Τα παραμύθια της ΧαλιCAS...

Τα παραμύθια της ΧαλιCAS...


Εχθες ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρωτάθλημα στο CAS. Αν αύριο κερδίσει και τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη κάνει το νταμπλ. Αν κερδίσει και στην Εφέσεων όπου θα ξαναδικαστεί παίρνει το Τσάμπιονς λιγκ. Αν ξανακερδίσει στο CAS, όπου δεν αποκλείεται όλοι να ξαναπάνε, παίρνει και το Διηπειρωτικό. Θα έλεγα ότι πρέπει να φωταγωγηθεί η Θεσσαλονίκη αλλά με τόσους θριάμβους θα πτωχεύσει η δημαρχία. Ας περιμένουν λίγο και μπορούν να κάνουν όλες τις γιορτές μαζί, όταν με κάποια δικαστική απόφαση ο Μπαλτάκος και ο Εσίτι μοιραστούν τη Χρυσή Μπάλα τον Οκτώβριο. Ας το γυρίσουμε λίγο στην πλάκα καλοκαιριάτικα: την προτιμώ από την μπουρδολογία.

Ευτυχώς και δυστυχώς

Θα πω για τελευταία φορά δυο πράγματα για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας και δεν θα ξανασχοληθώ, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, γιατί (ευτυχώς) δεν έχει καμία σημασία για την έκβαση του πρωταθλήματος, αλλά και (δυστυχώς) γενικότερα. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η ιστορία εγώ περιμένω να μου εξηγήσουν οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κάποια απλά γιατί. Γιατί από όλους τους επιχειρηματίες της γης πήγε κι αγόρασε την θυγατρική της Ξάνθης ένας ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά οι εταιρίες του συστεγάζονται στην Κύπρο με αυτές του θείου του; Γιατί η Ξάνθη και η θυγατρική της διοικούνταν από τα ίδια ακριβώς άτομα, ενώ θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι δυο διαφορετικές εταιρίες; Γιατί άλλαξαν τα άτομα στις εταιρίες μετά τις καταδίκες, όταν όλα έγιναν με διαφανείς διαδικασίες; Γιατί η Ξάνθη τιμωρήθηκε και με -5 βαθμούς και αφαίρεση της άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα επειδή δεν δήλωσε τη μεταβολή της μετοχικής της σύνθεσης, αν αυτή δεν υπήρχε τίποτα το ύποπτο; Και γιατί τέλος, αν τον ΠΑΟΚ τον έστησαν στην κακιά Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αυτός δεν κατήγγειλε τη σύνθεσή της πριν αρχίσει η διαδικασία, αλλά άρχισε να φωνάζει μόνο μετά την έκδοση του πορίσματος που δεν τον βόλευε;

Αν κάποιος αυτά τα απαντήσει πειστικά δεν υπάρχει καμία υπόθεση για μένα. Θα δεχτώ ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μια σειρά από συγκλονιστικές συμπτώσεις. Οπως π.χ θεωρώ σύπμτωση ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης ήθελε να αλλάξει το νόμο για την πολυιδιοκτησία και η ΕΠΟ άλαξε τον ΚΑΠ.

Ακόμα μεγαλύτερη συσκότιση

Απαντήθηκε κάτι από όλα αυτά; Εξ όσων γνωρίζω δεν απαντήθηκε τίποτα. Ο ΠΑΟΚ αφού άλλαξε καμιά δεκαριά δικηγόρους συνεχίζει να κάνει ερωτήσεις για το τυπικό της υπόθεσης ελπίζοντας σε μια ακόμα μεγαλύτερη συσκότιση. Ο Ιωάννης Καλπατζίδης ήπιε το αμίλητο νερό και ευτυχώς που δεν συνεχίζουν να λένε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ γιατί η ομάδα ανήκει στη γυναίκα του (!) – το υπενθυμίζω γιατί αυτό ήταν η αρχική θέση. Από την άλλη καλά κάνουν οι άνθρωποι: διότι ζουν σε μια χώρα τόσο εξοικειωμένη με τη διαφθορά και την γελιοποίηση των στοιχειωδών κανονισμών, ώστε το να τους χλευάζεις τους κανονισμούς όσο πιο πολύ μπορείς είναι η καλύτερη άμυνα, όταν και εφόσον σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη. Ετσι κι αλλιώς, όπως κάθε τέτοια ιστορία αποδεικνύει, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε σώσει. Από τη στιγμή που δεν λογοδοτείς ούτε στον κόσμο σου, που ζητά νίκες και τίποτα άλλο, μπορείς να σφυρίζεις κλέφτικα. Και να πανηγυρίζεις το τίποτα.              

Η νομιμότητα και το κύρος

Όταν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (χα!) πήγαν στο CAS είχε γράψει στην εφημερίδα κάτι που παραμένει η βασική θέση μου όποια κι αν θα είναι η όποια εξέλιξη της υπόθεσης: ο Ολυμπιακός κερδίζοντας το εφετινό πρωτάθλημα με τον θεαματικό και εμφατικό τρόπο που το κέρδισε έδωσε στον κόσμο του μια χαρά τεράστια – κι αυτό είναι που πρέπει να κάνουν οι ομάδες. Συγχρόνως αισθάνθηκε και ο ίδιος ως εταιρία μια δικαίωση για την στρατηγική του να είναι απέναντι σε οποιονδήποτε κρίνει ότι παρανομεί: έχει πάει στα δικαστήρια και την ΕΠΟ και τη Λίγκα και καμιά δεκαριά παράγοντες και Υπουργούς και θα το ξανακάνει. Όμως στην ιστορία της πολυιδιοκτησίας, έγραφα πριν την χθεσινή απόφαση, είναι χαμένος, ό,τι και συμβεί τελικά διότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το κύρος του πρωταθλήματος όπως ο ίδιος θα θελε.

