Το χρυσωρυχείο μιας Βασίλισσας

Το χρυσωρυχείο μιας Βασίλισσας


Η Ρεάλ Μαδρίτης ολοκλήρωσε την δουλειά στο Λονδίνο με μια ακόμα άνετη νίκη απέναντι στην Τσέλσι και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές στη νίκη της ήταν οι δυο χαρισματικοί Βραζιλιάνοι εξτρέμ, ο Βινίσιους και ο σκόρερ Ροντρίγκο – φυσικά στους καλύτερους της βραδιάς συμπεριλαμβάνεται κι ο Μόντριτς, οι άλλοι έκαναν λίγο ως πολύ καλά την δουλειά τους. Η πρόκριση αυτή μου δίνει την ευκαιρία να επισημάνω κάτι που ήθελα καιρό: το πώς οι διακρίσεις στο Τσάμπιονς λιγκ και κυρίως ο περσινός θρίαμβος έσωσαν οικονομικά την Βασίλισσα σταματώντας την πορεία προς την οικονομική της κατάρρευση που ήταν ο λόγος που περιόρισαν τα τελευταία χρόνια τις μεταγραφές τους στο απολύτως απαραίτητο. Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα οικονομικά τους: όποιος βρίσκεις τις σχετικές αναφορές βαρετές, ας διαβάσει κάτι άλλο.  

Με κέρδη το πρώτο εξάμηνο

Μετά από μια περίοδο σοβαρής κρίσης, οι Μαδριλένοι έκλεισαν το πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν αισιόδοξα: υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που τους κάνουν να πιστεύουν πως παρά την επικείμενη απώλεια του πρωταθλήματος, χάρη στο Τσάμπιονς λιγκ η χρονιά μπορεί να στεφθεί με μια σπάνια οικονομική επιτυχία. Θα είναι η πρώτη τέτοια μετά την φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Που ήταν για χρόνια η σταθερότερη πηγή εμπορικών εσόδων της Ρεάλ Μαδρίτης.  

Φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης πετάει, τουλάχιστον οικονομικά. Η ισπανική ιστοσελίδα «2Playbook», εξειδικευμένη στα οικονομικά των ποδοσφαιρικών ομάδων (κι όχι μόνο), ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της Ρεάλ για το πρώτο μισό αυτής της σεζόν καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όλα δείχνουν πως το 2022-23 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά καθώς τα νούμερα είναι πολύ θετικά. Ξεκινώντας από το δείκτη εσόδων – εξόδων: με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων να παρουσιάζουν ισολογισμούς στο κόκκινο, η Ρεαλ Μαδρίτης αποτελεί εξαίρεση. Εκλεισε το εξάμηνο με κέρδη 43,9 εκατ. ευρώ.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/03/CARLO_ANCELOTTI_REUTERS-scaled.jpg

Μείωση του μπάτζετ

Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, η Ρεάλ Μαδρίτης συγκέντρωσε 400,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση εσόδων κατά 11,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.  Τεράστια είναι τα κέρδη από πωλήσεις παικτών που φτάνουν τα 80,5 εκατομμύρια, χρήματα που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την πώληση του Καζεμίρο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλά είναι εντυπωσιακά και τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο από τις νέες εμπορικές συμφωνίες με την Sixth Street και τις Legends, τις δυο αμερικανικές εταιρείες που διαχειρίζονται την φίρμα Ρεάλ Μαδρίτης κι έχουν τον σχεδιασμό της εμπορικής δυναμικής του συλλόγου: αυτές είναι που ανέβασαν τα συγκεκριμένα  έσοδα στα 94.7 εκατομμύρια ευρώ πετυχαίνοντας μια αύξηση της τάξης του 64,3% σε σχέση με πέρυσι.

Η άλλη θεμελιώδης διαφορά με πέρυσι είναι η μείωση του συνολικού μπάτζετ λειτουργίας του οργανισμού Ρεάλ Μαδρίτης κατά 8%. Το σύνολο των μισθών και του κόστους αποσβέσεων μεταγραφών έχει διαμορφωθεί πλέον στα 252,7 εκατ. ευρώ – προσοχή αναφέρομαι στο κόστος της Ρεαλ συνολικά κι όχι της ανδρικής ποδοσφαιρικής της ομάδας. Το κόστος της ομάδας του Αντσελότι στο πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 184,8 εκατ. Το ποσό είναι κατά 6,5% μικρότερο σε σχέση με πέρυσι, μολονότι οι ποδοσφαιριστές εισέπραξαν μεγάλα πριμ και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς λιγκ. Ενώ το κόστος της γυναικείας ομάδας διπλασιάστηκε από 1,3 σε 2,4 εκατ, μειώθηκε και το κόστος της ομάδας μπάσκετ σε 15,3 από 16,2 εκατ που ήταν πέρυσι. Μιλάμε πάντα για κόστος εξαμήνου.  

