Στο τέλος όλα θα πάνε καλά...

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά...


Μπορεί να αλλάξει η έδρα του τελικού του UEFA Conference League; Από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ που ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σ΄αυτόν το συζητούν πολλοί και όχι άδικα. Στην Opap Arena δεν έχει διοργανωθεί ποτέ τελικός. Η αστυνόμευση του γηπέδου δεν είναι απλή υπόθεση – όπως δεν είναι και η πρόσβαση τόσου μεγάλου αριθμού οπαδών διαφορετικών ομάδων στο συγκεκριμένο γήπεδο. Φυσικά δεν είναι σοβαρό να συζητάμε κάτι τέτοιο. Αλλά στη χώρα που ζούμε τι είναι σοβαρό;

Με τα κάπως παράξενα ελληνικά

Χθες έκανε δηλώσεις για το ζήτημα του τελικού του UEFA Conference League και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης. «Eδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα μας έχει την τιμή να ακούσει την είδηση πως θα τιμηθεί με τη διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού τελικού» είπε ο Μαρινάκης με τα κάπως παράξενα ελληνικά του. «Πριν από μια βδομάδα είχαμε τη χαρά να δούμε ότι μία από τις δύο ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι ελληνική. Θα ήταν αδιανόητο να διώξουμε από τη χώρα μας αυτή τη διοργάνωση. Μάλιστα, η στάση της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αυτό το λέω γι' αυτούς που θέλουν να χαλάνε αυτές τις γιορτές. Γιατί θα ζήσουμε μια πραγματική γιορτή. Μακάρι να είναι γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο» είπε. Και παραδόξως, για τις συνήθειες του, έγινε πιο σαφής προσθέτοντας πως «η ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, όπως επίσης τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού όσο κι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη». «Υπάρχει η ενημέρωση πως προχωράμε κανονικά. Θέλω να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής της έδρας του τελικού του Conference League» τόνισε. Αλλά αν αυτό το εγγυόνται ο Βρούτσης και η ΕΛ.ΑΣ δεν το λες και απολύτως βέβαιο.  

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2024-01-22/marinakis_pavlos1.jpg

Οι Ιταλοί δεν είναι κορόιδα  

Εγινε προσπάθεια να αλλάξει η έδρα του τελικού; Στην εφημερίδα έγραφα πως δεν μπορώ να είμαι βέβαιος, αλλά δεν το αποκλείω. Υπάρχουν διάφορα σημάδια προβληματισμού. Η ΕΠΟ έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία έδωσε συγχαρητήρια στους Ελληνες παίκτες που έφτασαν στον τελικό, χωρίς να κατονομάζει τον Ολυμπιακό: μιλάμε για καραγκιοζιλίκι, που όμοιο του δεν έχει υπάρξει στην ιστορία. Είναι δεδομένο ότι η ομοσπονδία δεν χαίρεται για την παρουσία του Ολυμπιακού σε ένα τελικό που θα συνδιοργανώσει. Η ΑΕΚ επίσης δεν έβγαλε μια ανακοίνωση που να λέει ότι θα χαρεί να διευκολύνει τον Ολυμπιακό στο πέρασμα από το σπίτι της: δεν μου φάνηκε χαρούμενη κι αυτή. Αλλά ούτε η ΑΕΚ, ούτε η ΕΠΟ μπορούν να αλλάξουν την έδρα του τελικού. Θα μπορούσε να το κάνει η UEFA, αλλά κι αυτό είναι απίθανο: με τους Ιταλούς να έχουν προμηθευτεί ήδη τρεις χιλιάδες εισιτήρια και με πολλούς από αυτούς να έχουν κλείσει ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια η UEFA δεν μπορεί να πει «κύριοι συγνώμη κάναμε λάθος που διαλέξαμε το γήπεδο αυτό». Επίσης η Φιορεντίνα δεν θα συναινούσε ποτέ να μεταφερθεί ο τελικός στο Καραϊσκάκη. Το οποίο είναι το μόνο διαθέσιμο γήπεδο στην Αθήνα, αλλά και έδρα του Ολυμπιακού: οι Ιταλοί δεν είναι κορόιδα. 

