Ακούστε τον κόουτς Μαρτίνς...

Ακούστε τον κόουτς Μαρτίνς...


Για την Ομόνοια και τις ικανότητες της τα είπαμε χθες. Είναι μια καλή ομάδα αλλά φυσικά το βασικό ζητούμενο για τον Ολυμπιακό απόψε είναι το τι θα κάνει ο ίδιος. Κυρίως το τι μπορεί να κάνει από τη στιγμή που η προετοιμασία του δεν ήταν φέτος η πρέπουσα για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με το καλαντάρι και τις αναστατώσεις που σε αυτό έφερε η πανδημία. Το μεγάλο μυστήριο είναι πόσο μπορεί να τρέξει ο Ολυμπιακός κι αν μπορεί να κερδίσει χωρίς απαραίτητα να ανεβάσει ταχύτητα.

Καθόλου εύκολο λέει ο Πέδρο

Δυο απαντήσεις του Πέδρο Μαρτίνς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μαρτυρούν πως ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν θεωρεί καθόλου εύκολο το αποψινό παιγνίδι με την Ομόνοια. Με την πρώτη απάντηση περιέγραψε την δυσκολία που υπάρχει στο ξεκίνημα της σεζόν. «Είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Για όλες τις ομάδες είναι, ίσως περισσότερο για τον Ολύμπιακό. Η χρονιά έπρεπε να τελειώσει με τον τελικό κυπέλλου. Το ματς δεν έγινε, ορίστηκε για το τέλος του Αυγούστου κι αυτό δεν μας επέτρεψε να δώσουμε φιλικά. Αυτό για την Ομόνοια είναι πλεονέκτημα. Έχει βρει ρυθμό. Εμείς είμαστε σε περίεργη κατάσταση, χωρίς φιλικά. Αυτό μας δημιουργεί αρκετά εμπόδια» είπε. Η δεύτερη απάντηση μαρτυρά τη δυσκολία της στιγμής. «Με τον Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο είχαμε πρόβλημα στη φυσική κατάσταση. Αυτό θα βελτιωθεί με τα παιχνίδια. Στον τελικό κυπέλλου είχαμε κι εκεί δυσκολίες. Ο Φορτούνης και ο Μασούρας στο ματς με τον Αστέρα μας βοήθησαν να αλλάξουμε εικόνα, να παίξουμε καλύτερα». Όχι να τρέξουμε περισσότερο – λέω εγώ.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2020/09/bouchalakis.jpg

Τι δεν μπόρεσε να κάνει

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το πρώτο ματς μιας ομάδας στη σεζόν είναι δύσκολο – και ισχύει, ειδικά αν ο αντίπαλος έχει ματς περισσότερα. Αλλά ειδικά τον καιρό του Μαρτίνς αυτό είναι περισσότερο κλισέ παρά πραγματικότητα. Πρόπερσι στο πρώτο ματς της σεζόνμ με κορυφαίους τον Κώστα Φορτούνη, τον Γκερέρο και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο ο Ολυμπιακός είχε διαλύσει με 4-0 την Λουκέρνη. Πέρυσι έφερε μια ισοπαλία με 0-0 στο Πλιζέν όπου του είχαν λείψει οι ευκαιρίες, όχι όμως και τα τρεξίματα – στη ρεβάνς της έβαλε τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο, μόλις μια εβδομάδα αργότερα. Κι εκείνα πρώτα ματς ήταν, αλλά ο Ολυμπιακός έτρεχε. Γιατί ο προπονητής του μπορούσε να προετοιμάσει την ομάδα για αυτά, δηλαδή να την «φορτώσει» με δουλειά καλοκαιριάτικα και να την χαλαρώσει λίγο πριν αρχίσουν τα επίσημα ματς. Αυτό είναι που ο Μαρτίνς δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει φέτος.

