Τιμή στις αγγλικές παραδόσεις...

Τιμή στις αγγλικές παραδόσεις...


Οι Αγγλοι με απογοήτευσαν στο ματς με τους Αμερικάνους κι όχι γιατί δεν κέρδισαν. Μου φάνηκε ότι πήγαν ξαφνικά κάτι μήνες πίσω – ήταν σαν να ξαναέβλεπα τα μετριότατα παιγνίδια που έκαναν στο UEFA Nations League όπου υποβιβάστηκαν από τον όμιλο. Κακοί ήταν για δεύτερο ματς στη σειρά και οι Ολλανδοί αλλά το κακό τους παιγνίδι το περίμενα. Διότι ομάδα που παίζει άσχημα και κερδίζει δεν αλλάζει μυαλά.

Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Από το 1950 συμβαίνει…

Στον μαγικό εγγλέζικο κόσμο οι παραδόσεις δεν είναι για να σπάνε, αλλά για να γίνονται σεβαστές. Οι Αγγλοι είχαν πριν το ματς με τους Αμερικάνους 8 νίκες σε 11 ματς μαζί τους αλλά καμία στα δυο ματς που έχουν παίξει σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου. Το είχαν στο μυαλό τους και οι μεν και οι δε. Ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ, βομβαρδισμένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο τέλος είπε πως για την ομάδα του οι προτεραιότητες είναι άλλες κι όχι να σπάσει την κακή παράδοση με τους Αμερικάνους. O καλύτερος του ματς Τάιλερ Ανταμς, παίκτης της Λιντς, και αρχιγός των ΗΠΑ είπε ότι αυτός και οι συμπαίκτες του το ξέρανε πως «από αυτούς δεν χάνουμε ποτέ». Οι Αμερικάνοι ήταν καλύτεροι - δεν κέρδισαν γιατί ο ΜακΚένι δεν είναι στα καλύτερά του και φαίνεται.

https://media.foxbet.gr/i/rct1000n/agglia_-_ipa_0-0_koulouria_me_kerdismeno_to_iran.jpg

Λατρεύω την ιστορία του 1950 – την ήττα των Αγγλων από τους Αμερικάνους στο μουντιάλ της Βραζιλίας με το γκολ του Τζο Γκέιντζες για τις μυθολογικές διαστάσεις που έχει αυτό το ματς που έχει γίνει κι αυτό στο οροπέδιο του Μπελ Οριζόντε εκεί που η Βραζιλία το 2014 δέχτηκε τα επτά γκολ από τους Γερμανούς – κάτι έχει το μέρος! Οι Αγγλοι λένε ότι ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους και η παρέα του πήγαν εκδρομή και άφησαν να παίξουν με τους Αμερικάνους τους αναπληρωματικούς – είχαν κερδίσει σε ένα φιλικό την ομάδα των ΗΠΑ 7-0 λίγους μήνες πριν και στο πρώτο ματς στο μουντιάλ εκείνο είχαν επικρατήσει της Χιλής άνετα με 2-0. Οι Αμερικάνοι λένε άλλα. Εχει γίνει μάλιστα και μια ταινία για αυτό το πρώτο και μοναδικό τους θαύμα η οποία έχει πλάκα. Κυρίως γιατί οι σεναριογράφοι για να δώσουν ένα δραματικό τόνο άλλαξαν τη σειρά των αγώνων! Στην πραγματικότητα το ΗΠΑ – Αγγλία (1-0) έγινε στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου – οι Αμερικάνοι σεναριογράφοι το τοποθέτησαν την τρίτη για να δείξουν ότι με τη νίκη τους αυτοί οι Αμερικάνοι απέκλεισαν τους τότε πανίσχυρους Αγγλους από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Δεν είναι έτσι, αλλά δεν είναι και πολύ διαφορετικό: στην πραγματικότητα οι Αγγλοι μετά την ήττα αυτή έγιναν περίγελος στο νησί κι έχασαν και το τρίτο ματς από την Ισπανία – επέστρεψαν με αποδοκιμασίες.

Προβληματισμός υπάρχει  

Για την ώρα για το χθεσινό 0-0 αποδοκιμασίες δεν υπάρχουν, αλλά λίγος προβληματισμός ναι. Όχι γιατί η ομάδα του Σάουθγκέιτ δεν κέρδισε, αλλά γιατί οι Αμερικάνοι ακύρωσαν το παιγνίδι της με μια σχετική ευκολία. Η πίεση στον Μπέλινγκχαμ τον έβγαλε από το ματς, ο Σάκα και ο Στέρλινγκ έμπλεξαν, ο Χάρι Κέιν που παίζει πολύ για τους άλλους έκανε λίγα – στην Αγγλία το γκολ είναι δουλειά των κυνηγών αποκλειστικά. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για την εμφάνισή τους: τους δίνω το ελαφρυντικό ότι η ισοπαλία ήταν κάτι παραπάνω από μισή πρόκριση. Επειδή πάντα στο μουντιάλ υπάρχει σκοπιμότητα θέλω να δω αν και οι Γάλλοι σήμερα θα παίξουν για το βαθμό της πρόκρισης.

https://www.sport24.gr/img/8523/8236407/579000/we1200/1200/%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD_%CE%B7%CF%80%CE%B1

Στο μεταξύ το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει ένα καταπληκτικό ματς στη συνέχεια: το Ιράν – ΗΠΑ είναι το δεύτερο στην ιστορία του μουντιάλ. Το πρώτο το 1998 το κέρδισαν οι Ιρανοί. Και είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ματς ποδοσφαίρου.                   

