Η πιο απλή λύση

Η πιο απλή λύση


Ο Ολυμπιακός θα δώσει απόψε το πέμπτο του ματς με την Φενέρ- ίσως το πιο δύσκολο, σίγουρα το καθοριστικό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που γνωρίζει πλέον την διοργάνωση άριστα έδωσε χθες το σύνθημα της νίκης υπενθυμίζοντας την δύναμη του ΣΕΦ. «Επι της ουσίας εμείς αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο δεν φαίνεται στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια. Το πλεονέκτημα είναι στο πέμπτο. Είναι αυτό για το οποίο έχεις παλέψει όλη τη χρονιά. Εμείς έχουμε την ευκαιρία μας, στο γήπεδο μας με τον κόσμο μας, να κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι μας αξίζει. Η ατμόσφαιρα θα είναι δύσκολη για τους αντιπάλους μας, όπως ήταν και για εμάς εκεί. Αυτό που θέλαμε, ήταν να παίξουμε το τελευταίο παιχνίδι εδώ, όπως πέρυσι με τη Μονακό, όταν και τα είχαμε  καταφέρει» είπε. Ο Μπαρτζώκας πριν το ματς με την Φενέρ στην Τουρκία είχε μιλήσει για «ένα Ολυμπιακό που είναι στα όρια του» προετοιμάζοντας τον κόσμο της ομάδας κυρίως για την δυσκολία των αγών που ακολουθούν. Χθες νομίζω ότι μίλησε περισσότερο στους παίκτες του. Τους υπενθύμισε τι έκαναν και τι μπορούν να κάνουν. Και το έκανε χωρίς να σβήνει τα προηγούμενα και χωρίς να μιλήσει τη γλώσσα της υπερβολής: ο Ολυμπιακός έκανε πολλά παραπάνω φέτος στην Ευρωλίγκα από αυτά που μπορούν να θεωρηθούν χρέος του. Απόψε έχει ένα ματς για να σφραγίσει ένα θρίαμβο: γιατί θρίαμβος θα είναι η δεύτερη στη σειρά συμμετοχή του σε ένα Final 4 παίρνοντας εισιτήριο μάλιστα με νίκη απέναντι σε ένα αντίπαλο σπουδαίο. Όπως αποδείχτηκε η Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη.

Οι δύσκολες έδρες

Η σειρά γυρίζει στο ΣΕΦ κι όλοι ελπίζουν να είναι ο κόσμος που θα φορτίσει και θα γκαζώσει τον Ολυμπιακό που σε ολόκληρη τη σειρά ψάχνει το παιγνίδι του. Πριν το ματς αρχίσει καταγράφεται πραγματικά κάτι σπάνιο. Μέχρι τώρα στην ιστορία της διοργάνωσης δεκαπέντε φορές που μια πρόκριση έχει κριθεί στο τελευταίο ματς ο γηπεδούχος τα έχει καταφέρει: ο Ολυμπιακός το γεγονός αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι καθώς σε πέμπτο ματς στο ΣΕΦ έχει προκριθεί κι άλλες φορές. Όμως φέτος η έδρα στα play off της Ευρωλίγκας μοιάζει να μην μετράει: οι εκτός έδρας νίκες των ομάδων που συμμετέχουν στα play off είναι περισσότερες από αυτές των γηπεδούχων!        

Στην φετινή Ευρωλίγκα οι έδρες σπάνε. Ακόμα και έδρες με φανατικό κοινό όπως αυτές που έχουν η Παρτιζάν και η Μακάμπι: δεν έχασε μόνο ο Ολυμπιακός από την Φενέρ στο ΣΕΦ και δεν νίκησε μόνο αυτός τη Φενέρ στην Πόλη: έγινε παντού ο κακός χαμός!  Όποιος πχ είχε το πρώτο παιχνίδι της Παρτιζάν με την Ρεάλ στο Βελιγράδι και τον απίστευτο φανατισμό των Σέρβων νομίζω ένιωθε πως είναι σχεδόν απίθανο η Βασίλισσα να ξανακερδίσει στο Βελιγράδι και να πάει στο 2-2. Τα είχε καταφέρει στο πρώτο ματς (μετά τον ιστορικό καυγά στη Μαδρίτη)  κυρίως γιατί ο Ταβάρες δεν είχε αντίπαλο. Η επιστροφή του Λεσόρ θα έπρεπε κάπως να τον περιορίσει: έμοιαζε απίθανο η Βασίλισσα να καταφέρει να ξανακερδίσει σ’ αυτή την κόλαση καθώς στο πρώτο ματς στο Βελιγράδι το κοινό είχε δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε η Παρτιζάν προηγήθηκε με 20 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (!) και δεν την κράτησε την διαφορά γιατί οι ελλείψεις  της δεν της το επέτρεψαν. Κι όμως η Ρεάλ κατάφερε να βρει τη δύναμη να πάρει δεύτερη σερί νίκη εκτός έδρας στήνοντας μάλιστα στην άμυνα μια απλή ζώνη στην οποία απόντος του Πάντερ οι γηπεδούχοι δεν είχαν απάντηση. Στο άλλο ζευγάρι το πράγμα ήταν κομμάτι διαφορετικό, αλλά ,κι εκεί η Μάκάμπι νομίζω πως έπεσε σε παγίδα. Μετά την νίκη στο Μονακό οι παίκτες της Μακάμπι πίστευαν ότι μπορεί να κερδίσουν την ομάδα του Μάικ Τζέιμς δυο φορές στη σειρά μόνο και μόνο γιατί παίζουν στην έδρα τους. Αποδείχτηκε ότι δεν είναι έτσι: η Μονακό κέρδισε το τρίτο ματς. Και παράτησε τελείως το τέταρτο, όταν βρέθηκε μετά από δυο καλά (σχετικά…) δεκάλεπτά να χάνει με 11 πόντους στο ημίχρονο.  

