφ. Ο Ελίασον άρχισε να κυνηγά σαν ακραίο μπακ χαφ τον Τάισον και να τον ακολουθεί κι όταν αυτός συνέκλινε. Κι ο Λιβάι Γκαρσία θυμήθηκε τον καιρό που έπαιζε εκτός περιοχής κι αυτό έκανε σε όλο το ματς προσπαθώντας να φτιάξει αντεπιθέσεις με μόνο στήριγμα τον Τζούμπερ.

 https://nb.bbend.net/media/news/2023/05/24/1430400/figure/Mukudi.jpg

Η τακτική προσαρμογή της ΑΕΚ υπήρξε γρήγορη κι εύκολη, αλλά αυτό δεν της έδωσε την δυνατότητα να αμυνθεί όσο καλά θα ήθελε. Ο ΠΑΟΚ με παίκτη παραπάνω, μπορεί να μην είχε φορ ώστε να σηκώσει τη μπάλα και να τον σημαδέψει, αλλά είχε πολλούς παίκτες που παίζοντας γύρω από την περιοχή της ΑΕΚ έφταναν να πάρουν κάποια καλά σουτ που έφυγαν άουτ. Απείλησε με τον Σβαπ, τον Κωνσταντέλια, τον Τόμας, τον Τάισον και τον Ζίφκοβιτς και είχε και δοκάρι με τον Σάστρε στο 42΄. Αλλά η καλή τοποθέτηση της ΑΕΚ στο γήπεδο της επέτρεπε να πλησιάσει την περιοχή του Κοτάρσκι και την πρώτη φορά που το έκανε μετά την αποβολή του Ρότα σκόραρε στο 26΄. Σε μια στημένη φάση η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Σβαπ και στρώθηκε στον Μουκουντί που έκανε το 1-0. Κι ο Λουτσέσκου κατάλαβε πως η ομάδα του έμπλεξε πολύ. Διότι μετά την αποβολή του Ρότα είχε μόνο το μυαλό της στο πως θα σκοράρει χωρίς για αυτό να νοιώθει και κάποιου είδους σιγουριά.

Ο Λουτσεσκου δεν είδε αυτό που περίμενε

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας φανερά πιο πολύ άγχος. Το ξεκίνημα του σε αυτό ήταν το χειρότερο του διάστημα στο ματς. Είχε προηγηθεί ένα ημίχρονο στο οποίο είχε φανεί το πιο μεγάλο πρόβλημά του στη σεζόν: η αδυναμία του να ανοίξει κλειστές άμυνες. Ο Λουτσέσκου βλέποντας ότι στο δεύτερο ημίχρονο είχε προκύψει κάμποση σύγχυση αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί: να εμπιστευτεί την εμπειρία της παλιάς φρουρά. Ετσι ενώ όλοι περίμεναν την είσοδο του Ντάντας πχ, αυτός έριξε στο ματς τους Βιερίνια και Μπίσεσβαρ αρχικά και τον Ελ Καντουρί στη συνέχεια και η κίνηση παραλίγο να του βγει διότι η ΑΕΚ δεν πρέσαρε τη μεσαία γραμμή κι έπαιζε πολύ με το χρόνο. Η έξοδος των Πινέδα, Γκαρσία και Σιμάνσκι (για να μπουν ο Σιντιμπέ, ο Αμραμπατ και ο Γιόνσον) δεν έκανε την ΑΕΚ πολύ καλύτερη. Οι βετεράνοι με το πείσμα τους έβγαλαν πάλι τον ΠΑΟΚ μπροστά. Αλλά ο Ντούγκλας Αουγκόστο στην καλύτερη φάση που ο ΠΑΟΚ έφτιαξε στο 78΄δεν βρήκε εστία κι όπως είναι γνωστό αναπληρωματικούς καλούς έχει κι ο Αλμέιδα. Ο τελευταίος που ο Αργερντίνος κόουτς έστειλε στο ματς, ο Πάολο Φερνάντεζ, στο γήπεδο που έδειξε την αξία του παίζοντας για το Βόλο, έκανε στις καθυστερήσεις το 0-2 χάρη σε μια προσωπική ενέργεια που ο Λουτσέσκου περίμενε να δει από κάποιον από τους παίκτες του σε όλο το παιγνίδι. Κι ο πανευτυχής Αλμέιδα είπε πως για να γράψει ιστορία μια ομάδα πρέπει να δείξει πως μπορεί και να κερδίζει υποφέροντας. Όπως χθες η ΑΕΚ.

 

Ετοιμη για όλα

Το ματς με τον καιρό θα μυθοποιηθεί και θα γίνει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία της ΑΕΚ.  Οι οπαδοί της οποίας δεν θα θυμούνται τις ευκαιρίες του ΠΑΟΚ, αλλά το μεγάλο κατόρθωμα της ομάδας τους. Που κέρδισε το κύπελλο παίζοντας με παίκτη λιγότερο ενενήντα λεπτά αποδεικνύοντας πως τη σεζόν 2022-23 στην Ελλάδα δεν είχε να φοβηθεί τίποτα. Ο τελικός της θρίαμβος είναι απόδειξη πως το να φτιάξεις μια ομάδα ικανή να κερδίσει στην Ελλάδα χρειάζεται να κάνεις κάτι απλό: να πάρεις ένα προπονητή και τον στηρίξεις αποκτώντας (και) τους παίκτες που θέλει και να έχεις μια διοίκηση ισχυρή για να ασχολείται με τα περαιτέρω. Αν το γήπεδό σου είναι κάθε Κυριακή γεμάτο και η ομάδα σου παίζει και για να ενθουσιάσει τον κόσμο που παρακολουθεί τα παιγνίδια της χωρίς να γκρινιάζει και να μεμψιμοιρεί κάνεις και νταμπλ. Δεν είναι όσο απλό ακούγεται, αλλά είναι η μόνη συνταγή που μπορεί να έχει γρήγορα κι άμεσα αποτέλεσμα. Όχι τυχαία οι μπουκ δίνουν την ΑΕΚ που πανηγυρίζει για την υπέροχη σεζόν της πρώτο φαβορί να τα κερδίσει όλα και την χρονιά που ακολουθεί. Φυσικά η επόμενη προτεραιότητα της ΑΕΚ είναι οι προκριματικοί του Τσάμπιονς λιγκ και οι όμιλοι: όταν μια ομάδα κερδίζει τελικό κυπέλλου παίζοντας σε ολόκληρο το ματς με παίκτη λιγότερο είναι έτοιμη για αυτούς. Για την ακρίβεια είναι έτοιμη για όλα.