Ετοιμος να κάνει κατοχή

Το δεύτερο ημίχρονο με τον Αστέρα οδήγησε πολλούς στο βιαστικό συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος. Το φινάλε μάλιστα του ματς οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ομάδα σαν να λύθηκε γιατί ο Ολυμπιακός κάνει από το 80 μέχρι το 95’ τέσσερις ευκαιρίες και βάζει κι ένα γκολ: όλα αυτά ισχύουν - όμως το συμπέρασμα που αφορά τα τρεξίματα είναι βιαστικό για δυο λόγους. Πρώτον γιατί ο Μαρτίνς έχει κάνει πέντε αλλαγές και η ομάδα του είναι φρέσκια. Και δεύτερον γιατί ο Αστέρας μετά το 2-0 δεν έχει τίποτα να υπερασπιστεί και ανοίγεται. Απόψε ο Πορτογάλος κόουτς δεν μπορεί να κάνει πέντε αλλαγές και η Ομόνοια δεν πρόκειται να βγει από την άμυνά της.

Πολλή κουβέντα λίγη γνώση  

Ακούγονται ήδη πολλά για τις αλλαγές στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, τη φυγή κάποιων βασικών και την πιθανότητα αυτό να επηρεάσει την ομοιογένεια της ομάδας. Όλα αυτά ισχύουν, αλλά μιλάμε για ένα ματς. Το 2019 κόντρα στη Λουκέρνη ο Ολυμπιακός είχε ένα καινούργιο προπονητή και 8 (!) νέους παίκτες στην ενδεκάδα του: δεν το κατάλαβε κανείς. Πέρυσι με την Πλιζεν το δίδυμο Σεμέδο – Μπα αγωνίστηκαν για πρώτη φορά μαζί, ο Βαλμπουενά είχε κάνει ντεμπούτο και ο Ολυμπιακός είχε παίξει για πρώτη φορά μετά από χρόνια χωρίς τον Φορτούνη: δεν υπήρχε πρόβλημα ομοιογένειας. Απόψε ο Ολυμπιακός θα χει στην ενδεκάδα του το πολύ τρεις διαφορετικούς παίκτες σε σχέση με πέρυσι κι ο ένας θα είναι μάλλον ο τερματοφύλακας Τζολάκης. Ισως στο τέλος των μεταγραφών να προκύψει ένας πολύ καινούργιος Ολυμπιακός: απόψε οι μόνο καινούργιοι που περιμένω στην ενδεκάδα είναι ο Ραφίνια και ο Χολέμπας. Δεν είναι η έλλειψη ομοιογένειας που πονοκεφαλίζει τον Μαρτίνς, αλλά η έλλειψη τρεξιμάτων. Και η ανετοιμότητα λόγω του ότι εξαιτίας της πανδημίας χάθηκε η σειρά. Αυτό το πρόβλημα θα υπήρχε ακόμα κι αν απόψε έπαιζαν ο Τσιμίκας και ο Ομάρ. Απλά επειδή είναι πιο νέοι, ίσως ο πονοκέφαλος ήταν μικρότερος.  

Λίγο τρέξιμο, αρκετή ποιότητα

Με τον Αστέρα κάποιοι κομβικοί παίκτες έτρεχαν λίγο. Ο Βαλμπουενά, ο Ενβιλά, ο Ελ Αραμπί, ο Χολέμπας ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ηταν πυραυλοκίνητοι ο Φορτούνης και ο Μασούρας που μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο; Όχι, αλλά είχαν πιο σίγουρες επιλογές και ξέρουν από κλειστές άμυνες. Και κυρίως γέμισαν το δεύτερο μισό του γηπέδου. Με παίκτς που αυτό δεν το πατάνε δεν μπορείς να πιέσεις ψηλά, ούτε να κάνεις την καλύτερη κατοχή μπάλας.  

 Το ματς μπορεί να απλοποιηθεί για τον γηπεδούχο με ένα γρήγορο γκολ, αλλά μπορεί να γίνει και θρίλερ. Οχι γιατί η Ομόνοια και ο Ολυμπιακός έχουν την ίδια ποιότητα, αλλά γιατί η μια ομάδα μπορεί και τρέχει (το κανε με τη Λέγκια και τον Ερυθρό Αστέρα) ενώ η άλλη μπορεί κυρίως να γυρίσει σωστά τη μπάλα, αν και εφόσον στο γήπεδο βρεθούν παίκτες με ικανότητες σε αυτό. Απλό πάντως δεν μοιάζει τίποτα.