Υπομονή, σε λίγο δεν θα χάνει κανείς...

Υπομονή, σε λίγο δεν θα χάνει κανείς...


Στην ολοκλήρωση της εμβόλιμης έκτης αγωνιστικής έβρεξε γκολ και πέναλτι. Στα τρία ματς (Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός 1-4, ΑΕΚ – Ατρόμητος 2-1 και Πανσερραϊκός – ΠΑΣ 3-2) σημειώθηκαν 13 γκολ και δόθηκαν 6 πέναλτι! Ο,τι καλύτερο για να τσακώνονται όλοι μεταξύ τους. Θα σας πω και τη γνώμη για τις διαιτησίες. Αλλά προτιμώ αρχικά δυο τρεις επισημάνσεις που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.     

Στην αρχή και στο τέλος 

Ο ΠΑΟ  είχε να κερδίσει στην Τρίπολη από το 2017: λένε και σωστά ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε το πιο μεγάλο rotation που έχει κάνει μέχρι τώρα στην σεζόν κυρίως και με το μυαλό στο ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ: άλλαξε σε σχέση με το ματς με την ΑΕΚ εννέα παίκτες – ακόμα και τερματοφύλακα, αφού στη θέση του Μπρινιόλι αγωνίστηκε ο Λοντίγκιν, ενώ από αυτούς που ξεκίνησαν με την ΑΕΚ έπαιξαν στο αρχικό σχήμα μόνο ο Τζούρισιτς και ο Κότσιρας. Ο ΠΑΟ δεν ήταν θεαματικός αλλά είχε φρεσκάδα. Στο 5’ ο Αράο με το στήθος, μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπλαντένοβιτς έκανε το 0-1, στο 32’ ο Βερμπιτς το 1-2 μετά από καταπληκτική προσπάθεια και σέντρα του Παλάσιος και στο 45΄ ο Σποράρ αστόχησε σε πέναλτι για να τελειώσει το ματς ήδη από το ημίχρονο. Ο ΠΑΟ δεν ήταν καταιγιστικός αλλά αρκετά συγκεντρωμένος μόνο που στην επανάληψη άρχισε να γίνεται φλύαρος. Ο Ράσταβατς έβαλε εξ αρχής τον Καλτσά στη θέση του Σίτο.  Η έμπνευση του ίσως  ήταν η μόνη που αποδείχτηκε επιτυχημένη: ο Καλτσάς ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1 και πέτυχε κι ένα δεύτερο γκολ στην επανάληψη που ακυρώθηκε από το VAR για χέρι.

https://www.sport24.gr/img/3375/10189400/894000/we1200/1200/ioannidis.jpg

Η φάση ανησύχησε τον Γιοβάνοβιτς που πέρασε στο ματς τον φορμαρισμένο Ιωαννίδη που τελείωσε το ματς με δυο γκολ: το πρώτο το πέτυχε στο 81΄με το δεύτερο πέναλτι που ο ΠΑΟ κέρδισε στο ματς και το δεύτερο λίγα λεπτά αργότερα με ένα καταπληκτικό πλασέ από 25 μέτρα με το οποίο νίκησε τον εκτός εστίας Παπαδόπουλο. Ο Γιοβάνοβιτς έχει κάμποσα να κρατήσει από τη νίκη πέρα από τρεις βαθμούς που πέρυσι πχ δεν είχε πάρει. Πρώτα από όλα την καλή εμφάνιση του Αράο, που φυσικά δεν αγωνίζεται όπως ο Ρούμπεν Πέρεθ αλλά μπορεί να είναι χρήσιμος, και στη συνέχεια τις εμφανίσεις του Παλάσιος και του Βέρμπιτς που του βάζουν δύσκολα ενόψει του ματς με τον ΠΑΟΚ. Πρόβλημα ο δεύτερος τραυματισμός στόπερ σε λίγες μέρες: ο Πάλμερ Μπράουν δεν έπαθε τη ζημιά που Μάγκνουσον αλλά θα λείψει σε μια στιγμή συνεχόμενων ματς και οι Γεντβάι και Σένκεφελντ που έχουν απομείνει φέτος έχουν ταλαιπωρηθεί κι αυτοί.    

