Το πιο δύσκολο μέχρι τώρα

Το πιο δύσκολο μέχρι τώρα


Ο Ολυμπιακός περιμένει απόψε στο ΣΕΦ την Φενερμπαχτσέ στο δεύτερο ραντεβού τους στα play off της Ευρωλίγκας. Ενώ ακόμα κρατούν τα μπράβο για την νίκη του με 79-68  στο πρώτο παιχνίδι, κάνω μερικές επισημάνσεις για το δεύτερο. Που θα είναι σαφώς πιο δύσκολο. Γιατί η Φενέρ είναι καλή ομάδα και οι δυο νίκες στη σειρά δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση για κανένα.  

Υπερωρίες και προσοχή 

Πέρα από τη νίκη κόντρα στη Φενέρ ο Ολυμπιακός έχει να κρατήσει λίγα, αλλά αρκετά σημαντικά από το πρώτο ματς. Όχι δεν πρόκειται να αναφερθώ στον Κάναν, διότι το τι μπορεί να κάνει ο Κάναν εξαρτάται από αυτόν και μόνο: μπορεί απόψε να ξαναβάλει έξι τρίποντα, μπορεί να βάλει δέκα, αλλά μπορεί και να μη βάλει κανένα - το βέβαιο είναι ότι θα τον προσέξουν οι παίκτες του Ιτούδη λίγο παραπάνω. Άλλα πράγματα θα ήταν καλό να κρατήσει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα από το ματς της Τετάρτης: αναφέρομαι σε όσα έχουν να κάνουν κυρίως με την ομαδική δουλειά.

 

Το πρώτο και σημαντικό είναι να κρατήσει την εξαιρετική άμυνα που έπαιξε κυρίως στους περιφερειακούς της ομάδας του Ιτούδη, τους οποίους στο δεύτερο ημίχρονο υποχρέωσε σε καμιά δεκαριά λάθη. Ο Ολυμπιακός άφησε τα σουτ και έκλεισε τους διάδρομος στο Νικ Καλάθη, αλλά αυτό το κάνει χρόνια. Επέτρεψε σχετικά λίγες προσπάθειες στον Γκούντουριτς: μόλις 6 – σχεδόν σε όλες αυτές ο Σέρβος ευστόχησε. Η ομάδα του Ιτούδη είδε το χώρο ελεύθερο μακριά από την ρακέτα, λόγω της προσοχής των περιφερεικών του Ολυμπιακού στους Γκούντουριτς και Ντόρσεϊ, και πήγε να τον εκμεταλλευτεί με τους Χάις Ντέιβις και Πιερ: και οι δυο σούταραν από μακριά και καλά. Ο Μπαρτζώκας ωστόσο είχε φανερά αποφασίσει πως αν η Φενέρ δεν πάρει πόντους από τους ψηλούς δεν κερδίζει, αν και εφόσον ο Ντόρσεϊ και ο Γκούντουριτς δεν κάνουν όργια. Ο Ολυμπιακός το κατάφερε να προστατέψει τη ρακέτα του, κυρίως χάρη στον Φαλ, που έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή του Μότλεϊ και του Τζεκίρι, παρόλο που ο πρώτος πέτυχε 15 ολόκληρους πόντους. Δεν είναι παράξενο: είναι ο πιο σταθερός σκόρερ της Φενέρ.

Οι απόντες από το προσκλητήριο  

Η άμυνα στην περιφέρεια έχει κόστος στην επίθεση: όποιος κυνηγά πολύ πίσω δεν έχει πάντα καθαρό μυαλό μπροστά. Οι υπερωρίες του Γουόκαπ και τον Παπανικολάου θα χρειαστούν κι απόψε, ειδικά αν εμφανιστεί στο γήπεδο ο Γουιλμπέκιν, παίκτης με 15 τουλάχιστον πόντους στα χέρια. Ο Ολυμπιακός το πρώτο μας κράτησε την τουρκική ομάδα στους 68 πόντους: αν το καταφέρει και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να χάσει, αλλά θα είναι δύσκολο να το κάνει. Ο Ιτούδης νόμιζε ότι μπορεί να πάρει το ματς πηγαίνοντας αποκλειστικά σε αργό τέμπο: απόψε πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εμφανιστεί προετοιμασμένος για την πιθανότητα να χρειαστεί πάνω από 80 πόντους για να κερδίσει. Και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να μπουν στην εξίσωση της επίθεσης όσοι την Τετάρτη το βράδυ έλειψαν από το προσκλητήριο - κάποιοι γιατί δεν πήραν προσπάθειες και κάποιοι γιατί έκαναν άλλες δουλειές. Θυμίζω ότι την Τετάρτη ο Παπανικολάου πήρε όλα κι όλα τρία σουτ, όπως και ο Λαρεντζάκης που έπαιξε το μισό χρόνο. Ο Σλούκας πήρε επτά σουτ. Ο Πίτερς δυο. Ο Γουόκαπ μόλις τέσσερα μετά το πρώτο δεκάλεπτο. 

