Το τέλος του παραμυθιού

Το τέλος του παραμυθιού


Τελείωσε καλά καλά πριν αρχίσει το μεγαλύτερο μεταγραφικό σήριαλ του εφετινού καλοκαιριού, δηλαδή η μεταγραφή του Λίο Μέσι. Θα είχε πλάκα ένα τέτοιο καλοκαίρι σαν το εφετινό, στο οποίο το ευρωπαϊκό μεταγραφικό παζάρι δεν είναι σπουδαίο, να γινόταν η μεγαλύτερη μεταγραφή της πρόσφατης ιστορίας – να άλλαζε δηλαδή ομάδα ο  Μέσι. Αλλά επειδή η πραγματικότητα καμία σχέση δεν έχει με τις φαντασιώσεις, ο Μέσι θα συνεχίσει στη Μπαρτσελόνα. Ηταν αδύνατο να φύγει, γιατί κανείς δεν έχει τα χρήματα να τον πληρώσει.

Ο Μου έχει δίκιο

Αν είναι αλήθεια όσα γράφτηκαν περισσότερο και από προτάσεις, ο Μέσι και ο πατέρας του εισέπραξαν αρνήσεις. Προχθές ο Χαβιέ Ζανέτι είπε πως η Ιντερ δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για μια τέτοια μεταγραφή – ο Ζανέτι είναι αργεντινός και υποθέτω δεν ανήκει στους εχθρούς του Μέσι, ούτε θεωρεί πως ο συμπατριώτης του είναι «τελειωμένος». Χθες έκανε και δηλώσεις ο Μουρίνιο, που τόνισε πως μόνο μια ομάδα που δεν σέβεται το Financial Fair Play θα μπορούσε να τον αποκτήσει. Πολλοί είδαν στη δήλωση του Πορτογάλου ένα καρφί για τη Μάντσεστερ Σίτι. Εγώ πάλι λέω ότι αυτό που είπε ο Μου είναι μια απλή αλήθεια.  H UEFA υπήρξε φέτος ελαστική με την εφαρμογή του FFP. Tα έσοδα των ομάδων ήταν την σεζόν που μόλις τελείωσε μικρότερα, χωρίς αυτές να φταίνε κι αυτό η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία το λαμβάνει υπόψιν της στους ελέγχους. Αλλά αν σε μια τέτοια χρονιά κάποια ομάδα φόρτωνε τους ισολογισμούς της με το συμβόλαιο του Μέσι θα πήγαινε πραγματικά γυρεύοντας: γιατί το συμβόλαιο αυτό, με όσα ισχύουν, δεν αντέχεται.  

Δύο απίστευτα συμβόλαια

Πριν από τρία χρόνια τα περίφημα Football Leaks έβγαλαν στο φως το συμβόλαιο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα – για την ακρίβεια τα συμβόλαια, διότι έχει δυο. Το πρώτο αφορά την εργασιακή σχέση του με την Μπαρτσελόνα και το δεύτερο το δικαίωμα εκμετάλλευσης της εικόνας του παίκτη από την ομάδα. Και τα δυο εκπνέουν τον Ιούνιο του 2021, μολονότι θα μπορούσαν να σπάσουν νωρίτερα από όποιον πλήρωνε τις σχετικές ρήτρες. Εκτός από τον παίκτη τα υπογράφει και ο Χόρχε Μέσι, ο πατέρας του σούπερ σταρ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα ατζέντη του γιου του. Το καθαρό συνολικό ετήσιο εισόδημα από τα δύο συμβόλαια ανέρχεται σε 71.053.846 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα το 85% αφορά τις ετήσιες αποδοχές του και το 15% τα περίφημα δικαιώματα προβολής. Σε αυτό το ποσό, όμως, προστίθενται δύο μεγάλα μπόνους. Το πρώτο είναι το μπόνους υπογραφής της ανανέωσης των συμβολαίων και ανέρχεται σε 63.500.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι το μπόνους τίτλων που ο Μέσι θα εισπράξει αν ολοκληρωθεί η τετραετής παρουσία του στην ομάδα: σήμερα, χάρη στα τελευταία πρωταθλήματα και στα κύπελλα που κέρδισε με τον Ερνέστο Βαλβέρδε ο Μέσι έχει λαμβάνειν 30.000.000 ευρώ και θα τα εισπράξει μόνο εάν δεν αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα πριν από τη λήξη του συμβολαίου. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό που θα πάρει ολοκληρώνοντας την τετραετία ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια!