Μπερναμπέου και περιοδείες

Τα έσοδα από το γήπεδο αυξήθηκαν κατά 15,9% σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό βοήθησε η μερική αύξηση της χωρητικότητας του Μπερναμπέου ( που είναι πάντα μειωμένη λόγω των εργασιών που γίνονται εντός του σταδίου και θα διαρκέσουν όλο το 2023). Όπως και να έχει η ομάδα του Αντσελότι έχει φέρει στα ταμεία εισπράξεις από το γήπεδο για τα ματς του πρωταθλήματος που ανέρχονται σε 17,3 εκατομμύρια από 13 εκατ που ήταν πέρυσι. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν έξτρα χρήματα που προέρχονται από τα ματς του Τσάμπιονς λιγκ που είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού για την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ ο κόσμος της είναι υποχρεωμένος να πληρώνει κάτι παραπάνω.

https://www.newsbeast.gr/image/s870x/webp/file/files/1/2023/04/AP23102710844520-1.jpg

Φυσικά η Ρεάλ Μαδρίτης δεν περιμένει ούτε τα έσοδα από την τηλεόραση, ούτε τα έσοδα από το γήπεδο για να ζήσει. Η επιστροφή των καλοκαιρινών περιοδειών πχ έφερε πολλά χρήματα στα ταμεία διότι όλη η γη ήταν διατεθειμένη να πληρώσει πέρυσι για να δει την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μόνο για την περιοδεία της στις ΗΠΑ, που πρόβλεπε κι ένα φιλικό ματς με την Μπαρτσελόνα στο Λας Βέγκας (που έχασε με 1-0), η Ρεάλ εισέπραξε 12 εκατ ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν τα έσοδα της από συμμετοχή σε φιλικά ματς ήταν 393.000 ευρώ! Στον ταμεία της μπήκαν και 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και 1,8 για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων. Τα χρήματα που έφερε η περσινή κατάκτηση του Τσάμπιονς λιγκ υπολογίζονται στην προηγούμενη χρήση. Και ήταν πάνω από 100 εκατ ευρώ.  

Όσον αφορά το merchandising, η αύξηση που καταγράφηκε έφτασε το 17,6%, και τα συνολικά έσοδα τα 158,9 εκατ. Εδώ υπήρξε ένας τριπλασιασμός εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων με το σήμα Ρεάλ στο λιανικό εμπόριο. Μόνο το νέο το κατάστημα στο Μπερναμπέου έφερε έσοδα της τάξης των 23 εκατ ευρώ(!) ενώ πολύ καλά πάει και το νέο τουριστικό γραφείο της Βασίλισσας που έχει συσταθεί με στόχο να προσελκύσει ποδοσφαιρόφιλους από όλο τον κόσμο για τα εντός έδρας ματς της. Το Bernabeu Tour, όπως είναι το όνομά του, είναι τρία χρόνια ενεργό και θα μεγαλώσει την δραστηριότητα του μετά την ολοκλήρωση των τα έργων που γίνονται στην ιστορική έδρα της Ρεάλ.

Κάτασπρος Αη Βασίλης

Η μείωση των χρεών έφτασε το 12,5% στο πρώτο εξάμηνο με το συνολικό χρέος της Ρεάλ να υπολογίζεται πλέον στα 134 εκατ ευρώ, στα οποία όμως πρέπει να προσθέσουμε τα 300 εκατ. που χρειάστηκε για τη χρηματοδότηση των έργων στο Μπερναμπέου. Το σχετικό δάνειο λήγει το 2049, και το πήρε η Bernabeu Stadium, η θυγατρική της Βασίλισσας, με μέσο σταθερό επιτόκιο 2,23%. Δεν ανακαινίζεται μόνο το γήπεδο, αλλά η περιοχή γύρω από αυτό συνολικά - με σκοπό να δημιουργηθεί στην ευρύτερη ζώνη ένας ζωντανός εμπορικός οργανισμός διασκέδασης με καταστήματα που θα λειτουργούν όλο το χρόνο. Σήμερα το Μπερναμπέου έχει ζωή για περίπου σαράντα νύχτες – όταν δηλαδή η Ρεάλ αγωνίζεται εντός έδρας. Με την ολοκλήρωση των  εγκαταστάσεων η περιοχή θα γίνει προορισμός για περισσότερες από 300 ημέρες και νύχτες το χρόνο (!),  γεγονός που θα προκαλέσει την εκτίναξη στα ύψη των εσόδων της Βασίλισσας. Το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν τα έργα στο (νέο) Μπερναμπέου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και έχει κυκλοφορήσει πως ως πρώτη ημερομηνία εγκαινίων η 23η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. «Θα είναι υπέροχα τα επόμενα Χριστούγεννα» λένε ήδη στη Μαδρίτη. Και περιμένουν από τώρα να επισκεφτεί την πόλη ένας Αγιος Βασίλης κατάλευκος. Για να φωτογραφηθεί με το Τσάμπιονς λιγκ που η Ρεάλ ξέρει να κερδίζει και να αξιοποιεί εμπορικά.