https://www.bovary.gr/sites/default/files/styles/horizontal/public/2022-09/dimitris-itoudis.jpg?itok=7a-rcsIu

Νέοι κι άλυτοι γρίφοι

Ο Ολυμπιακός για να πάρει το ματς απόψε ίσως χρειαστεί να κάνει το καλύτερο παιγνίδι του στη σειρά. Οι δοκιμασίες του στην Πόλη άφησαν ένα ανάμεικτο συναίσθημα. Ο Ολυμπιακός, χάρη στο τρομερό σουτ του Σλούκα, βρήκε τη νίκη που έψαχνε για να ξαναφέρει την σειρά στο ΣΕΦ: αυτό ήταν η βασική αποστολή του όταν πήγε στην Κωνσταντινούπολη, ας μην το ξεχνάμε. Από την άλλη στα δυο ματς που έδωσε εκεί έδειξε να υποφέρει ακριβώς όσο στο ΣΕΦ στο ματς που έχασε. Παρά την συγκλονιστική του άμυνα δεν έλυσε τους γρίφους τις επίθεσης και στις γνωστές δυσκολίες (του Παπανικολάου, του Λαρεντζάκη, του Κάναν, του Πίτερς κτλ) προστέθηκαν κι άλλες. Στο τέταρτο ματς ο Ιτούδης «κλείδωσε» τους Σλούκα και Βεζένκοφ, που έδωσαν τους μισούς πόντους στον Ολυμπιακό στο τρίτο και νικηφόρο του ματς και το έκανε με σχετικά απλό τρόπο, ζητώντας δηλαδή από τους υπερπαίκτες Πιέρ και Χέιζ Ντέιβις προσωπικές άμυνες. Κι ο Γουόκαπ έδειξε περισσότερο από ποτέ να υποφέρει το γεγονός ότι ο Δημήτρης Ιτούδης τον αντιμετώπισε όπως ακριβώς όλοι αντιμετωπίζουν τον Καλάθη χρόνια τώρα.  Ο Ιτούδης έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο να μπλοκάρει, όχι απλά την επίθεση του Ολυμπιακού, αλλά τον τρόπο του παιγνιδιού του συνολικά.

Πόσο πιθανό είναι;  

Αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Παρά τις υπερβάσεις των αστεριών της στην Πόλη και μολονότι έπαιξε μπροστά στο φανατικό κοινό της η Φενέρ έχασε ένα ματς και κέρδισε ένα άλλο στο τέλος και στις λεπτομέρειες: δεν έκανε περίπατο ποτέ. Κι όσο κι αν είναι αλήθεια πως αν δεν έμπαινε το μεγάλο σουτ του Σλούκα στο φινάλε του τρίτου ματς ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει ήδη αποκλειστεί, είναι άλλο τόσο αλήθεια πως στο τέταρτο ματς η Φενέρ κέρδισε γιατί ο Παπανικολάου και ο Πίτερς αστόχησαν σε ελεύθερα τρίποντα στο τελευταίο ενάμισι λεπτό και σε ένα δεκάλεπτο που οι παίκτες του Ιτούδη τρίποντα είχαν έξι στα επτά! Πόσο άραγε πιθανό είναι να ξαναγίνει αυτή η επίδοση στο ΣΕΦ; Και πόσο πιθανό είναι απόψε οι βασανισμένοι μεν, σπουδαίοι δε, Σλούκας και Βεζένκοφ να μείνουν στους 3 και στους 2 πόντους αντίστοιχα;  

Τις απαντήσεις θα τις έχουμε το βράδυ. Η λύση είναι απλή και απόψε έχει να κάνει με την απόδοση, την πίστη και την θέληση, αλλά υπάρχει κι ένας αντίπαλος σπουδαίος. Το ματς θέλει καρδιά κι από όποιον πάει στο γήπεδο να το δει. Θυμίζω ότι με την Εφές και την Μονακό στο πέμπτο ματς ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στο σκορ. Και μετά ο Σπανούλης εξαφάνισε τους Τούρκους, ενώ πέρυσι έτριβε τα μάτια της η Εμα Στόουν…