Που είναι τα δελτία οεο;

Που είναι τα δελτία οεο;


Το «ντέρμπυ των συμμάχων», το τελευταίο μεγάλο ματς των play off δεν είχε νικητή, αλλά κερδισμένο: κερδισμένος είναι ο ΠΑΟΚ που με τη λευκή ισοπαλία που πήρε ουσιαστικά εξασφάλισε μια θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Μόνο που επειδή μιλάμε για τον ΠΑΟΚ η ιστορία απέδειξε πως, πριν πούμε οτιδήποτε, πρέπει να περιμένουμε διότι κάτι μπορεί να συμβεί. Επειδή δράματα έχει φέτος γνωρίσει πολλά αυτή τη φορά αυτό που του συνέβη είναι απερίγραπτα κωμικό – νομίζω όταν το άκουσαν πρέπει να έβαλαν τα γέλια και οι οπαδοί του, ίσως από τα νεύρα τους. Κάποιος λέει ξέχασε να ενημερώσει τα δελτία δώδεκα ποδοσφαιριστών. Και η ομάδα κινδυνεύει να χάσει το ματς στα χαρτιά, αν η ΑΕΚ κάνει ένσταση.  

Είκοσι χρόνια πίσω

Το 1997 νομίζω ο Αρης είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών γιατί δεν είχαν θεωρηθεί τα δελτία των παικτών του. Ηταν ένας Αρης με σοβαρά διοικητικά προβλήματα. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν ειχε αναλάβει ακομα: η ομάδα ζούσε μια πλήρη διοικητική αναταραχή. Το 1999 όταν ο Αρης επέστρεψε, έλεγαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ότι στο πρώτο ντέρμπι στην Τούμπα θα έκαναν περιφορά λαβάρων (!) που υποτίθεται πως ήταν τα δελτία και το γήπεδο θα φώναζε «δεν ξέρετε που είναι τα δελτία», «που είναι τα δελτία οεο;», ή κάτι παρόμοιο. Δεν θυμάμαι αν το έκαναν, αλλά ως σκέψη είχε πλάκα. Είμασταν είκοσι χρόνια πριν και εκείνη η γκάφα έμοιαζε και ήταν απίστευτη. Αλλά το ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο τώρα στον ΠΑΟΚ εμένα δεν μου προκαλεί εντύπωση: όταν έχεις εξασφαλίσει μια δικαιολογία για ό,τι λάθος κάνεις, είναι απολύτως βέβαιο πως λάθη θα κάνεις περισσότερα. Κι ακόμα περισσότερο κωμικά.

Κάθετη βιομηχανική παραγωγή

Η παραγωγή της δικαιολογίας στον ΠΑΟΚ είναι βιομηχανική και κάθετη. Επίσης είναι εξαιρετικά καλά πληρωμένη. Εχει ένα και μόνο σκοπό: να μην προκύπτει τίποτα απολύτως που η ομάδα να μπορεί να χρεωθεί ως λάθος. Οσο πιο μεγάλο είναι το λάθος, τόσο πιο μεγάλη η δικαιολογία κι όσο πιο μεγάλη είναι η δικαιολογία τόσο ευκολότερα υιοθετείται από τον κόσμο: δεν ξέρω αν όσα λένε τα πιστεύουν, αλλά όλα τα δέχονται. Ακριβώς επειδή αυτό συμβαίνει γίνονται χειρότερα. Αν επίσης τολμήσεις να τους πεις πως όλα αυτά που επικαλούνται δεν είναι λογικά, το μόνο που καταφέρνεις είναι να είσαι εχθρός τους. Μόνο και μόνο γιατί επικαλείσαι τη λογική και κάνεις κριτική για πράγματα απίθανα.

Μπαίνει με όπλα και μπράβους ο Ιβάν Σαββίδης στο γήπεδο; Φταίει ο Κομίνης, η ΑΕΚ, το σύστημα της Αθήνας κτλ. Τους λες ότι όλοι έχουν μπει σε γήπεδα, αλλά κανένας με όπλα και σου λένε ότι όλοι έχουν, αλλά τα κρύβουν! Χτυπάει ένας τύπος ένα προπονητή με ένα ρολό; Σου λένε ότι φταίει ο προπονητής που έκανε θέατρο. Τους λες ότι και ο Βλάνταν Ιβιτς έφυγε στη Λεωφόρο γιατί τον πέτυχε ένας με ένα κουτί μπύρας (και καλά έκανε φυσικά ο προπονητής) και σου λένε ότι το άδειο κουτί μπορούσε να του προκαλέσει τεράστια ζημιά – το λένε και οι γιατροί σε κάποιο μέσο δικό μας.

Αποκλείεται ο ΠΑΟΚ από τη Βίντι και την Μπάτε Μπορίδοφ και τους λες ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και σου απαντούν ότι είναι στα πλαίσια του σχεδίου της κατάκτησης του πρωταθλήματος! Αποκλείεται ο ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς λιγκ και τους λες ότι αυτοί οι αποκλεισμοί θα πληρωθούν ακριβά και ότι η διοργάνωση απαιτεί καλύτερη προσέγγιση και χτίζεται αμέσως η θεωρία ότι για όλα φταίει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης που βάζει τους διαιτητές: ό,τι να ναι!

