Πέντε χρόνια λάσπη στον ανεμιστήρα

Πέντε χρόνια λάσπη στον ανεμιστήρα


Τελείωσε η περίφημη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης; Σχεδόν, αλλά όχι ακόμα. Απλά η πιθανότητα να γίνει η δίκη όσων κατηγορούνται είναι ελάχιστη, διότι ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι το βούλευμα της παραπομπής τους, ως προς το σκέλος των κατηγοριών που απέμειναν, στερείται αιτιολογίας.  Από όλα όσα αποφάσισε ο Αρειος Πάγος με το 534/23042018 βούλευμά του, αυτό έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Οι απαλλαγές για κακουργήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν ήδη αποφασιστεί με το απαλλακτικό βούλευμα του κ. Κωνσταντίνου Σταμαδιανού ήταν προβλέψιμο ότι θα παραμείνουν: οι κατηγορίες ήταν απολύτως ατεκμηρίωτες και είναι ν απορείς γιατί έγινε η περίφημη αίτηση αναίρεσης – η πρώτη στην ιστορία που κατέληξε στα σκουπίδια. Αλλά ο Αρειος Πάγος διακρίνει έλλειψη ουσιαστικών στοιχείων και για τις κατηγορίες που έχουν απομείνει. Διότι, μεταξύ άλλων, υπήρχε και απαγγελία κατηγορίας για δωροδοκία π.χ χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα (!), πράγμα πρωτοφανές. Εν κατακλείδι δεν έχουμε οριστικό τέλος της ιστορίας, αλλά είμαστε κοντά διότι στοιχεία δεν υπάρχουν. Το λεγα εγώ καιρό τώρα, το λέει πλέον και ο Αρειος Πάγος.

Είχαν πάει και στο Cas

Θα ήθελα εν τάχει να θυμίσω αυτή την ιστορία, όπως βήμα βήμα την έχω καλύψει, για να γίνει τώρα που τελειώνει κατανοητό γιατί έγιναν όλα. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2013. Αφού έλαβε δυο ανώνυμες επιστολές (!), ο τότε αθλητικός εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας ξεκίνησε μια έρευνα με θέμα την διαιτησία και τις εκλογές της ΕΠΟ, που είχαν γίνει ένα χρόνο πριν. Σύντομα η έρευνα επικεντρώθηκε στον Ολυμπιακό και στελέχη της διοίκησής του. Για δυο χρόνια παρακολουθούνται δεκάδες τηλέφωνα. Φουντώνουν οι φήμες πως υπάρχουν ηχογραφημένοι διάλογοι προέδρων με διαιτητές, παράγοντες της ΕΠΟ κτλ. Όταν βγαίνει το «πόρισμα Κορέα» αποδεικνύεται ότι αυτά δεν υπάρχουν. Στην πραγματικότητα από το «πόρισμα Κορέα» προκύπτει ότι, μολονότι πάνω από δυο χρόνια «κοριοί και υπερκοριοί», παρακολουθούν κυρίως τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, δεν έχει καταγραφεί ούτε μια συνομιλία στην οποία να ακούγεται κάποιο στέλεχος της διοίκησης της ομάδας να μιλάει με κάποιο αρμόδιο παράγοντα της ΕΠΟ, ζητώντας του την τοποθέτηση κάποιου διαιτητή σε παιγνίδια πρωταθλήματος π.χ. Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πόρισμα και προσφεύγει στο CAS ζητώντας τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι δικαστές απορρίπτουν το αίτημα γελώντας. Στην Ελλάδα ωστόσο όλα αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά. 

