Χίλιες μέρες έξω

Χίλιες μέρες έξω


«Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή της ζωής μου», έγραψε χθες ο Νεϊμάρ στους 215 εκατομμύρια followers του στο Instagram. Με μια φράση έκανε γνωστό τον πόνο του σε ένα γιγάντιο πλήθος προσωπικών οπαδών που εξακολουθούν να τον αγαπάνε. Στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο, το στάδιο όπου πιθανότατα θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 – απόφαση που αποτελεί φόρο τιμής στο γεγονός ότι σε αυτό το γήπεδο ξεκίνησε η ιστορία του μουντιάλ ένα αιώνα νωρίτερα – ο Βραζιλιάνος έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό του γόνατο. Ειρωνεία της μοίρας πραγματική, αφού το πόδι που πάντα τον έκανε να υποφέρει, ήταν το δεξί. Για την ακρίβεια το γόνατο και ο αστράγαλός του.

Ο Νεϊμάρ έπεσε κάτω χτυπημένος από τη μοίρα για πολλοστή φορά. Η ερώτηση είναι τι γίνεται τώρα. Ο Νεϊμάρ δεν είναι το χαρισματικό παιδί που αποχώρησε στο φορείο στο μουντιάλ του 2014. Θα κλείσει τα 32 τον Φεβρουάριο. Που θα γιορτάσει άραγε τα γενέθλια του; Στη Τζέντα ίσως, την έδρα της Αλ Χιλάλ που ξόδεψε παράλογα χρηματικά ποσά για να του δώσει τη δυνατότητα να αποδράσει από  το Παρίσι, όπου είχε κηρυχθεί από καιρό persona non grata; Ή στη Βραζιλία, γιορτάζοντας τα γενέθλια της αδερφής του, που δεν ήθελε ποτέ να τον χάσει κι έκλαιγε σε απευθείας μετάδοση της βραζιλιάνικης τηλεόρασης όταν αυτός έφυγε για την Ευρώπη; Μικρή σημασία έχει: το βέβαιο είναι ότι ο Βραζιλιάνος δεν θα τα γιορτάσει παίζοντας ποδόσφαιρο.

https://www.overfm.gr/wp-content/uploads/2022/11/%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%81-1-820x490.jpg

Χίλες μέρες έξω

Στη Βραζιλία τα ΜΜΕ τονίζουν ότι η Αλ Χιλάλ δικαιούται μεγάλη αποζημίωση από τη FIFA, δεδομένου ότι ο Νεϊμάρ τραυματίστηκε σοβαρά ενώ βρισκόταν στην εθνική ομάδα. Για ανάλογες περιπτώσεις, ο κανονισμός που θεσπίστηκε στη Ζυρίχη προβλέπει ημερήσια αποζημίωση 20.548 ευρώ για τον σύλλογο που χάνει τον ποδοσφαιριστή. Θα δούμε αρχικά τι θα αποφασίσουν οι γιατροί και μετά αν θα χρειαστούν και δικηγόροι. Και θα δούμε τι θα αποφασίσει η Αλ Χιλάλ: οι Βραζιλιάνοι δεν αποκλείουν οι Αραβες να προσπαθήσουν να κόψουν το συμβόλαιο του Νεϊμάρ για να αποκτήσουν άλλο ένα αστέρι ήδη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Αλλά κάτι μου λέει πως όλα αυτά ελάχιστα απασχολούν τον Νεϊμάρ. Το μέλλον του Βραζιλιάνου  είναι γεμάτο αβεβαιότητες, έτσι όπως το παρελθόν του είναι γεμάτο τραυματισμούς. Η εφημερίδα Marca της Μαδρίτης υπολόγιζε στο χθεσινό της φύλλο ότι ο Νεϊμάρ έχει υποστεί 16 τραυματισμούς τις τελευταίες επτά σεζόν που τον έχουν κοστίσει απουσίες από προπονήσεις και επίσημα ματς για συνολικά 640 ημέρες. Στην As, το alter ego της Μarca στη Μαδρίτη, προσθέτοντας και αρκετά καλοκαίρια που δεν έκανε προετοιμασία καθώς και τις μέρες που αντιμετώπισε τραυματισμούς πριν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, υπολόγισαν σε 1000 τις ημέρες που αυτός έλειψε και συνολικά 200 τους ​​χαμένους αγώνες του. Και προσοχή: σε αυτά τα ήδη εντυπωσιακά στοιχεία θα προστεθούν κι αυτές που προέκυψαν μετά τον τωρινό του τραυματισμό.

