«Όλα πρίμα...»

«Όλα πρίμα...»


Σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στην Αθήνα και συζήτησε με την Ολγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο το ζήτημα που προέκυψε μετά την ανάρτηση από τον ίδιο μιας φωτογραφίας, που τον δείχνει να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το lockdown και τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα. Πάντα σύμφωνα με τα ίδια κατευθυνόμενα ΜΜΕ ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (ή αναπληρωτής Πρωθυπουργός, δυστυχώς πέρασε καιρός και δεν θυμάμαι καλά…) έκανε και ανάρτηση στο Facebook δηλώνοντας «όλα πρίμα»: είναι αλήθεια ότι το έκανε, αλλά απλά ήθελε να δείξει ότι συγχώρεσε τους άλλους – τα ξεπουλημένα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τα γεγονότα και ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι απολογήθηκε. Ευτυχώς έχω όλο το ρεπορτάζ: θα σας πω τι ακριβώς έγινε.

Αντικρυστό και σταμναγκάθι

Η Ολγα η Γεροβασίλη και ο Δημήτρης ο Τζανακόπουλος (τα η και τα ο ανάμεσα σε επίθετα και ονόματα είναι υποχρεωτικά, στην προσπάθεια να μοιάζει ο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και δεν θυμάμαι τι άλλο» στο ΠΑΣΟΚ) συναντήθηκαν νωρίς στην Κουμουνδούρου για να προετοιμάσουν την συνάντηση. Στρώσανε το τραπέζι. Όταν ανεβαίνει από την Κρήτη ο μεγάλος ηγέτης πάντα τρώνε κρητικά. Είχαν μαγειρέψει του κόσμου τα ωραία πράγματα. Χανιώτικο μπουρέκι, ελαφρύ, γρήγορο και πεντανόστιμο. Σφακιανή πίτα με λεπτή τηγανητή ζύμη με γέμιση από ξινομυζήθρα - το  μέλι και τα καρύδια ήταν προαιρετικά. Σταμναγκάθι τσιγαριστό με ελαιόλαδο στο τηγάνι, με πράσο, σκόρδο και κρεμμύδι. Αντικρυστό, και με αρνί και με κατσίκι, που σιγοψήθηκε στο τζάκι του Αλέκου του Φλαμπουράρη όλο το προηγούμενο βράδυ για επτά ώρες περίπου. Χοχλιοί στιφάδο, χοχλιοί γιαχνί με χόντρο (σ.σ τραχανά) και χοχλιοί μπουρμπουριστοί στο τηγάνι, με μπόλικο αλάτι και δεντρολίβανο, ότι πρέπει για να μην πάει χαμένη η ρακή. Δώδεκα μαραθόπιτες, γιατί ο Φίλης τις έτρωγε δυο δυο. Τρία πιάτα μεσσαρίτικο τζουλαμά με γέμισή από σταφίδες, κοτόπουλο και ρύζι. Και τρία μπολ μακαρούνια σκιουφιχτά «καμένα» στο στακοβούτυρο και βουτηγμένα σε μπόλικη τριμμένη μυζήθρα: ο Τζανακόπουλος είχε ζητήσει να κρατήσουν ένα πιάτο λευκά για την Εφη την Αχτσιόγλου, που είναι vegan.

https://files.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/p/767x431/cu299x532/0,159,299,327/pad/both/ce/cedd2fd1a2844ac0a6d85291d1cc7d68.jpg?quality=90&404=default&v=2

«Θα χαρεί ο ηγέτης; τι λες;» ρώτησε με άγχος η Ολγα. «Ξάσου, θα μας φταρμίσουνε επαέ» απάντησε ο Τζανακό, που θυμόταν ότι με βάση το πρωτόκολλο, όταν εμφανίζεται ο αρχηγός, όλοι μιλάνε κρητικά, εκτός από τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο, που επειδή δεν τα ξέρει καλά, μιλάει μια διάλεκτο της Ουαλίας. Θα μπορούσα να γράψω όλους τους διαλόγους όπως γίνανε, δηλαδή στην υπέροχη κρητική διάλεκτο, αλλά δεν το κάνω για να μην ρωτάτε αν κουζουλάθηκα κι άρχισα τις απολυμάρες.