Τι έγραφα μέρες πριν   

Παραθέτω το απόσπασμα που είναι και η θέση μου ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης. «Αναρωτιέμαι ποια μπορεί να είναι η επίπτωση της απόφασης αυτής του CAS μελλοντικά. Ας πούμε ότι ο ΠΑΟΚ κερδίζει. Και λοιπόν; Θα υπάρξει λογικός άνθρωπος που θα πιστέψει ποτέ ότι δυο ομάδες που ανήκουν σε δυο κυπριακές εταιρίες της οικογένειας Σαββίδη, οι οποίες μάλιστα  στεγάζονται στο ίδιο κτίριο (!), δεν έχουν σχέση, όταν για αυτό δεν έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση; Αλλά κι αν χάσει ο ΠΑΟΚ αναρωτιέμαι τι πρόβλημα μπορεί να έχει στη συνέχεια. Από τη μέρα που βγήκε η απόφαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ όλοι κινούνται σαν όλα να είναι ορθώς καμωμένα και να μην συμβαίνει τίποτα. Οι δυο ομάδες, που με βάση ένα πόρισμα και δυο δικαστικές αποφάσεις, έχουν κοινούς ιδιοκτήτες συμμετέχουν στο πρωτάθλημα κανονικά – απλά τους αφαιρέθηκαν κάποιοι βαθμοί. Κατά τα άλλα οι δυο ψήφισαν στις εκλογές της Λίγκας σαν να ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες, συνεχίζουν να αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα και κανείς δεν ξέρει πως η μεταξύ τους σχέση θα πάψει να υπάρχει. Όλα αυτά γιατί άλλαξε σε μια νύχτα ο νόμος που πρόβλεπε τον υποβιβασμό όποιου υποπέσει σε ένα τέτοιο παράπτωμα.

Το είχα γράψει και τότε το επαναλαμβάνω και τώρα. Ο υποβιβασμός, που από τον αθλητικό νόμο προβλεπόταν, δεν ήταν μόνο τιμωρία δυο ομάδων για ένα σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα: ήταν και ένας τρόπος για να ξεκαθαρίσει η μεταξύ τους σχέση. Οι δυο παραβάτες, όποιοι κι αν ήταν, έβγαιναν εκτός πρωταθλήματος και είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο για να πείσουν ότι δεν έχουν πια την ίδια ιδιοκτησία. Όταν τροποποιήθηκε ο νόμος και ο υποβιβασμός έγινε αφαίρεση βαθμών, στους καταδικασθέντες δόθηκε επι της ουσίας το δικαίωμα να συνεχίσουν να έχουν σχέση: δεν ορίστηκε καν το πώς αυτή θα πάψει να υπάρχει! Για αυτό λέω πως είτε το CAS διατηρήσει την τιμωρία των δυο είτε όχι, επί της ουσίας, όσο δεν υπάρχει ελληνική νομοθετική πρόβλεψη ενάντια σε μια αυθαιρεσία, τίποτα δεν αλλάζει. Αν ο ΠΑΟΚ αθωωθεί θα παραμείνει η καχυποψία. Αν καταδικασθεί όλοι όσοι σφύριζαν κλέφτικα μέχρι τώρα (η κυβέρνηση, η ΕΠΟ, η Λίγκα) θα συνεχίσουν να το κάνουν. Τα θερμά μου συγχαρητήρια…».

Κρατείστε το όλο αυτό και ξαναδιαβάστε όταν κάποτε λήξει η ιστορία: θα είναι πάντα επίκαιρο.

Οσες ομάδες θέλει

Τι είπε το CAS χθες; Κάτι λογικό και συμβατό με την λειτουργία του: είπε ότι για να κρίνει την απόφαση ενός αθλητικού δικαστηρίου πρέπει το δικαστήριο που προηγήθηκε να έχει δικά του συμπεράσματα και όχι να στηρίζεται στα συμπεράσματα μιας άλλης μη δικαστικής αρχής – το λεγαν και ο Γεραπετρίτης, κι ο Μητσοτάκης, κι άλλοι. Δεν υπήρχε αίτημα του ΠΑΟΚ για επιστροφή της υπόθεσης στην Εφέσων στο CAS: να τον αθωώσουν ζητούσε. Απόφαση που να αθωώνει ή να καταδικάζει κανένα δεν βγήκε: ζητήθηκε ένα καλύτερο τελικό κείμενο απόφασης για να το κρίνει το CAS ως Εφετείο  – μάλιστα για την Ξάνθη δεν υπήρξε καν διαφοροποίηση, ως προς την εκτέλεση της ποινής, ακριβώς γιατί δεν κρίθηκε ούτε κάποια ποινή, ούτε κάποια πράξη. Όλα θα κριθούν προσεχώς, αλλά όπως σας εξήγησα κατά τη γνώμη δεν έχουν πια καμία σημασία οι αποφάσεις: η χώρα ζει και κινείται στον αστερισμό της ποδοσφαιρικής ανομίας – όποιος θέλει μπορεί να έχει όσες ομάδες θέλει και το πολύ πολύ να του αφαιρέσουν κανένα βαθμό.

Για όποιον με το ποδόσφαιρο ασχολείται σημασία έχει πως ο Ολυμπιακός τα βαλε με ένα ολόκληρο σύστημα και κατέκτησε το πρωτάθλημα: δεν το διέλυσε το σύστημα και θα το ξαναβρεί μπροστά του. Όλα τα άλλα περί αθωώσεων κτλ είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Η για την ακρίβεια παραμύθια της ΧαλιCAS….