Πρεμιέρα ίσως καθοριστική

Πρεμιέρα ίσως καθοριστική


Απόψε ξεκινά η περιπέτεια των τεσσάρων ελληνικών ομάδων στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός θα αγωνιστούν στο Γιουρόπα λιγκ και ο ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League. Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη αγωνιστική, αλλά το τι θα κάνουν απόψε θα καθορίσει πιθανότατα και το ποια θα είναι η παρουσία τους στους ομίλους στη συνέχεια: απόψε οι Ελληνικές ομάδες δεν παίζουν για την πρόκριση, αλλά για να δείξουν τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε από αυτές στη συνέχεια. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των αντιπάλων των ομάδων: δεν είναι προφανώς όλοι ίδιοι. Αλλά απόψε το πράγμα δεν έχει να κάνει με τους αντιπάλους – ούτε καν τόσο με το αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι η εμφάνιση των ομάδων μας. Που ή θα προκαλέσει μια κάποια αισιοδοξία ή θα γίνει λόγος κατάθλιψης.

Κατοχή μπάλας και στόχευση

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει απόψε τον πιο βολικό (στα χαρτιά και στα προγνωστικά) αντίπαλο. Η Βιγιαρεάλ την οποία θα αντιμετωπίσουν οι Πράσινοι στο ΟΑΚΑ είναι ένα μυστήριο. Πήρε το εισιτήριο για το Γιουρόπα λιγκ παίρνοντας πέρυσι την πέμπτη θέση στο ισπανικό πρωτάθλημα. Εχασε κάποιους ποδοσφαιριστές το περασμένο καλοκαίρι (Τζάκσον, Πάου Τόρες, Τσουκουέζε) αλλά κανείς στο ξεκίνημα της σεζόν δεν τολμούσε να πει ότι αποδυναμώθηκε διότι είχε κάνει και κινήσεις ενδιαφέρουσες. Εξαγόρασε τον Σόρλοθ από τη Λειψία με δέκα εκατομμύρια ευρώ για την κορυφή της επίθεσης, αλλά και τον 22χρονο Ραμόν Τεράτς από τη Τζιρόνα. Ανανέωσε τον δανεισμό του Ματέο Γκάμπια από τη Μίλαν για το κέντρο της άμυνας της κι έχει αρκετούς νεαρούς που θα πρεπε να εξελιχτούν. Εκανε ένα καταπληκτικό ματς με την Μπαρτσελόνα και το έχασε 4-3 και ξαφνικά άρχισε να μην εμπνέει εμπιστοσύνη. Η αντικατάσταση του κόουτς Κίκε Σετιέν έγινε σε χρόνο ρεκόρ: τίποτα στην ομάδα δεν λειτουργούσε σωστά. Ο 54χρονος Πατσετά που ανέλαβε έχει συμπληρώσει δέκα μέρες εκεί. Ξεκίνησε με μια νίκη στην Ισπανία (η Βιγιαρεάλ κέρδισε την ουραγό Αλμερία με 2-1), αλλά η εικόνα της ήταν πάλι προβληματική.

https://menshouse.gr/media/2022/08/11/panathinaikos-giovanovic-710x401.jpg

Ο ΠΑΟ για να φτάσει στη νίκη πρέπει να κρατήσει τη μπάλα και να χτυπήσει τα αμυντικά κενά των Ισπανών – κυρίως στο πλάι: οι επιθετικοί τους μπακ (ειδικά τον καιρό του Σετιέν) έπαιρναν του κόσμου τις πρωτοβουλίες παίζοντας ακάλυπτοι. Λογική η σκέψη του Γιοβάνοβιτς να παίξει με δυο κόφτες (Αράου και Πέρεθ) αλλά η απουσία του Βαγιαννίδη κάνει την παρουσία του Μαντσίνι σχεδόν υποχρεωτική στα μάτια μου.

