'Ονειρα και θαύματα

'Ονειρα και θαύματα


Απόψε είναι οι ρεβάνς των παιγνιδιών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ για το UEFA Conference League και μάλλον και οι δυο ελληνικές ομάδες κάπως αλλιώς τις είχαν φανταστεί. Ο ΠΑΟΚ θα παίξει στην Τούμπα με την Ντιναμο Ζάγκρεπ: η αποστολή ανατροπής της ήττας με 0-2 στο πρώτο ματς είναι δύσκολη, αλλά όχι απαγορευτική. Από τη στιγμή που το εκτός έδρας γκολ δεν δίνει στο φιλοξενούμενο αυτό το μικρό αβαντάζ που του έδινε παλιότερα, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται απλά μια νίκη με δύο γκολ διαφορά για να στείλει το ματς στην παράταση: είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο – όνειρα επιτρέπονται. Ο Ολυμπιακός για να αποκλείσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο γηπεδάκι της Τόπολα στην Σερβία πρέπει απλά να κάνει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει. Ψάχνει ένα αληθινό θαύμα. 

Τι είπε ο Ρασβάν   

Επειδή πάντα διαβάζω τι λένε οι προπονητές των ελληνικών ομάδων πριν τα ευρωπαϊκά ματς περίμενα με περιέργεια τις δηλώσεις του Ρασβάν Λουτσέσκου για το ΠΑΟΚ – Ντινάμο Ζάγκρεπ. Είχε προηγηθεί την Κυριακή μετά το ματς με τον Αρη η δήλωσή του ότι οι παίκτες του είναι ξεζουμισμένοι. Αυτό ήταν στο μυαλό μου το ένα από τα δυο προβλήματα του ΠΑΟΚ: το δεύτερο είναι η τακτική συμπεριφορά του απέναντι σε ομάδες που δεν τον αφήνουν να τρέξει στις αντεπιθέσεις, όπως αγαπάει. Αλλά για να γίνει οποιαδήποτε επισήμανση για το δεύτερο πρόβλημα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει ενέργεια για τρέξιμο, για αυτό οι δηλώσεις του Λουτσέσκου είχαν ενδιαφέρον

Όπως περίπου περίμενα ο Ρουμάνος τα μάζεψε όλα: όσα είπε μετά την ήττα από τον Αρη ήταν μάλλον δικαιολογίες, του ήταν και κομμάτι απαραίτητες αφού ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει να κερδίσει τον συμπολίτη σε τρίτο συνεχόμενο ματς. Χθες μίλησε για κόπωση του μυαλού κι όχι για ξεζούμισμα. «Σωματικά δεν έχουμε πρόβλημα, είμαστε πολύ καλά. Και στο Ζάγκρεμπ τελειώσαμε το παιχνίδι μέσα στην περιοχή τους. Πιέσαμε την αντίπαλη ομάδα. Ψυχολογικά έχουμε όντως ένα μικροθεματάκι. Στο τελευταίο ματς στην έδρα μας, αλλά και σε αυτό στο Ζάγκρεμπ, είναι φανερό ότι υπήρχε έλλειψη αντίδρασης ή έλλειψη θέλησης να πάρουμε ρίσκα και πρωτοβουλίες: οι παίκτες απλά κρατούσαν τις θέσεις τους (…) χωρίς να τολμήσουν κάτι παραπάνω από τον φόβο μην γίνουν λάθη. Αν φοβάσαι ότι θα σε δείξουν με το δάχτυλο και θα πουν ό,τι έκανες εσύ το λάθος δεν παίρνεις ρίσκο. 'Ήμασταν λίγο φοβισμένοι στο Ζάγκρεπ, κι αυτό ίσως δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι. Και από την άλλη κάναμε εύκολα λάθη, χωρίς να μας πιέζει ο αντίπαλος κι αυτό δείχνει ότι το μυαλό μας κουράστηκε λίγο» είπε. Η κούραση του μυαλού αντιμετωπίζεται. Το ξεζούμισμα όχι.

Χώρους και παίκτες με γκολ        

Αφού ο ΠΑΟΚ δεν είναι ξεζουμισμένος λοιπόν πρέπει να δούμε τι θα κάνει αυτή την φορά απέναντι σε μια κλειστή άμυνα. Στα ματς με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ και τον Αρη στην Τούμπα δεν κέρδισε για τον ίδιο ακριβώς λόγο: δεν βρήκε χώρους να τρέξει. Ολες αυτές οι ομάδες, άλλη λιγότερο (η ΑΕΚ πχ) κι άλλη περισσότερο (ο Αρης πχ), τον άφησαν να κάνει κατοχή μπάλας, χωρίς όμως να του επιτρέψουν συνεργασίες στην επίθεση: ο συνήθως χωρίς φορ ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να γίνει απειλητικός γιατί οι παίκτες του πήγαιναν πολύ στο ένας εναντίον ενός, που στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ ένας εναντίον ενός γιατί όποια ομάδα τον περίμενε ντουμπλάριζε στους επιθετικούς του. Το ίδιο έκανε και η Ντιναμο στο Ζάγκρεπ: οι Κροάτες δεν πίεσαν τον ΠΑΟΚ ψηλά και ήθελαν να τον δουν να κατεβαίνει προς την περιοχή τους για να έχουν αυτοί τους χώρους και την άνεση είτε για να τιμωρήσουν ένα λάθος της άμυνάς του, όπως στο πρώτο γκολ όπου ο Γιόνιο Οτο κάνει μια επιπολαιότητα, είτε για να χτίσουν μια ωραία αντεπίθεση, όπως στο δεύτερο γκολ. Όλα αυτά έγιναν εύκολα, γιατί έχουν φορ τον Πέτκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει πρώτα από όλα για να έχει ελπίδες να μην του επιτρέψει πάλι να παίξει όπως θέλει. Αν δεν δεχτεί γκολ, η ανατροπή γίνεται.