Η Ολλανδία της σκοπιμότητας

Και η Ολλανδία έφερε ισοπαλία με το Εκουαδόρ -μια μάλλον βολική ισοπαλία που όμως μεγάλωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ομάδας του Φαν Γκααλ. Σε δεύτερο σερί ματς (και μολονότι αυτή τη φορά προηγήθηκε με γκολ του Χάπκο στο πρώτο λεπτό) η Ολλανδία έπαιζε αποκλειστικά για να κρατήσει το «μηδέν» πράγμα που δεν κατάφερε κιόλας: ο Βαλένσια τιμώρησε την παθητική της στάση ισοφαρίζοντας στο 49΄ ενώ μετά ο Πλάτα που στο πρώτο ημίχρονο είχε ένα γκολ που δεν μέτρησε σημάδεψε το δοκάρι. Αντίθετα από την ισοπαλία των Αγγλων αυτή την περίμενα και σας είχα γράψει χθες το γιατί: η Ολλανδία αυτή είναι για την ώρα η Ολλανδία που παίζει το λιγότερο ολλανδικό ποδόσφαιρο που έχουμε δει ποτέ από ολλανδική ομάδα. Ο Φαν Γκααλ έκανε τρεις αλλαγές σε σχέση με την ενδεκάδα που είχε παρατάξει στην πρεμιέρα, με τους Τίμπερ, Κόπμαϊνερ και Κλάασεν να παίρνουν τη θέση των Ντε Λιχτ, Μπερχάους, και Γιάνσεν, αλλά η εικόνα ήταν ίδια γιατί η πρόθεση ήταν ίδια. Η πρόκριση από τον συγκεκριμένο όμιλο είναι εύκολη υπόθεση, αλλά έχω μεγάλη περιέργεια για τη συνέχεια.   

https://www.zougla.gr/assets/images/3313062.jpg

Το μόνο καλό για τους Ολλανδούς είναι ότι αν κερδίσουν το Κατάρ περνάνε πρώτοι. Ενώ το Εκουαδόρ για να προκριθεί πρέπει να μην χάσει από τη Σενεγάλη. Και αυτό το ματς θα είναι από τα σπουδαία της τρίτης αγωνιστικής.  

Ιραν και Σενεγάλη ξεκίνησαν

Στο ξεκίνημα της δεύτερης αγωνιστικής ωστόσο θυμηθήκαμε, χάρη στις νίκες του Ιράν επί της Ουαλίας (με 2-0) και της Σενεγάλης (με το Κατάρ με 3-1) ότι για κάποιες ομάδες το μουντιάλ ξεκίνησε χθες. Οι Ιρανοί σίγουρα παράτησαν το ματς με τους Αγγλους: με τους Ουαλλούς ήταν άλλη ομάδα κι όχι γιατί ο Κιρόζ αντικατέστησε δυο παίκτες σε σχέση με την ενδεκάδα κόντρα στους Αγγλους. Η ομάδα του ήταν καλύτερη από την απογοητευτική Ουαλία κι απλά άργησε να βρει τα γκολ: σκόραραν στις καθυστερήσεις ο Τσεσμί και ο εξαιρετικός δεξιός μπακ Ρεζαϊάν κι αφού οι Ουαλία έμεινε με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του τερματοφύλακα Χένεσι στο 83΄. Πολύ καλοί αυτή τη φορά ο Μοχαμαντί και ο Χατζισαφί και game changer o Ανσαριφάρντ που μπήκε στο 70΄ κι έδωσε την απαραίτητη έξτρα ώθηση.

Πιο άνετη η νίκη της Σενεγάλης. Οι πρωταθλητές Αφρικής βρήκαν στο πρόσωπο του Ντιά ένα αντικαταστάτη του Μανέ που εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της άμυνας των γηπεδούχων και με δυο προσωπικά γκολ στο 42΄και στο 48΄ έκανε το 2-0. Ένα γκολ του Μουντάρι  έδωσε στους Καταριανούς ελπίδες: τις έσβησε το γκολ του Ντιένγκ – οι πρωταθλητές Αφρικής αποδείχτηκαν δυνατότεροι από τους απογοητευτικούς πρωταθλητές Ασίας. Το Κατάρ αποκλείστηκε και είναι η δεύτερη διοργανώτρια που το παθαίνει στον πρώτο γύρο μετά την Νότια Αφρική.

Πως τον λέγανε είπαμε εκείνον που έγραψε πως έχουν αγοράσει όλα τα ματς;

 

Το podcast για το μουντιάλ

https://player.simplecast.com/597ab2b5-9a19-4a08-b011-c007288d8ff4?dark=false