Θα γελούσε η υφήλιος  

Η μόνη που θα μπορούσε να αλλάξει την έδρα του αγώνα είναι η κυβέρνηση: αν η αστυνομία δήλωνε αδυναμία για την τήρηση της τάξης θα έκανε αίτημα και αυτό θα γινόταν δεκτό. Θα το έκανε ποτέ αυτό το αίτημα προς την UEFA η κυβέρνηση; Δύσκολο – και για αυτό μίλησε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστω με μέρες καθυστέρησης. Αρνηση ή δήλωση αδυναμίας διεξαγωγής τελικού, γιατί προκρίθηκε σε αυτόν ελληνική ομάδα, θα συνιστούσε παγκόσμια πρωτοτυπία ακόμα και για μια κυβέρνηση που θεωρεί πάταξη του χουλιγκανισμού το να κλείνει τα γήπεδα. Θα γελούσε η υφήλιος μαζί μας. Είναι εύκολα κατανοητό πως το γεγονός ότι το ματς γίνεται δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, καθιστά απίθανη την αναβολή του και γιατί θα ήταν απόδειξη των η χώρα δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, πράγμα που θα στοίχιζε εκλογικά στη ΝΔ. Τότε γιατί η συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται υπογείως; Μα γιατί όταν ο κόσμος βλέπει ότι και ο  επόμενος τελικός του κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον ΠΑΟ και στον Αρη θα γίνει χωρίς κόσμο είναι έτοιμος να πιστέψει οτιδήποτε! Όταν μάλιστα το ίδιο το τρόπαιο του UEFA Conference League δεν πάει στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας για να το δει ο κόσμος και να βγάλει φωτογραφίες όπως ήταν προγραμματισμένο, και μένει δυο μέρες (αντί για μία) στην Πλατεία Κοτζιά και μπροστά στη Δημαρχείο της Αθήνας, τότε είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει τα πάντα και τα αντίθετά τους.    

Υπάρχει ήδη ένας πρώτος σχεδιασμός           

Για την ώρα δεν διακρίνω κίνδυνο να μην γίνει το ματς στην Opap Arena. Ο Μητσοτάκης θέλει να πάνε όλα καλά και από την πρώτη στιγμή φάνηκε να προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον Ολυμπιακό στέλνοντας συγχαρητήρια κτλ, ελπίζοντας ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει πως στο ματς με την Τόπολα που ο Ολυμπιακός πήρε το εισιτήριο για το UEFA Conference League ήταν η μόνη ομάδα που τιμωρήθηκε από την κυβέρνησή του να παίξει σε άδειο γήπεδο για επεισόδια που έγιναν σε ένα αγώνα βόλεϊ. Εχει ήδη υπάρξει κι ένας πρώτος σχεδιασμός από την αστυνομία. Στην Πλατεία Κοτζιά θα δημιουργηθεί την παραμονή και την μέρα του τελικού το Village της UEFA. O πιθανότητες να στηθεί αυτό μπροστά ή στα πέριξ της Οpap Arena εξαφανίστηκαν. Για τους οπαδούς του Ολυμπιακού θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον Πειραιά. Οι οπαδοί της Φιορεντίνα θα έχουν τον δικό τους ή στο Παναθηναϊκό Στάδιο ή στο Ολυμπιακό στάδιο. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος καλά θα είναι να ασχοληθεί λίγο με το τι γράφεται στο διαδίκτυο από διάφορους ακραίους και να μαζέψει μερικούς για εξηγήσεις: αν το κάνει και το διαφημίσει λίγο θα μαζευτούν όλοι. Η ΑΕΚ αποκλείεται να θελήσει να κακοκαρδίσει την UEFA με κάποιο τρόπο έχοντας μπροστά της ευρωπαϊκά προκριματικά το καλοκαίρι: κάτι σαχλαμάρες που κυκλοφορούν σίγουρα δεν εκφράζουν την διοίκησή της. Κι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ψάξει να δει αν μπορεί να στηθεί οθόνη στο Καραϊσκάκη και να μεταδοθεί σε αυτό το ματς για τον κόσμο του με την προϋπόθεση βέβαια πως θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Ολα στο τέλος θα πάνε καλά. Και η Κατερινάρα η Λιόλιου θα κάνει την επιτυχία του καλοκαιριού «με το δικό μας το σπίτι που σε άλλους νοικιάστηκε» που πάει ήδη να γίνει το τραγούδι του τελικού...