Άνθρωποι στοχοποιούνται διαρκώς

Στη συνέχεια της διαδικασίας το «πόρισμα Κορέα» αναλαμβάνει ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης. Αυτός προσθέτει στην υπόθεση κάποιες άλλες, που βασίζονται σε καταγγελίες ενός πρώην μέλους της ΚΕΔ του κ. Σάββα και του τότε προέδρου του ΠΑΟ κ. Αλαφούζου, που έχει κάνει μηνυτήριες αναφορές εναντίον διαιτητών, που, κατά την κρίση του, έχουν αδικήσει την ομάδα του. Ο Ανδρεάδης αρχίζει να καλεί κόσμο και επιβάλει περιοριστικούς όρους. Παράγοντες στερούνται την ιδιότητα τους, διαιτητές βγαίνουν από τους πίνακες με το πρόσχημα ότι τελούν υπό δικαστική έρευνα, προκύπτουν νέοι περιοριστικοί όροι, όπως «απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο», ενώ υπάλληλοι της ΕΠΟ όπως οι κ.κ Παυσανίας Παπανικολάου και Χρήστος Υφαντής στοχοποιούνται - σήμερα και οι δυο είναι αθώοι και άνεργοι. Πάντα διακινούνται φήμες για τρομερές αποκαλύψεις που αφορούν σκοτεινές υποθέσεις, όπως π.χ η ανατίναξη του φούρνου του κάποτε διαιτητή κ. Κωνσταντινέα, που στο μεταξύ έχει γίνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετές από αυτές υποδαυλίζονται και από τους ίδιους τους μάρτυρες κατηγορίας. Ο Κωνσταντινέας π.χ τουλάχιστον πέντε φορές στο συγκεκριμένο διάστημα μιλά στην τηλεόραση αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πει στον ανακριτή πράγματα, που θα μας αφήσουν έκπληκτους: εχω όλες τις καταθέσεις του, δεν λέει τίποτα.

Το κομμάτι των κατηγοριών, που αφορά τον Ολυμπιακό, είναι σταθερά γεμάτο ελλείψεις. Ετσι, (εντελώς τυχαία μετά από μια σύσκεψη του Σαββίδη, του Μελλισσανίδη και του Αλαφούζου τον Φεβρουάριο του 2014…) προκύπτουν ξαφνικά δυο νέες ιστορίες. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Βέροιας Νίκος Γεωργέας εμφανίζεται στον ανακριτή για να δηλώσει πώς, κατά τη γνώμη του, κάτι ύποπτο υπήρξε σε ένα παιγνίδι του Ολυμπιακού με τη Βέροια κι ο ίδιος το θυμήθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα: τον διαψεύδουν οι πρώην συμπαίκτες του, μεταξύ των οποίων και ο ποδοσφαιριστής τότε του Παναθηναϊκού Νίκος Καλτσάς! Παράλληλα παρουσιάζεται στον κ. Ανδρεάδη, ο τότε τεχνικός διευθυντής του  ΠΑΟ κ. Τάκης Φύσσας και ισχυρίζεται πως ο Ρικάρντο Σάντος, γιός του Φερνάντο Σάντος, του είπε ότι ο τότε Πορτογάλος προπονητής του Ατρομήτου κ. Σα Πίντο πιέστηκε από παράγοντες της ομάδας για να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες σε ματς εναντίον του Ολυμπιακού. Κανείς δεν το επιβεβαιώνει και για αυτό στους ανθρώπους του Ατρομήτου, δηλαδή στον πρόεδρο της ομάδας κ. Σπανό, στον τεχνικό διευθυντή κ. Αγγελόπουλο, δεν μπαίνει κανείς περιοριστικός όρος.   

Δεν έχει απομείνει τίποτα

Τον κ. Ανδρεάδη διαδέχεται ο εισαγγελέας κ. Δασκαλόπουλος, που με βάση το ανακριτικό υλικό, συντάσσει την πρόταση του στο Συμβούλιο Εφετών, που με πρόεδρο τον κ. Σταμαδιανό πρέπει να αποφασίσει αν θα παραπέμψει σε δίκη τους κατηγορούμενους.  Όταν βγαίνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι κατηγορίες που κάποτε είχε προσάψει στον Ολυμπιακό ο κ. Κορέας και είχε ερευνήσει ο κ. Ανδρεάδης, έχουν εξαφανιστεί! Δεν υπάρχει καμία κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρώτα από όλα. Δεν υπάρχει τίποτα που να σχετίζεται με τον Ολυμπιακό και να αφορά εκβιασμούς και απειλές, τίποτα που να έχει να κάνει με τον Κωνσταντινέα και τον φούρνο του, τίποτα που να αφορά σχέσεις με διαιτητές, τίποτα που να μαρτυρά ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στις εκλογές της ΕΠΟ – θυμίζω ότι αυτό άρχισε να ερευνά ο Κορέας το 2013. Υπάρχει μόνο μια κατηγορία που σχετίζεται με το ματς Ολυμπιακός – Ατρόμητος, που μοιάζει παντελώς αστήρικτη, αφού δεν συνοδεύεται από αποδείξεις συναλλαγής των ομάδων: αυτό λέει πλέον και ο Αρειος Πάγος.