Ας πούμε ότι στη νέα του ομάδα ο Μέσι κάτι θα χάριζε και θα συμφωνούσε να πάρει μόνο 300 εκατ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποια ομάδα στον κόσμο μπορεί να δημιουργήσει πλεόνασμα 300 εκατ ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να τον εντάξει στις τάξεις της, και να πληρώσει και 100 (;) εκατομμύρια ευρώ στη Μπαρτσελόνα (τουλάχιστον);. Πως μάλιστα να τα κάνει όλα αυτά, ενώ την πρώτη χρονιά της συνεργασίας με τον παίκτη είναι δεδομένο ότι εξαιτίας του Covid 19 θα έχει μικρότερα έσοδα;

Θα πει κάποιος ότι η παρουσία του Μέσι θα δημιουργούσε σε οποιαδήποτε ομάδα μια νέα δυναμική εσόδων – η ομάδα θα πουλούσε φανέλες με το όνομά του, θα έπαιρνε πιο πολλά χρήματα προσεχώς από συμμετοχές σε καλοκαιρινά τουρνουά, θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τα τηλεοπτικά της κτλ. Είναι ωραίο να το λες, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί – κυρίως γιατί τα έσοδα των μεγάλων ομάδων από χορηγούς κτλ έχουν χτυπήσει ταβάνι και δεν γίνεται πρακτικά ν ανεβούν κι άλλο. Τα έσοδα της Παρί π.χ από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα πέρυσι έφτασαν τα 450 εκατ ευρώ – ποσό τρομακτικό για γαλλική ομάδα. Αλλά αν οι Γάλλοι έδιναν 400 εκατ για το Μέσι σε τέσσερα χρόνια θα πρεπε για να μην χρεοκοπήσουν να πουλήσουν πολλούς από τους υπόλοιπους. Και οι πιθανοί αγοραστές του Εμ Παπε και του Νεϊμάρ, γνωρίζοντας την ανάγκη της να πουλήσει θα έπρατταν αναλόγως. Κανείς δεν χαρίζει χρήματα.

Ο Πεπ πάνω απο όλα

Η μόνη ομάδα που ίσως μπορούσε να κάνει την τρέλα είναι η Μάντσεστερ Σιτυ που έχει παίκτες που θα έφευγαν για να δημιουργήσουν χώρο για το συμβόλαιο του Μέσι: όχι τυχαία είχε γίνει γνωστό ότι οι Αραβες είχαν διάθεση να δώσουν στην Μπαρτσελόνα δυο – τρεις ως αντάλλαγμα. Ο Μέσι το πάλεψε να πάει εκεί (και μόνο) αλλά δεν τα κατάφερε γιατί καθώς φαίνεται ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για μια τέτοιου είδους οικονομική υπέρβαση – τον συμβούλευσε δημόσια μάλιστα να μείνει στη Μπαρτσελόνα. Η πρόθεσή του παίκτη, αλλά και ο δισταγμός του προπονητή επιβεβαιώνουν δυο παρατηρήσεις που έχω κάνει και για τους δυο καιρό τώρα: έγινε φανερό πως ο μεν Μέσι δεν θέλει απλά να φύγει από τη Μπαρτσελόνα, αλλά θέλει να πάει σε μια ομάδα που να αγωνίζεται όπως η Μπαρτσελόνα των μεγάλων ημερών της, ο δε Πεπ δεν έχει κανένα σκοπό να συνεργαστεί με μια φίρμα που θα μίκρυνε τον κυριαρχικό του ρόλο στην Σίτυ.

Ο Μέσι θα μείνει στη Μπαρτσελόνα με βαριά καρδιά ίσως, αλλά και με ένα τεράστιο συμβόλαιο που εξακολουθεί να είναι εν ισχύ: η φυλακή του κοστίζει στην Μπάρτσα πάνω απο 71 εκατ ευρώ το χρόνο! Ο δε Πεπ θα συνεχίσει να προσπαθεί να κερδίσει το Τσάμπιονς λιγκ με μια ομάδα απολύτως δική του, χωρίς κανένα ποδοσφαιριστή που να μπορεί να θεωρηθεί μεγαλύτερος σταρ από τον προπονητή του. Τέλος του παραμυθιού.

Ο δεύτερος κύκλος

«Και του χρόνου;», θα πει κάποιος. Τι θα γίνει του χρόνου αν η Μπάρτσα δεν σουλουπωθεί εντυπωσιακά κι αν η Σίτυ δεν κερδίσει πάλι το Τσάμπιονς λιγκ; Με τις μεταγραφικές ιστορίες ισχύει ότι και με τις τηλεοπτικές σειρές. Ο δεύτερος κύκλος έχει γνωστούς πρωταγωνιστές, αλλά πρέπει σε κάτι να διαφέρει από τον πρώτο, αλλιώς κουράζει. Ο πρώτος κύκλος στο σήριαλ της μεταγραφής του Μέσι ολοκληρώθηκε πριν γίνει βαρετός. Με δεδομένο ότι του χρόνου ο παίκτης θα είναι ελεύθερος, ίσως ο δεύτερος να έχει μεγαλύτερο σασπένς. Υπομονή…