Πίνοντας μια ρακή

Καθίσανε όλοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι στην Κουμουνδούρου και πίνανε ρακές. «Καλά ρε γίγαντα έκανες τέτοιο τσιμπούσι και δεν μας κάλεσες;» ρώτησε ο Νίκος ο Παππάς. «Αν νιώσεις μες στον ύπνο σου/ βάρος στην αγκαλιά σου /η σκέψη μου κουράστηκε/και ξάπλωσε κοντά σου» απάντησε ο Πολάκης. «Θα παίρναμε το σκάφος της Παναγοπούλου, θα κατεβαίναμε παρέα όλοι, θα πίναμε κι εμείς δυο ρακές. Κι εδώ που καθόμαστε τι κάνουμε;» είπε ο Αλέξης ο Τσίπρας που από τότε που του παρέδωσε το κόμμα, τη σκέψη την έχει μόνο στα ιστιοφόρα, όπως δηλαδή και πριν. «Καρδιά, ψυχή και σώμα μου/ έχουν συνωμοτήσει/, και είπανε τσι’ μοναξιάς/ μονάχο να μ’ αφήσει» αποκρίθηκε ο μεγάλος Κρητικός πίνοντας μια ρακή. Στα ηχεία ακουγόταν ο νέος ακυκλοφόρητος  δίσκος του Γιάννη Χαρούλη, που έχει κάνει διασκευές στα κλασικά τραγούδια του Snik.    

Αν επί ΠΑΣΟΚ..

«Αρχηγέ τους έχεις τρελάνει όλους. Η χώρα έχει ένα σωρό θέματα, αλλά όλοι ασχολούνται μόνο μαζί σου. Τους έχει φάει η ζήλια που στην Κρήτη εσύ είσαι ο αληθινός άρχοντας και όχι ο Μητσοτάκης. Εσένα βλέπουν να γλεντοκοπάς και να το γράφεις το lockdown στα μουρέλα σου» δήλωσε εκστασιασμένος ο Πάνος ο Σκουρλέτης. «Νους μερακλή η συμφορά/ είναι η κουζουλάδα/καζίκι να’ ναι ολομερής/ απ’ όμορφη ζαλάδα» είπε ο γιατρός κι έστριψε ένα τσιγάρο, ενώ τα μάτια του έλαμψαν από χαρά, όπως κάθε φορά που γράφει στα παλιά του τα δέσπολα τον αντικαπνιστικό νόμο. Η Αχτσιόγλου γέμισε τα ποτήρια όλων. «Τώρα που είναι ο αρχηγός εδώ μαζί μας, θέλω να κάνω μια πρόποση» είπε. «Στη λεβεντογέννα την Κρήτη και στο ΠΑΣΟΚ που αγαπήσαμε» είπε προκαλώντας θύελλα ενθουσιασμού. «Επι ΠΑΣΟΚ, αν είχαμε lockdown θα παίρναμε επίδομα αντιστασιακών» είπε ο Τζανακόπουλος. «Επί ΠΑΣΟΚ αν είχαμε lockdown, θα στέλναμε μηνύματα στο 13033 και θα παίρναμε τον Τρίτο Δρόμο προς το σοσιαλισμό» είπε ο Φλαμπουράρης, ενώ είχαν βουρκώσει τα μάτια του. «Επί ΠΑΣΟΚ, αν οι άλλες χώρες έκαναν lockdown θα έριχνε ο Μαρούδας τους δορυφόρους και δεν θα φοβόταν ο λαός για τίποτα» είπε ο Σπίρτζης. «Επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε νέφος στην Αθήνα κι όχι άδειοι δρόμοι» είπε ο Ξενογιαννακοπούλου. «Επί ΠΑΣΟΚ ο Κικίλιας αστοχούσε για τρεις, δεν ήταν υπουργός Υγείας» είπε με παράπονο η Γεροβασίλη. «Σταματήστε ρε παιδιά, έχω πλαντάξει στο κλάμα» είπε ο Ραγκούσης, προσθέτοντας πως «επί ΠΑΣΟΚ ο Χαρδαλιάς έπαιζε στην Παναχαϊκή και δεν έκλεινε σπίτι όλη την Ελλάδα».