Τα κακουργήματα στα οποία το πόρισμα αναφέρεται, η «χειραγώγηση αγώνα» π.χ, και η «δωροδοκία» για να στοιχειοθετηθούν  χρειάζεται να βρεθούν χρήματα: δεν υπάρχουν πουθενά. Η απουσία αποδείξεων για την χειραγώγηση του ματς είχε οδηγήσει τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών κ. Σταμαδιανό να ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Τη θέση του ουσιαστικά ασπάζεται και ο Αρειος Πάγος. Και ζητάει στοιχεία γιατί με αυτά που υπάρχουν δεν μπορεί ούτε να γίνει δίκη.

 

Το φτηνό σόου που στήθηκε

Αυτή είναι η ιστορία της υπόθεσης, μόνο που λείπει το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της: το φτηνό σόου που στήθηκε. Αν τα πράγματα ήταν έτσι απλά δεν θα υπήρχε θέμα: συχνά μια δικαστική διερεύνηση δεν καταλήγει πουθενά. Το πρόβλημα στην ιστορία αυτή είναι ότι τη συνόδευσε ένας απίστευτος μιντιακός θόρυβος, που σκοπό είχε τη δημιουργία εντυπώσεων και τον επηρεασμό των δικαστών. Όταν είχα πάει να δώσω κατάθεση στον Κορέα είχα δει ένα στρεσαρισμένο άνθρωπο, που αγωνιούσε να βρει κάποιον να του πει κάτι εναντίον του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη! Πολύ αργότερα ακούσαμε ένα ανακριτή, τον κ. Ανδρεάδη, να δημιουργεί νέους περιοριστικούς όρους, όπως «η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο», ενώ το αποκορύφωμα αυτής της ιστορίας ήταν η πρόταση του κ. Δασκαλόπουλου που ζήτησε κάποτε την προφυλάκιση του Μαρινάκη γιατί είχε πει ότι θα κερδίσει ακόμα δεκαπέντε πρωταθλήματα κι αυτό για τον δικαστή τον καθιστούσε επικίνδυνο! Μην κατηγορείτε τους δικαστές: στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί η συμπεριφορά τους υπήρξε προβλεπόμενη – άνθρωποι είναι. Δεν είναι τυχαίο πως το τέλος (;) της ιστορίας ήρθε, όταν την υπόθεση στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, την πήραν τρεις δικαστές τα ονόματα των οποίων δεν ήταν γνωστά. Αν ήταν θα τους είχαν στήσει κι αυτούς στον τοίχο, όπως τον κ. Σταμαδιανό που αποδείχτηκε ότι είχε την καλύτερη κρίση.

Βουλιάζοντας στη λάσπη  

Το ποδόσφαιρο μας έχει πάντα ανάγκη από επιστασία: σήμερα π.χ είναι αναγκαίο κάποια πράγματα που συμβαίνουν να ερευνηθούν από την δικαιοσύνη – ξέρω πολλά. Αλλά η ιστορία αυτή είναι διδακτική. Δείχνει πως πλέον μπορείς, χρησιμοποιώντας πρακτικές της δικαιοσύνης καθόλα συνηθισμένες, να χτίσεις ενόχους δια μέσου των Media – κυρίως μπορείς να κρατάς ομήρους ομάδες και ανθρώπους: για το γκρέμισμα του Ολυμπιακού γίνονται όλα. Αρκετοί από πολλούς που για πέντε χρόνια έγραφαν για εγκληματικές οργανώσεις γνώριζαν ότι τα στοιχεία ήταν ανύπαρκτα: τα φτηνά τηλεοπτικό σόου και οι ιστοσελίδες με τις πληρωμένες αρθρογραφίες δεν είναι στοιχεία που λαμβάνονται υπόψην στα δικαστήρια, απλά παράγουν λάσπη. Αν δεν θέλετε τη λάσπη, βγάλτε την από την ζωή σας: μην τους διαβάζετε.

Η ιστορία της εγκληματικής οργάνωσης που σίγουρα πλέον θα καταλήξει σε φιάσκο ήταν τελικά χρήσιμη. Κάποιοι δικαιώθηκαν. Και κάποιοι στη λάσπη που δημιούργησαν, απλά θα βουλιάξουν. Ξαναδιαβάστε τι έχουν γράψει και τι έχουν πει. Και γελάστε μαζί τους…