Όχι καρδιά και μυαλό, αλλά μυαλό και καρδιά

Με προβλήματα ήρθε φέτος στην Ελλάδα η Φράιμπουργκ που θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ενώ ξεκίνησε καλά στην Μπουντεσλίγκα, έχει δεχτεί εννέα γκολ στα δυο τελευταία της ματς (πέντε από την Στουτγάρδη και τέσσερα από την Μπορούσια Ντόρτμουντ). Οσο και αν τα αποτελέσματα αυτά είναι μάλλον συγκυριακά, (με την Ντόρτμουντ η Φράιμπουργκ κατέρρευσε όταν βρέθηκε με παίκτη λιγότερο) εν τούτοις κάτι δείχνουν. Πέρυσι η Φράιμπουργκ όταν ήρθε να παίξει με τον Ολυμπιακό ήταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Γερμανία – ήταν πρώτη στη Μπουντεσλίγκα. Στο Καραϊσκάκη είχαμε δει το γιατί: η νίκη της ήταν όσο εύκολη δείχνει το τελικό 0-3.  Το περσινό ματς κάποιο ρόλο μπορεί να παίξει, αλλά μόνο στο μυαλό των Γερμανών: το λέω γιατί ο Ολυμπιακός είναι τελείως διαφορετική ομάδα ενώ η Φράιμπουργκ έχει πολλούς παίκτες που έπαιξαν στο ματς και πέρυσι. Αν πιστέψουν πως κι αυτή τη φορά θα περάσουν από εδώ εύκολα μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων.

https://sportday.gr/images/2023/06/12/diego_martinez3-960x640.jpg

Ο Μαρτίνεθ βρίσκεται στην βολική θέση την Κυριακή να ακολουθεί το ματς με την Κηφισιά: θέλω να πω πως δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και κάποιες. Σαφώς προβληματίζεται για το αν θα ξεκινήσει τον Ιμπόρα μαζί με τους Καμαρά, Εσε για μεγαλύτερη κάλυψη ωστόσο ένα τέτοιου είδους 4-3-3 (με τρια πραγματικά χαφ) δεν θυμάμαι να έχει δοκιμάσει από την αρχή της χρονιάς. Σίγουρα σκέφτεται αν θα είναι καλύτερο να παίξει ο Ορτέγκα αντί του Κίνι. Ο πειρασμός να ξεκινήσει πάλι τον Ποντένσε είναι μεγάλος. Η Φράιμπουργκ αν δει κενά θα χτυπήσει στις αντεπιθέσεις: την τέχνη την ξέρει. Ο Μαρτίνεθ είπε ότι χρειάζεται καρδιά και μυαλό. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.     

Η ΑΕΚ του 3-4-3

Η ΑΕΚ έχει την πιο δύσκολη δουλειά απόψε κόντρα στην Μπράιτον. Από όλα τα ματς που η ΑΕΚ θα δώσει φέτος στον όμιλο αυτό είναι το σκληρότερο. Το πράγμα έγινε πιο δύσκολο μετά την απουσία και του Μουκουντί: η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Αγγλία χωρίς τους δυο βασικούς της στόπερ – θυμίζω ότι στο ματς με τον Ολυμπιακό είχε χτυπήσει και ο Βίντα. Θα αγωνιστεί ο Μήτογλου κι ο Αλμέιδα θα χρειαστεί να κάνει κάποιο τρικ διότι τέταρτο στόπερ δεν υπάρχει. Πιο πιθανό μου μοιάζει να παίξει με τρία στόπερ, όπως έκανε πέρυσι στην αρχή της σεζόν, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο ένας θα είναι ο Σιμάνσκι (λογικά) ώστε να υπάρχει κάποιος να πάρει την πρώτη πάσα. Υπάρχει μια πιθανότητα να έχει ξανά στην ενδεκάδα τον Λιβάι Γκαρσία, που τον πήρε στην αποστολή, αλλά κι αυτό δεν είναι βέβαιο διότι ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ: σίγουρα θα παίξει ο Γκατσίνοβιτς διότι η περίσταση το απαιτεί. Αν ο Αλμέιδα χρησιμοποιήσει τον Γκαρσία αυτό θα είναι ένα σημάδι πως πιστεύει πως με την Μπράιτον μπορεί να κάνει αποτέλεσμα: μια τέτοιου είδους πίστη είναι απαραίτητη γιατί η αγγλική ομάδα είναι σούπερ φορμαρισμένη. Χωρίς μεγάλα αστέρια η ομάδα του Ιταλού κόουτς Ντε Ζέρμπι έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων στην Αγγλία γιατί τρέχει, σκοράρει και τιμά το ποδόσφαιρο: στο ματς του περασμένου Σαββάτου που κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν απολαυστική. Βέβαια δεν έχει ευρωπαϊκή πείρα: το αποψινό θα είναι το πρώτο της  ματς σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