Προκύπτει το θέμα της Ξάνθης και ρωτάς τι διάβολο ήθελε ένας ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη σε αυτή την ιστορία και η απάντηση είναι ότι φταίει ο Αυγενάκης και ο Ολυμπιακός: αυτοί τον βάλανε να πάει να πάρει τη θυγατρική του Πανόπουλου. Σημειωτέων όταν έχει γίνει μια τόσο τσαπατσούλικη δουλειά σε αυτή την ιστορία, όταν ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει δεκαπέντε δικηγόρους στην υπόθεση κι όταν ακόμα δεν έχει βρει μια πειστική εξήγηση, πως διάβολε είναι παράξενο ότι κάποιος υπάλληλός ξέχασε ότι πρέπει να θεωρηθούν τα δελτία;

Με τα λεφτά δεν τα αγοράζεις όλα

Ο κόσμος απορεί πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά ενώ στον ΠΑΟΚ βρέχει εκατομμύρια. Η απάντηση είναι ότι συμβαίνουν για αυτό το λόγο. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί εκεί η εντύπωση πως με τα λεφτά μπορεί να τα αγοράσεις όλα. Είναι αλήθεια ότι μπορείς να αγοράσεις πολλά: πρώτα από όλα ανθρώπους. Αλλά σοβαρότητα είναι δύσκολο να αγοράσεις και μια εταιρία έχει πρώτα από όλα ανάγκη αυτό για να διοικηθεί σωστά. Αν νομίζεις ότι μπορεί απλά να σου κάνουν τα χατίρια και να σου βρίσκουν δικαιολογίες είναι δεδομένο ότι κάποιος θα ξεχάσει ακόμα και να θεωρήσει τα δελτία. Γιατί να το κάνει; Αφού αν δεν το κάνει θα φταίει ο Ολυμπιακός, ο Αυγενάκης, το κράτος της Αθήνας, οι γιατροί όλης της Ελλάδας που πρέπει να παραιτηθούν μαζί με τους δικαστές κτλ κτλ. Κι όταν στη διακοπή του πρωταθλήματος όλη η στόχευση είναι πως αυτό δεν θα ξαναρχίσει, πως είναι δυνατόν να κάνουν οι υπάλληλοι τη δουλειά τους; Αφού σε διακοπές έπρεπε να είμαστε τώρα και σαν τη Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν έχει πουθενά.

Φίλη και σύμμαχος

Η ΑΕΚ πιστεύω πως δεν θα κάνει ένσταση. Φίλη και σύμμαχος είναι με τον ΠΑΟΚ και οι φίλοι τον φίλο τον καταλαβαίνουν. Στην ιστορία της αγοράς της Ξάνθης δεν έχει πει τσιμουδιά, τη δεύτερη θέση έφτασε να την διεκδικεί χάρη σε αποφάσεις για τις οποίες τρέχουν άλλοι: δεν νομίζω ότι θα ζητήσει τους βαθμούς μολονότι έχει το δικαίωμα. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έπρεπε να γίνεται ένσταση από ομάδα: ο μηδενισμός θα πρεπε να προκύπτει με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα: τα δελτία υγείας υπάρχουν για να πιστοποιούν ότι οι παίκτες είναι καλά – δεν είναι αστείο. Πέρα φυσικά από αυτό, υπάρχει σε εξέλιξη για μια ακόμα φορά και μια ιστορία τραγωδίας της ελληνικής διαιτησίας. Σε δυο τουλάχιστον προηγούμενα ματς οι τέταρτοι διαιτητές ή δεν έλεγξαν τίποτα ή δεν θέλησαν να πουν τίποτα. Θα τιμωρηθούν; Ηταν αμέλεια των διαιτητών αυτό που έγινε; Η φόβος; Η δόλος; Η θα βρει το μπελά του ο Διαμαντόπουλος γιατί χθες το έγραψε στο φύλλο αγώνα;    

Στερεύουν οι δικαιολογίες

Φυσικά το θέμα δεν είναι η ΑΕΚ, η στρατηγική της και οι φιλίες της: το θέμα είναι η απόλυτη έλλειψης σοβαρότητας του ΠΑΟΚ. Θα τους βοηθήσει αυτή η απίθανη ιστορία τους Σαββίδιδες να καταλάβουν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι η φασαρία που κάνουν όποιοι πληρώνονται για αυτό; Θα κατανοήσουν οι οπαδοί ότι η ομάδα πρέπει να πιεστεί να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, και πως για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρότητα; Θα τους γίνει μάθημα στον οργανισμό (χα!) ΠΑΟΚ ότι κάνοντας συνεχώς κουταμάρες ακόμα και οι καλοπληρωμένες δικαιολογίες στερεύουν;

Ωραίο είναι να θες να γίνεις χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Αλλά κανείς χαλίφης δεν διοίκησε σοβαρά ποδοσφαιρική ομάδα. Η δε ιστορία του Ιζνογκούντ, που χρησιμοποιείται,  είναι κωμική. Όπως κι αυτές με τα δελτία.