Το χαμένο νόημα

Το χαμένο νόημα


Η Γουλβς κατέθεσε χθες αίτημα για αναβολή του παιγνιδιού της με τον Ολυμπιακό. Δεν νομίζω ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό. Για την UEFΑ όποιο ματς μπορεί να γίνεται έστω και χωρίς θεατές πρέπει να γίνεται: αυτή ήταν μέχρι προχθές η γραμμή και δεν ξέρω αν θα αλλάξει. Κάποιοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου – και σημαντικοί – με αυτή τη λογική διαφωνούν.

Το μεγάλο δίλλημα 

Τις ιδέες του τεχνικού της Γουλβς Νούνο Εσπίριτο Σάντο γενικά δεν τις γνωρίζω. Ομολογώ όμως ότι όσα είπε χθες με προβλημάτισαν. Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του ποδοσφαίρου, μετά την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, ο άνθρωπος είπε ότι θα ήταν καλύτερα το ματς της ομάδας του με τον Ολυμπιακό για τη φάση των "16" του Γιουρόπα λιγκ να αναβληθεί: το είπε δυο μέρες πριν την διεξαγωγή του σημαντικού για την ομάδα του αγώνα.

 

«Eάν πρέπει να πάμε στην Ελλάδα για το ματς με τον Ολυμπιακό, θα πάμε. Αλλά δεν συμφωνούμε, δεν είμαστε χαρούμενοι με αυτό. Δεν συμφωνώ με το να παίζουμε ποδόσφαιρο κεκλεισμένων των θυρών. Το βασικό νόημα του ποδοσφαίρου είναι να ψυχαγωγεί. Εάν οι φίλαθλοι δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο, ποιο το νόημα; Όλο αυτό που συμβαίνει είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο. Δεν έχει νόημα να παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών. Προσποιούμαστε πως ζούμε μια φυσιολογική ζωή, ενώ τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά» είπε ο Πορτογάλος και συνέχισε. «Γιατί δεν σταματάμε το ποδόσφαιρο; Τι νόημα έχει να δίνουμε ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών; Έτσι στέλνουμε το μήνυμα ότι όλα είναι εντάξει και μπορούμε να έχουμε επαφές με άλλους ανθρώπους, ενώ ο κόσμος δεν έχει πια αυτό το δικαίωμα», τόνισε μιλώντας στο "Sky Sports" και πρόσθεσε: «Νομίζω πως ώρα είναι να σκεφτούμε αν υπάρχει άλλη επιλογή. Μπορούμε και να σταματήσουμε αφού δεν έχει παιχτεί ακόμη κανένα παιχνίδι στο Γιουράπα λιγκ. Η επιδημία είναι κάτι που εξελίσσεται. Θα έχουμε σύντομα και στην Πρέμιερ Λιγκ προβλήματα. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο παιχνίδι χωρίς θεατές, αλλά όλες οι χώρες υποφέρουν από αυτή την κατάσταση. Ας προβληματιστούμε για αυτό».

Το ίδιο είπε και ο Πεπ

Η δήλωσή του έμοιαζε αρχικά μια μεμονωμένη κραυγή διαμαρτυρίας. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο υπερθεμάτισε ο Πεπ Γκουαρντιόλα που προετοιμάζει την Μάντσεστερ Σίτυ να αγωνιστεί με την Ρεάλ Μαδρίτης. «Δεν λειτουργεί το ποδόσφαιρο χωρίς θεατές. Εάν ο κόσμος δεν μπορεί να έρθει, δεν υπάρχει νόημα. Θα ακολουθήσουμε τις εντολές, αλλά δεν θα ήθελα να παίξουμε χωρίς κόσμο. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να προπονήσω ομάδα σε γήπεδο χωρίς θεατές, ήταν όταν ήμουν μικρό αγόρι στο σχολείο», δήλωσε ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως ο κορονοϊός θα προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της Πρέμιερ λιγκ είπε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί. «Άρχισε στην Ιταλία με τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς κόσμο και έχει ήδη συμβεί και στην Ισπανία. Νομίζω πως θα συμβεί και στην Αγγλία. Εάν η UEFA πει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε χωρίς θεατές, θα το κάνουμε. Εάν χρειαστεί να παίζουμε για πολύ καιρό όμως χωρίς θεατές το πράγμα θα πάψει να έχει νόημα. Φυσικά η υγεία είναι το σημαντικότερο πράγμα» τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα φτάσει σύντομα η μέρα που θα έρθουν σιγά σιγά τα πράγματα στη θέση τους».