Οι αλλαγές και το θρίλερ  

Και η ΑΕΚ είχε αλλαγές, έχει πάντα. Κι ο Αλμέιδα έκανε συνολικά εννιά αφήνοντας μάλιστα τους Πινέδα και ο Λιβάι Γκαρσία εκτός αποστολής. Το σημαντικό για τον προπονητή της ΑΕΚ είναι να αγωνίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτοί που θα βρεθούν στο γήπεδο: στους απόντες δεν στέκεται ποτέ.

Η ΑΕΚ είχε ένα καλό πρώτο ημίχρονο: ο Αραούχο είχε σουτ στο δοκάρι, όλοι έπαιξαν για τον Πόνσε, ο Αμραμπατ άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 22’ και είναι χαρακτηριστικό της πίεσης που η ΑΕΚ άσκησε ότι είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου! Αλλά η ΑΕΚ παρόλα αυτά δεν τελείωσε το ματς με ένα δεύτερο γκολ απέναντι σε ένα Ατρόμητο παθητικό και φοβισμένο μέχρι τουλάχιστον το 65΄. Κι όταν ο κόουτς Κόουλμαν άλλαξε όλους τους μεσοεπιθετικούς και τους επιθετικούς του περνώντας στο ματς τον Καμαρά αντί του Κούντε, τον Έντερ αντί του Κούεν, τον Φριντζόνσον αντί του Γιουμπιτάνα, τον Βαλένσια αντί του Ρομπάιγ και τον Αντζέλσκι αντί του Βέργου, το ματς άλλαξε πολύ κυρίως γιατί άρχισαν να φαίνονται οι αδυναμίες της άμυνας της ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα ήθελε να κρατήσει πάλι μπάλα η ΑΕΚ κι έκανε τέσσερις αλλαγές μαζεμένες ρίχνοντας στο ματς τους Ελίασον, Ζίνι, Γκατσίνοβιτς και Τζούμπερ, αλλά το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν στα μετόπισθεν – η αλήθεια είναι ότι και η ιδέα να παίξει ο Ζίνι σέντερ φορ δεν ήταν η καλύτερη. Και κάπως έτσι προέκυψε θρίλερ.

https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.gr/28092023/68764911-785e-4e17-8c2c-c78d28e900d0.jpg?operations=fit(960:)

Ο Ατρόμητος που κράτησε πιο πολύ τη μπάλα βρήκε ένα γκολ με τον Έρλινγκμαρκ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ στο 83’ και πήρε ένα περιπετειώδες πέναλτι με το οποίο ο Αντζέλσκι ισοφάρισε στο 87’ κερδίζοντας και την αποβολή του Σίντιμπε σε μια φάση που πάλι εκτέθηκε η άμυνα ζώνης της ΑΕΚ. Αλλά η ΑΕΚ όπως στο βόλο παρότι τελείωσε με 10 παίκτες έφτασε στη νίκη γιατί πήρε κι αυτή πέναλτι στο  93’ όταν ο Έρλινγκμαρκ κλώτσησε τον Μάνταλο κι ο Γκατσίνοβιτς με εκτέλεση αλα Πανένκα έκανε το 2-1. Πριν το ματς τελειώσει χρειάστηκε μια σωτήρια επέμβαση του Χατζισαφί κι ένα μάλλον κωμικό σφύριγμα του διαιτητή Παπαδόπουλου που αποφάσισε τη λήξη του ματς ενώ έχει γίνει ένα σκληρό φάουλ σε παίκτη του Ατρομήτου στο ύψος της περιοχής της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ κέρδισε αλλά έχει φέτος εμφανώς ένα πρόβλημα που δεν αφορά την άμυνα ή την επίθεσή της, αλλά την προσέγγισή της στα ματς: η ΑΕΚ είναι μπλαζέ με τους μικρότερους. Ποδόσφαιρο έντασης, πρωτοβουλίας και ρίσκου αν δεν σέβεσαι τον αντίπαλο είναι δύσκολο να παίξεις χωρίς απώλειες. Η ΑΕΚ στα ματς με τον Πανσερραϊκό, το Βόλο και τον Ατρόμητο άφησε στην άκρη αυτό που είναι το πιο δικό της χαρακτηριστικό, δηλαδή τη μαχητικότητα της. Αν δεν το πλήρωσε στο Βόλο και χθες είναι γιατί οι αντίπαλοί της σταμάτησαν να παίζουν ποδόσφαιρο στο τέλος των παιγνιδιών και κοιτούσαν το χρονόμετρο και τους διαιτητές. Ηταν περισσότερο τυχερή από ικανή στα μάτια μου. Από την άλλη έχω την βεβαιότητα ότι με τον Αγιαξ πχ (πιθανότατα και με τον επικίνδυνο στην έδρα του ΟΦΗ) θα κάνει σπουδαία ματς.