Η λάθος απόφαση

Υπάρχει ένα δεδομένο στην ιστορία του Νεϊμάρ: το πραγματικό ορόσημο της καριέρας του είναι η φυγή του από την Μπαρτσελόνα. Μετά τον περίφημο αποχαιρετισμό του στη Βαρκελώνη για να γίνει ο απόλυτος ηγέτης της Παρί η καριέρα του αρχικά πήρε τα κάτω της και στη συνέχεια σχεδόν διαλύθηκε. Ο Νεϊμάρ ανανέωσε με τη Μπάρτσα τον Οκτώβριο του 2016 και την αποχαιρέτησε το καλοκαίρι του 2017, με την PSG να καταθέτει στα ταμεία του καταλανικού συλλόγου τα 222 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπε η ρήτρα αποχώρησης, ποσό που εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ αγοράς ποδοσφαιριστή. Σε τέσσερις σεζόν στην Μπάρτσα, ο Νεϊμάρ έχασε 34 αγώνες, ένα για κάθε 9 περίπου που ήταν διαθέσιμος. Στα έξι χρόνια στο Παρίσι έχασε 137 αγώνες! Στις δύο τελευταίες σεζόν του στη Μπάρτσα ο Νεϊμάρ, μόνο στη La Liga,  έπαιξε 30 και 34 παιχνίδια από τα 38 διαθέσιμα. Με τη φανέλα της Παρί τα πιο πολλά που έπαιξε για τογαλλικό πρωτάθλημα ε μια σεζόν ήταν 22, και για δύο χρόνια έφτασε μετα κόπων και βασάνων στα 15. Με την Αλ Χιλάλ, για την οποία υπέγραψε όντως τραυματίας, έπαιξε στα 5 από τα 12 ματς που η ομάδα έχει δώσει, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ, στο Τσάμπιονς λιγκ της Ασίας.

https://www.fosonline.gr/media/news/2020/12/14/120317/main/neymar.jpg

Η μοιραία σεζόν του παραμένει αυτή που εξελίχτηκε μεταξύ 2017 και 2018. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2018 ο Νεϊμάρ έσπασε το πολύ ευαίσθητο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού. Η ανάρρωση υπήεξε πολύ δύσκολη. Έμεινε έξω 100 ημέρες και φόρτσαρε να γυρίσει για να αγωνιστεί στο μουντιάλ της Ρωσίας. Το μόνο που κέρδισε ήταν μια υποτροπή: πολέμησε να αποφύγει την επέμβαση για μήνες, αλλά την έκανε τελικά στις 23 Ιανουαρίου του 2019. Στη συνέχεια, στις 6 Ιουνίου σε ένα ματς της εθνικής ομάδας υπέστη κάταγμα στον αστράγαλο. Πάντα σε αυτόν του δεξιού του ποδιού. Παρόλα αυτά η επόμενη σεζόν του ήταν η καλύτερή του στο Παρίσι με μόλις 45 μέρες απουσιών λόγω μυϊκών προβλημάτων κι ένα τελικό του Τσάμπιονς λιγκ τον οποίο η Παρί έχασε αυγουστιάτικα από την Μπάγερν Μονάχου. Από εκεί κι έπειτα για τον Νεϊμάρ υπήρξαν άλλα δύο χρόνια επιβάρυνσης και μυϊκών προβλημάτων. Πέρυσι ήρθε ο χειρότερος από τους τραυματισμούς του: στις 19 Φεβρουαρίου υπέστη συνδεσμική καταστροφή του επιβαρημένου δεξιού του αστράγαλου. Επέμβαση και σχεδόν έξι μήνες απουσίας.

Απελευθέρωση και πίστη

Τον αδικούμε σταθερά στις κρίσεις μας τον Νεϊμάρ γιατί ξεχνάμε πόσο άτυχος έχει υπάρξει: ίσως να είναι κι ο πιο άτυχος όλων των εποχών. Οι τραυματισμοί ενός παίκτη αρχικά δημιουργούν για αυτόν συμπάθεια, σταδιακά όμως, αν τα προβλήματα του συνεχίζονται όλοι χάνουν την υπομονή μαζί του. Στην Παρί δεν τον άντεχαν άλλο, και γιατί ο O’ Ney κέρδιζε 34 εκατομμύρια ευρώ καθαρά τη σεζόν, και γιατί εκτός γηπέδου ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν πάντα άψογη: αναρωτιέμαι πώς να είναι όταν οι τραυματισμοί κουρελιάζουν και τα νεύρα σου. Φαινόταν αδύνατο να βρεθεί αγοραστής του μέχρι που εμφανίστηκαν οι Σαουδάραβες. Ο Νεϊμάρ υπέγραψε το τεράστιο συμβόλαιό του τραυματίας. Οι Σαουδάραβες τον περίμεναν, τον καλωσόρισαν, χάρηκαν με την κλήση του στην Εθνική Βραζιλίας, αλλά δεν ξέρω αν θα τον δουν και ποτέ να παίζει. Χθες στο Instagram έκανε ένα είδος προσευχής: «Στην καρδιά του ο άνθρωπος χαράζει το δικό του μονοπάτι, αλλά ο Κύριος ορίζει τα βήματά του. Ο Θεός τα ξέρει όλα, όλη την την δόξα σε Σένα, Θεέ μου. Έχω πίστη» έγραψε. Θα του χρειαστεί πίστη ατελείωτη. Εκτός από αυτή δεν βλέπω τι μπορεί πια να τον βοηθήσει.