 https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/04/OLYMPIAKOS_FENERMPAXTSE_INTIME-2-scaled.jpg

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς σούταρε σχεδόν υποδειγματικά από το τρίποντο. Η στατιστική γράφει ότι είχε 16/29 τρίποντα: εννοείται πως αν επαναλάβει κάτι ανάλογο το αβαντάζ του απόψε θα είναι τεράστιο. Προσοχή όμως: από αυτά τα τρίποντα εννέα τα πέτυχαν ο Κάναν και ο  ΜακΚισικ - ο πρώτος είναι ασταθέστατος και ο δεύτερος είναι ένας υπέροχος επιθετικός παίκτης, που όμως δεν είναι ο μεγάλος σουτέρ. Για να φτάσει ο Ολυμπιακό τα τρίποντα της Τετάρτης, πρέπει να πάρουν προσπάθειες αυτοί που στο πρώτο ματς σούταραν λίγο. Ο Παπανικολάου, ο Σλουκάς, ο Γουόκαπ, ο Λαρεντζακης, ο Πίτερς: όλοι τους πρέπει απόψε να βγουν μπροστά. Την Τετάρτη είχαν 12 προσπάθειες όλοι μαζί. Ο Κάναν και ο ΜακΚίσικ είχαν μόνοι τους 11.

Ψηλοί για άμυνα

Το επισημαίνω αυτό διότι δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια με την Φενέρ δεν παίρνει πολλά από τα σέντερ του, γιατί η ομάδα του Ιτούδη δεν επιτρέπει την τροφοδοσία τους. Στο μαγικό ματς στην Κωνσταντινούπολη που ο Ολυμπιακός κέρδισε με το επιβλητικό 73-93 ο Φαλ, ο Μπλακ κι ο Μπολομπόι είχαν πετύχει τέσσερις πόντους όλοι μαζί. Στην επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού με την Φενέρ στο ΣΕΦ το Δεκέμβρη ο Φάλ είχε 11 πόντους και ο Μπολομπόι 6, παρόλο που έλειπε ο Μότλεί. Την Τετάρτη ο Φαλ έδωσε 9 και ο Μπλακ 4. Η επίθεση είναι στα χέρια των γκαρντ - ειδικά σε αυτά τα παιχνίδια. Οι ψηλοί θα χρειαστούν στα μετόπισθεν.

Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά στα play off στην Ευρωλίγκα κερδίζει πάντα το πρώτο παιχνίδι. Ορισμένες από τις πιο επιβλητικές νίκες του έχουν σημειωθεί σε πρώτο ματς. Αντιθέτως το δεύτερο παιχνίδι του είναι πάντα αίνιγμα: αίνιγμα είναι και το αποψινό. Μια ήττα στην έδρα σου δεν είναι αποκλεισμός, αλλά δεν είναι και καλό σημάδι. Θυμίζω πως στο τελευταίο διάστημα της σεζόν τα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού δεν ήταν και τα καλύτερα: τελείωσε με δυο ήττες στο Βελιγράδι και ήττα στο Μιλάνο και την πρωτειά στην κανονική περίοδο την κράτησε στο ΣΕΦ. Στο ΣΕΦ στα play off συχνά χάνει ένα ματς. Σε κάποιες περιπτώσεις η ήττα αυτή δεν στοίχισε, γιατί ο Ολυμπιακός κέρδισε την Εφές στην Τουρκία ή την Μονακό στο Πριγκιπάτο και ξαναέφερε τη σειρά στο γήπεδό του. Σε άλλες περιπτώσεις όμως το εντός έδρας στραβοπάτημα πληρώθηκε πολύ ακριβά. Συνέβη με την Ζαλγκίρις αλλά και με τη Σιένα, ομάδες πολύ λιγότερο δυνατές από την Φενερ του Ιτούδη. Που κάτι θα αλλάξει για να παίξει την άλλη εβδομάδα στην Πόλη τα ρέστα της.