https://media.sportdog.gr/storage/photos/c_1050px_600px/202305/almeida-livai.jpg

Νομίζω πως για την ΑΕΚ ειδικά θα είναι καθοριστικό το πρώτο εικοσάλεπτο του μας: αν χαλάσει την γιορτή που όλοι περιμένουν στο Μπράιτον μετά μπορεί να παίξει με τα νεύρα των άπειρων γηπεδούχων. Το καλό είναι ότι θα αντιμετωπίσει το ματς χωρίς άγχος – ελπίζω όμως και με την πρέπουσα θέληση. Αν για κάποιο λόγο το θεωρήσουν όλοι χαμένο, θα υπάρξει στραπάτσο. Και ακόμα κι αν αυτό δεν θα σημαίνει κάτι στη βαθμολογία του ομίλου, εν τούτοις θα δυσκολέψει το ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Όλα είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.    

Στη Φινλανδία με τους παλιούς

Σημαντικό είναι και το ματς του ΠΑΟΚ. Η Ελσίνκι είναι μάλλον καλύτερη ομάδα από την Αμπερντίν που θεωρητικά υπολογίζεται ως ο μεγάλος αντίπαλος του ΠΑΟΚ, αν υποθέσουμε πως εύκολα η δύσκολα η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης θα πάρει την πρωτιά στον όμιλο. Ανάμεσα στους Φινλανδούς και στους Σκοτσέζους υπάρχει μια σημαντική διαφορά: η Ελσίνκι κάνει φέτος πρωταθλητισμό στην χώρα της, η Αμπερντίν όχι. Η φινλανδική ομάδα δεν έχει μεγάλα αστέρια, έχει όμως έδρα και διανύει μια εξαιρετική χρονιά. Δεν θα είναι απλό το ματς για τον ΠΑΟΚ, που πρέπει να βγάλει χωρίς πρόβλημα το πρώτο ημίχρονο και κυρίως να έχει μια καλή προσαρμογή στο βασανιστικό συνθετικό χλοοτάπητα που συχνά «καίει» τα πόδια όσων δεν τον έχουν συνηθίσει. Αν κάνει αποτέλεσμα εκεί ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει αυτομάτως τις πιθανότητες για την πρόκρισή του και θα έχει δικαίωμα να πιστεύει πως θα παίξει με τους Γερμανούς την πρώτη θέση στα μεταξύ τους ματς.

https://inpaok.com/wp-content/uploads/2023/09/381200314_218483917631071_4399887189880378058_n.jpg

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου το ξέρει και για αυτό θα εμφανίσει τον ΠΑΟΚ των προκριματικών, με τους Σβαπ και Τσιγγάρα στα χαφ, τον Μπράντον Τόμας στην κορυφή της επίθεσης και μόνη προσθήκη τον Ντεσπόντοφ αντί του Κωνσταντέλια που θα ρθει από τον πάγκο. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Βούλγαρος κάποια στιγμή θα παίξει σέντερ φορ. Αλλά όχι από σήμερα.  

Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο

Δεν είναι φυσικά μόνο το αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ σημαντικό απόψε: για όλους αυτή η πρώτη αγωνιστική μοιάζει σημαντική – ίσως αποδειχτεί και καθοριστική. Αν ο ΠΑΟ κερδίσει την Βιγιαρεάλ βάζει σοβαρή υποψηφιότητα πρόκρισης. Είναι σε μια εξαιρετική στιγμή και αντιμετωπίζει μια ομάδα που σαφέστατα «ψάχνεται»: αν δεν τα καταφέρει τώρα να πάρει μια νίκη πραγματικά μεγάλη, δεν ξέρω ποια καλύτερη ευκαιρία θα βρει. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Οσο κι αν η ομάδα του έχει αλλάξει ξέρει πολύ καλά ποια είναι η Φράιμπουργκ. Θυμίζω ότι πέρυσι στη Γερμανία απέναντι στην ομάδα που τον είχε κερδίσει εύκολα στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός είχε κάνει ένα εξαιρετικό ματς για μια ώρα και δεν είχε χαρεί την τελική τιμητική ισοπαλία (1-1) διότι κέρδιζε μέχρι το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Τέλος και η ΑΕΚ μπορεί να έχει κάποιο κέρδος απέναντι στην Μπράιτον. Εχει τόσα προβλήματα (ειδικά στην άμυνα) που αν καταφέρει και αντέξει την βρετανική πίεση θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της έναρξης της σεζόν της που δεν είναι η καλύτερη. Δεν μοιάζει βέβαια εύκολο. Αλλά ποιος είπε πως υπάρχουν εύκολα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;