Αβαντάζ που δεν έχει νόημα

Ο προπονητής της Γουλβς προπονεί μια ομάδα που στη λογική τη δική μας θα έχει αβαντάζ, αν βρει τον Ολυμπιακό χωρίς τον κόσμο του στο Καραϊσκάκη. Ο Πεπ θα μπορούσε να μην πει το παραμικρό αφού οι Αγγλοι συνεχίζουν να αγωνίζονται με κόσμο, η Σίτυ έχει σχεδόν αποκλείσει την Ρεάλ και αν οι υπόλοιποι παίζουν σε άδεια γήπεδα οι πιθανότητες της να κερδίσει το τρόπαιο που ονειρεύεται μεγαλώνουν. Ωστόσο οι δυο προπονητές κατέθεσαν τον προβληματισμό τους γιατί αναμφίβολα αγαπούν το παιγνίδι: και ξέρουν πως παιγνίδια χωρίς θεατές δεν είναι κανονικά ματς κι επομένως δεν χρειάζεται και να γίνουν. 

Αντίλογος

Ο αντίλογος σε όσα δηλώνουν οι δυο προπονητές έχει κι αυτός τη βαρύτητα του: η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να διαχειριστεί μια κρίση και χρειάζεται την επικοινωνιακή δύναμη του ποδοσφαίρου. Τα ματς χωρίς θεατές χρειάζονται για να στείλουν σε όλους το μήνυμα ότι η ζωή αλλάζει μεν, πλην όμως δεν σταματά. Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση τα ματς να γίνουν, μοιάζει να είναι πιο σημαντική από το πώς τα ματς θα γίνουν. Από την άλλη ο τρόπος που γίνονται αυτά τα παιγνίδια οδηγεί και τους ποδοσφαιριστές στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερο να μην γίνουν. Το ποδόσφαιρο δεν είναι διασκέδαση μόνο για τον θεατή - είναι και για τον ποδοσφαιριστή. Ένα, δυο, τρία ματς κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να τα δώσεις και να είναι και παιγνίδια γεμάτα γκολ όπως το χθεσινοβραδινό Βαλένθια – Αταλάντα. Αλλά αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η όρεξη των παικτών και ποια η κανονικότητα της διαδικασίας.

Οποιος είναι με τον Εσπίριτο Σάντος και τον Γκουανρτιόλα υπερασπίζεται την κανονικότητα του ποδοσφαίρου, την ανάγκη το σπορ να συνεχίσει να έχει μια συγκεκριμένη εικόνα και μια συγκεκριμένη λειτουργία: να είναι λαϊκή διασκέδαση και συγχρόνως σπουδαίο θέαμα πρώτα από όλα. Οποιος από την άλλη χρησιμοποιεί τα σπορ για επικοινωνιακά κυρίως μηνύματα μοιάζει να ποντάρει στην ανθεκτικότητα και τη δύναμή τους: αν τα ματς αναβληθούν εντελώς η ζωή δεν θα είναι η ίδια. Η αναβολή διεξαγωγής όλων των αγώνων θα είναι το χειρότερο από τα σημάδια ότι ζούμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο να «προσποιούμαστε πως ζούμε μια φυσιολογική ζωή, ενώ τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά» όπως είπε ο Εσπίριτο Σάντο και στο να παραδεχτούμε ότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό με όποια καταστροφική συνέπεια μπορεί να φέρει ο πανικός μιας τέτοια παραδοχής.  Δύσκολο να πεις τι είναι καλύτερο, δύσκολο να πάρεις θέση. Ωστόσο μου μοιάζει να έχουν δίκιο οι προπονητές: ματς χωρίς θεατές είναι τιμωρία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως κανείς δεν φταίει για να τιμωρηθεί. Σε όποιον έχει πρόβλημα δείχνεις αλληλεγγύη. Και κανονικά δεν παίζεις.