Ακούω ότι ο Λουτσέσκου προβληματίζεται για το ποιος θα παίξει φορ: βρίσκω πιθανότερο να παίξει ο Σαμάτα. Δεν έπαιξε στο πρώτο παιγνίδι και οι Κροάτες δεν τον έχουν αντιμετωπίσει. Μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για τον Τάισον και τον Κωνσταντέλια. Βρίσκω λογικό να ξεκινήσει κι ο Ντεσπότοφ: έχει γκολ στα πόδια του κι αυτά χρειάζονται. Δεν θα ήταν παράξενο να παίξει ο Σβαπ, αλλά και να δούμε δεξί μπακ τον Ζίφκοβιτς σε ένα πολύ επιθετικό σχήμα. Είναι βραδιά που οι καλύτεροι είναι απαραίτητοι.    

Δύσκολα όλα στην Τόπολα

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η αποστολή του Ολυμπιακού απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ: είναι σχεδόν απαγορευτική. Υπάρχει κόσμος που παρόλο που είδε αυτό που έγινε  στο ματς με την Μακάμπι να επαναλαμβάνεται στο ματς με τον Παναθηναϊκό, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η νίκη της Μακάμπι στο Καραϊσκάκη είχε να κάνει με την υπέροχη αλλά συμπτωματική (όπως ειπώθηκη) εκκίνηση της στο παιγνίδι. Δεν το πιστεύω αυτό: ό,τι έγινε στο Καραϊσκάκη έγινε στοχευμένα – ίσως ο Ολυμπιακός να μην το περίμενε. Από την άλλη δεν πιστεύω και ότι ο Ολυμπιακός μπορεί για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι να χάσει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή παίζοντας με ακάλυπτους ακραίους αμυντικούς και με επιθετικούς που δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στα μετόπισθεν, έστω για να δουν τι γίνεται. Ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει από την Μακάμπι και το βράδυ, πρώτα απ’ όλα γιατί η Μακάμπι έχει ένα σέντερ φόρ όπως ο Ζαχαβι, που έχει αποκτήσει ειδικότητα να σκοράρει κόντρα στον Ολυμπιακό. Αλλά να χάσει η ομάδα του Μεντιλιμπάρ πάλι γιατί άφησε στους Ισραηλινούς χώρους για να τρέχουν ανενόχλητοι στις αντεπιθέσεις, θέλω να πιστεύω πως δεν γίνεται. Δυσκολεύομαι βέβαια και να φανταστώ τον Ολυμπιακό να κερδίζει πόσο μάλλον να διεκδικεί έστω την ανατροπή του 1-4: πρέπει να κάνει το καλύτερό του ματς τα τελευταία δέκα χρόνια κι αυτά τα παιγνίδια είναι δύσκολο να τα προβλέψεις.

Ο Μεντιλίμπαρ είπε ότι σκορ όπως το 1-4 ανατρέπονται μόνο χάρη σε ένα θαύμα. Είπε ότι θα χρησιμοποιήσει το ματς για να αλλάξει πράγματα και να δει σε ποιους θα στηριχθεί στα ματς των play off. Περιμένω να δω μερικές αλλαγές: ο Ολυμπιακός μάλλον θα παίξει 4-3-3 αλλά δεν αποκλείω να ξεκινήσει ο Γιόβετιτς. Θ έπρεπε να πω ότι για να κυνηγήσει έστω την νίκη πρέπει να έχει μια πιο σοβαρή άμυνα, αλλά δεν ξέρω αν κι αυτό αρκεί. Μόνο σημάδι αισιοδοξίας είναι ότι στην σεζόν του υπάρχει ένα καλό προηγούμενο. Φέτος γνώρισε μια τεράστια ήττα από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο του παίζοντας με την ίδια αφέλεια (ειδικά στην άμυνα) με την οποία αντιμετώπισε την Μακάμπι. Αλλά στο ματς της Τούμπας ανταπέδωσε στον ΠΑΟΚ την βάρια του ήττα. Κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει κι απόψε. Είναι σχεδόν απίθανο, αλλά αν το ‘χεις κάνει μια φορά θα έπρεπε να πιστεύεις πως δεν αποκλείεται να το ξανακάνεις. Αλλά δεν διακρίνω μεγάλη πίστη.