Κοίταξαν όλοι τον αρχηγό. «Το μερακλίκι ο Θεός/ κατέχει που το δίνει/πάντα το δίνει σε καρδιές/ που’ χουν καημό και οδύνη» είπε βαθυστόχαστα και ρουφώντας το τσιγάρο, πριν το δώσει στον Καρανίκα για να κλείσει ο γύρος, πρόσθεσε: «Να γράψω θέλω γράμματα/ στου ήλιου του ΠΑΣΟΚ τσι αχτίνες/ και ότι τα χείλη δεν μπορούν/ θα μου τα πουν εκείνες» εξήγησε μέσα σε αποθέωση.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2019/10/1-163.jpg

Ποιος μας πιάνει…

Ούτε απολογίες δεν υπήρξαν, ούτε εξηγήσεις δεν δόθηκαν, ούτε έγινε καμιά συζήτηση για το γιατί ο Πολάκης έσπασε το lockdown κι έκανε και επίδειξη της πράξης του: εδώ δεν τον κάλεσε σε απολογία ο ιατρικός σύλλογος, θα τον καλούσε το κόμμα του;

Ο Παύλος έχει μια τεράστια καρδιά και τους συγχωράει πάντα όλους: ξέρει ότι κατά βάθος θα ήθελαν όλοι να κάνουν τα ίδια, αλλά δεν έχουν αυτό το επαναστατικό που κουβαλάει αυτός ώστε να μπορεί να τσακώνεται με το Σάκη Ρουβά. Τους φίλησε όλους ένα ένα: ήπιαν μια ρακή και ευχαρίστησαν την τύχη τους που δεν κυβερνάνε τη χώρα – τους φύλαξε ο Θεός. «Μοίρα πάντα θα γελώ/ να σκας απ’ το κακό σου/ θα γίνω ο χειρότερος/ στον κόσμο αυτό εχθρός σου» είπε ο αρχηγός.

Ενώ το κέφι είχε ανάψει άνοιξε την πόρτα και μπήκε ο Ανδρέας ο Ξανθός, ο τομεάρχης Υγείας, που επεξεργαζόταν τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «Επαε πάντερμε στον οντά, θα πιείς μια ρακή και θα μας επείς τι έκαμες» είπε ο Κατρούγκαλος. Ο Ξανθός τους κοίταξε όλους κι άρχισε να διαβάζει το πρόγραμμα: «Εν μέσω κορωνοιού/ βρήκα να σ αγαπήσω/ να σε θωρώ, να σε γροικώ/ μα να μη σ’ ακουμπήσω» είπε ο Ξανθός και πρόσθεσε: «Στην Κρήτη ο κορωνοιός/ φαίνεται δεν στεριώνει/ γιατί έχουμε την τσικουδιά που τον εξεκολώνει/ Για αυτό Κρήτη να εγένουμε/ όλοι οι Ελληνες παρέα/ να πίνουμε επτά ρακές/ και να περνάμε ωραία» ολοκλήρωσε την ανάγνωση του προγράμματος.

Κουζουλάθηκαν όλοι από τη χαρά τους και  ανεστολούχησαν από ευτυχία. «Μετά από αυτό το ριζοσπαστικό πρόγραμμα και τον Παυλάρα αρχηγό πάμε για θρίαμβο. Θα καταργήσουμε τον κορωνοϊό με ένα νόμο και ένα άρθρο και ποιος μας πιάνει» είπε ο κυρ Αλέκος…