Πρωτάθλημα χωρίς αρχιδιαιτητή  

Δεν θέλω να αποφύγω να πω κάτι για την διαιτησία, αλλά δεν θα σας πω για φάσεις κι αποφάσεις που ποτέ για μένα δεν ήταν το πρόβλημα. Θέλω απλά να θυμίσω ότι έχουμε ένα πρωτάθλημα χωρίς αρχιδιαιτητή, με τον προηγούμενο να έχει παραιτηθεί καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του – γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου που όμως δεν συγκίνησε κανένα από όσους θα έπρεπε να εγγυόνται την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Η διαιτησία είναι ένα πράγμα, η αίσθηση ότι φέτος όλοι οι μεγάλοι πρέπει συνέχεια να κερδίζοιυν είναι κάτι άλλο: για μένα περισσότερο νοσηρό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον διαιτητές όπως ο Ευαγγέλου και ο Παπαδόπουλος (που έχουν κάνει μεγάλες διαδρομές και ξέρουν τους κίνδυνους τους) νοιάζονται απλά για την επιβίωσή τους, γνωρίζοντας πως δεν πρέπει να στεναχωρήσουν όποιους μπορεί να κάνουν μεγάλη φασαρία ή όποιους έχουν τον τρόπο να τους στείλουν σπίτι. Ολο περιπλέκεται πιο πολύ από το γεγονός ότι οι ομάδες από την πέμπτη θέση και κάτω είναι εμφανώς χειρότερες φέτος, οπότε κάθε στραβοπάτημα υποψήφιου πρωταθλητή στοιχίζει πολύ. Ο Ατρόμητος στάθηκε αδύνατο να κρατήσει μια ισοπαλία με παίκτη παραπάνω στην οποία έφτασε στο 87΄. Ο Αστέρας αντιμετωπίζοντας ένας ΠΑΟ με εννέα αλλαγές κράτησε το μηδέν πέντε λεπτά! Αποτυχίες με τέτοιες ομάδες απαγορεύονται κι αυτό στρεσάρει τους διαιτητές περισσότερο. Βλέπουν φυσικά την απόλυτη έλλειψη μιας κάποιας θεσμικής αρχής και την αδυναμία όλων να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Θα δούμε πολλά και χειρότερα.           

Ο Πανσερραϊκός ήρθε για να μείνει

Τουλάχιστον τα ματς μεταξύ των μικρότερων είναι πιο θεαματικά από άλλες χρονιές. Χθες ο Πανσερραϊκός πήρε μεγάλη νίκη επικρατώντας 3-2 του ΠΑΣ Γιάννινα σ' ένα σπουδαίο παιχνίδι στις Σέρρες. Ηρωας για τους γηπεδούχους ο Άλεκσιτς που με γκολ στο 90' έδωσε τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία που ήταν καλύτερη, προηγήθηκε με 2-1 κι έχασε και πέναλτι με τον Πηλέα. Ο Πανσερραϊκός με αυτή την δεύτερη σερί νίκη του φωνάζει πως ήρθε για να μείνει. Για τον ΠΑΣ που δυσκολεύεται στην άμυνα οι περιπέτειες αρχίζουν από νωρίς. Εχει μπροστά του το ματς με τον Ολυμπιακό που κι αυτός δεν μπορεί να χάσει βαθμούς. Μεγάλο μπλέξιμο…